SZÜLŐSÉG

Az anyasághoz vastag bőr kell

2016. március 4., péntek 16:24

Az anyaság szóhoz puha, meleg és meghitt asszociációink vannak, eszünkbe juthatnak festmények, ahol Madonna gyengéden hajol kisdedje fölé. Ezek az érzelmek igazak, de az is a valósághoz tartozik, hogy aki anya lesz, annak nem egyszer meg kell keményítenie magát, ha addig nem volt konfrontatív alkat, meg kell tanulnia, hogyan álljon ki magáért és a gyerekéért, vagy hogyan ne érdekelje, ki mit gondol róla.

Az anyai keménység (jó értelemben vett keménység) több területen is szükséges, ezek közül az egyik, hogy hogyan kezelje az ember azokat a helyzeteket, ahol külső szemlélők, idegenek figyelmének célkeresztjébe kerül. Nemcsak ehhez kell határozottság, hanem például a gyereknevelésben a szabályok betartatásához, vagy a csemete ügyeinek intézéséhez, érdekeinek képviseletéhez. Mégis, sokaknak azok a legrázósabb helyzetek, mikor nagy közönség előtt méretnek meg: hogy tudják kezelni a gyerek kínos viselkedését.

shutterstock 141706711

A legtöbben azt tanuljuk életünk során, hogy jól kell viselkedni, nem szabad megbotránkoztatni a környezetet, sem kellemetlenkedni. Aztán az anyaság sok olyan helyzetbe szorítja az embert, ahol nem tud láthatatlannak maradni, és nem tudja elérni, hogy mindenki jó véleménnyel legyen róla.

Tetszik vagy sem: a gyerekek néha hisztiznek. Nem is ez a legjobb szó (bár így mindenki tudja, mit képzeljen el), hiszen ez eleve sugallja, hogy a csemete neveletlen, a szülő pedig inkompetens. Holott néha csak arról van szó, a poronty fáradt, mégsem lehet lemondani a programot, hazamenni ágyba fektetni, és ez kínos helyzeteket szül. Vagy bármi más okból túlterhelődött a gyerek, és nincs azonnali jó megoldás: kiadja magából a feszültséget. És hát ez nem mindig otthon, a négy fal között történik.

Vannak szülők, akik annyira rosszul viselik az olyan helyzeteket, mikor nyűgös, pláne, ha üvölt a gyerek, hogy inkább minden áron elkerülik, lehetőleg otthon maradnak, ha mégis kimerészkednek, az első apró jelnél menekülőre fogják.

De vajon érdemes-e három percnél otthagyni a babaúsztatást, mert a csemetének szokatlan, ezért sírni kezd? Lehet, hogy meg tudnánk nyugtatni, és hamarosan jókedvűen lubickolna. Ez csak akkor derül ki, ha a szülő bírja, és benne marad a helyzetben, míg (érzése szerint) minden szem rá szegeződik.

Az is előfordulhat, hogy a család egy baráti találkozóra készül, és az úton elalszik a gyerek az autóban, és amiatt lesz nyűgös, hogy felébresztik, hirtelen bekerül egy zsibongó társaságba. Nem biztos, hogy mindig jó megoldás, ha inkább feladják a szülők az egész programot, csak hogy ne szerepeljenek le mások előtt, hogy rossz természetű a gyerekük, akit nem lehet megnyugtatni. Merthogy az emberek általában annak alapján ítélnek, amit az aktuális pillanatban látnak.

shutterstock 331420982

Sok múlik a „közönségen”, akik megértésükkel, támogató szavakkal segíthetnek, vagy egyszerűen csak azzal, ha diszkréten úgy tesznek, mint akik semmit sem látnak és hallanak, és - látszólag- háborítatlanul folytatják addigi tevékenységüket. De nem mindig ilyen szerencsés a szülő, sokan kíváncsian figyelik, mi fog történni, rosszabb esetben kéretlen tanácsokkal látják el anyát, apát, még rosszabb esetben rosszalló megjegyzésekkel.

Egyszer egy szülő úgy fogalmazott: az utcán két dolgot nem szeretnek: ha neveletlen a gyereked, és ha neveled a gyereked. Ha valaki vállán édesdeden alszik a csemetéje, vagy kedvesen beszélgetnek, barátságos pillantásokat fognak kapni mindenkitől. Viszont csapdahelyzetbe kerülhet az ember, ha valami baja van a kicsinek, ha nyűgös vagy szemtelen, mert a közönség ezt nem feltétlenül viseli jól. Azonban rosszalló pillantásokat kap a gyerekére szigorúan, erélyesen szóló szülő is. Nehéz jól megítélnie a helyzetet annak, aki nem ismer minden részletet, esetleg csak közben csöppen bele.

Jó példa erre annak a párnak az élménye, akik a közértes kocsiból az árukat kidobáló gyerek kezét lefogták, mert többszöri rászólásra sem hagyta abba. Egy hölgy rosszul látta, mi történik (ott volt a gyerek keze mellett a kocsi lánca), és hüledezve szólt a másihoz: „leláncolták a gyereket?!”. De ha valaki csak keményen szól rá a porontyra, akkor sem biztos, hogy számíthat a többiek megértésére, a baj csak az, hogyha a csemete szétdobálja az ételeket, akkor sem. Szerencsés helyzetben ki lehet zökkenteni a porontyot, humorral elterelni, öleléssel segíteni a helyzeten, de sajnos nem mindig ez válik be, így marad a rosszalló szempárok viselése. Az is kínos, ha olyat mond a gyerek, amiről a többiek bizonyára feltételezik, otthonról tanulta, például, ha azt kiabálja: „ha nem kapok fagyit, meg foglak verni”. Lehet, hogy a szülő sosem fenyegette veréssel a csemetét, de erről nem mindenki lesz meggyőződve a villamoson.

Ha az ember nem szeretné a négy fal között tartani a gyermeket, akkor meg kell egy kicsit vastagítania a bőrét, hogy elviselje a fentihez hasonló helyzeteket. Erre nézhetünk úgy, mint egy kihívásra, amit az élet hozott. Valójában már a gyermekvállalás előtti időben is hasznos tulajdonság, ha az ember elfogadja: nem kelthet jó benyomást mindenkiben. Mégis sokan kitartóan próbálkoznak vele, hogy mindig az elvárásokhoz igazítsák viselkedésüket. Jó, hogy a gyermekkel való együttélés megtaníthatja az embert arra, semmi tragédia nem történik, ha valaki rosszat gondol róla. A lényeg, hogy ő tudja, mi történt, és miért éppen úgy reagált abban a helyzetben.

Cziglán Karolina
pszichológus

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.03.04 18:19:15Zsuzsi25

  Szerintem nem ez a nehez. Inkabb az, hogy megtalaljam a hatart arra vonatkozoan, hogy mennyire neveljem becsuletesnek a gyereket...

 • 2016.03.04 18:52:37D2

  Hmm. Okos tanácsok arra vonatkozóan, hogy a hisztis poronty miatt beszóló okos felnőtteket hogyan kell/illik kezelni?

 • 2016.03.04 23:12:43Angel_00

  D2: elnézést a nem túl szofisztikált megfogalmazásért: le kell sz...ni, azaz szebben megfogalmazva nem kell velük foglalkozni.

 • 2016.03.04 23:40:21Mdmoiselle

  "Ha neveletlen a gyereked, és ha neveled a gyereked" - van vagy nincs sapka tipikus esete. Tényleg csak a vastag bőr segít.

 • 2016.03.05 08:01:21HondásHeni

  Tipikus példa:
  Négyéves fiam kérdezte a boltban, hogy kaphat-e egy Cornetto-t. Nemet mondtam, de csak így röviden és tovább nézelődtem a mélyhűtőpultban.
  Erre a mellettünk álló nő beszólt, hogy "megveszem én neked kisfiú, ha anyád sajnálja rá a pénzt".
  A fiam meg így válaszolt: "köszönöm szépen, de én tejallergiás vagyok és nem ehetek olyat".
  Azt hittem megzabálom, annyira cuki volt! A nő meg köpni-nyelni nem bírt, csak hebegett valami bocsánatkérés féleséget és lelépett :)
  Persze, hiszen ő nem látta, hogy előtte a gyerek már kb. 30 féle dolgot kérdezett és magyaráztam el neki, hogy ebből kaphat, de abból nem, így a 31.-re már csak egy kurta nem jutott :)

 • 2016.03.05 10:16:41lyken

  "Hmm. Okos tanácsok arra vonatkozóan, hogy a hisztis poronty miatt beszóló okos felnőtteket hogyan kell/illik kezelni?"
  Elkél a jótanács, a nemgyerekeseknek fingja nincs, hogy milyen gyereket nevelni 7/24.

  "köszönöm szépen, de én tejallergiás vagyok és nem ehetek olyat"
  :DDDDDDDDDDDDDD

 • 2016.03.05 19:55:29saláta boglárka

  @HondásHeni: jó h ilyen jól reagált a gyerek mert a szívét téptem volna ki a nőnek!!! miért hiszi mindenki, h nevelheti más gyerekét? sőt a szülőt is?

 • 2016.03.05 19:56:34Jóléti Dán Kekszesdoboz

  Ha hisztizik a gyerek jól el kell verni és meg kell szidni!

 • 2016.03.06 22:43:09csepke

  kekszesdoboz: és persze a sarokban kukoricára térdepeltetni! ;)

 • 2016.03.07 10:53:52Omame

  Ha tudnád, milyen nehéz megfelelő keménységű kukoricát beszerezni, ráadásul szabad sarok sem akad. >.<

  Viccet félretéve, mindenki a saját gyerekét ismeri a legjobban.
  Nekem egyszer a 2 éve gyerek előadta a földet verjük két ököllel, mert nem megyünk be a játékboltba jelenetet. Kivártam a 15 percet, amíg a roham tartott. Elmondtam neki, hogy nem, és ez a viselkedés nem fog segíteni. Illetve, hogy megvárom és ha úgy gondolja, most már készen áll, hogy tovább menjünk, szóljon. Véget ért, szólt, hazamentünk. Soha többé nem próbálkozott ilyennel. De a 15 perc alatt csoda, hogy nem dobtak ki a létesítményből.

 • 2016.03.07 12:05:01230e

  @HondásHeni: Hű nagyon ügyes. Minket messze elkerülnek. Nagydarab vagyok és utálok vásárolni, ami kiül az arcomra is. Ha rosszabb hangulatomban kap el, akkor egy ilyen felajánlás után a kezébe nyomom a gyereket hogyha ennyire okos, akkor viheti is 1-2 hétre.

 • 2016.03.07 22:08:05Norx

  @HondásHeni
  Nekem pedig az edzõm, a Besenyõ Pista bácsi megmondta, hogy én azt nem szeretem :-)

 • 2016.03.14 16:25:05R2D2 & C3PO

  Omame!
  Azért tudd, ez is mák. Az enyém képes fél órát is bőgni. És folyton újraindul. ;)
  Mondjuk egészen jók az idegeim, én se vagyok könnyű eset. :P (Ti. felőlem bőghet.)
  Az oviban szétnézve: tipikus. Nem 'tom hol lehetenek a soha nem hisztiző gyerekek.

 • 2016.04.16 04:53:51Zsuzsi25

  D2! Uvolto gyerekkel nem illik etterembe menni, repulon utazni stb...

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta