SZÜLŐSÉG

Ingyen látogathatóak a múzeumok kedden

2016. március 14., hétfő 11:28

Ha egy kis kultúrát szeretne a gyerekbe tölteni  ráadásul mindezt ingyenesen –, most a hosszú hétvége alatt megteheti, jó pár múzeum térítésmentesen látogatható az ünnep alatt. 

Magyar Természettudományi Múzeum

Itt található hazánk legnagyobb természetrajzi gyűjteménye, úgyhogy szerencsére a szerteágazó gyermeki kíváncsiságot elég jól kimeríti. Ha gyereke bírja az ásványokat, őslényeket, növényeket, na, meg érdekli az állat-, és embertan, akkor fellélegezhet, egy kis időre kikapcsolhatja a szülőfunkciót. Bónuszként, vigyen magával headsetet, hogy kellemes zene mellett üsse el idejét a múzeumban – feltéve persze, ha gyereke elég nagy már ahhoz, hogy ne kelljen neki infózni a látottakról.  

Infó: ne zavarja meg, hogy a Természettudományi Múzeum honlapján nem írták ki külön az ünnepi nyitva tartást (kedden amúgy zárva volnának), Facebook oldalukra pár napja posztolták, hogy igenis, lehet hozzájuk jönni március 15-én is.

Cím: Budapest, Ludovika tér 2-6, 1083. Nyitva tartás: 10-től 18 óráig, telefonszám: 06-1/210 1085

Hadtörténeti Intézet és Múzeum

Ha gyermeke kedvenc időtöltése, hogy játékfegyverekkel a „sírba küldje” önt, két dolgot tehet: vagy megmutatja neki a Hadtörténeti Múzeum fegyvergyűjteményét, ahol majd a szája is tátva marad a kézi-,és gépfegyverektől, illetve az egyéb haditechnikai eszközöktől, vagy inkább egy másik ingyenes programra viszi. Főleg, ha nem akarja, hogy ezentúl csak ide kelljen járniuk, plusz az esetleges hisztit is elkerülheti a múzeum shopjánál. Mi szóltunk. Egyébként, ha emlékezetes születésnapot szeretne neki (és mellőzni az otthoni hadiállapotot, ami ezzel jár), erre is fel van készülve az intézmény. 

Cím: 1014 Budapest, Kapisztrán tér 2-4. Telefonszám: 06-1/325-1600, nyitva tartás: K-V 10-16

Tűzoltó Múzeum

„Tűzoltó leszel s katona!” - hallják az altatóban a gyerekek, most meg még meg is nézhetik, hogy pontosan mi is ez a szakma. A Tűzoltó Múzeum, avagy csikorgóan hivatalos nevén a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma a tűzoltás, illetve a tűzoltók eszközeinek és tevékenységének bemutatásával foglalkozó kiállítás, jó időtöltésnek tűnik.

Cím: Budapest, Martinovics tér 12, 1105. Telefonszám: 06-1/261 3586, nyitva tartás: hétfő - csütörtök 7:30 - 16:00

Szentendrei Skanzen

Ha lerágott csontnak érezné a szentendrei Skanzent, gondoljon bele: ha kimozdulna a városból és összekötné a múzeumozást egy kis friss levegővel, na, meg az ilyenkor kihagyhatatlan lángosozással, akkor van jobb kikapcsolódás? Ha érdekli, hogy éppen mi történik a szabadtéri múzeumban, webkamerán keresztül megteheti.

Cím: Budapest, Szentendre, Sztaravodai út, 2000. Telefonszám: 06-26/502 500, nyitva tartás: 9:00–17:00

Néprajzi Múzeum

Egyáltalán nem hazai hagyományokra épülő - de annál látványosabb kiállítást lehet megnézni a Néprajzi Múzeumban, „Angyalok és koponyák” (Ünnepi papírdíszek Mexikóból) címmel. A gyűjtemény több, mint 200 tételből áll: különleges, rituális kellékek, festett és nyomott papírdíszek, vidám csontvázfigurák idézik Mexikó színes és játékos ünnep- és szokásvilágát. Az ezekből nyílt kiállítás a halottak napjától szilveszterig mutatja be a különleges, kevert jellegű mexikói ünnepeket és a kapcsolódó érdekes papírdíszeket. A múzeum állandó kiállítása pedig  „A magyar nép hagyományos kultúrája” pedig a népi kultúrát mutatja be a magyar parasztság hétköznapjainak és ünnepeinek tárgyi emlékein keresztül, ha esetleg inkább ez jobban vonzaná. 

Cím: Budapest, Kossuth Lajos tér 12, 1055. Telefonszám: 06-1/473 2400, nyitva tartás: 10:00–18:00

Aquincumi Múzeum

A múzeum Budapest római kori régészeti, történeti emlékeinek legnagyobb gyűjtőhelye. A helyben kiásott és a fővárosban máshol, főként Óbudán fellelt római kori emlékek egy töredékét megnézhetik a romkertben, persze, ha az idő is úgy engedi. A romkert, i. sz. 2-3 századi Aquincum polgárvárosának mintegy negyedét mutatja be, köztük a városközpont legjellemzőbb középületeit valamint számos magánházat, ez valóban érdekes program, de inkább a nagyobbaknak.Eső esetén a múzeumban vannak virtuális játékok, ezekkel simán leköti magát a gyerek egy darabig. 

Cím: 1031 Budapest, Szentendrei út 135. Telefonszám: 06-1/ 4301 08, nyitva tartás: 10.00 – 16.00

Bár a következők nem ingyenes programok, azért mi ajánljuk a következő kiállításokat is:

Goldberger Textilmúzeum

Mi is jártunk a Textilmúzeumban és eléggé kedveltük. Nem csak azért, mert egy alig beszélt témát is boncolgat, hanem mert abszolút gyerekbarát módon teszi ezt. Sok mindent lehet megtudni a holokauszt előtti betelepült zsidóságról, a Goldberger család életéről, ráadásul mindezt interaktívan. Ki lehet próbálni: milyen lehet kékfestőinasnak lenni, milyen lehetett mintafával mintákat készíteni, hogyan néztek ki a régi kelmék, milyen eszközöket, gépeket használtak fel a kezdetekben, majd később az óriás gyárrá avanzsált textilgyárban. 

Cím: Budapest, Lajos utca 136-138., 1036. Telefonszám: 06-1/ 250 1020, nyitva tartás: 10.00 – 18.00

Gateway to Space

Az űrkutatás és az űrutazások bemutatása, a NASA tevékenysége a holdraszállástól napjainkig. A kiállítás „infotainment” jellegű, szinte mindenbe bele lehet ülni, ki lehet próbálni, meg lehet fogdosni, ami egy ilyen kiállításnál külön jó hír. Március 15-e az utolsó alkalom arra, hogy ezt megtegye, arra azért készüljön fel, hogy valószínűleg sokan lesznek.

Cím: Millenáris, telefonszám: +36 30 441 54 71, hosszú hétvége extra nyitva tartás: Péntek (03.11.), szombat (03.12.), vasárnap (03.13.) és hétfő 8:00-00:30 (03.14.) – belépés a kiállítás területére 23 óráig. Kedd (03.15.) 22.30-ig - belépés a kiállítás területére 21 óráig! Pénteken a pénteki, míg szombattól keddig a hétvégi és ünnepnapi jegyárak az érvényesek!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.03.14 14:47:47Lady.Bird

  Ez az utolsó egyáltalán nem ingyenes! (És egyáltalán nem olyan jó, mint ahogy az ember a hírverés alapján elképzeli. Mondhatni fájdalmas...)

 • 2016.03.14 14:49:02Lady.Bird

  Ja, és nem, nem lehet mindenbe beleülni, megfogdosni, sőt! Örül az ember, ha odafér egyáltalán a kiállított darabokhoz a nagy tömeg miatt...

 • 2016.03.14 19:43:03saláta boglárka

  hát igen, az utolsó bazi drága és előrefoglalós. ez itt a reklám volt valszeg.

 • 2016.03.15 10:14:37Mosómedve!

  Az űrkiállítás felett pont ott szerepel, hogy nem ingyenes :)
  Ja és nem feltétlenül kell(ett) előre megvenni a jegyet, hanem lehet(ett) helyszínen is.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta