SZÜLŐSÉG

Így lesz karácsonyi illat a gyerekszobában!

2016. december 25., vasárnap 11:27

A karácsonyhoz mindenkinek kapcsolódnak illat-emlékei is. Fenyő, mézeskalács, gyertya illata. Ezek pedig már magukban is meghittséget hoznak. És most nem a műszagokat árasztó légfrissítőkre gondolok, sem pedig a drogériákban kapható szintetikus karácsonyi illatolajokra. Ezek ugyanis akár allergiát is okozhatnak az arra érzékenyeknél.

Azt is kevesen tudják, hogy miért nem jó megoldás az aromamécses, mely kétségtelenül nagyon hangulatos dísze egyébként a lakásnak. Lássuk csak miért érdemes minőségi illóolajokat párologtatni a gyerekszobában azon túl, hogy karácsonyi hangulat lengje be akár az egész lakást!

Mi a baj az aroma mécsessel?

Két okból nem jó megoldás az illóolajok gyerekszobai légtérbe való juttatására, ha olyan aromalámpát alkalmazunk, melyet a teamécses lángjának melege működtet. Egyrészről a nyílt láng használata miatt felelőtlenség a gyerekszobában őrizetlenül hagyni, akár egy fél órára is. Ugyanis, ha a mécses lángja melegének hatására a víz elpárolog a felső kis edénykéből, melybe az illóolajokat cseppentettük, akkor a magas hő miatt megrepedhet a legtöbbször üvegből, vagy kerámiából készült edény. A repedésen átszivárgó felforrósodott olaj pedig gyorsan lángra kaphat, így rendkívül tűzveszélyes.

Másrészről pedig sokan nem gondolják végig, hogy az aromamécses felső, levehető víztartó edénykéjében annyira felforrósodik a benne lévő víz, hogy a hozzáadott illóolajok nemcsak hogy elpárolognak, de meg is égnek. Az illóolajok pedig nagyon sérülékeny vegyületek, hő hatására - már 45 C fok felett is - roncsolódik a szerkezetük, átalakulhatnak, és az égés hatására akár toxikus vegyületek is képződhetnek, káros anyagok is felszabadulhatnak.

Diffúzorok az egészség szolgálatában

Ma már egyre több helyen kaphatóak az aroma diffúzorok, melyek az ultrahang segítségével képesek az illóolajokat hőhatás nélkül, biztonságosan atomjaira porlasztani, így azok könnyedén a légtérbe kerülnek, és belélegezhetővé válnak.

A legtöbb diffúzor vízzel működik, így egyszerre illatosítja és párásítja a helyiség levegőjét, melyre télen nagy szükség is van, leginkább a gyerekszobában. A száraz levegő ugyanis irritálja a nyálkahártyát, folytonos köhögésre ingerli még az egészséges gyerkőcöt is, az asztmás, kruppos kicsinek, pedig egyenesen veszélyes is lehet a túl száraz, alacsony páratartalmú levegő. A hideg pára –melyet a diffúzorok kibocsátanak - azonban bizonyítottan jótékony hatású a légzőrendszerre.

Csak minőségit!

Ha pedig olyan minőségi, terápiás hatású illóolajokat alkalmazunk, melyek fertőtlenítő, vírus és baktériumölő képességgel is rendelkeznek bizonyítottan, és a gyerekek számára is veszélytelenek, mint a citrom (Citrus limon), a valódi levendula (Lavandula angustifolia), vagy a citromos eukaliptusz (Eucalyptus citriodora), akkor a gyerekszoba levegőjét is megtisztíthatjuk a nem kívánatos kórokozóktól.

Az illatok ugyanis a szaglásunkon keresztül az agyban átkapcsolás nélkül – szemben a többi érzékszerv által felfogott információval - közvetlenül hatnak az idegrendszerre, az érzelmekre, és az egészségre is.

Az erdei fenyő (Pinus sylvestris) olaját példának okáért régóta alkalmazzák a megfázás, köhögés tüneteinek enyhítésére. Balzsamos, igazi fenyőerdőt idéző illata jótékonyan hat a légutakra, segíti a váladékok oldását, miközben fertőtlenítő hatása is lényeges - és eközben a karácsony hangulatát is segít felidézni.

Karácsonyi hangulat a fenyők erejével

Állítsuk össze egy barna kis üvegben az alábbi keveréket, melyet ne felejtsünk el felcímkézni, majd cseppentsünk 3-4 cseppet a diffúzor tartályában lévő vízbe, és párologtassuk 20 percen keresztül, akár naponta többször is.

Lényeges, hogy csak minőségi, lekövethető forrásból származó terápiás hatású olajakat válasszunk, melyeket nem a patikában vagy a drogériákban lehet megkapni, sajnos. Az Aromaterapeuták Magyarországi Egyesülete (AME) honlapján lehet tájékozódni ez ügyben, hiszen az egyesület fő célja, hogy az illóolajok és azok alkalmazása iránt érdeklődő emberek információt kapjanak, mégpedig hiteles forrásból.

Karácsonyi keverék

15 csepp citrom (Citrus limon)
5 csepp édes narancs (Citrus sinensis)
20 csepp erdei fenyő (Pinus sylvestris) 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2016.12.26 10:14:25Rébusz

    Tudtommal a drogériákban és gyógyszertárakban kapható magyar Aromax illóolajok tiszták. Minőségi illóolajok még a külföldi Primavera termékei, amik viszont jóval drágábbak. Az citromos eukaliptusz inkább fullasztó, köhögésre vagy tisztán vagy kakukkfüvel keverve jobb. De pl. hörghurut esetén inkább csak kakukkfü. Az ajánlott fenyős keverék jónak tünik. Kár, hogy a fenyő illóolaja olyan hamar elillan, a 100%-os olaj esetében.

  • 2016.12.26 11:20:40zsoci

    Miért kell egy lakásban BÁRHOL mesterségesen büdösíteni? Bárhol, bármilyen illatosító/illóolaj/füstölő/légfrissítő hülye ötlet! Semmi szükség rá, és csak undorító büdös lesz töle. Mindig.

  • 2016.12.26 22:03:11Fejben Futó

    nono!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta