SZÜLŐSÉG

5 hasznos dolog, amit érdemes tudni, ha suliba megy a gyerek

2016. augusztus 25., csütörtök 08:07

Máris a nyakunkon az iskola, melyet a rutinos szülők már mellényzsebből kiráznak, ám az újoncok még ismerkednek a szabályokkal, lehetőségekkel és feladatokkal. Megpróbáltuk összeszedni mindazt, amit tudni érdemes, a menzától az iskolai tornaórák alatti felmentésig.

1. Iskolakezdési támogatás

Ez egy cafeteria szerű béren kívüli támogatási forma, mely a munkaadónak azért jó, mivel az adó- és járulékterhei jóval alacsonyabbak, mint a bérnek, mindössze 34,51 százalék. 2016-ban gyerekenként és szülőként 33300 forint adható, és mindkét szülő igényelheti ugyanazon gyermek után. Ezt a támogatást utalvány formájában kapja a munkavállaló, és tanszerre, ruhára vagy tankönyvre költhető el. Egészen december 31-ig igényelhető a munkáltatónál. 

2. Diétás menza

Ha a gyerek laktózérzékeny, cölikáliás vagy bármely más okból speciális étkezést kell folytatnia, azt az iskolának kötelessége biztosítani. Ezt a 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet szabályozza. Fontos, hogy nevelési-oktatási intézményben  akkor kérhető a diétás koszt, ha arról szakorvosi igazolással rendelkezik a szülő. Ha a gyerek tartósan beteg, akkor kedvezményként az intézményi térítési díj 50%-át kell biztosítani. Az étkezés ára önkormányzatonként változik, ezt ők szabályozzák a helyi rendeletben. Ráadásul az étkeztetés továbbra is az önkormányzatot terheli, még abban az esetben is, ha az iskolát átvette a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ. Ami fontos, hogy már a beiratkozásnál, vagy legkésőbb a szeptemberi ebéd befizetésekor (ez általában augusztus vége felé aktuális) jelezni kell a speciális igényt, illetve leadni az erről szóló igazolást.

shutterstock 76861861

3. Egész napos iskola

A közoktatási törvény szerint általános iskolában a nevelés-oktatást a délelőtti és délutáni tanítási időszakban úgy kell megszervezni, hogy a foglalkozások legalább tizenhat óráig tartsanak. Vagyis az iskola délután négyig tart, és addig bent is kell lenniük a gyerekeknek. Az alapvetően esélyegyenlőséget teremtő ötletet, azaz a tanórákon kívüli időszak valódi tartalommal való megtöltését célzó rendelkezés finoman szólva sem érte el a célját, ám ez nem zavarja a jogalkotókat. A mentesülés lehetséges, az igazgató számára kell kérvényt írni, aki dönt a kérdésben.

4. Felmentés a testnevelés óra alól

A mindennapos testnevelés órák nagyon megterhelhetik azokat a gyerekeket, akik versenyszerűen sporttevékenységet folytatnak. Ezért az igazolt, egyesületi tagsággal rendelkező vagy amatőr sportolói sportszerződés alapján sportoló tanuló kérelme alapján a tanévre érvényes versenyengedélye és a sportszervezete által kiállított igazolás birtokában a sportszervezet keretei között szervezett edzéssel váltható ki heti 2 testnevelés óra. A krónikus beteg gyerekeket testnevelési kategóriákba sorolják, ennek megfelelően kötelező a részvétel a tanórán, könnyített testnevelés javasolt, vagy gyógytestnevelés, esetleg ideiglenesen vagy végleges felmentést javasolnak. Ezt szakorvosi lelettel kell igazolni, és a beiratkozáskor érdemes jelezni az iskolának. 

shutterstock 190022315

5. Szünetek és igazolások

Az iskolai szüneteket és a munkarendet itt foglaltuk össze, lesz elég. Ám van, hogy beüt a krach, vagy a család iskolai időben menne el nyaralni, esetleg más ok áll a háttérben. A szülő félévente 3 napot igazolhat a gyermekének, ezen felül igazolatlan hiányzásnak számít a távolmaradás. Értelemszerűen betegség esetén az orvos állít ki igazolást arról, hogy a gyerek beteg volt, ezt nem is tekintik az iskolák igazolatlan hiányzásnak. 10 óra hiányzás felett értesítik a gyermek lakhelye szerinti illetékes jegyzőt aki szabálysértési eljárást indíthat a szülő vagy törvényes képviselő ellen. Ha a tanuló több mint 250 órát hiányzik (ez napi 7 óra esetén is 36 munkanap), akkor nem osztályozható, kivéve ha  kivéve, ha a nevelőtestület engedélyezi, hogy osztályozóvizsgát tegyen. A témárólitt olvashatmélyebben.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.08.25 12:32:56Gillotte

  Félévente 3 nap? Biztos? Nekünk egész évre kellett beosztani a hármat.

 • 2016.08.25 13:17:36HeRaKa

  A tanév rendje cikkhez kapcsolódva.

  Azt írtátok, hogy az utolsó tanítási nap jún.15. csütörtök. Ez esetben jún. 1-je is csütörtök, vagyis az biztosan nem pünkösdhétfő.

 • 2016.08.25 19:18:10indapass

  Ha a 3 napon felül használna a szülő, kérvényezni kell az igazgatónál, aki szintén engedélyezheti a hiányzást, ha a tanuló tanulmányi előmenetele és magatartása egyébként megfelelő. Nem szokott probléma lenni.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta