SZÜLŐSÉG

Ideális tinikrimi az utolsó nyári napokra

2016. augusztus 4., csütörtök 17:17 |

Ha én most egy krimirajongó tini lennék, örülnék, mert itt van remek strandon fetrengős olvasmánynak Mészáros Dorka: Én vagy senki című regénye, amit ráadásul szülőként is nyugodtan a gyerek kezébe adhat az ember, mert semmi különösebben sokkoló nincsen benne, pont olyan mint egy tinikrimi, sőt még erkölcsi mondanivalója is akad.

Az Én vagy senki a fiatal írónő első regénye, ennek megfelelően igen óvatos, de hellyel-közzel eltalálja azokat a témákat, amikben egy tizenhat körüli fiatal otthonosan mozog. 

A történet szerint egy kisvárosban tizenegy kamasz titokzatos üzenetet kap, amelyben ennyi áll: 711. Eleinte csak zaklatásnak vélik a dolgot, július tizenegyedikén azonban valaki megpróbálja megmérgezni őket: hárman meghalnak, egyikük zárt osztályra kerül. Heten maradnak.

A cselekmény egy évvel később kezdődik (bár folyamatosan visszatekint), amikor is újra elkezdenek jönni az üzenetek, ám ekkor már nem hagyják magukat az életben maradtak, hanem maguk próbálják felderíteni a szálakat, és megkeresni azt, aki meg akarja ölni őket. 

B1455308

Az Én vagy senkit nagyjából két nap alatt ki lehet végezni, és legnagyobb hibája talán az, hogy a karakterek és a helyszínek sokkal inkább jönnek egy amerikai tinihorror díszleteiből, mint egy hazai kisvároséból, de valószínűleg ez is csak azt szolgálja, hogy az olvasó (tini) könnyebben, sőt inkább szívesebben azonosuljon a szereplőkkel.

Van itt nem is olyan hülye izomagyú éppúgy, mint a gimi legnépszerűbb, szőke(!) táncosnője (igen, néha ő persze ponponlány is, ami rengeteg van például a százhalombattai középiskolákban), de még érvágós, metálfüggő darklady is, aki (képletesen) a gótika királynője címért indul, és mivel zseniális énekhangja van, meg is nyeri azt.

Aztán akad zseni számítógépes, meg csúnyácska biológus is, hogy ne billegjen annyira a mérleg.

Mégis ezzel az egésszel semmi baj nincsen. Nem mondom, hogy kitalálhatatlan a csattanó, ráadásul az írónő igen célzottan próbál félrevinni, így az ember inkább azon gondolkozik olvasás közben, hogy vajon komolyan gondolja-e, hogy a fiataloknak a szájába kell rágni a megoldást, de szerencsére kiderül, hogy erről szó sincs.

Amennyire nem célkorosztályként fel tudom mérni, az aktuális trendekkel is tisztában van, így nem feltétlenül kínos a fiatalos párbeszédeket olvasni, de ezt harmincon túlról már nehéz megítélni – én a gyíkarc jelzőtől például hajlamos vagyok falnak menni, de ez már legyen az én bajom.

Az Én vagy senki tehát teljesen jó ajándék lehet a közelünkben fellelhető kamaszkorú (16-os korhatáros a könyv) gyerekeknek, amennyiben azok nem az Ulysses-en szocializálódtak, és pörgeti őket a krimik nem vállalhatatlanul, inkább csak lazán-sokkoló, rengeteg szerelmi szállal és lázadó érzelemmel átitatott világa.  

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta