SZÜLŐSÉG

Sok kamasznál asztmának nézik a refluxot

2016. március 4., péntek 21:08

Az elhízás egy sor betegséggel jár együtt, gyermekkorban ugyanúgy, mint felnőtteknél. Nagy teher, ha a túlsúlyos gyermek asztmás is: bár asztmában is javasolt sportolni, a sportolási lehetőségeket azért súlyosságtól függően többé vagy kevésbé korlátozza a betegség.

Egy friss kutatás szerint azonban túlsúlyos gyerekek esetében a vártnál gyakrabban előfordul, hogy olyankor is asztmának ítélik a tüneteiket, amikor valójában nem is erről van szó. Az asztma tüneteit ugyanis időnként könnyű összekeverni a reflux-betegség tüneteivel: vagyis azzal, amikor a gyomorsav a nyelőcsőbe visszakerülve okoz panaszokat.

shutterstock 174164228

A szakemberek szerint kiemelten fontos lenne, hogy amikor szülőként vagy orvosként asztmás tünetekre kérdezünk rá, akkor nagyon pontosan fogalmazzuk meg a kérdést. Mellkasi fájdalom, légszomj vagy szorító érzés ugyanis reflux következménye is lehet. Ehelyett olyanokat kellene kérdezni, mint például „észlelsz-e sípolást a mellkasodban”. A kutatók szerint az otthoni, a légzés hatékonyságát mérő eszközök (ún. spirométerek) használata adná a legpontosabb eredményeket.

A kutatók szerint ennek azért van hatalmas jelentősége, mert ha a refluxos tüneteket tévesen asztmás tüneteknek értékeljük, akkor teljesen feleslegesen túl sok asztmaellenes gyógyszert adunk a gyereknek (orvosként és szülőként is), a gyógyszereknek pedig mellékhatásaik is lehetnek.

Főleg a túlsúlyos kamaszok érintettek

A tévesztés főként a túlsúlyos asztmás gyerekek esetében gyakori, mert az ő esetükben körülbelül hétszer gyakoribb a refluxbetegség. Vagyis több esélyük van arra, hogy a refluxos tüneteket asztmás tünetnek gondolva gyógyszert vegyenek be rá. Egy korábbi kutatás során már kiderült, hogy az ugyanolyan állapotú és tüdőkapacitású vékony és túlsúlyos gyerekek közül a túlsúlyosak sokkal több béta-blokkolót (asztmás tünetek elleni gyógyszer) szedtek, mint a vékony gyerekek. Nagy valószínűséggel az esetek egy részében nem is az asztmás, hanem tévesen a refluxos tüneteiket gyógyszerelték.

Egy friss felmérés során 56 asztmás gyereket vizsgáltak, mindannyian 10 és 17 éves kor közöttiek voltak. A gyerekek közül 23 súlyosan, 12 közepesen volt túlsúlyos, 21 normál vagy alacsony testsúlyú volt. A kutatók egy sor kérdőív és eszközös vizsgálat segítségével mérték fel az asztmás és a refluxos tüneteket. Az eredmények szerint a túlsúlyos gyerekek körében jóval gyakoribb a reflux (ezt eddig is tudtuk), ráadásul náluk összefüggés volt a szubjektíven érzékelt asztmás tünetek és refluxos tünetek között. A refluxos gyerekek asztmája összességében rosszabbul menedzseltnek bizonyult.

shutterstock 326072789

A szakemberek szerint ennek oka jórészt az orvos-beteg találkozások rövidségében keresendő: azaz nem csak a hazai, de a nemzetközi gyakorlatban is probléma, hogy túl kevés idő jut a tünetek átbeszélésére. Pedig amennyiben kiderül, hogy a tünetek egy részét reflux okozza, azt életmódbeli tényezőkkel, súlyosabb esetben pedig gyógyszerekkel (de egész más gyógyszerekkel, mint az asztmára való szerek) lehetne kezelni.

Hasonló, de nem egyforma tünetek

A reflux tünetei egyébként szívbetegség tüneteire is gyakran hasonlítanak, ezért azokkal is össze lehet őket keverni. A reflux tünetei az alábbiak (de nem kell mindegyiknek jelen lenni minden refluxos páciensnél):

- gyomorégés, azaz szegycsont mögötti, égő jellegű fájdalom

- égő érzés a torokban, nyelőcsőben

- étkezés, fekvő testhelyzet vagy előrehajlás a tünetet fokozza

- savanyú íz a szájban

- korai teltségérzés, puffadás

- makacs, elhúzódó köhögés

- rekedtség

- légszomj-érzés, nehézlégzés

Az asztma tünetei pedig az alábbiak:

- makacs, elhúzódó köhögés

- megrövidült, szapora légzés

- kilégzés közben sípoló hang

- mellkasi szorító érzés

- légszomj-érzés, nehézlégzés

Látszik, hogy vannak átfedések, tehát valóban össze lehet keverni a kettőt. További probléma, hogy a súlyos reflux azáltal, hogy a gyomorsav a légcsőbe is bejuthat, súlyosbíthatja az asztma tüneteit. Ezért nagyon fontos a tünetek pontos elemzése, és ha mindkét betegség fennáll a kamasznál, akkor azok megfelelő kezelése.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta