SZÜLŐSÉG

Az elsősök ötöde, az ötödikesek fele szégyelli a testét

2016. január 1., péntek 12:14

Az énképet és az önértékelést jelentősen meghatározza a testképünk, vagyis az az attitűd, ahogyan saját testükhöz viszonyulunk. Különösen igaz ez a kamaszlányokra, akiknél a változó test vélt vagy valós tökéletlenségei hatalmas súllyal esnek latba. Ugyanebben az időszakban, azaz a kamaszkorban a lányok egy jelentős része abbahagyja a sportolást, ráadásul minél elégedetlenebb egy lány a testével, annál kevésbé valószínű, hogy sportolni fog. Mégis, mit tehetnénk, hogy kamaszlányaink ne boruljanak ki két plusz kiló miatt, és néha elmenjenek futni? Például mutogathatnánk nekik sportoló nőket.

A testképet már gyerekkortól kezdve lényegesen befolyásolja a környezet véleménye, amibe beletartoznak a társadalmi elvárások, és természetesen a média által közvetített értékek. Ez utóbbiak jelen pillanatban a szexuálisan vonzó és alacsony testsúlyú, azaz vékony és dögös nőket helyezik a kamaszlányok és felnőtt nők elé példaként - kezdjük ott, hogy minden nőnek átlagosan hat kg-t kellene fogynia ahhoz, hogy vonzó legyen. 

Nem sportolok, mert szégyellem a testemet

Úgy tűnik, a nők vagy jobban vevők a testképüket negatívan befolyásoló üzenetekre, vagy szimplán többet kapnak belőlük - az azonban biztos, hogy elég hamar sikerül elbizonytalanítani a kislányokat. Már az óvodáskor végén (5 éves korban) jellemző, hogy a lányok érzékenyebbek a testre, alakra vonatkozó visszajelzésekre. A további évek során a helyzet egyre romlik: míg az általános iskola első osztályosoknak "csupán" 17,4 százaléka, addig az ötödikeseknek már több mint fele szégyelli a testét.

Serdülőkorban aztán végképp elszabadul a pokol: a kamaszlányok ugyanis egyre elégedetlenebbek a testükkel és minél elégedetlenebbek, annál kevesebbet sportolnak. Ez részben a testtel kapcsolatos negatív hozzáállásnak köszönhető: a testét szégyellő kamaszlány nem szívesen vetkőzik le tesióra előtt, szégyelli a mozgását, és inkább rendszeresen kihagyja még a kötelező órát is. Kilenc és 18 éves kor között egy kutatás szerint a lányok fizikai aktivitása 83 (!) százalékkal csökken. Pedig a rendszeres sport nem csak a testképre lenne pozitív hatással, hanem javítja a tanulás hatékonyságát és csökkenti a depresszió esélyét is a serdülő korosztályban.

Szexi, vékony nők vs. sportoló nők

Az idealizált, szexi, nagymellű félmeztelen modellek tömeges jelenléte a médiában (óriásplaktoktól az internetig) tehát hátrányosan befolyásolja a kamaszlányok testképét, mint az közismert. De mi a helyzet a sportoló nőket ábrázoló fotókkal? Egy amerikai kutatás szerint sokkal jobban járnánk, ha sportoló nőket nézegethetnénk. De nem azokat, akik alkalomadtán bikinire vetkőznek, hanem konkrét sportolónőket sportolás közben.

A kutatók 350 kamaszlánynak és 250 fiatal nőnek mutogattak fotókat sportolónőkről sportolás közben, szexualizált sportolónőkről (mint amikor a dezodorreklámban szexin csillog az izzadt dekoltázsuk és dögösen rájuk tapad az edzőruha), szexualizált modellekről és nem szexualizált modellekről. A szexis nők fotójának nézegetése jelentős testkép-torzuláshoz, a test tárgyiasításához vezetett, míg a sportoló nők nézegetése nem volt ilyen hatással. A szakemberek arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy több nem szexualizált sportoló nőt kellene mutatni a médiában, ha azt szeretnénk, hogy lányainknak viszonylag egészséges testképe legyen.

De hol nézegessünk sportoló nőket?

Ennek ellenére a sportközvetítésekben és sportújságokban jóval kevésbé jelennek meg a nők, mint a férfiak - amikor pedig megjelennek, akkor a képek inkább a nőiességet és a szexualitást hangsúlyozzák, nem pedig a sportteljesítményt. Egy 25 évet felölelő vizsgálat szerint bár a nők részvétele a versenysportokban az utóbbi évtizedekben nőtt, ez egyáltalán nem jelenik meg a médiában: még mindig viszonylag kevés nőt láthatunk sportolni.

A kutatás jó hírrel is szolgál: korábban a sportolónőket sokkal inkább szexualizálva ábrázolták, ez a tendencia csökkenni látszik. A kutatók a tartalomelemzések során még azt is megfigyelték, hogy a férfisportokat (foci, baseball, amerikai foci) általában izgalmasan, akár túljátszott lelkesedéssel közvetítik, addig a női sportok esetében a közvetítések gyakran inkább csak tényszerűek és unalmasak. A szakemberek szerint fontos lenne, hogy a tévében és az egyéb sportközvetítésekben a sportolónők ugyanolyan arányban és ugyanolyan színvonalon jelenjenek meg, mint a férfiak.

Egy másik kutatás során hat hétig követték figyelemmel három helyi, Los Angeles-i tévéadó és egy országos, amerikai sportcsatorna műsorát. Az eredmények elég lehangolóak: a női sportokat bemutató közvetítések aránya elképesztően kevés volt. A szakemberek szerint ez a jelenség azt közvetíti a kamaszlányok felé, hogy ugyan sportolhatnak, ha akarnak, de a világ erre nem kíváncsi, a sport azért valójában inkább a férfiak dolga.

Ez tényleg így van?

Bár nem nézünk túl sok sportközvetítést, azért láttuk már párszor a tévében a női kéziseket vagy épp a kajakosokat, nem szexualizált képeken, hanem munka közben, és a riporter többnyire eléggé lelkesnek tűnt. Ezért kíváncsiak lettünk, mi történik, ha beírjuk a google-be, hogy „sportoló nő”. Tényleg szexképek fognak szembejönni? Hát... az első három cikktalálat a következő: „A legjobb sportolónők, akik levetkőztek”, „Az év magyar sportolója” és „A 11 legszebb sportoló csaj”. A képtalálatok között is nagy arányban szerepelnek a férfimagazinoknak levetkőző, vagy csak bikinireklámnak pózoló csajok, bár találunk kosarasokat is mezben a pályán, szóval a helyzet nem teljesen reménytelen.

További nehézség lehet még, hogy a sportolónők, vagyis azok, akik foglalkozásszerűen űzik a versenysportot, általában izmosabbak, vékonyabbak és persze ügyesebbek a nagy átlagnál. Ha kamaszlányként a pályán látjuk őket és nem a férfimagazin kinyithatós naptárában, az máris nagy előrelépés. De lehet még ennél is tovább menni: bármilyen elvetemült ötletnek hangzik, láthatnánk több fotót laikus nőkről, akik nem versenysportolók, csak hobbiszinten sportolnak. A Sport England portál az idei év elején indított egy efféle kampányt, amiről mi is hírt adtunk  - az ő kisfilmjükben és fotóikon valódi nők izzadnak realista élethelyzetekben.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2016.01.01 12:53:44teeszmalac

  A kiscsókákkal meg az ő önértékelési problémájukkal mi van? Az lufasz, kitérdekel, nőjenekmárfelvégre, nelegyenekanyámasszonykatonái.

  Ennyit a rohadt nagy egyenlőségről.

 • 2016.01.01 14:04:02abecede

  teeszmalac, írj egy cikket ebben a témában, és akkor minden benne lesz, amit szeretnél.

 • 2016.01.01 14:18:07Nem leszünk gyarmat !

  A másik fele folyton posztolja a facebookon :)

 • 2016.01.02 11:21:53fityfirity

  Kb 12 évesen szoktak a kiscsajok brutál durván meghízni. Csak van akinek a szülei észbekapnak, meg van akié tojik a gondra. Utóbbi a gyakoribb.

 • 2016.01.03 11:16:08Kerek Perec

  Fentiek elsősorban a szülők hibája akik nem nyújtanak megfelelő életmódot és nem adnak át alapvető értékrendeket a gyerekeknek. Nem tizenéveseken kell ezekkel kísérletezgetni hanem már 2-3 éves gyerekeken.
  Illetve azt a mentalitás kellene megtanulni a mai fiataloknak hogy az eredményekért sokat kell dolgozni, tenni kell. Ne csak az eredményeket irigyeljék, hanem a munkát is amivel elérték.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta