Segítség, Pokémon Gózik a gyerekem!

A gyerek egyfolytában a telefonjával a kezében sétálgat zombiszerűen? Úgy érzi egyfolytában önt fotózzák idegenek a villamoson? Nem érti, minek állnak épületek előtt emberek csoportokban, és nyomkodják a telefonjukat? Az eddig állandóan otthon ülő gyereke most egyfolytában sétálni akar menni a haverjaival?

Már egy ideje Magyarországon is elérhető a Pokémon Go. Ahogyan az egész világ, úgy természetesen itthon is megőrülnek érte a fiatalok, sőt még az idősebbek is. Ha ön ebből az egészből nem ért semmit, akkor most elmagyarázzuk a szerkesztőségen belül is felmerült kérdéseket. 

Mi ez az egész? 

Ha lemaradt volna az elmúlt hetek őrületéről, akkor elmondjuk, hogy a Pokemon Go egy olyan ingyenes okostelefonos játék, ami a telefon GPS helyzetét  és a térképet alapul véve különböző kis figurákat (Pokemonokat, itt a teljes lista róluk) dob fel, amit a gyereknek el kell kapnia. Ehhez egy kis virtuális labdát kell ráirányítania a figurára, elkapja és örül.

A csavar az a játékban, hogy a telefon ilyenkor a csak virtuálisan létező Pokemont a kamera segítségével beteszi a valós környezetbe, így tényleg úgy néz ki, mintha ott lenne előttünk a szörnyecske az utcán (buszon, patikában, dohányzóasztalon).

Ahhoz, hogy legyen több labdája, a város különböző pontjain található Pokestopokhoz kell elsétálnia, és begyűjteni őket virtuálisan. Pokestop elég sok minden lehet, különböző nevezetességek, érdekes épületek, különleges szobrok, emléktáblák, közintézmények, régi romok. Ha a közelébe megy egy játékos, nem csak ingyenes labdákat, de egyéb, a játékhoz szükséges extrákat is szerezhet, szintén ingyen.

Ha már jó sok Pokemonja van a gyereknek, akkor jöhet a harc.  Ehhez el kell érni az 5-ös szintre, és szintén ki kell mozdulni otthonról, ráadásul a legjobb, ha barátokkal. Az úgynevezett Gym mellett lehet támadni, és minél többen fognak össze erős Pokemonokkal, annál esélyesebb, hogy ők veszik át ott a hatalmat. 

Valami rajzfilmhez van köze?

A Pokemon a japán Nintendo cég terméke, eredetileg a Game Boy kézi játékkonzolra tervezett szerepjátékként indult. 1996-ban Tadzsiri Szatosi ötlete alapján készítettek, de ma a világ egyik legsikeresebb videojátékává vált. A Pokémon név alatt már készítettek többek közt animét, mangát, gyűjthető kártyát, mozifilmeket is.

Miért kell ehhez az egészhez bolyongani?

A játék GPS alapú, ahhoz hogy különböző kisállatokat találjon, tehát sétálnia kell. A Pokemonok ráadásul nem is mindig ugyanott találhatóak, és nem is ugyanakkor, vagyis minél többet sétál, annál nagyobb az esélye, hogy belebotlik egybe. Ahhoz pedig, hogy minél többet kapjon el, értelemszerűen sokat kell bolyongani. Ráadásul a pokestop-oknál - minden öt percben - begyűjthető labdák és egyéb ajándékok megszerzéséért is sétálni kell. 

Azért vannak mankók is. A sok ember által látogatott helyeken több a Pokemon is, a belváros, a nagyobb nevezetességek környéke, és a bevásárlóközpontok mindig jó terep, és egy idő után azt is fel lehet fedezni, hogy vannak bizonyos helyek, ahol szinte mindig ad valamilyen kis lényt a játék, ez lehet egy semmiről sem nevezetes utcasarok is a környéken. A térképen szállingozó kis falevelek jelzik azokat a helyeket, ahol Pokemonok nagyobb eséllyel bukkannak fel.

És bár elvileg nem lehetne, gyakorlatilag kocsiból is remekül lehet Pokemonokra vadászni, de ezt el ne mondja a gyereknek, ha azt szeretné, hogy az eddigi lelkesedéssel sétáltassa a kutyát. És könyörgünk, egészbe ne jusson önnek sem vezetés közben vadászni! Utasként viszont szuper élmény.

Milyen telefon kell hozzá?

Elvileg már a középkategóriás készülékekkel is működik, ha 4.4-es Androidnál újabb fut rajta, vagy iOS telefonon. A gyakorlatban viszont még a legmenőbb, legújabb, legfrissebb telefonokon is sokszor akadozik, és a legizgalmasabb pillanatokban kilép, vagy egyáltalán el sem indul a program, vagyis nem kell azonnal új telefont venni, ha nem megy a játék zökkenőmentesen a tavalyi típuson. Google regisztrációval sokkal jobban fut, mintha megpróbálnánk a játék saját regisztrációs rendszerét használni.

GettyImages-580968868
Pacific Press / Getty Images Hungary

Pénzbe fog ez nekem kerülni?

A játék letöltése ingyenes, az viszont már pénzbe kerülhet, ha nagyon gyorsan szeretne fejlődni, ugyanis akkor vehet hozzá kiegészítő dolgokat, mint például a pokemonvirágzás, amikor egy bizonyos pontra csábítja a Pokemonokat, vagy még több labdát. Tulajdonképpen bármit vehet, kivéve Pokemonokat, azokért ugyanis valóban sétálni kell. De az extrák legnagyobb része szintén beszerezhető ingyen a Pokestopokon, kis türelemmel - és jól beállított vásárlási korlátozásokkal - tehát nem kell a gyereknek pénzt költenie.

Az internetem elfogy tőle?

Akár még ez is előfordulhat. Nem fogyaszt sokat, de jobb ha felkészül, hogy a gyereke előbb utóbb magasabb adatforgalommal rendelkező csomagot szeretne. Wifiről csak otthon tud játszani, de ugye az egésznek az a lényege, hogy menni kell, ezért marad a mobiladatcsomag. Ha a nagyobb csomag mellett dönt, egy darabig kiegészítő adatforgalmat is vehet, hátha a gyerek néhány hónap után megunja az egészet, és újra elég lesz az eddigi adatforgalom mennyisége. 

Mi az értelme ennek az egésznek?

Semmi. De nagyon jó!

Mikor lesz vége?

Nagyjából akkor, mikor a gyerek megunja. Nem kell túlmisztifikálni, ez egy játék, ami egy darabig szórakoztatja majd, utána pedig nem. Talán megismeri jobban a várost, talán többet fog ezek után mozogni, és nem ül majd egész nap otthon. Cél lehet az, hogy összegyűjtse az összes létező Pokemont, bár erre kicsi az esély, ahogy a világ összes tornyát sem tudja ő védeni, vagyis nem valószínű, hogy ezt bárki valaha kijátssza. Amíg szórakoztatja, addig csinálja, aztán meg majd abbahagyja, és lesz újabb, ahogyan ez a többi játékkal is történni szokott. 

Tudják ezt együtt is játszani a kölykök vagy magányos elfoglaltság?

Alapvetően egyedül és többen is játszható. Gyalogolni is szórakoztatóbb csapatban, és az együtt caplatók egyszerre kapják meg ugyanazokat a kis lényeket, így feszkó sem lesz belőle. A barátokra akkor lesz még nagyobb szükség, mikor a harcolnak a többi Pokemonnal, és együtt nagyobb sikereket tudnak elérni. Illetve ha szintet lépnek, gyakran kapnak olyan ajándékokat is, amit együtt is fel tudnak használni, mint például a Pokemon-vonzó ajándék, ami hozzájuk csalogatja a környék Pokémonjait. 

Tényleg olyan veszélyes, mint mondták? Be fog sétálni a gyerek egy kamion alá?

Nagyjából ugyanannyi erre az esély, minthogy facebookozás vagy bármilyen más telefonnyomogatás alatt besétál a kereszteződésbe. Persze a veszély valós, de szerencsére nagyon kevesen veszítik el annyira a realitásérzéküket, hogy egyáltalán nem figyelnek a külvilágra játék közben. Ahhoz, hogy megkapja a Pokemont, nem szükséges folyamatosan a kijelzőt bámulnia, ha fut a játék, rezgés és hangjelzés is figyelmeztet, ha levadászható lény van a közelben, tehát elég akkor rápillantania a telefonra.

És vadidegen emberek lakásába?

Nem, a játék jelenlegi állapotában tapasztalataink szerint ha felbukkan a telefonon egy Pokemon, azt helyváltoztatás nélkül is meg tudjuk fogni. Magyarul: ha a lépcsőházban a szomszéd ajtaja mögött mutatja is a lényt, nem kell bemenni ahhoz, hogy le tudja dobni. De erre esetleg érdemes felhívni a gyerek figyelmét, hátha magától nem jött rá. 

Vagyis ha a gyereke normális esetekben sem megy be idegen emberek lakásába, nem ül be idegen emberek autójába, akkor egy pokemonvadászat közben sem fog előfordulni. Inkább beszéljen arról, miért nem jó ötlet egyébként sem vadidegenekkel elmenni vagy a házukba bemenni. 

GettyImages-576540758
Olivia Harris / Getty Images Hungary

Honnan tudják, hol vannak a Pokemonok? 

Egyelőre sehonnan. Ezért kell sétálni és keringeni és reménykedni, hogy előbb-utóbb jön valami. Ahogyan horgászás közben sem látják a pecások a halakat a vízben, úgy a gyerekek sem látják mikor és hova kell menni, hogy biztosan legyen Pokémonjuk. Ideig óráig működött a játék egyik kiskapuját kihasználó Pokemap (Poketérkép), amelyik megmutatta, hol milyen lény van, és még meddig lesz ott, de ezt a frissítéssel kilőtték. Marad a próbálgatás, és a bevált helyen rendszeres látogatása.

De akkor ha telefonnal a kezükben mászkálnak, nem lopják ki a telefont? 

Biztos ilyenre is van példa, de ez nem a gyerek vagy a játék hibája, hanem azoké, akik bűncselekményt követnek el, persze az óvatosság és elővigyázatosság itt is ugyanolyan fontos, mint mikor arra tanítja a gyereket, hogyan vigyázzon az értékeire például a tömegközlekedési eszközökön. Ha esetleg bűncselekmény áldozata lesz a gyerek, tegyen feljelentést és mindig figyeljen arra, hogy a telefont PIN kóddal, Pass-kóddal, és ha lehetőség van rá, ujjlenyomat-olvasóval védje, valamint állítsa be, hogy androidos telefonján a Google-fiókkal, iOS készüléken pedig a FindMyPhone  segítségével meg tudja nézni hol is van pontosan a telefon, illetve távolról törölni tudja róla az összes adatot, vagy akár a telefont tudja zárolni. 

Van ebben bármi hasznos?

Kimondottan hasznos dolog nincs, ez egy egyszerű játék. Az viszont senkinek sem árt, ha az átlagosnál többet sétál, ahogyan az sem, hogy a Pokestopok meglátogatása közben, rájön, hogy milyen látnivalóról maradt le eddig. Persze a játék nem történelemkönyv vagy turistakalauz, nagy okosságokat nem tud majd meg belőle a gyerek, de már ha felfigyel a város szépségeire, és esetleg utánanéz egy-egy köztéri szobornak vagy épületnek, máris tanult valamit. 

Ha elmegyünk nyaralni ott is ezt fogja csinálni? 

Valószínűleg igen, ezért számítson rá, hogy külföldi adatcsomagot is kell szerezni a gyereknek, viszont valószínűleg pontosan ő lesz az, aki az idei nyaraláson egyáltalán nem fog hadakozni az ellen, hogy sétáljanak a történelmi belvárosban vagy a parton, vagy igazából bárhol. 

GettyImages-547175532
Anadolu Agency / Getty Images Hungary

Mit tehetek, hogy ne merüljön le a mobilja már délben, és el tudjam érni 2-kor, hogy ne aggódjam magam halálra, merre jár? 

Először is kapcsolja ki a gyerek telefonján az augmented reality (AR - kiterjesztett valóság) funkcióját a játéknak. Ez jelenti azt, hogy a készülék kamerájának segítségével valóban úgy látja, mintha az utcán állna a Pokemon. Vagy éppen a buszon szemben ülő fején. Ha ezt kikapcsolja, akkor nem kell senkire irányítani a kamerát. Ez nem csak azért jó, mert kevesebbet fogyaszt a telefon, de elkerülhetők vele az olyan félreértések is, mint amikor valaki azt hiszi, hogy a gyerek őt fotózgatja az utcán.

Ha ennek ellenére is hamar lemerül a telefon, akkor befektethet egy küldő aksiba. Ezekről azt kell tudni, hogy a gyerek otthon feltölti, majd menet közben csatlakoztathatja a készülékéhez. Minél nagyobb a külső akkumulátor, annál több ideig bírja majd szusszal a gyerek telefonja. 

Mihez kezdjek ha a gyerekem teljesen rákattant erre a játékra? 

Játsszon vele! Töltse le a telefonjára és néha menjen el a gyerekkel este Pokemonokra vadászni. Egy kis séta mindenkinek jót tesz, közben a gyereket is biztonságban tudja. A legfontosabb előnye pedig az, hogy miközben várják, hogy felbukkanjon egy-egy Pokemon, beszélgethetnek akár olyan dolgokról is, amikről talán a gyereke nem mesélne a vacsora közben. Gondoljon úgy az egészre mint egy lehetőségre, hogy kicsit több időt töltsön a gyerekével és ki tudja, közben talán ön is rákap az egész játék ízére. 

És mi történik, ha a Pokemonok bosszút állnak?

Hát pontosan az, ami Baselben, ahol egy csapat Pokemon kezdett el vadászni Pokemonra vadászó emberekre. Ezt mutatja be az alábbi videó. (Nyugi, ez csak egy vicc)

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek