SZÜLŐSÉG

A gyereknek a gagyi is jó lesz!

2017. január 18., szerda 08:10

A minap egy-egy sárga szórólapot lobogtatva jöttek haza a gyerekek az iskolából, közepén egy hatalmas, randa pókkal, és már indult is a könyörgés: anya, ugye elmegyünk az ízeltlábú kiállításra?! Azt írják, MEGA EXPO, hú, biztos lesz madárpók is, meg kamcsatkai óriás tarisznyarák – oltogatták egymást a gyerekek. El kell mennünk, úgyis kedvezményes, még kuponunk is van hozzá – győzködtek engem, én meg, a lelkesedésüket látva, meg mivel hirtelen nem jutott eszembe más program, kissé bizonytalanul bólintottam, legyen.

Nekem semmi bajom az ízeltlábúakkal úgy általában, vannak ízeltlábú barátaim, mint például itt a sarokban Guszti, a pók, akivel jól elvagyunk hónapok óta, és egy hangos szó sem volt még köztünk. Még a rovarokkal sincs bajom, különben mire jönnének a kismadarak a kertembe? Hanem az ilyen nyomulással, na, azzal nem tudok mit kezdeni.

shutterstock 553066024

Az efféle vándorkiállításokat szigorúan az iskolák és az óvodák kapujában hirdeti a szervező, úgy, hogy a gyerekek csak akkor ne vegyék észre a plakátot, ha csuklyával a fejükön viszem be őket az intézménybe. De még az sem jelent biztos megoldást, egyrészt, mert mire meglátom, hogy gáz van, általában már késő, ők is meglátták, másrészt pedig bent tutira a kezükbe nyomja valaki a „kupont”, ami a soha fel nem tüntetett összegű belépődíjból jogosít némi kedvezményre. Vagy nagy betűkkel rá van írva, hogy a gyereknek ingyenes, aztán a helyszínen derül ki, hogy a felnőttjegy viszont négyezer.

Szóval, elmentünk a kiállításra, amit a helyi művelődési ház kistermében rendeztek be (MEGA EXPO!), és egy délutánon keresztül volt megtekinthető. Nem kellett annyi, öt perc alatt végeztünk. Körben tizenöt-húsz terráriumban, néhány mérsékelten érdekes ízeltlábú faj zizgett, (kamcsatkai óriás tarisznyarák és más vízi lény persze nem volt), középen pedig, láss csodát, preparátumok. 

De olyan bénák, hogy még a gyerekek se vették be. A látványosság a legócskább kínai bolt fröccsöntött kínálatába illett leginkább, és valószínűleg valóban onnan szerezték be, még arra se vették a fáradságot, hogy a kínai jeleket leszedjék róluk. Bár lehet, hogy eleve ez volt a koncepció: aki a latin és kínai névből rájön a magyar elnevezésre, az kap ajándékba egy botsáskát, vagy valami. 

A gyerekek kicsit csalódottak voltak, én kicsit ideges, nem a pénz, és nem a rászánt idő miatt, hanem mert már megint sikerült hülyére venniük. Pedig hányszor megfogadtam, hogy soha többet nem megyünk el ilyen nyomulós „kiállításra”! Csak hát soha nem lehet tudni előre, hogy milyen lesz.

Előfordult, hogy tényleg sokféle állatot lehetett megcsodálni, és tényleg megérte elmenni. Az átlag viszont nem ez, nagyon nem. A legalja kétségtelenül egy dino kiállítás volt, (így utólag nem is tudom, mit vártam, élő dinoszauruszokat, vagy mit?), ami nagyjából a százforintos boltokban kapható, „tíz darab egy csomagban” fröccsöntött játék dinoszauruszoknak volt az embernagyságú másolata. Ez a látványosság nagyjából 22 másodpercig kötötte le a családot, de abban már a döbbenettől való lefagyásunk is benne volt. Mindezt fejenként ezer forintért.

Olyan madárkiállításon is voltunk, amit egy húsz négyzetméteres helyiségben rendeztek, az állatokból semmit sem lehetett látni a tömeg miatt, mégis beengedtek, és még ők voltak fölháborodva, amikor visszakértük a pénzünket.  

shutterstock 202325503

Körbekérdeztem az ország különböző pontjain élő barátnőimet, hogy voltak-e hasonló élményeik. Kiderült, a legtöbben nagyon is ismerik az érzést, bár van földrajzi szórás, a budapestiek szerint évi egy-két alkalom van, a vidékiek viszont azt mondták, évente legalább ötször kellene kicselezniük és elgáncsolniuk az ilyen próbálkozásokat, és legalább Tropicariumot vagy gyerekzsúrt ígérni a kölyköknek, hogy a nyomulós reklám után ne ragaszkodjanak a teljességgel kiszámíthatatlan minőségű kiállítás felkereséséhez. Jobb híján, mivel a legtöbb magyarországi kisvárosban és faluban, különösen télen, tényleg nem túl gazdag a programkínálat.

Ne nézzék le ezért a vidéki embereket! Gondoljanak inkább Aureliano Buendíára a Száz év magányból, aki csodálatos látványosságként jeget ment nézni, később mégis ezredes lett belőle, és nemzett legalább 17 gyereket (szintén Aureliano Buendía mind), de inkább tizenkilencet. Szóval lehet attól valakiből sikeres ember társadalmi és biológiai értelemben egyaránt, hogy béna látványosságokon nő fel, legyenek hát elnézőek!

Én is az vagyok, ezért azt is készséggel elfogadom, hogy télen is élniük kell valamiből a vándorcirkuszoknak, a tigrist meg nem biztonságos a vidéki művelődési házak (szerencsére legalább fűtött) kistermében mutogatni, habár arra főleg lenne érdeklődés. Úgyhogy ez marad, a húsz terrárium. Nem baj, vidékre, kabát alá ez is jó lesz. 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2017.01.18 08:57:45neet

  bújtatott tropireklám? :)
  amúgy így van ez, ilyen szarokra nem elmenni
  gyereknek -saját szintjén - idejekorán elmagyarázni az átvágások mibenlétét
  normális programot beígérni ezek helyett
  de sajnos amíg van tehénszar...

 • 2017.01.18 09:07:17Goose-T

  Ugyanez érvényes a vándorjátszóházakra is. Múltkor a Millenáris Parkba mentünk valami gigajátszóházba, néhány felfújhatós csúszdás ugrálóvár volt, egy pálya elektromos kisautókkal, és egy kalandpark-szerűség, de az utóbbi kettőért még a belépőn kívül is fizetni kellett. Ráadásul állandóan a gyerek után kellett mászkálnom, nehogy olyan helyre tévedjen, ahova nem szabad, egy rendes játszóházban azért nem kell ennyire felügyelni, mert sokkal biztonságosabb, nem tud megszökni.

 • 2017.01.18 09:42:53Kicknick

  @neet : na most jól megaszontad...marhabarom

 • 2017.01.18 09:59:34m.anna

  a millenáris park állandó játszóháza, a mosolypark viszont nagyon jó! ajánlom.

 • 2017.01.18 10:08:15D2

  "Ne nézzék le ezért a vidéki embereket!" Jah, főleg a sok fővárosi, aki bőszen elmegy vidékre kisállatsimogatóba, különben a kölcke nem tudja, hogy a csirkét nem nejlonzacskó, hanem toll borítja...

  Komolyan belegondoltok, hogy Tropicarium vagy BP. Állatkert megközelítése, belépés családilag, kaja a helyszínen, szuvenír a gyereknek mibe kerül úgy 100 km távolságból?

  Egyébként tény, nyáron a Balaton környékén, télen a vidéki művházakban mindig van "izgalmas kiállítás" vagy "játszóház" (mint fentebb Goose-T írja, két ugrálóvár meg három lerobbant tricikli, esetleg "fűtött sátrú vendégcirkusz", ami 3 fő plusz egy póni, a gagyiműsor netovábbja. A gyereknek azt kell mondani, hogy: "nem". Inkább megyünk a dombra szánkózni vagy társasozunk otthon. Nem kell mindig "program" ez a túlpörgős szülők agycicája.

  Jut eszembe: "Süsü a sárkány és barátai" kiállítás megvolt valakinek?

 • 2017.01.18 10:36:30neet

  @kicknick: főszervező-e vagy? :)
  De komolyan írtam azt, h amíg erre van kereslet... ha majd jól nem megyünk el egy ilyenre sem, vagy annyira lecsökken a nézettségük, h már nem éri meg, lehet, h abbahagyják a gagyik kínálatát.
  Inkább egy évben egy valamire viszem el a skacokat, de az normális legyen, vagy ha nincs pénz, még a sehova is jobb, mint ezek a zsé kategóriás szrok. Olvass utána, hány gyerek/szülő csalódott már hasonlók miatt.
  Lehet nemet mondani gagyi műsorokra, gagyi ovis fotókra, gagyi bármikre.

 • 2017.01.18 10:47:58Csokis

  "Komolyan belegondoltok, hogy Tropicarium vagy BP. Állatkert megközelítése, belépés családilag, kaja a helyszínen, szuvenír a gyereknek mibe kerül úgy 100 km távolságból?"
  Ne aggódj, Pestről is. Az állatkerti családi jegy 7300 Ft. További 5-6000-et simán elesznek/elfagyiznak egy nap alatt (fél napra szinte nem is érdemes menni, annyira jó, hogy úgysem akarnak hazajönni, de igazából a szülők sem), meg valami kis ez-az az ajándékboltban. Az, hogy esetleg hozzá kell számolnod 200 km benzinköltségét, már meg sem ráz. :-)
  Az enyémek már kinőttek a játszóház-ugrálóvár korból, de vidéken mi mindig a falunapokra repültünk rá. Volt, amikor az előző évi falunap alapján a következő nyaralást már úgy időzítettük, hogy akkor legyünk lent Mecséren. Egyszer volt gáz: amikor a tombolán egy kecske volt a fődíj, és nem mi nyertük. A családból ketten bőgtek, ketten nagyon örültek. Lehet tippelni!

 • 2017.01.18 11:33:18franciss

  Állatkertnél költségcsökkentésként mi ezeket szoktuk "bevetni": belépő vmilyen alkalomra, ajándékba, viszünk szendvicset, vizet, gyümölcsöt kekszet (persze nyáron úgyis kérnek fagyit/jégkrémet, de az belefér), mondjuk akárhol vettem eddig kaját az állatkerten belül, nagyon pocsék volt (az önkiszolgáló étterem, a bódék, pfff, szóval arról egyébként is leszoktunk), nálunk a kis/nagy ajándéktárgy kilőve, egyszerűen tudják, hogy nem megyünk be az ajándékboltba, állateledelt szoktunk még venni az automatából. Mondjuk bkv-s busszal oda tudunk menni, szval az útiköltség kiesik. Így se olcsó, de cserébe egész napos program akár, november-decemberben is, akkor többet lehet lenni a házakban, Varázshegyen.
  És igen, párszor belefutottunk mi is a gagyi kiállításokba...

 • 2017.01.18 11:37:23franciss

  De pl. Spanyolországban akárhol voltunk ilyen helyen (állatkert, nagyobb játszópark stb.) sose lehetett bevinni kaját és vizet, innivalót sem, mindent bent kellett megvenni, a belépésnél ellenőrizték a táskákat. Na az tényleg húzós, remélem nálunk a szabadtéri, gyerekes helyeken ezt nem vezetik be sose.

 • 2017.01.19 10:33:41johnny77

  Ezeket a gagyi kiállításokat nagy ívben kerüljük. Ilyen Giga, Mega, Expo és hasonló jelzőkkel főleg.

  Ott a Természettudományi Múzeum (a hónap első vasárnapján ingyenes), ott az Állatkert (Bp, Nyíregyháza, Veszprém, Győr), ez utóbbinál lásd franciss költségcsökkentését.

 • 2017.01.20 21:20:43FionaG

  Szerintetek nem gáz az állatokat így bezárva tartani?

 • 2017.01.20 21:34:27fda

  Nekem egyszer "kellett" bemennem egy hasonló csodálatos kiállításra. Amikor világoskék műanyag lavórban aludt egy kígyó összetekeredve, elhatároztam, hogy ilyenre soha többet.

 • 2017.01.21 10:41:14Mercel

  @D2

  Gratulálok, egyenesben hoztad a vidéki emberekről alkotott sztereotípiák nagy részét.

 • 2017.01.21 10:48:34Mercel

  Szerintem is gáz ez a dolog, legalább annyira mint az idős emberek útvonalán elhelyezett INGYENES termékbemutatós bulik ahonnan a nagyi mindig mágneses lepedőkkel meg csodalámpákkal és csodalábosokkal tért haza - mi meg nem győztük a besakkozós cégeket besakkozni a veszedvissza *[>ˇ˘°^ vagy baj lesz...:)

  De ami a Nagyinak fél év nyugdíja volt a lehúzásokkal az a Szerzőnek és úgy általában a szülőknek "csak" évi pár tízezer forint és pár délelőttnyi vagy délutánnyi kidobott idő..
  Viszont én nem mondanék ellent, hanem jólvan pici fiam/lányom menjünk el nézzük meg milyen - aztán a végén leriportoltatni a kölköket, hogy szerinted milyen volt, nem volt gagyi, erre számítottál?

  A kiskölkök egyáltalán nem hülyék vagy buták, sőt pengeagyuk vagy és az igazságérzetük is tök jól működik - szerintem pár ilyen lehúzós/átverős alkalom után elég visszakérdezni, hogy emlékszel a múltkorira amiről utána megbeszéltük, hogy mennyire nem arra számítottatok?

  Ez persze csak egy tipp, de én így tennék.

 • 2017.01.21 16:45:04László Kiss51

  Lőrincen is folyik a nép butÍtás,TELIK A SOK TÁBLÁRA, AZ ÖNKORMÁNYZAT PEDIG NEM SZEDI BE A REKLÁM DIJJAT EZEK UTÁN.

 • 2017.01.22 18:35:32teknős

  Én éppen a cikk elolvasása előtt dühöngtem, mert az adventi rohanásban bepaliztak a lányok, a fényképészre, karácsonyi fotó. Mikor meglátom a fotókat, alkap a harctéri idegesség, a képeslap méret képen igazolványképnyi gyerek, körbevéve a legundorítóbb giccsel, mindezt a csekélyke 2000 ft/db áron.
  Nem vagyok híve a halálbüntetésnek, de ezért a "mester"-t fel kellene akasztani a gyereklelkek tönkretételéért és megüt a guta, hogy ennek a féregnek 6.000 ft-ot fizettem ki, pedig a levegőt sem érdemli meg.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta