SZÜLŐSÉG

Zootropolis: imádtuk ezt a filmet!

2016. március 17., csütörtök 13:28

Egy pimasz róka és egy kedves nyuszilány, vagyis a simlis és a szende nyomozását nézhetjük meg a Disney univerzumban. Így foglalhatnánk össze a Zootropolis című filmet, ha az állatok nem kérnék ki maguknak ezt a beskatulyázást. Remek látvány, jó poénok, kicsit szájbarágós tanulság. A gyerekeim imádták, és rengeteg poént kapnak a kísérő felnőttek is.

A Disney legújabb rajzfilmje mindazt megadja a nézőnek, amit a gyártó eredendően és hagyományosan képvisel. Egyrészt egy hatásos, magával ragadó és elkápráztató filmet, fordulatos, de követhető sztorival, másrészt egy nagyon hangsúlyos amerikai értékrendet. A film szerencséje, hogy annyira hatnak a színek, a formák, a karakterek, a történet dinamikája, hogy az erősen sulykolt üzenet sem rontja az élvezeti faktort. Az igen kritikus 13 éves fiam tökéletesnek nevezte, és nem fogom megúszni, hogy a 6 éves kislányommal még a héten újra megnézzük a moziban.

zootropolis2
Fotó: Fórum Hungary

A filmmel egy olyan állatvilágba (pontosabban emlősvilágba) csöppenünk, ahol minden élőlény civilizálódott – egyfajta szellemi evolúció révén: sokszínű, de globalizált társadalmat alkotnak, ahol már nem szempont a tápláléklánc. Ehhez kell a demokratikus berendezkedés (ez nem az állatfarm!) és persze a politikailag korrekt közbeszéd: nem emlegetik a faji különbségeket, nem feszegetik a ragadozó/növényevő témát, óvakodnak a sztereotípiáktól, és ha lehet, nem nevezik cukinak a nyuszit, ravasznak a rókát. Az is kiderül azonban, hogy az elméleti egyenlőség mellett a valóság (leginkább a fizikai adottságok) kialakít bizonyos hierarchiát az állatok között, és ez jelenti a valóvilágot.

Ennek a zootopikus világnak a fővárosa Zootropolisz, a nagy olvasztó tégely, ahol a farkas a báránynak hörcsöge, és bárkiből lehet bármi! – ez a film jelszava, üzenete, identitása, védjegye – Anyone can be anything!

Ebbe a közegbe vágyódik a csendes kisvárosból egy rendes répatermesztő nyúlcsalád kedves gyermeke, [a népmesei hős,] Judy Hopps. A nyuszilány nem akart semmi többet, mint megvalósítani az álmait, jobbá tenni a világot, és beteljesíteni a nagy amerikai/disney igazságot: bárkiből lehet bármi! (mondtam már?). És hol lehet a leglátványosabb karriert befutni, hol tudsz leggyorsabban előrejutni a ranglétrán? Hol nem számít a származás? Hogy tudod a legjobban szolgálni a társadalmat, jobbá tenni a környezeted? Rendőrként! Judy lesz az első rendőrnyúl Zootropoliszban.

Ez a város tényleg gigantikus, egy igazi megapolisz, profi infrastruktúrával és multikulti, multianimál lakossággal. Judy belekerül egy elképesztő nyomozásba, ahol csak egy rókára számíthat. Ne tegyük fel a kérdést, hogy csak a filmekben ennyire különböző karakter-e minden rendőrpáros, és hogy a végén mindig országos cimborák lesznek-e, minimum házassági tanú vagy a gyerek keresztapja. Itt a lényeg, hogy egy izgalmas, fordulatos nyomozás dübörög a vásznon, ami igen sok meglepetést tartogat.

Pedig a stáblista alapján a film alapsztorija megjósolható és kiszámítható. Ha a film rendezőinek eddigi munkásságát betennénk egy film-turmixba, rövid keverés után a Zootropoliszt önthetnénk ki belőle. Byron Howard a Volt-ban és az Aranyhaj-ban is azt bizonyította, hogy eltérő karakterekből szeret összecsiszolt párost alkotni, ráadásul az előbbiben nagyon messziről indul a kalandok során összeborulásba torkolló kutya-macska barátság. A másik rendező, Rich Moore a Rontó Ralph-ból hozta a jobb világért küzdő, célokat elérő hőst.

A mozi-tapasztalat egyértelmű: a közönség nagy százalékának tetszett, sőt imádta a filmet. Joggal! A sztorinak egyenes és logikus íve van és az utolsó hét percet leszámítva – amennyire ez egy utópikus mesefilm esetében elmondható – a realitás talaján mozog. Éppen annyi és olyan mérvű fordulat van, amennyi kell. A poénok nemcsak ültek, de csattantak is. A karakterek kiválóak. Zootropolisz látványa egy egész világot, egy teljes képet világít meg. Mindez elnyelte a gyerekeimet is: nagyon dicsérték a filmet.

Történelmi vonatkozás

Ebben a filmben minden mondatnak, gesztusnak, képnek, hangnak megvan a szerepe, értelme, jelentősége. Ha már többször is elhangzik a „buta nyuszi, ravasz róka” csúnya, inkorrekt általánosítás, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a film végén tanító jelleggel megkapjuk e jelzős szerkezetek ellentétét. A Disney a saját ideológiai bombáját dobta a nézőtérre, amely olyan ügyesen robban, hogy azt a film egyik effektjének érezzük.

Az összefoglalását kapjuk annak, hogy a Disney szerint mit kell és mit érdemes tudni a világ, de leginkább Európa 20. és 21. századi történelméről. Hogy veszik át a hatalmat a kicsik és frusztráltak, hogyan tudnak hatni a félelemkeltéssel, hogy vadít meg bárkit külső befolyás, és hogy mindezzel szemben csak a tiszta szív küzdhet, és csak a személyes megismerés, a bizalom döntheti le a sztereotípiákból épült falakat.

Akármekkora klisékkel is van dolgunk, azt el kell ismerni, hogy jól kezelték az alkotók, és azt is, hogy így válik teljessé a film. Meglepően sokrétű a Zootropolis, izgalmas kibogozni a benne lévő utalásokat, üzeneteket. Talán csak a sötét oldalt kiszolgáló farkasokat mutatják be általánosítva, befolyásolható, csordában tevékenykedő állatokként. Általános iskolás órákon érdekes lehetne eljátszani azzal, hogy az egyes állatfajok milyen szerepet kapnak a filmben. Történelemtanároknak kifejezetten ajánlom órai feldolgozásra, pláne mert aktuális értelmezést is kapunk a migráns kérdéshez. A film nézőpontjáról annyit, hogy nem lepődnék meg, ha Angela Merkel díszdobozban küldené el karácsonyra a DVD-t Orbán Viktornak.

A film végén Judyval még egyszer (ezredszer) és utoljára elmondatják, hogy „bárkiből lehet bármi! Nem számít, milyen állat vagy, a változás veled kezdődik és együtt sokra leszünk képesek!” És ezen a ponton egy nagy finálé-koncert következik: tigris táncosok mellett Shakira hangján énekli egy gazella az egész stáblista alatt, hogy bármit megpróbálhatsz (Try everything!)

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.03.18 11:54:35Hunyadi zokogna... ha látná......ezt

  A film nézőpontjáról annyit, hogy nem lepődnék meg, ha Angela Merkel díszdobozban küldené el karácsonyra a DVD-t Orbán Viktornak.

  uhhhh.... Ezt kihagyhattad volna..... Nem kéne a valóságot és a mesét keverni.

 • 2016.03.18 16:33:31eßemfaßom meg áll

  Jól értem, Merkel mesevilágban él a szerző szerint?

 • 2016.03.18 16:38:14okta

  „bárkiből lehet bármi! - oh persze. Ez tök szép meg idealisztikus, de az igazi állatvilágot (hahó, a realitás!) megnézve ez nem ilyen. És az emberek sem olyanok a Földön, ahogy azt sokan elképzelik a négy fal közé zárva. Sajnos vagy nem, mindenki döntse el maga. Viszont kérdés:egy ismerősöm megnézte kisgyerekeivel a filmet, de azt mondta, hogy a vége felé annyira bedurvult, hogy a gyereke megijedt és ki is mentek, hogy ne féljen. Értem én hogy az aktuálpolitikával szinkronba lehet hozni a filmet (vagy legalábbis ezt meg lehet írni...) de mint mese tényleg vannak benne ennyire rémisztő jelenetek vagy nem gond, ha gyerekkel megyünk megnézni? Köszi.

 • 2016.03.18 17:42:02Bukfiúrfi

  Az én 10 évesem nem aludt a film után. Félt a megvadult állatoktól.
  Ez egy krimi, állatszereplőkkel. Szerintem nem 6-os karikás

 • 2016.03.18 19:29:08forcello

  Szerintem sz@rjon sünt, aki ennek hatos karikát adott.

 • 2016.03.18 21:30:26eßemfaßom meg áll

  dizni, animált cuki állatok, milyen karika kéne nektek 18-as? telhetetlen banda a 6 nem elég nekik.

 • 2016.03.19 01:03:35takacsgabor

  Most komolyan, az Index franchise-ban senki sem ért a filmkritikához egy hajszálnyit sem? Ez (is) siralmas...

 • 2016.03.19 09:09:46okta

  Ford Fairlane: látom matek nem volt az erősséged, 6 és 18 között vannak még számok...anime pornó is cuki, mégsem hatos, köcsög. Köszönöm a választ Bukfiúrfinak és forcellonak, ha már egy vezető webes portál filmkritikusa belelátja a szép boldog libsi jövőt egy mesébe de nem képes megírni, hogy gyerekeknek nem feltétlen ajánlott.

 • 2016.03.19 13:48:47Studiosus

  nem túl szerencsés a kicsi és frusztrált törpének elküldeni, hogy bármit megpróbálhatsz...

 • 2016.03.20 09:50:53Nomante 2.0

  Miért kell belekeverni az migráncs politikát egy ilyen mesébe, agyatlan szerző?

 • 2016.03.20 10:27:01szájhúzó kutya

  Mennyire polkorrekt a Führerinet és a Vezírt is bele ráncigálni egy mesefilm kritikába? Mindig elfelejtem, hogy a liberálnácik a polkorrektségget csak számonkérni szeretik...

 • 2016.03.20 10:45:00eßemfaßom meg áll

  8 az irónok meg iróniában élnek te túlművelt matematikus

 • 2016.03.20 15:37:17okta

  FF: szorri, nem jött át elsőre...de másodikra sem igazán, lehet elő kellene keresnem az irónia szemüvegem. :D Bocsesz, ha tényleg benéztem, de maga az írás is felhúzott egy picit. ;) Písz.

 • 2016.03.23 11:52:50susuaasarkany

  A hat évessel menekülni kellett a moziból, mert rettegett a megvadult állatoktól, én meg a néhány jó poént leszámítva untam. Kiszámítható sztori, közhelyes tanulságokkal. Az ilyen filmeknél az az ember érzése, hogy a valódi céljuk, megfelelő nézőközönséget nevelni a gyerekekből, hogy felnőttként majd az ncis, drcsont satöbbi krimik is szórakoztassák őket.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta