SZÜLŐSÉG

Egyedül hagyott gyerek - ugyan mi történhetne?!

2016. május 31., kedd 18:58

A Daily Mailen akadtunk egy cikkre, illetve vitaindítóra. Egy anya egy baba-mama fórumon azt a kérdést dobta be a közösbe, hogy egyedül hagynánk-e egy 10 hónapos gyereket egy lakásban 10 percre. A kérdés felvetője leírta, hogy ő bizony egyedül hagyja a babát pár percre, amit úgy magyaráz, hogy a baba mindig, minden nap ugyanabban az időben alszik egy órát, ébredés nélkül. Addig a kedves szülő kiugrik az 50 méterre lévő boltba, hogy beszerezze a legszükségesebbeket. Valószínűleg neki sem lehet teljesen egyértelmű ez a dolog, ha felvetette a témát a fórumon.

Mint azt sejteni lehet, rövid idő alatt 800 vérmes felhasználó szállt be a vitába, a legtöbben egy határozott „nem” -mel feleltek. Sokan közülük a hírhedt, és máig megoldatlan Madeleine- ügyet említették, mint a tízperces nem-odafigyelés lehetséges kockázata illetve eredménye. Madeleine McCann 2007-ben tűnt el egy portugál üdülőhely apartmanjából, ahol szülei hagyták, míg ők egy 120 méterre lévő étteremben ebédeltek. A kislány azóta sem került elő, bár már a világ minden szegletén látni vélte valaki. Olyannyira foglalkoztatta az ügy a közvéleményt, hogy a wikipédián már külön szócikk van a kislány eltűnéséről, és amikor a google keresőjébe beírtam a Madeleine szót, kiegészítésként a kislány vezetékneve jött fel először.

Kizárt, hogy egyedül hagyjam

Nekem speciel pont ez az ügy nem jutott eszembe, de sok más igen; először is hogyan állíthatja valaki teljesen biztosan, hogy kisbabája nem ébred fel azalatt a pár perc alatt, míg ő távol van. Lehet, hogy 365 napon keresztül minden nap így történt, de mi a biztosíték arra, hogy így történjen a 366-dik napon is? És mi van akkor, ha azalatt a pár perc alatt rátekeredik a takaró, fulladni kezd, bukik, ami visszafolyik a torkába, beüti a fejét, stb.? Egy kellőképpen pesszimista, ugyanakkor nagy fantáziával rendelkező anyuk kapásból fel tudna sorolni még legalább tízféle tragikus végkimenetelt. Sajnos elég öt perc a végzetes tragédiára, de a visszafordíthatatlan egészségügyi károsodásra is. Nem éri meg.

Ha nem ennyire végletes eseményekben gondolkodunk, akkor is történhet más, kisebb súlyú dolog, ami – annak ellenére, hogy nem károsodik a baba egészsége – igenis rossz élmény neki és ezáltal nekünk is. Mi van, ha megébred a baba, és elkezd sírni? Sírni, sírni, sírni... És nem lesz ott senki, aki megvigasztalja. Ha nem válaszol rá senki, előbb-utóbb feladja szegény, és megtanulja, hogy nem is érdemes jelezni a gondot, mert úgyis egyedül lesz a bajával, senki nem fog segíteni neki. Persze ez a „tanult tehetetlenség” nem egyetlen alkalom hatására alakul ki; ez elsősorban intézetben nevelt babákra igaz, akikre nem jut annyi segítő kéz. Nem történik visszafordíthatatlan tragédia, ha egyszer-kétszer nem tudunk rögtön odaszaladni, amint meghalljuk babánk sírását, de igenis törekednünk kell az azonnali reakcióra.

A másik, amire sokan hivatkoznak a vitában, egy lehetséges tűzeset, ami bármikor, bárhol előfordulhat. Ekkor már mindegy, hogy csak egy percre ugrottunk le a boltba, vagy a kutyával egy háztömb-körüli körre, a tűz olyan gyorsan képes terjedni, hogy másodpercek is számítanak.

A harmadik dolog, amire egy kommentelő felhívta a figyelmet, logikus, mégsem biztos, hogy mindenkinek eszébe jutna; nevezetesen, hogy nem is a babával történik valami a kiságyában, hanem velünk, azalatt az idő alatt, amíg levisszük a szemetet, megsétáltatjuk a kutyát, stb. Elüthetnek az úttesten, elájulhatunk, ránk eshet egy tégla, ráadásul, ha eszméletünket vesztjük, még el sem tudjuk mondani, hogy otthon hagytunk egy kisbabát pár percre, amíg mi levonultunk a szeméttel.

És ott van még pl. a zár kérdése; én például hajlamos vagyok egy tökéletesen működő zárral is szerencsétlenkedni, kulcsot beletörni, kódot elfelejteni, félreütni, stb. Ebben az esetben sem a babával történik baj, legalábbis első körben. De a dolgok szerencsétlen összjátéka tragédiába is fordulhat, jobb nem kísérteni a sorsot.

És ha mégis?

Azt hiszem, eleget írtam azokról a dolgokról, amik az embert megakadályozzák abban, hogy pár percre egyedül hagyja a lakásban a kisbabáját. De léteznek – számomra érthetetlen módon – emberek, akiknek elfogadható az, ha a gyermek pár percre kívül esik a szülő „hatótávolságán”. Ők olyan indokokkal szálltak be a vitába, mint hogy mindenkinek joga van élni, és igenis vannak dolgok, amiket meg kell tenni (valószínűleg itt a szemétkidobásra gondolhattak), és az alatt semmi rossz nem fog történni a babával.

Vagy például azzal, hogy ha megbizonyosodunk, hogy a baba édesdeden alszik, akkor még ha azalatt a pár perc alatt, amíg nem vagyunk a lakásban, fel is ébred, nem tud olyan kevés idő alatt semmi baj történni.

A facebook hírfolyamban gyakran szembejövő életigazságot írnék ide; onnantól, hogy megszületik a gyermeked, már nincs olyan, hogy te, hanem csak TI!

Amivel persze nem értek egyet, de azzal igen, hogy a felelősség igenis az enyém, bármi történik a gyerekemmel. El sem tudom képzelni azt az életfogytig tartó lelkiismeret-furdalást, amit az okozna, ha két percre elengedném a felelősséget, és véletlenül pont azalatt a két perc alatt történne valami baj.

Ismerőseim körében is felvetettem a kérdést. Egy történetben egy valamivel több mint kétéves kislány anyukája szaladt le a szeméttel, ez idő alatt a kislány – mert ezt látta a szülőktől – elfordította a biztonsági kallantyút, aminek következtében anyukája már nem tudott visszamenni a lakásba. Hiába magyarázta a kislánynak, hogy mit csináljon, annyira eluralkodott mindkettejükön a pánik, hogy a kislány nem tudta visszafordítani a kallantyút, a megoldás ebben az esetben tűzoltók képében érkezett.

A legmegdöbbentőbb esetet egy kollégám mesélte, akinek az ismerőse viszonylag fiatalon és meggondolatlanul vállalt gyereket, és a baba nevelését is ebben a szellemben folytatta. Pár hónapos volt a kisbaba, amikor anyukája úgy érezte, moziba kell mennie; el is ment, a babát két összetolt fotelra tette. Még sem kúszni, sem mászni nem tudott, de azért valahogy leküzdötte magát a két fotel közé, mire az anyuka hazaért. Iszonyúan megijedt, ráeszmélt, hogy mit tett, és soha többé nem fordult elő ilyen. Igaz, ez még a 70-es években történt.

De nem kell ehhez ilyen messzire a múltba menni, most is hallunk olyan szülőkről, akik simán elszaladnak egy késő esti moziba/bekapni egy gyrost, amikor a gyerek otthon alszik. Ők azzal érvelnek, hogy jó alvó gyerekekről van szó, akik nem ébrednek fel soha, és többen is laknak rajtuk kívül a társasházban, tehát nem egy tanyán hagyják a gyereket az éhes farkasoknak, hanem a civilizációban.

Kollégáink között is van olyan, aki elmondta, hogy igenis szaladt el alvó gyerek mellől a kisboltba - a teljes menet nem volt tíz perc, de addig egyedül volt a gyerek a lakásban. Moziba soha nem mentem volna el, de hat kifliért elugrottam, nem rendszeresen, de mondjuk ötször az évek során - mondja ő. 

Sőt, nem is kell feltétlenül leragadni a lakásnál. Sokan vágják rá azonnal, hogy soha nem hagynák egyedül a gyereket, de sokkal kevesebben vannak azok, akik a hiszti után végre alvó gyereket kiszedik a benzinkútnál az ülésből, míg beszaladnak kifizetni a tankolást, vagy nem hagyják kint a beöltöztetett (és a hiszti után végre alvó!!!) gyereket a gangon, ahelyett, hogy becibálnák, levetkőztetnék és az ágyába fektetnék. Egy tankolást kifizetni gyerek nélkül egyáltalán nem tűnik olyan sokkolónak - nekünk. Amerikában élő barátnőm, amikor először látott ilyet - falfehér arccal mondta, hogy egy ilyenért náluk már a rendőrök várnák a visszatérő szülőt. És ezzel most nem azt akarjuk mondani, hogy ott jobb, tudjuk, fegyverviselés - csak azt, hogy más, ott például nagyon máshol húzódik az a határ, ami még belefér.

Nézzük, mit ír erről a Btk;

Btk. 208. § Kiskorú veszélyeztetése

208. § (1) A kiskorú nevelésére, felügyeletére vagy gondozására köteles személy – ideértve a szülői felügyeletet gyakorló szülő, illetve gyám élettársát, továbbá a szülői felügyeleti jogától megfosztott szülőt is, ha a kiskorúval közös háztartásban vagy egy lakásban él –, aki e feladatából eredő kötelességét súlyosan megszegi, és ezzel a kiskorú testi, értelmi, erkölcsi vagy érzelmi fejlődését veszélyezteti, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Egy jogászt is megkérdeztem erről; vajon az a konkrét eset, hogy egy anyuka öt percre egyedül hagyja a kisbabáját a lakásban, kimeríti-e a kiskorú veszélyeztetésének tényállását, mely büntetőjogi kategória. Molnár Adél ügyvédnő szerint ilyen esetekben gumiszabályként kezelik a törvényeket; az általános bírói gyakorlat szerint nem számít súlyos kötelességszegésnek a gyerek rövid ideig felügyelet nélkül hagyása, de a körülményeket minden esetben vizsgálni kell - vannak fokozatok, ennek megfelelően differenciálni kell; nem mindegy, hogy 40 fokos kánikulában, egy kocsiban hagyom öt percre a gyereket egyedül, vagy a kiságyában szunyókálva. Az első esetben – ahogy a közelmúltban történt esetben is – elítélik a szülőt, a második esetben azonban nem; ha egy alvó babát a kiságyban hagyunk, azzal még nem vétünk a törvény ellen, más kérdés, hogy saját lelkiismeretünkkel miként tudunk megbirkózni.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.05.31 22:26:34Nazareus

  Pefe: nincs igazad, a cikkben van egy eset,amikor bizony baja lett "Az első esetben – ahogy a közelmúltban történt esetben is – elítélik a szülőt,", nem véletlenül itélték el.

 • 2016.05.31 22:32:54pefe

  Különben szeretném, ha a cikk írója pontosítaná a határokat:

  Pl: -Szarni hány percre lehet elmenni?
  -Mennyi ez az idő, ha a budi a kert végében van?
  -Pontosan mit jelent a gyerek?
  -16 éves gyerek mellett le lehe-e vinni a szemetet?
  -És négy éves mellett?
  -Van-e valami egyszerű matematikai képlet ami biztosít minket, hogy jó szülők vagyunk?
  Pl. Ha a gyerek életkora "A" a létrejövő legnagyobb távolság "L" és a gyerek nélkül töltött idő "T" Akkor a jószülőség feltétele hogy A/TxL érték egy bizonyos együtthatónál nagyobb legyen. Ebből mindenki kiszámolhatná, hogy mondjuk egy 5 éves gyerektől 3percre 500m-re eltávolodó szülő, jó szülő, rossz szülő, vagy egy aberált barom. Nagyon kérem a cikk íróját az együttható meghatározására. Valamint arra, hogy pontosítsa az "egyedülhagyott" kifejezést. Pontosan mekkora távolság számít egyedülhagyásnak. Ha pl. a Family Frost-os autó közelebb van, mint a padlás akkor szabad-e felmenni a padlásra?

  Ezek a megfelelő gyereknevelés elngedhetetlen kérdései, ezért kérem mielőbbi megválaszolásukat!

 • 2016.05.31 22:52:07grundigg

  Nekem a "mi van, ha elütnek az úttesten, esetleg ránk esik egy tégla?" problémája tetszik. Sokkal jobb ugyanis, ha ilyenkor velem van a gyerek, és nem csak engem lapít ki egy kamion, hanem őt is, esetleg az ő fejére esik egy tégla. A fejre eső tégla egyébként is nagyon reális és életszerű példa; következő vitatémaként feldobnám, hogy "Ki szabad-e vinni egy 10 hónapos gyereket az utcára?". A gondos szülő ugyanis tudja, hogy bármikor elüthetik a gyereket vagy a fejére eshet egy tégla vagy egy meteorit, ezért soha nem viszi ki az utcára a gyerekét.

  SOHA ESZEDBE NE JUSSON!!!

 • 2016.05.31 23:10:07egysmás

  Szarni sem szabad elmenni, ha nincs otthon más?

 • 2016.05.31 23:22:10Haloperidol

  vicces, hogy hova fejlődött ma az emberiség.
  sokkal régebben sokkal veszélyesebb körülmények között sokkal tovább hagyták ott anyák és apák a gyereket, mégsem halt ki az emberiség...
  mindenki paranoid ma.

 • 2016.05.31 23:55:10pefe

  grundigg: nincs igazad, ugyanis bármikor becsapódhat a lakásba egy eltévedt 41-es villamos. Otthon lenni, pláne gyerekkel, óriási felelőtlenség!

  KI NE PRÓBÁLJA SENKI!

 • 2016.05.31 23:56:07aaeronika

  Erről eszembe jutott egy Jóbarátok epizód:[link]

  'a babát két összetolt fotelra tette. Még sem kúszni, sem mászni nem tudott, de azért valahogy leküzdötte magát a két fotel közé, mire az anyuka hazaért. Iszonyúan megijedt, ráeszmélt, hogy mit tett, és soha többé nem fordult elő ilyen'

  Leküzdötte magát a két fotel közé!!!! Te jó Isten! Micsoda dráma! Majd most egy életre megtanulja! Majd az egyetemi kollégiumban is fogjuk a kezét, nehogy valami baj legyen, s részegen a saját hányásába fulladjon.

  Csoda, hogy az emberiség így túl tudott szaporodni, pedig babőrző sem volt a 20. századig. Mondjuk kisbolt se.

 • 2016.06.01 00:17:34Advanced Flight

  aaeronika "Csoda, hogy az emberiség így túl tudott szaporodni, pedig babőrző sem volt a 20. századig. Mondjuk kisbolt se."

  Mondjuk ilyen jó gyerek-megmaradási arány se. Szültek a nők 8-10 purdét, negyede megmaradt, már jó volt. Ugyanazt a nevet adták nekik meg ilyenek. Ha a szülést túlélte, elvihette a torokgyík, skarlát stb., falun fölette a disznyó, ráfeküdt a macska stb. Nagy hiszti nem volt ebből, jut is, marad is. De a 21. században, Európában nem így megy, ezt tessenek megérteni.

 • 2016.06.01 00:19:44Advanced Flight

  Ez az amerikás sztori meg nettó képmutatás; pont ott lehet bármit megcsinálni a gyerekkel, szülők kivonulnak a sivatagba szektázni, meg kiveszik a suliból a kölköt "majd én otthon tanítom!" felkiáltással és sorolhatnám. Sokkal kisebb az állami kontroll és nemcsak ebben.

 • 2016.06.01 00:32:16ghck

  Azt mondjuk itt most megtanulhattuk, hogy mindenki saját véleménye szerint egy szuperanyu, és rajta kívül mindenki más meg egy felelőtlen/rugalmatlan akasztófára való senkiházi...

 • 2016.06.01 01:51:57odamondó

  Amúgy arra is van esély, hogy földrengés miatt a ház osszedől, esetleg a szomszédban gyúlt tüzet a szülő is későn veszi észre vagy rázuhanhat egy repülő a házra.

  Amúgy igen úgy ótvaros faszság a cikk ahogy van. Miért ne lehetne egy gyereket 10 percre egyedül hagyni. Gondolom régen is ennyire fostak mindentől.

 • 2016.06.01 04:35:28Lady Scarlett

  Aki egy 10 hónapos gyereket hagy egyedül számoljon el a sajat lelkiismeretével. Már csak azért is, mert ha egyszer egyedül hagyja és nem történik baj, máskor is egyedül fogja hagyni és másodjára, harmadjára már hosszabb időre.
  Sokszor elég pár másodperc is hogy baj legyen. Lásd a gorilla kifutójába esett gyereket. Pedig ott ott volt az anya, de elég volt néhány másodperc nem figyelés és mire feleszmélt már a gorilla rángatta maga után a kisgyereket.
  Ha magára hagyod és nem lesz gond, hamis illúzóba ringatod magad hogy ugyan mi történhet.
  Nemrég egy 2 éves gyerek mászott ki a lakásuk ablakán és esett ki a másodikról, az anya pedig otthon volt, csak elaludt mert kimerült volt az alváshiány miatt. Nemrég született a második kisbabája. Nem volt gondatlan csak elaludt.
  Az idő pedig relatív. Neked pár perc, a valóságban 20-30, egy bezárt levegőtlen, forró kocsiban a napon. A szenterndrei házaspár akik a kocsiban hagyták a 6 hónapos gyereket, mert aludt. Ők vásároltak. Anyuka szerint pár percre hagyták magára. A járókelők szerint akik felfedezték a síró gyereket a kocsiban több mint fél óra.
  Hozzáteszem egy 6 hónaposnak már 10 perc is sok!

 • 2016.06.01 06:47:39chrisred

  Haloperidol: "sokkal régebben sokkal veszélyesebb körülmények között sokkal tovább hagyták ott anyák és apák a gyereket, mégsem halt ki az emberiség..."

  Arról nem beszélve, hogy milyen klassz népirtások voltak régen Európában, és mégis egyre többen vagyunk. Nem is értem, miért kell büntetni az emberölést.

 • 2016.06.01 07:15:37Hurrá Torpedó

  @pefe
  Meltatlan hogy a formuladert nem kaptal meg nobel dijat!
  De meg csak egy rohadt like, +1, vagy :) sem jott.
  Itt mindenki verbenforgoszemu sotlan anyuka? Vagy pusztan nincs humorerzek? Vagy csak szerintem volt jo poen, es en vagyok degeneralt, mert amugy szar volt?

 • 2016.06.01 07:50:19R2D2 & C3PO

  Csak kerttel. Bár az enyém 10 hónaposan nem igazán aludt napközben. Éjszaka is 2-3 óránként megébredt. (Megalol.)
  Ébren beraktam a járókába. ;)

 • 2016.06.01 08:13:45Négyzetrács

  Azért marhára nem mindegy, hogy valaki azért hagyja magára a gyereket, mert egyszerűen nem lehet máshogy megoldani a helyzetet, vagy azért, mert egy felelőtlen gyökér, és csak simán szarik a gyerekre. Egy ilyen barom miatt kellett lelőni szerencsétlen gorillát is a minap...

 • 2016.06.01 08:20:44eßemfaßom meg áll

  A leirt rettenetek mindegyike megtörténhet minden éjjel amig alszik a család. Tanulság:

  Csak felelőtlen szülők alszanak akiktől azonnal el kell venni a gyermeket a biztonsága érdekében.

 • 2016.06.01 08:22:03Négyzetrács

  "sokkal régebben sokkal veszélyesebb körülmények között sokkal tovább hagyták ott anyák és apák a gyereket, mégsem halt ki az emberiség..." A gyerekülés is hülyeség, mi is túléltük nélküle. Sőt, oltás, gyógyszer, vitamin sem kell, hisz enélkül is fennmaradt a fajunk évezredeken keresztül. Igaz, hogy a születendő gyerekek nagy része már a szobatisztaságot sem érte meg, de hát mit lehet tenni? Szüljön mindenki 6-8 gyereket, és akkor ki nem szarja le, ha hébe-hóba 1-1 megfullad, éhenhal, elviszi valami nyavaja stb. Mint a régi szép időkben, ugye? Igazi idióta szemléletmód. Sajnálom a (leendő) gyerekeidet.

 • 2016.06.01 08:27:56eßemfaßom meg áll

  @Lady Scarlett

  "Lásd a gorilla kifutójába esett gyereket"

  mi pl nem az állatkertben lakunk, így a kiságyba ritkán ugrik be gorilla

 • 2016.06.01 08:32:30eßemfaßom meg áll

  Négyzetrács

  " A gyerekülés is hülyeség, mi is túléltük nélküle."

  200 éve viszonylag kevesen közlekedtek 100+ lóerős személyautóval, viszont gyerekek ugyanugy születtek mint ma.

  gyerekülést, orvosi ellátást összemosni azzal, hogy a kiságyban egyedül alszik-e a gyerek 10 percet igazi szellemi magasságra utal.

 • 2016.06.01 09:07:29Négyzetrács

  eßemfaßom meg áll

  Neked is majdnem sikerült csúsztatás nélkül reagálni. :) Vagy te 200 éve voltál gyerek?
  A 40 lóerős autóval balesetezni kevésbé veszélyes, mint egy 100+ lóerőssel?

  Az ugye megvan, hogy mire írtam ezt? Még egyszer, csak neked: "vicces, hogy hova fejlődött ma az emberiség.
  sokkal régebben sokkal veszélyesebb körülmények között sokkal tovább hagyták ott anyák és apák a gyereket, mégsem halt ki az emberiség...
  mindenki paranoid ma." Akkor most mit mosok össze mivel?

 • 2016.06.01 09:44:15sony

  vuvuvu2: Gyakorló nyelvészként biztosan tudod, hogy vannak szavak, amik fokozatosan jelentésmódosuláson esnek át. Ilyen például a szopás/szopik szó. Ha belegondolsz, mennyi mindenre használják ezt a szót, megértheted, hogy az anyukák a szoptatás intim és felemelő aktusára nem szeretnének ezzel a szóval hivatkozni, még akkor sem, ha 50 éve csak erre használták. Ha nem tetszik a szopizik szó, akkor nosza, javasolj másikat, de olyat, ami sem nemi aktusra, sem egy szerencsétlen esetre nem hasonlít.

 • 2016.06.01 10:02:22Pancho Sanza

  vuvuvu2: Bunkó tahó vagy és még reklámozod is. A "megébred" gyönyörű erdélyi szavunk, utána is nézhettél volna trollkodás helyett.

 • 2016.06.01 10:20:22croc

  Lord_M_:
  félreétesz, én személy szerint a 24/7 típus vagyok (a 'mindenttúlparázós') inkább egy órát vacakoltam az öltöztetéssel meg a gyereküléssel de nem hagytam otthon 10 percre, a konyhába is kicipeltem magammal a hordozóban,
  - csak nem vagyok benne biztos, hogy tényleg szükség van-e erre, ha őszintén belegondolok, arra hajlok, hogy nincs.

 • 2016.06.01 10:37:20Con_Sole

  Mondjuk nem tudom ti hogy vagytok vele, de én pl. aludni is szoktam éjszakánként és elég mélyen, szóval ha pl. a takaró a nyaka köré tekeredik vagy ilyesmi, hát nem is tudom...

 • 2016.06.01 11:11:44kovacsbelane

  Gondolom az anyukák többsége nem telefonál, nem netezik, nem főz és még csak vécére sem megy olynakor, amikor a gyermeke édes álmát alussza, arról meg szó sem lehet, hogy elmenjen a postaládáig, netán eközben 5 percet beszélgessen a szomszéddal, vagy kiszaladjon a kertbe valamiért. Egy zuhanyzás-hajmosás meg eleve esélytelen, úgy tűnik.

  A baj másodpercek alatt megtörténik, akkor is, ha karnyújtásnyira van az ember. Persze nem azt mondom, hogy ne minimalizáljuk a veszély kialakulásának lehetőségét, de azért ne őrüljünk már meg.

  Mondom ezt úgy, hogy fogalmam sincs, hogy a leendő gyerekemet egyedül hagynám-e a lakásban. Majd kiderül.

 • 2016.06.01 11:13:41kisvirag78

  10 hónapost a legneccesebb otthon hagyni, sokra képes már (pl. kimászhat/kifejelhet az ágyból, az én egyik fiam megcsinálta), beráncigálhat az ágyba bármit, amit nem vettünk észre körülötte, vagy akár csak a pelenkája tartalmát kenheti szét mindenhol.
  Egy újszülött ilyesmit nem csinál. Ha alszik, akkor alszik. Mellette nyugodtan lehet tusolni, főzni, stb. 10 hónaposnál már az ilyesmit is csak úgy, ha tényleg alszik. És 10 perc alatt felriadhat.

 • 2016.06.01 11:30:43kisvirag78

  Egyébként meg inkább az a kérdés, hogy a nagyobb gyereknél mikor jön el az a kor, amikor egyedül közlekedhet, otthon maradat egyedül valamennyi időre, nyilván 6-7 éves korig ilyesmi szóba sem jön, de a sulit kezdve sok gyerek igényli is, hogy valamennyire önállósodjon.
  Mi azzal kezdtük, hogy a szomszéd ház aljában lévő kisboltba átmentek egy tejfölért, egy kenyérért. Vagy mi átmentünk, és ők maradtak. De akkor már iskolásak voltak, és tudták kezelni a telefont.
  Azért az is agyrém, amikor az ötödikes gyerekért még mennek a suliba, és átkísérik a zeneiskolába, ami onnan 5 perc egyetlen zebrával egy autóknak korlátozottan használható helyen, a többi sétálóutca, mert azért az én gyerekeim ezt már nyolc évesen egyedül tették meg.
  Különben egy 10 hónapos többnyire szeret kimozdulni, és érdemes is boltba vinni, sok inger, sok új szó, lehet játék a bevásárlás is. Szoktatás kérdése. Sokkal nagyobb gond az, amikor nincs normális parkolóhely, és a reggeli rohanásban több kisgyerekkel ki-be szállunk a kocsiba az ovinál, de még az iskolánál is, mert olyan messze tudunk csak megállni, ahonnan az elsős gyerek egyedül nem engedhető el. És az is gond, amikor a gyerek beteg, és nincs hirtelen segítség, lázasan, főleg kiütésesen vagy hányós betegen levinni és otthagyni is nagy felelőtlenség. Nekem szerencsére a közelben laknak a rokonaim, de ismerek sokakat, akiknek ez a segítség sem elérhető.

 • 2016.06.01 12:38:59fityfirity

  A tetőtérben laktunk,a mosókonyha a pincében volt az előző lakásunkban. Igen. Otthagytam a fiamat egyedül pár percre míg beraktam/felhoztam egy mosást.

 • 2016.06.01 14:02:27wilhelmina

  Nekem eddig két gyerekem van, a kisebbik másfél éves, a nagyobb 3,5. Mondanom sem kell, hogy a házimunka mennyisége végtelen, plusz ott a kert, és, a veteményes, hogy a kis kölykök - meg mi is - saját zöldséget-gyümölcsöt együnk. Namármost, hülye lennék nem kihasználni azt az időt, amikor alszik a gyerek!
  Mikor máskor??Mikor, mikor??Félóránként bemegyek ellenőrizni plusz kint van a walkie-talkie, egyik a gyereknél, másik nálam.
  Mindkettővel baj nélkül működött ez. Szerintem az, hogy 10 percre se hagyjuk magára, az agyrém.

 • 2016.06.01 16:28:25kávéimádó83

  számomra az nem normális dolog, hogy egy gyereket 0-24-ben szó szerint őrzök...kérdezem én amikor kedves anyuka, apuka lefekszik aludni akkor a gyerek tulajdonképp nem egyedül van? miért lenne más az ha napközben amíg a gyerkőc az egyik szobában alszik, vagy fekszik a kiságyban anyuka mondjuk kimegy teregetni, vagy főz, vagy wc-re megy...ennyire túlfélteni nem kell őket...mondom úgy hogy van gyerekem, én is alkalmaztam a bébiőrt (igen azt a walkie-talkie jellegűt) és tökéletesen jól tudtam így végezni a napi dolgokat...ha szigorúan nézzük igen, hagytam a lakásban egyedül amíg kimentem a kertbe...jah, és ezt nem említeném egy lapon azzal, hogy felelőtlen idióták a kocsiban hagynak egy gyereket akár másfél percre is...ez nem ugyanaz

 • 2016.06.01 16:32:08kávéimádó83

  kedves vuvuvu2 a legprimitívebb Te vagy itt mind között, ez a hozzászólásodból remekül látszik

 • 2016.06.01 17:39:43wilhelmina

  Persze. Ilyen 0-24 órás szolgálat mellett egyszerűen nem lehet élni. Nem arról van szó, hogy bemegyek a városba, amíg alszik, és sohasem hagynám egyedül se apartmanban, se szállodában. De az, hogy ott malmozzak a kanapén 3 órán keresztül, amíg alszik...na neee.

 • 2016.06.01 17:43:16wilhelmina

  Ja, és a gorillához beesett gyerekkel kapcsolatban: vannak olyan helyek és helyzetek, amikor minden percben figyelni kell, tényleg. Az egyik ilyen a vidámpark, a strand, az állatkert, de még egy sima lovarda is veszélyes üzem lehet (mondjuk rosszul adja oda a sárgarépát, és a paci véletlenül leharapja az ujját - mert volt ilyen). Ilyenkor sokkal jobban kell figyelni mint amikor otthon, a saját rácsos ágyában alszik szerintem...

 • 2016.06.01 18:03:22BéLóg

  Tetszik a sztori és a "védőkkel" értek egyet. Viszont az ezt támogató érveket már mind leírták, én sok újat nem tudok hozzá tenni, így nem szaporítom a szót.
  Kisgyereket SOSEM hagyunk egyedül. Pont.

 • 2016.06.01 18:42:22jet set

  @BéLóg: Igen. Nem alszol, szarni is a gyerekkel mész. És akkor csodálkozol, hogy nevednek megfelelően a beled is lóg.

 • 2016.06.01 19:22:56n_dy

  az összes tagadást nő írta... "nem lehet egyedül hagyni, stb." ...
  ettől tart a világ ott, ahol tart ... rátelepedtek mindenre, még egy fingást is bíráltok ... szabad, nem szabad ... szétbarmoljátok az általános iskolát ...szabad, nem szabad ... pontoztok, beleböfögtök minden egyes mozdulatba ...."neveltek" ... ezt mondjátok ...
  következmény? ... sok buzi, félresikerült, aberrált, elnyomott felnőtt, akit "kordában tartottatok" ...
  a csecsemőket meg rázzátok egyfolytában, hogy "aludjon". ne adjon ki hangot, mert zavar benneteket ... minden lószarra hivatkoztok: nő, anya, teremtés, világ ...
  totál elegem van belőletek

 • 2016.06.01 21:12:26eßemfaßom meg áll

  BéLóg

  "Kisgyereket SOSEM hagyunk egyedül."

  Te hány évig bírtad ki alvás-wclátogatás nélkül?

 • 2016.06.01 21:56:30xporolyke

  aki ugy gondolja, hogy "regen minden jobb volt, meg megse tortent baj" az vegye bele a szamitasba, hogy legtobbszor halomra jottek a gyerekek es nem csak mert nem volt profi fogamzasgatlas, de ha valamelyik meghalt, akkor is volt utod. es volt, hogy meghalt valamelyik, pedig a fel szomszedsag es rokonsag, nevelonok, stb. haptakban alltak, manapsag meg legtobbszor 0 segitseg van, tehat vagy figyel az ember, vagy kockaztat. az utobbi nem lehet alternativa.

 • 2016.06.01 22:27:34eßemfaßom meg áll

  @xporolyke

  tőled is várom a választ, amikor "halomra jottek a gyerekek" akkor hány halt meg a cikkben szereplő okokból és hányat vitt el a torokgyík, tbc, éhezés, tüdőgyulladás, himlő, etc.?

  csak azért, hogy ne gizikével akarjuk már igazolni a gőzekét.

 • 2016.06.02 10:57:46Vortex

  "hogy felelőtlen idióták a kocsiban hagynak egy gyereket akár másfél percre is...ez nem ugyanaz"

  Akkor ezek szerint én is felelőtlen vagy, mert ha a tankolást fizetem a benzinkút kasszájánál, akkor hagyom aludni a bekötött gyerkőcöt a gyerekülésben, és nem ébresztem fel, megtörve ezzel a pihenési ciklusát. Egy picit mindig leengedve hagyon az egyik ablakot, hogy ha be is tojik a központi zár ki lehessen nyitni valamelyik ajtót, illetve legyen valami szellőzés arra a pár percre.

 • 2016.06.02 12:19:45momori

  n_dy

  Anyádat köszöntsed ezzel, szemtől-szembe hülye gyerek.


  De ez a túlféltés tényleg gáz, főleg, ha idősebb korban is ez megy, mama-hotel lesz az eredménye, meg életképtelen emberkék. Bár nincsen még gyerekünk, szóval könnyen pofázok...


  Lady Scarlett

  A gorilla nem rángatta a gyereket, hordozgatta, kiemelte a vízből.

 • 2016.06.02 14:47:40szivárványszagú csótány

  én mindig attól tartok, hogy a fejemre esik egy zongora. Bárhol. bármikor előfordulhat.
  Így simán trécseltem a szomszéd bénivel a kerítésen keresztül, míg a házban aludt a gyerek.

  Üssetek hát agyon, de rögtön!

 • 2016.06.02 16:23:17zurka

  Egyedül hagyni max. 1-2 percre mertem, amikor leszaladtam a ház földszintjén lévő boltba (1. emeleten laktunk). Ezt is csak addig, amíg még nem tudott kimászni a kiságyból, és tudtam, hogy alszik). De azért a délutáni alvás közben nem ültem csendben a kanapén. Házimunka, egy kis torna, esetleg én is aludtam egyet...

 • 2016.06.03 03:38:17ubu1a

  Az állatvilágból sokat lehet tanulni. Őket ugyanis csak az evolúció programozta; nincsenek idióta előítéleteik, mint nekünk. Meg lehet figyelni, mennyi időre magára hagy egy anyamacska egy alomnyi kiscicát jóval szerényebb és veszélyesebb körülmények között, mint ami ma egy átlag gyereknek jut. Aztán mégsem történik semmi, általában átalusszák az egészet. Kár ennyit parázni.

 • 2016.06.03 11:15:25dr. pretender

  Szerintem a Madeleine-ügy nagyon rossz példa, mert ott pont a szülők voltak a leggyanúsabbak.

 • 2016.06.04 13:49:19galaxiscsirke

  Alap, hogy NEM hagyjuk egyedül a gyereket. Nyilván az a véglet se járható, hogy non-stop őrizzük. De némiképp használható elv, hogy lakáson belül mindig hallótávolságban legyen, és lehetőség szerint csak olyanba kezdjünk bele, amit félbe tudunk szakítani, ha bajra utaló jel van. Amúgy erősen gyerekfüggő a dolog, a mi első gyerekünket mászó korában már simán szabadjára lehetett engedni a lakásban, mert megfigyeltük előtte is, hogy nem kapkodott be semmit, nem akart mindenre fölmászni, és többnyire ott volt körülöttünk, ha meg kapott vmi érdekesebb játékot, azzal sok percig elvolt. Pl. simán le lehetett zuhanyozni mellette, nyitott ajtónál ott sertepertélt az ajtó előtt, és bámult befele, tehát akkor is mindig szem előtt volt. A következő gyerek viszont a másik véglet volt, na ő az, akiről ha 10 mp-re levettük a szemünket, már félúton volt a szekrényre fölfele, v. már meg is szerzett vmit, amit nem lett volna szabad. Tehát tapasztalatból mondom, hogy teljesen gyerek-alaptermészetfüggő.
  Autóban nem hagyjuk, még benzinkútfizetéskor sem, akik meg képesek a bevásárlóközpont parkolójában kinn hagyni, azokat bevágnám 2 órára egy 60-70 fokos üvegházba a napon, lekötözve, és utána megkérdezném tőlük, hogy mennyire tetszett.

 • 2016.06.05 01:59:48HHRT 1975

  Az internet olyan médiafelület, ahol a tartalom-szemlélők egyben tartalom-elhelyezőkké is válhatnak, ami elkerülhetetlenül magával vonja az egymásnak ellentmondó információk megjelenését. Sokféle válasz képzelhető el erre a kritikátlan hozzáállástól, a hitelesnek elismert internetes helyek felkeresésén át, egészen a folytonosan éber kritikai szemlélet alkalmazásáig. (Hitelesnek persze akár az internetes bulvárt is elismerheti az, aki kultúrája alapján azt preferálja, mint ahogy a kritikai szemlélet sem feltétlenül működik igazságosan.) A magam részéről az újságcikkeknek járó klasszikus bizalommal kezdtem ennek a cikknek az olvasásába, amit azonban igen hamar a visszatetszés váltott fel. A cikk imázsa ekkor már nem a kinyilatkoztatott igazság volt előttem, hanem az önkényes elképzeléseket közlő ember véleménye, mely részigazságaival vitára késztette a hozzászólókat is. Ezen hozzászólások között számos ironikus hangvételű akadt, amiknek olvasása során nem tudtam visszafojtani a nevetésem.

  [link]

 • 2016.06.05 10:18:27vuvuvu2

  Pancho és többiek: Látom nagyon nem tetszik hogy vkinek nem tetszik a modoroskodás. Ugyan hány magyar van aki tudja hogy a megébredt gyönyörű erdélyi szavunk? Rajtad kívül nem hinném hogy sok. A modoroskodás, és felesleges kicsinyítőképző-használat minősít mindenkit aki ezeket alkalmazza. A nyelhasználattal pozicionálod magad. Ilyen egyszerű: ha ezeket a szavakat használod, tudom hova helyezzelek, kb. az abba az alsó-középosztályba, aki azt hiszi hogy a szopizás és megébredt szavak használatától trendi, és nem a nagy egyenmassza tagja. Pedig de. Hadd legyen az a véleményem továbbra is kedves modoroskodók, hogy ettől a két szótól hányingerem van mert annyira negédes mindkettő.

  A témához egyébként felesleges hozzászólni, hogy miért, az tökéletesen megfogalmazta HHRT 1975.

 • 2016.06.05 20:20:46OftF

  van az első gyerekem, a nyámnyila kis szerencsétlen, akire úgy vigyáztunk, mint a szemünk fényére, illetve még annál is jobban. Meg aztán ott a második, aki talpraesett, mindent megold, nem fosik be új helyzetben, na nála már nem követtük el augyanazt a hibát, mint az elsőnél, kár, hogy már késő, az első nem lesz megint kisbaba (illetve bzonyos értelemben még mindig az...)

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta