SZÜLŐSÉG

Az anya cukorbetegségét is kivédi a szoptatás

2016. január 2., szombat 15:26

A szoptatás jótékony hatásairól már nyilván mindenki rengeteget hallott, és nem kell hangsúlyoznunk, hogy a babának jót tesz az anyatej. Az utóbbi időben azonban a másik oldalt is kezdi felfedezni a tudomány, azaz egyre többet tudunk arról, hogy a szoptatás az anyának is jót tesz: csökkenti egyes nőgyógyászati tumorok kifejlődésének kockázatát, de ennél jóval kézzelfoghatóbb gyakorlati haszna, hogy kivédi és gyógyítja a szülés utáni depressziót.

Egy friss tanulmány a szoptatás és a cukorbetegség kapcsolatát vizsgálta, és arra a következtetésre jutottak, hogy a szoptatás csökkenti a cukorbetegség kockázatát – mindkét fél esetén. Azaz a baba is kisebb eséllyel lesz cukorbeteg, és az anyuka is.

Cukorbetegségből kétféle létezik: az 1-es típusú, úgynevezett inzulindependens cukorbetegség, és a 2-es típusú cukorbetegség. Az utóbbi jóval gyakoribb, és ennek kialakulásában nagy szerepe van az életmódbeli tényezőknek. A manapság egyre közismertebb inzulinrezisztencia is ehhez kapcsolódik, a betegség kialakulásának folyamata ugyanis az alábbiak szerint alakul: először a szervezet nem reagál kellőképpen a hasnyálmirigy által termelt inzulinra, ezért az egyre több és több inzulint igyekszik termelni, míg végül kimerül, és már nem tud lépést tartani a növekvő igénnyel.

A kanadai kutatók összesen több mint háromszázezer anya-gyerek páros vizsgáltak meg egy 24 éves periódus alatt. A nők 56, illetve 83 százaléka szoptatott (mivel a résztvevők jelentős része amerikai őslakos volt, míg más részük fehér bőrű, és a két rassz cukorbetegségre való hajlama között különbség van, a kutatók külön is megvizsgálták őket. Meglepő módon a fenti számok közül az 56 százalék vonatkozik az indiánokra, a fehér nők nagyobb eséllyel szoptattak.)

Anya és gyerek is jól jár

A kutatók később figyelemmel kísérték mind a baba, mind az anya életének alakulását. A szoptatás minden esetben csökkentette a 2. típusú cukorbetegség kialakulásának esélyt. Az indián anyák 14 százalékkal kisebb eséllyel lettek cukorbetegek, ha szoptattak, míg a fehér anyáknál még nagyobb volt a védő hatás: esetükben a szoptatás 23 százalékkal csökkentette a cukorbetegség esélyét. A gyerekeknél minden csoportban 18 százalékkal csökkent a betegség esélye.

A kutatók a fenti összefüggéséket kórházi adatok alapján mutatták ki, ami még érdekesebbé teszi az eredményt: ugyanis azok az anyák kerültek a „szoptató” csoportba, akik a szülést követően a kórházi tartózkodás során szoptatták babáikat. Azaz gyakorlatilag pár nap szoptatás már kimutatható eredménnyel járt mind anya, mind baba szempontjából, nem kellett két évig szoptatni a cukorbetegség kockázatának csökkentéséhez. Azzal kapcsolatban egyelőre nincsenek adatok, hogy a szoptatás időtartama hogyan befolyásolja ezt az összefüggést.

Mindez arra is felhívja a figyelmet, hogy bár jó a hosszú szoptatás, nem feltétlenül érdemes a szoptatás hosszán stresszelni. Vagy épp bűntudatot érezni amiatt, hogy a gyereket csak kettő, négy vagy épp kilenc hónapos koráig tudtuk szoptatni a WHO által ajánlott huszonvalahány helyett. A szoptatás pozitív hatásainak jelentős része ugyanis az élet első néhány hetéhez kötődik: ha két hónapig szoptatjuk a babát, máris iszonyú sokat tettünk az érdekében. És az idézett kutatás szerint a saját érdekünkben is.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.01.02 21:58:36fityfirity

  Már úgy hiányoltam valami terhességgel/szüléssel kapcsolatos parasztvakító cikket.

 • 2016.01.02 22:27:57zizi77

  Bár igaz lenne! Nagyanyámtól örököltem a géneket. 3-ból 2 terhessegi cukor. Kb 10 év, és véglegesen ki fog alakulni, azt mondják a diabetológián. Vékony alkat vagyok, szoptattam is, másodikat 16 hónapig, és alapból nem eszem sok szénhidratot. Előreláthatólag most a 3. terhesség alatt se fogok 10kg-nál többet hízni. Mégse bíztatnak túl sok jóval. Egyebként eddig azt mondták min. 1 év kell, hogy az anyai cukorra hatással legyen a szoptatás. Kicsit hihetetlennek tűnik, hogy pár hét is elég lenne. De legyen igaz!!! :)

 • 2016.01.03 13:50:12gchg

  zizi77: értő olvasással olvasd, szövegértéssel. Nem azt mondták, hogy aki szoptat, az NEM lesz cukorbeteg, hanem azt, hogy erre KISEBB az esélye. És ez akkor is így van, ha felvonul ide tiltakozni az összes szoptató cukorbeteg anya.

 • 2016.01.04 15:35:46zizi77

  Gchg, azaz igazság, hogy 20% közeli esély nem nyugtat meg egy érintettet sem. Ez max. annak nagy szám, akinek köze nincs az egészhez. De persze nem ezen múlik, hogy valaki szoptat-e vagy sem. Nekem csak az tetszik, hogy mindenhol azt sugallják, hogy az életmóddal kivédhető, és az aki cukros, az túlsúlyos, és non-stop zabál. Hát baromira nem így van.

 • 2016.01.04 22:38:06kisvirag78

  A probléma az, hogy minden cukros női ismerősömről (és nem kevés van) tudom, hogy szoptatott, általában nem is rövid ideig, és nem egy gyereket. Beleértve édesanyámat és magamat. Ja, és egyik sem elhízott, és mindegyikük normálisan mozog, édesanyám élsportoló volt és anorexiásan sovány.
  Ezt a 20 %-ot akkor tudnám elhinni, ha legalább mutatóba ismernék olyan kettes cukros hölgyet, aki sosem szoptatott.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta