SZÜLŐSÉG

Mutatjuk hol kap szupináló cipőt, ingyen!

2016. március 28., hétfő 17:10

Rengeteg kisgyereknek van szüksége szupináló cipőre ami korrigálja a boka bedőlését, a bökkenő csak annyi, hogy ezek a gyógycipők elég sokba kerülnek. Persze nem mindig, ugyanis van rá OEP-támogatás szerencsére. De csak egyszer egy évben. És hát ugye mit kezd egy gyerek egy pár cipővel? Hordja azt télen, nyáron? És akkor még nem is beszéltünk a kinti és benti cipő mizériáról.

A helyzet az, hogy pár éve még évente két ilyen cipőt írhatott fel az orvos – ami még mindig nem sok, ugye – viszont ezt a kis támogatást is sikerült csökkenteni, hiszen most már csak évi egy pár cipőt kaphat a rászoruló kedvezményesen. Szóval a szülők fizethetnek tízezreket, hogy gyerekükön olyan cipő legyen, amelyik körülöleli és stabilizálja a lábtő csontokat, tartja a bokát és megoldást nyújt a befelé dőlő lábfejre. 

Mitől alakulhat ki a befelé forduló boka?

Fiatalkorban még hirtelen változik a gyerekek testsúlya, illetve a magasságuk és ezzel a gerinc egyensúly helyzete is. Előfordulhat, hogy a lábizmainak fejlődése lemarad, ilyenkor történik meg, hogy a sarkak befelé kezdenek dőlni és a testsúly a sarkak belső részére tevődik. Ilyenkor a boka befelé fordul, amit viszont korrigálni kell, hogy a későbbi problémákat megelőzzük.

Az újszülöttek 98%-ának a lába teljesen egészséges

Fontos megjegyezni, hogy az újszülöttek 98%-ának a lába teljesen egészséges. A későbbi elváltozások, mint a bokasüllyedés, a dongatalp, lúdtalp mind a nem megfelelő cipők és/vagy az izmok gyengesége miatt alakulnak ki. A mászós időszak alatt, amikor a gyermek 8-12 hónapos a jellemző mozgás a négykézlábon való járás. Ebben az időszakban a gyermek bokái főleg befelé fordult helyzetben vannak. Ezért van az, hogy az épp csak talpra állt apróságok térde jellegzetesen kifelé áll, lábuk „O” alakot formál. Ez a rendellenes tartás idővel átmegy ellenkezőjébe, a térdek közelebb kerülnek egymáshoz. Végül a gyermek lába 6 éves korára teljesen kiegyenesedik. Forrás: Szamos Kft.

Gyógycipőt, ingyen!

Szerencsére akadnak olyanok, akik tudnak segíteni azoknak a szülőknek, akik nem tehetik meg, hogy több pár szupináló cipőt vásároljanak. A Lupa Cipő felhívást tett közzé, miszerint szívesen fogadják a a már kinőtt, nem használt cipőket, hogy aztán továbbadhassák ezeket, ingyen.

„Mint tudjátok az új cipő a legjobb, de sajnos nem mindenki teheti meg, hogy ilyen cipője legyen. Ha már használtat kell hordjon a gyerek, akkor is inkább ilyen legyen. (Mi akik ezt hordjuk csak pakolgatjuk ide-oda a sokszor szinte újonnan kinőtt cipőket pedig valaki biztos nagyon örülne neki...) Ha pénzt nem is, de jó tettünkért biztos jót kapunk valahogyan.” – írják Facebook oldalukon.

Ha önnél is van elfekvőben pár ilyen cipő, ne legyen rest bevinni hozzájuk, biztosan jó helyre kerülnek majd a lábbelik. 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.03.29 10:02:54Rébusz

  A dongaláb veleszületett rendellenesség, enyhe formáját újszülött korban masszírozással, gyógytornával is kezelni lehet. Később ajánlható gyógycipő viselése. Dongatalpról még nem hallottam, internetes keresővel nagyon kevés oldal van, talán szinte mind kizárólag szupinált cipő ajánlása kapcsán. Szerintem helytelenül ültették át az orvosi kifejezést a köztudatba a cipők kereskedői. Mindenesetre a dongaláb nem a rossz cipőtől alakul ki. Egyébként nem minden szupinált cipő méregdrága. A nagy márkák valamennyi cipője az, de van olyan cipőmárka, pl. a ponte 20, ami azért nem lesz drágább, mert szupinált a talpa. A kezdeményezést ettől függetlenül jónak tartom.

 • 2016.03.29 12:28:05eßemfaßom meg áll

  Ez azért így eléggé nem tűnik másnak, mint egy webshop 0 költségvetésű reklámfogása

 • 2016.03.29 13:36:47B-road

  az a cipő a címlapon nagyon szupin áll!

 • 2016.03.29 15:42:05velizar

  sajnos ezeket a drága (cca. 20e ft) cipőket a gyerek pont 20 nap alatt rúgja szét. tényleg nagyon kényelmes, kívül-belül bőr, de még a sétát sem bírja.
  a tartós megoldás az, hogy veszel egy tartós cipőt, utána pedig elviszed a receptet egy hozzáértő cipészhez, aki felragaszt a cipő talpára egy plusz gumiréteget, ami megdönti a sarokrészt befelé. a recepten szerepel, mennyivel kell dőlnie a saroknak. a ragasztó nyilván elenged egy idő után, de akkor is 1000-1500 forint a történet, és nem 20000.

 • 2016.03.29 16:27:45csabsz13

  velizar: mi használtunk Szamost és egy másik magyar márkát is, minden cipő kibírta, mire kinőtte a gyerek, pedig mi nem azok a szülők vagyunk, akik megmondják neki, hova léphet és hova nem. szóval szerintem csak egyedi tapasztalatod alapján lehet ez a véleményed. ja és a legdrágább cipők (téli) 12-15e Ft-ba kerültek. a nyáriak mind 7-8e Ft körül voltak.

 • 2016.03.29 16:38:57Rébusz

  @csabsz13: a ponte 20 cipők sem kerülnek sokba, gyakorlatilag annyiba, mint egy átlagos gyermekboltban vásárolt bőr cipő. Egy szezont, vagyis durván egy méretváltást pedig probléma nélkül kibírnak, még tovább is lehet őket adni. Én még sosem találkoztam igazán méregdrága szupinált cipővel, az igaz, hogy a rendes minőségi gyerekcipőknek megkérik az árát, de ez mindegyikre vonatkozik, nem csak a szupináltra.

 • 2016.03.29 21:41:39Puckman Éliás

  Létezik már szupináló betét, kb. 300 forint.

 • 2016.03.30 13:19:14eßemfaßom meg áll

  inkább 1500-2000Ft az a betét

 • 2016.03.30 14:49:08tujapecér

  MI A Memo cipöket használjuk, igaz nem olcsó, de még szép is és nagyon kényelmes.
  A betét ék meg csak akkor működik, ha bokát is tartó magas szárú cipőben van.

 • 2016.03.30 16:58:07rekspeiler

  Betétből a 2000ft-os, ami használható. A 300-ast kb 1-szer használtuk.

 • 2016.03.31 09:50:46delspam

  Az úgy történt...kezdhetném a sztoryt hosszan, de lényege csak az lenne, hogy mielőtt divatból ilyen cipőd adtok a gyerekre vigyétek el ortopédushoz, ugyanis van akinek egyáltalán nincs rá szüksége, van akinél meg kifejezetten rossz a hatása, mivel rossz irányba ösztönzi az egész medencét. Szóval előbb az orvos aztán a gyógyítás.

 • 2016.03.31 13:40:57fivan

  gyerekcipő üzletben dolgozom, tudom, sajnos nem olcsó a jó gyerekcipő, és fontos is sok gyereknek hogy ilyen szupinált cipőt használjon. pontosan annyi különbség van mint a felnőtt cipőknél, kényelmi szempontra gondolok, bizonyára volt már olyan cipőlyük amiben pl 100 m után fájt a lába.
  valóban lehet felíratni is, kb 5000 Ft és 2-3 hónap mire elkészül. ha addig ki nem növi ugye. különben 7-8e ért már van, a 20000 durva túlzás, persze lehet hogy ennyiért adják, hátha valaki megveszi.
  elég sok mindent tapasztaltam 12 év alatt, szívesen segítek, ha valakinek tanácsra van szüksége.
  ja a szupinált cipőknek szerintem nincs rossz hatása megelőzésnek is sokan viselik.

 • 2016.03.31 17:37:33eviandi

  Itt azt olvasni, hogy egészségpénztárra is lehet kapni szupinált cipőket:[link]

  Vásárolt már valaki így cipőt?

 • 2016.03.31 21:16:38fivan

  Igen, nálunk is lehet, a Salus, Szamos Kölyök, Memo szupinált cipők elszámolhatóak az egészségpénztáraknál, vagy rögtön a kártyáról vonják le az összeget, mint egy bank kártyánál, vagy kp-ben történik a fizetés, és a számla beküldése után az Ep küldi a pénzt a postással, vagy számlára utal.

 • 2016.04.01 14:49:10mrs.kunzoo

  A dongaláb nem ugyanaz mint a befelé dőlő boka. Én megvettem a kisfiamnak a szupinált szandált, az oviban azt hordja benti cipőnek, szeptemberben vettem, egy évig kitart és akciósan 7000 forint volt. Kérdeztem az ortopéd orvost, hogy talpbetétet vegyek-e az utcai cipőbe, azt mondta lehet venni, bár nem tudja ugyanazt mint az alapból szupinált lábbeli. A legjobb megoldás az, hogy amelyik lábbeliben legtöbbet van a gyerek, az szupinált legyen. Na meg a lábboltozati izmok erősítése tornával is nagyon sokat segít.

 • 2016.04.02 17:08:43cickamickamucka

  Nem lehet cipőt, sem szupinált cipőt egymás lába után hordani, mert mindenkinek más a talpa formája, a testsúlya, a lábának a súlypontja máshol van. Nemes gesztus, de ebben az esetben sajnos pont olyannak lehet problémája, akinek eddig mondjuk kevésbé volt. Mért nem kérik ki egy ortopéd orvos tanácsát ezzel kapcsolatban, ő szakértelménél fogva jobban el fogja magyarázni, hogy még testvérek sem hordhatnak egymás után cipőt sajnos, pedig mennyivel olcsóbban jönnének ki a családok! Inkább legyen egy cipője a gyereknek, amíg nem nő még egy számot, de az jó legyen.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta