SZÜLŐSÉG

Nem éltünk hiába: átírják a kínos feladatsort

2016. március 12., szombat 15:12

Nagy népszerűségnek örvendett az a cikkünk, amelyben elmagyaráztuk, hogy miért rendkívül kínos, ha 9-10 éves gyerekeknek környezetismeret órán egymás szépségéről és jóságáról kell nyilatkozniuk, illetve szülőként miért nem örülünk annak, ha a gyereknek tanórán választania kell, hogy tetoválást, testékszert, hajfestést vagy magas sarkú cipőt szeretne-e viselni pár év múlva. Az „Így hozzunk kínos helyzetbe egy egész osztályt” című írásunkkal úgy látszik, célt értünk, jövőre ez a feladatsor már  nem, illetve nem így lesz benne a 3. osztályosok környezetismeret munkafüzetében. Ilyenkor szép újságírónak lenni.

Cikkünkre reagálva A mi világunk című környezetismeret munkafüzet kiadója, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet közölte: Az OFI célja, hogy a pedagógusok a legjobb minőségű tankönyvekhez és tanítási segédanyagokhoz juthassanak hozzá, ennek érdekében az átvett kiadványokat szükség esetén alapos és szakszerű átdolgozási eljárásnak vetik alá.

"Az OFI szívesen vesz minden javaslatot, észrevételt a tankönyvekkel és a munkafüzetekkel kapcsolatban. A felülvizsgálat az említett kiadványukat is érinti: a munkafüzet 47. oldalán található feladatok is átszerkesztésre kerülnek, a jövő tanévben már a javított kiadványból tanulhatnak a diákok" – áll az OFI lapunkhoz eljuttatott közleményében.

A munkafüzet egyébként az Apáczai Kiadó tevékenységének átvételekor került az OFI-hoz, és ez a tankönyvcsalád időről időre megújulva, az újabb követelményeknek megfelelve jelenik meg már 25 éve, és állítólag szeretik.  

„A kritikával illetett feladatok a munkafüzet-oldal tekintetében érdemes néhány tényt figyelembe venni: A munkafüzet a tankönyvvel együtt alkot egységet, azt kiegészíti. A munkafüzeti feladatokhoz tartozó tankönyvoldal így néz ki: A tankönyv (és a hozzá kapcsolódó munkafüzet) megfelel az 1–4. osztályos környezetismeret tantervnek, ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a tankönyvvé nyilvánítási eljárást követően a tankönyv a tankönyvjegyzékre felkerüljön.  

Az idézett lecke környezetismeret általános iskola 3–4. osztályos „Az a szép, akinek a szeme kék” tematikai egységét dolgozza ki. A tankönyvből és a munkafüzetből a pedagógus irányításával tanulnak a tanulók. A tanterv kötelezően előírt témáit megtanítják a pedagógusok. A munkafüzeti feladatok megoldása lehetőség a pedagógus kezében az ismeretanyag feldolgozásában, illetve a tanultak elmélyítésében” – teszi hozzá közleményében az OFI.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2016.03.12 20:24:15Rébusz

    Akkor ezek szerint a tankönyvvel kellene kezdeni az átírást. „Az a szép, akinek a szeme kék” . Remélhetően a változtatások nem csak a szemszínben fognak megjelenni, hanem a téma, a kérdések kitalálóját is lecserélik. Meglehet, jövőre is érdemes lesz majd az újságíróknak belelapozni a köz javára.

  • 2016.03.15 07:08:26KK69

    Gratulálok a sikerhez, a gyerekek nevében is!!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta