SZÜLŐSÉG

Az anyasághoz vastag bőr kell

2016. március 4., péntek 16:24

Az anyaság szóhoz puha, meleg és meghitt asszociációink vannak, eszünkbe juthatnak festmények, ahol Madonna gyengéden hajol kisdedje fölé. Ezek az érzelmek igazak, de az is a valósághoz tartozik, hogy aki anya lesz, annak nem egyszer meg kell keményítenie magát, ha addig nem volt konfrontatív alkat, meg kell tanulnia, hogyan álljon ki magáért és a gyerekéért, vagy hogyan ne érdekelje, ki mit gondol róla.

Az anyai keménység (jó értelemben vett keménység) több területen is szükséges, ezek közül az egyik, hogy hogyan kezelje az ember azokat a helyzeteket, ahol külső szemlélők, idegenek figyelmének célkeresztjébe kerül. Nemcsak ehhez kell határozottság, hanem például a gyereknevelésben a szabályok betartatásához, vagy a csemete ügyeinek intézéséhez, érdekeinek képviseletéhez. Mégis, sokaknak azok a legrázósabb helyzetek, mikor nagy közönség előtt méretnek meg: hogy tudják kezelni a gyerek kínos viselkedését.

shutterstock 141706711

A legtöbben azt tanuljuk életünk során, hogy jól kell viselkedni, nem szabad megbotránkoztatni a környezetet, sem kellemetlenkedni. Aztán az anyaság sok olyan helyzetbe szorítja az embert, ahol nem tud láthatatlannak maradni, és nem tudja elérni, hogy mindenki jó véleménnyel legyen róla.

Tetszik vagy sem: a gyerekek néha hisztiznek. Nem is ez a legjobb szó (bár így mindenki tudja, mit képzeljen el), hiszen ez eleve sugallja, hogy a csemete neveletlen, a szülő pedig inkompetens. Holott néha csak arról van szó, a poronty fáradt, mégsem lehet lemondani a programot, hazamenni ágyba fektetni, és ez kínos helyzeteket szül. Vagy bármi más okból túlterhelődött a gyerek, és nincs azonnali jó megoldás: kiadja magából a feszültséget. És hát ez nem mindig otthon, a négy fal között történik.

Vannak szülők, akik annyira rosszul viselik az olyan helyzeteket, mikor nyűgös, pláne, ha üvölt a gyerek, hogy inkább minden áron elkerülik, lehetőleg otthon maradnak, ha mégis kimerészkednek, az első apró jelnél menekülőre fogják.

De vajon érdemes-e három percnél otthagyni a babaúsztatást, mert a csemetének szokatlan, ezért sírni kezd? Lehet, hogy meg tudnánk nyugtatni, és hamarosan jókedvűen lubickolna. Ez csak akkor derül ki, ha a szülő bírja, és benne marad a helyzetben, míg (érzése szerint) minden szem rá szegeződik.

Az is előfordulhat, hogy a család egy baráti találkozóra készül, és az úton elalszik a gyerek az autóban, és amiatt lesz nyűgös, hogy felébresztik, hirtelen bekerül egy zsibongó társaságba. Nem biztos, hogy mindig jó megoldás, ha inkább feladják a szülők az egész programot, csak hogy ne szerepeljenek le mások előtt, hogy rossz természetű a gyerekük, akit nem lehet megnyugtatni. Merthogy az emberek általában annak alapján ítélnek, amit az aktuális pillanatban látnak.

shutterstock 331420982

Sok múlik a „közönségen”, akik megértésükkel, támogató szavakkal segíthetnek, vagy egyszerűen csak azzal, ha diszkréten úgy tesznek, mint akik semmit sem látnak és hallanak, és - látszólag- háborítatlanul folytatják addigi tevékenységüket. De nem mindig ilyen szerencsés a szülő, sokan kíváncsian figyelik, mi fog történni, rosszabb esetben kéretlen tanácsokkal látják el anyát, apát, még rosszabb esetben rosszalló megjegyzésekkel.

Egyszer egy szülő úgy fogalmazott: az utcán két dolgot nem szeretnek: ha neveletlen a gyereked, és ha neveled a gyereked. Ha valaki vállán édesdeden alszik a csemetéje, vagy kedvesen beszélgetnek, barátságos pillantásokat fognak kapni mindenkitől. Viszont csapdahelyzetbe kerülhet az ember, ha valami baja van a kicsinek, ha nyűgös vagy szemtelen, mert a közönség ezt nem feltétlenül viseli jól. Azonban rosszalló pillantásokat kap a gyerekére szigorúan, erélyesen szóló szülő is. Nehéz jól megítélnie a helyzetet annak, aki nem ismer minden részletet, esetleg csak közben csöppen bele.

Jó példa erre annak a párnak az élménye, akik a közértes kocsiból az árukat kidobáló gyerek kezét lefogták, mert többszöri rászólásra sem hagyta abba. Egy hölgy rosszul látta, mi történik (ott volt a gyerek keze mellett a kocsi lánca), és hüledezve szólt a másihoz: „leláncolták a gyereket?!”. De ha valaki csak keményen szól rá a porontyra, akkor sem biztos, hogy számíthat a többiek megértésére, a baj csak az, hogyha a csemete szétdobálja az ételeket, akkor sem. Szerencsés helyzetben ki lehet zökkenteni a porontyot, humorral elterelni, öleléssel segíteni a helyzeten, de sajnos nem mindig ez válik be, így marad a rosszalló szempárok viselése. Az is kínos, ha olyat mond a gyerek, amiről a többiek bizonyára feltételezik, otthonról tanulta, például, ha azt kiabálja: „ha nem kapok fagyit, meg foglak verni”. Lehet, hogy a szülő sosem fenyegette veréssel a csemetét, de erről nem mindenki lesz meggyőződve a villamoson.

Ha az ember nem szeretné a négy fal között tartani a gyermeket, akkor meg kell egy kicsit vastagítania a bőrét, hogy elviselje a fentihez hasonló helyzeteket. Erre nézhetünk úgy, mint egy kihívásra, amit az élet hozott. Valójában már a gyermekvállalás előtti időben is hasznos tulajdonság, ha az ember elfogadja: nem kelthet jó benyomást mindenkiben. Mégis sokan kitartóan próbálkoznak vele, hogy mindig az elvárásokhoz igazítsák viselkedésüket. Jó, hogy a gyermekkel való együttélés megtaníthatja az embert arra, semmi tragédia nem történik, ha valaki rosszat gondol róla. A lényeg, hogy ő tudja, mi történt, és miért éppen úgy reagált abban a helyzetben.

Cziglán Karolina
pszichológus

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.03.04 18:19:15Zsuzsi25

  Szerintem nem ez a nehez. Inkabb az, hogy megtalaljam a hatart arra vonatkozoan, hogy mennyire neveljem becsuletesnek a gyereket...

 • 2016.03.04 18:52:37D2

  Hmm. Okos tanácsok arra vonatkozóan, hogy a hisztis poronty miatt beszóló okos felnőtteket hogyan kell/illik kezelni?

 • 2016.03.04 23:12:43Angel_00

  D2: elnézést a nem túl szofisztikált megfogalmazásért: le kell sz...ni, azaz szebben megfogalmazva nem kell velük foglalkozni.

 • 2016.03.04 23:40:21Mdmoiselle

  "Ha neveletlen a gyereked, és ha neveled a gyereked" - van vagy nincs sapka tipikus esete. Tényleg csak a vastag bőr segít.

 • 2016.03.05 08:01:21HondásHeni

  Tipikus példa:
  Négyéves fiam kérdezte a boltban, hogy kaphat-e egy Cornetto-t. Nemet mondtam, de csak így röviden és tovább nézelődtem a mélyhűtőpultban.
  Erre a mellettünk álló nő beszólt, hogy "megveszem én neked kisfiú, ha anyád sajnálja rá a pénzt".
  A fiam meg így válaszolt: "köszönöm szépen, de én tejallergiás vagyok és nem ehetek olyat".
  Azt hittem megzabálom, annyira cuki volt! A nő meg köpni-nyelni nem bírt, csak hebegett valami bocsánatkérés féleséget és lelépett :)
  Persze, hiszen ő nem látta, hogy előtte a gyerek már kb. 30 féle dolgot kérdezett és magyaráztam el neki, hogy ebből kaphat, de abból nem, így a 31.-re már csak egy kurta nem jutott :)

 • 2016.03.05 10:16:41lyken

  "Hmm. Okos tanácsok arra vonatkozóan, hogy a hisztis poronty miatt beszóló okos felnőtteket hogyan kell/illik kezelni?"
  Elkél a jótanács, a nemgyerekeseknek fingja nincs, hogy milyen gyereket nevelni 7/24.

  "köszönöm szépen, de én tejallergiás vagyok és nem ehetek olyat"
  :DDDDDDDDDDDDDD

 • 2016.03.05 19:55:29saláta boglárka

  @HondásHeni: jó h ilyen jól reagált a gyerek mert a szívét téptem volna ki a nőnek!!! miért hiszi mindenki, h nevelheti más gyerekét? sőt a szülőt is?

 • 2016.03.05 19:56:34Jóléti Dán Kekszesdoboz

  Ha hisztizik a gyerek jól el kell verni és meg kell szidni!

 • 2016.03.06 22:43:09csepke

  kekszesdoboz: és persze a sarokban kukoricára térdepeltetni! ;)

 • 2016.03.07 10:53:52Omame

  Ha tudnád, milyen nehéz megfelelő keménységű kukoricát beszerezni, ráadásul szabad sarok sem akad. >.<

  Viccet félretéve, mindenki a saját gyerekét ismeri a legjobban.
  Nekem egyszer a 2 éve gyerek előadta a földet verjük két ököllel, mert nem megyünk be a játékboltba jelenetet. Kivártam a 15 percet, amíg a roham tartott. Elmondtam neki, hogy nem, és ez a viselkedés nem fog segíteni. Illetve, hogy megvárom és ha úgy gondolja, most már készen áll, hogy tovább menjünk, szóljon. Véget ért, szólt, hazamentünk. Soha többé nem próbálkozott ilyennel. De a 15 perc alatt csoda, hogy nem dobtak ki a létesítményből.

 • 2016.03.07 12:05:01230e

  @HondásHeni: Hű nagyon ügyes. Minket messze elkerülnek. Nagydarab vagyok és utálok vásárolni, ami kiül az arcomra is. Ha rosszabb hangulatomban kap el, akkor egy ilyen felajánlás után a kezébe nyomom a gyereket hogyha ennyire okos, akkor viheti is 1-2 hétre.

 • 2016.03.07 22:08:05Norx

  @HondásHeni
  Nekem pedig az edzõm, a Besenyõ Pista bácsi megmondta, hogy én azt nem szeretem :-)

 • 2016.03.14 16:25:05R2D2 & C3PO

  Omame!
  Azért tudd, ez is mák. Az enyém képes fél órát is bőgni. És folyton újraindul. ;)
  Mondjuk egészen jók az idegeim, én se vagyok könnyű eset. :P (Ti. felőlem bőghet.)
  Az oviban szétnézve: tipikus. Nem 'tom hol lehetenek a soha nem hisztiző gyerekek.

 • 2016.04.16 04:53:51Zsuzsi25

  D2! Uvolto gyerekkel nem illik etterembe menni, repulon utazni stb...

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta