SZÜLŐSÉG

Lányoknál sokszor észre sem vesszük az autizmust

2015. december 26., szombat 09:02

Az autizmussal élők jelentős része férfi: fiúknál háromszor olyan gyakori a szindróma, mint lányoknál. ennek megfelelően az autista lányok kevesebb figyelmet is kapnak, mind a diagnózis, mind a fejlesztések terén háttérbe szorulnak a fiúkhoz képest. Gyakran előfordul, hogy félrediagnosztizálják őket, és emiatt nem jutnak megfelelő segítséghez.

A The Atlantic cikke egy olyan lány esetét idézi, aki saját bőrén tapasztalta meg a fentieket: Majának tíz évbe telt, mire rájöttek, hogy autizmus spektrum zavara van, ezalatt összesen 17 pszichiáternél járt és kilenc különböző diagnózist kapott. Szimplán elhanyagolják a lányautistákat a pszichiáterek? A helyzet ennél egy fokkal bonyolultabb.

Autizmus, depresszió, evészavar

Mivel az autizmus fiúknál gyakoribb, az autistákkal végzett kutatásokba is gyakran inkább csak fiúkat vonnak be. Ennek az az eredménye, hogy bár az autizmus jól kutatott zavar, meglepően keveset tudunk arról, hogy milyen megjelenési formái, tünetei vannak lányoknál, mennyiben különböznek vagy nem különböznek a lány autisták a fiúktól. Egy dologban biztos, hogy különböznek, ez pedig a diagnózis ideje: a nem súlyos autizmustünetekkel élő lányok esetében átlagosan két évvel később veszik észre a zavart, mint a hasonló súlyosságú tünetekkel bíró fiúknál.

shutterstock 210886186

A diagnosztizálatlan autizmus pedig élethosszan fennálló probléma. A kamaszkorba lépve az autista spektrumba tartozó lányoknak még a normál kamaszlánynál is nagyobb nehézséget és több önértékelési zavart okoz a kortársak közé való beilleszkedés. Az autista lányok és nők esetében a kamaszkorral kezdődően egyre gyakoribb a depresszió és a szorongás: minden harmadik autizmus spektrumba tartozó kamaszlány depressziós és/vagy szorong. Az autizmus és az evészavarok között is jelentős átfedés van.

A lányok másmilyenek

Ha megkapja a diagnózist, az autista lány ugyanahhoz a fejlesztéshez és terápiához jut hozzá, mint az autista fiú. Ez rendben is lenne, csakhogy sem őt, sem a szülőket nem készítik fel a tipikusan női problémákra: úgy is, mint menstruáció, a ciklus hatása a hangulatra és a tünetekre, testképzavar, evészavarok.

A szakemberek szerint pedig, bár az alapvető tünetek ugyanazok az autista fiúknál és lányoknál, a zavar megjelenése mégis alapjaiban különbözik. Ennek oka részben a női hormonok idegrendszerre kifejtett hatásában keresendő, de a nevelés, a környezet szerepét sem szabad figyelmen kívül hagyni. Úgy tűnik ugyanis, hogy arról van szó, hogy autista nőknél ugyanakkora genetikai eltérés, ami egy férfinál már autista tüneteket okoz, még épp nem vezet tünetekhez, vagy enyhébbekhez vezet csak. A szakemberek szerint a nők valamiféle védőmechanizmussal rendelkeznek az autizmussal szemben. A genetikusok máig vizsgálták, pontosan miben állhat ez.

Autista kamaszlánynak nem jó lenni

A férfi-nő különbség nagyban függ a zavar súlyosságától is. Az igazán súlyos autizmussal (alacsony IQ, repetitív, sztereotip viselkedés) élő lányok és fiúk nem nagyon különböznek. Az enyhébb autizmustünetekkel és normál IQ-val járó autista lányok és fiúk azonban sokkal kevésbé hasonlítanak egymásra. A magas IQ-val rendelkező autisták között pedig a jelenlegi diagnosztikai kategóriákkal mérve 10:1 a férfi-nő arány.

Kisgyerekkorban még hasonlítanak egymásra az autizmussal élő lányok és fiúk, talán annyi lehet a különbség, hogy ahogyan az egészséges lányok, úgy az autista lányok is hamarabb és jobban beszélnek, mint a kortárs fiúk. Ahogy telik az idő, és közeledik a kamaszkor, a lányok elveszítik ezt a kis előnyt, és hirtelen még a fiúknál is sokkal nehezebb helyzetbe kerülnek, ugyanis olyan társas viselkedéseket várnak tőlük, amelyeket nem tudnak teljesíteni.

A kamaszfiúk általában laza csoportokba szerveződnek, amit valamilyen hobbi tart össze – sport, videojáték, akármi. Ezt egy enyhe autista meg tudja oldani. A kamaszlányok azonban érzelmileg hangsúlyos barátnőzések szövedékében léteznek, ahol minden mosoly, kimondott szó jelent valamit, és ahol hatalmas jelentősége van annak, ki kit kedvel vagy nem kedvel, és ahol a szeretet és a szoros kapcsolatok mellett féltékenység, intrika és mindenféle egyéb csoportdinamikai szál megjelenik. Egy autistának a kamaszlány-barátságok kibogozhatatlan hálója igazi rémálom lehet, és nagyon könnyen magányossá válhat.

shutterstock 151845968

A nők is szenvednek, csak jól titkolják

Úgy tűnik, az enyhén autista nők jobban maszkolják – magyarul jobban kompenzálják és jobban titkolják a tüneteiket. Agyi képalkotó vizsgálatokkal a kutatók például arra lettek figyelmesek, hogy lényeges nemi különbség van a társas kapcsolatokért felelős agyi aktivitást illetően is. A társas kapcsolatokért, kommunikációért felelős agyterületek ugyanis a legkevésbé aktívak autista fiúknál (őket többnyire egyáltalán nem is érdekli a kapcsolódás másokkal), a legeslegaktívabbak a normál nőknél, és közepesen, de kb. egyformán aktívak normál férfiak és autista nők körében. Vagyis egy autista nő agya kb. ugyanannyira foglalkozik a társas kapcsolatokkal, mint egy nem autista férfi.

A kutatók szerint ehhez azonban erőfeszítést kell tenniük: az autista nők társas kapcsolatokért felelős agyterülete ugyanis meglepően szoros kapcsolatot mutatott a logikus gondolkodásért, döntéshozatalért felelős homloklebenyi területekkel. a szakemberek ebből arra következtetnek, hogy a nem autista lányok „alapból” jól működtetik a társas kapcsolatokért felelős agyterületeiket, az autista nők pedig megtanulják mindezt „agyból” csinálni. Azaz mindaz a beszélgetés, gesztusok, kommunikáció, csacsogás, ami a nem autista lányoknak magától megy, az az autista lányoknak lényeges energiaráfordítással, sok-sok utánagondolással, erőfeszítéssel megy.

Ez pedig sok esetben előnyös, hiszen az autista lányok és nők így képesek barátokat szerezni, teljes életet élni és kevésbé „furcsán” viselkedni, mint fiú kortársaik. Csakhogy mindez nagy energiabefektetéssel jár, ami hosszú távon kimerítő is lehet, ha az ember nem kap segítséget – a szakemberek szerint elképzelhető, hogy ezért gyakoribb körükben a depresszió is.

További tényeket, érdekességeket olvashat a felnőttkori enyhe autizmus spektrumzavarról errefele.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.12.26 09:39:33Rébusz

  Érdekes, jó cikk!

 • 2015.12.26 10:02:27nyikk

  Na, innentől kezdve minden normális csaj, aki utálja maga körül a sok intrikus, félművelt hülye picsát, és nem, vagycsak nehezen talál barátokat, majd jól autistának hiszi magát...

 • 2015.12.26 10:17:26Dudukly

  LOL! Az autizmus kezd olyan lenni mint a stressz meg a depresszió. Mindenkinek van.

 • 2015.12.26 10:18:33XEP

  A szerzőnek:

  [link]
  [link]

 • 2015.12.26 10:39:08drpuskaspalma

  XEP: köszi, ezek érdekes linkek

 • 2015.12.26 11:12:24Advanced Flight

  nyikk: +1

 • 2015.12.26 11:26:20eßemfaßom meg áll

  a végén még kiderül, hogy a nök nem pont ugyanolyanok mint a férfiak?

 • 2015.12.26 11:55:28lobaszopiatej

  Ha igy folytatja a tudomány, nem marad épelméjű ember.

 • 2015.12.26 12:11:14Iván_a_muzsik

  Tetszik a cikk burkolt állítása ,implicit következtetése ,tehát a férfiak (legalábbis társas kapcsolataikat illetően ) AUTISTÁK:) Hadd gratuláljak:)

 • 2015.12.26 12:19:23Dekatlon

  Iván, én a magyartanárodnak szeretnék gratulálni, akitől az értő olvasást tanultad :)

 • 2015.12.26 12:39:10bElannaTorres

  ma már jobban kiderül ez a zavar, mert a gyerekeknél figyelik. Régebben nem volt ilyen. Sok aspergeres lány szerintem nem tudja magáról hogy az. Bár olyan sok biztos nincs.
  teljesen más, ha valaki intelligens és introvertált, és a környezeténél értelmesebb, ő könnyen válhat emberkerülővé anélkül, hogy aspi lenne. Ő érti egyből mások érzéseit, felismeri a hazugságot és ő maga is ügyesen hazudik ha kell. Aspergeres a becsületes utat választja, nem elég ravasz a másik úthoz, meg úgy általában elég kényelmetlen hazudni neki.

  tehát vannak dolgok. Aspergeres lány azért észreveheti magán , ha ilyen témákban olvasgat, mert a magas iq mellé, jó a memóriája és vizuális, továbbá szociálisan ügyetlen, hiába akarna barátkozni nem nagyon megy, nem hisznek neki akkor se mikor igazat mond (nehéz a másik szemébe nézni vagy kényelmetlen az érzésekről beszélni emiatt a testbeszéd zavarról árulkodik)
  akkor lehet rá gyanú.

 • 2015.12.26 12:40:28egysmás

  Biztos védőoltást kaptak kiskorukban

 • 2015.12.26 12:43:13bElannaTorres

  a legfontosabbat kihagytam, ha valami érdekli akkor mániákus :D

 • 2015.12.26 12:44:00egysmás

  Mellesleg egyetlen logikus következtetést lehet levonni: a férfiak igazából olyan autista nők, akiknek pöcsük nőtt.
  A buzik pedig pöcsösnők.

 • 2015.12.26 12:45:51V.A.

  " A magas IQ-val rendelkező autisták között pedig a jelenlegi diagnosztikai kategóriákkal mérve 10:1 a férfi-nő arány."
  A nem autisták között is hasonló az arány, pontosabban: a kiemelkedően magas és a rendkívül alacsony IQ kategóriákban a férfiak többszörösen felülreprezentáltak.

 • 2015.12.26 13:00:19ColT

  Magyarul, az okos nők (akik esetleg nem állnak plázacicának vihorászni, hanem érdekli is őket valami) autisták ;)

 • 2015.12.26 13:10:01bElannaTorres

  CoIT én erre szoktam mondani, hogy van a geek meg a nerd.
  [link]

 • 2015.12.26 13:38:48ColT

  @bElannaTorres: Én meg azt, hogy ha vlakit érdekel valami, akkor az szakember, de kockázni csak az infósokat / elektromérnököket szokás, mert azok újabb szakmák, és még nem érti az emberek nagy része. A "kocka" közgazdászokat senki nem kockázza, mert azok pénzt keresnek, azt meg értik.

 • 2015.12.26 14:16:22bElannaTorres

  Nem is kell kockázni, ha nem aspergeres. Addig jó míg valaki nem az. És ha az akkor is jobb szerintem ha nem tudják róla - én ezt úgy képzelem biztos megijeszti az embereket. Úgysincs rá gyógymód, együtt kell élni vele, fura hazug világban. Ahol jobban értékelik azt aki simulékony és hízelgő, mint azt aki elvégzi a munkát.

 • 2015.12.26 14:20:09bElannaTorres

  Pedig nem ijesztő, annyi fura ember van, mindenféle beütésekkel, aztán meg ott van aki normális de önző, hazug, vagy gonosz, miért lenne baj egy kis Asperger valójában?

 • 2015.12.26 15:24:38ColT

  Senki nem mondta, hogy ijesztő inkább az a jelenség ijesztő, hogy ma már ha valaki ért valamihez, az kocka, meg egyáltalán az a trendi, hogy senki nem ért semmit, minden csak úgy van, meg mindig segít valaki.
  Csak az a valaki mindig én vagyok basszus :D

 • 2015.12.26 16:55:17bElannaTorres

  nem küldte el amit írtam.
  lényeg hogy jól látod, az sokkal ijesztőbb, valószínűleg mi hasonlóan gondolkozunk a munkáról azért értem. CSak hát nem mi döntjük el, én inkább dolgoznék olyan emberekkel akik úgy fogják fel mint te, mint nehéz agyú munkakerülőkkel, milyen kis hatékony cég lenne az ilyen :)
  de hát nem jól választanak. Elég sokat számít ki hogy adja elő magát, vagy a magyar cégeknél az ezer éve ott ülőket már nem piszkálják stb.

 • 2015.12.26 19:59:34wmiki

  az biztos, hogy védőoltástól nem lesz autista senki.
  Hiszen a tévedhetetlen tudomány, mellékhatás mentes gyógyszereinek csak áldásos hatásai vannak.
  Kórházakban nem is hal meg senki.

 • 2015.12.26 20:01:27wmiki

  "Az autizmussal élők jelentős része férfi..."
  A cikk szerzője (vagy másolója) rettentesen szexista.
  Ellene mikor lesz lejáratókampány, mint Ákos, vagy Kövér ellen?

 • 2015.12.26 20:27:03drpuskaspalma

  wmiki: dehát férfiak körében gyakoribb ez a betegség, most mit csináljunk, ez van. A védőoltások témáját ebben a cikkben most nem érintettük.

 • 2015.12.26 20:34:32egysmás

  wmiki, Mit makogsz, Miki?
  Az, hogy a jelentős része férfi, azzal nem mond semmit.
  A társadalom jelentős része is férfi, meg az autóvezetők jelentős része is férfi, meg a bkv utasainak is a jelentős része férfi.

  Tudod, az a baaaj, hogy buta vagy. Annyira, hogy az már fáj.

 • 2015.12.26 20:47:32wmiki

  (bocs palma, de az index nevű viccoldal, ahova ezeket (az egyébként nem annyira rossz) cikkeket írod (talán még rendes újságba is beleférnének), és aki a pénzt utalja, nem olyan rég lejáratókampányt indított amiatt, mert valaki azt állította, hogy a nők szülhetnek gyermekeket
  Ezért volt a kérdés, hogy nem szexizmus-e kijelenteni valamit, amire a férfiak hajlamosabbak...)

 • 2015.12.26 21:12:06Szalahaddin

  Nem szexizmus. A férfiakra jellemző z agyi képességek szélesebb spektruma, tehát több a fogyatékos, autista, stb. és a zseni is, de mivel a fogyatékosokat kvázi kizárjuk minden kutatásból, statisztikákból(nem tudjuk kire szavaznának, mi a véleményük az internetadóról, hogy megy nekik az álláskeresés vagy a béralku), a zseniket viszont ugyanilyen alapon nem zárjuk ki, értelemszerűen kb 5-6 IQ-pont lesz a férfiak előnye.
  Ha tényeket írsz le, logikával megalapozod, akkor nem lesz szexista amit írsz.

  A gondok valóban ott vannak, ha direkt hamis értelmezéssel akarsz valami célt megtámogatni, pl. azt mondod, hogy a férfiak veszélyesebben(rosszabbul) vezetnek, mert háromszor több balesetet okoznak, miközben ugyanannyi férfi meg nő van. Ha nem a vezetett órák számával arányosítod, kaphatsz egy jó kis hazugságot, amin nyerészkedhet az állam/feministák/biztosítók.

  Amúgy a cikk érdekes.
  Elgondolkodtató, hogy ha ennyire széles spektrumon mozgunk mindannyian, vajon ki határozza meg és milyen alapon a határvonalakat vagy hogy miért próbáljuk továbbra is erőltetni az uniformizált iskolarendszert?

 • 2015.12.26 21:29:36wmiki

  a férfiak közt több a zseni??
  ilyet szabad mondani, nem lesz ebből baj?

  csak mert ennek az "újság"nak egy másik cikke alatt gyakorlatilag kijelentették, hogy a genetika = rasszizmus

 • 2015.12.26 21:47:12wmiki

  "miért próbáljuk továbbra is erőltetni az uniformizált iskolarendszert?"

  erre van elméletem:
  A jelenlegi társadalmi/hatalmi berendezkedésnek, és a tudomány nevű szektának sokkal megfelelőbbek a parancsokat végrehajtó biorobotok, mint az önállóan gondolkodó, önjáró, önmegvalósító egyének.

 • 2015.12.26 22:01:16egysmás

  MInden ostoba fasznak van egy elmélete...
  A tied pontosan olyan, mint a segglyukad, Miki: elég kevés embert érdekel.

 • 2015.12.27 09:27:21Vizilabda

  Szerintem én is kicsit autista vagyok, de ezt nem tudom hogy kell megállapítani.

 • 2015.12.27 14:36:38Zka

  Én most már nem hiszem el, hogy wmiki nem troll. Ennyire hülye nem lehet valaki, annál már az is valószínűbb, hogy 10 éven át ugyanazzal a 2 alapgondolattal trollkod tele mindent :D

 • 2015.12.27 15:17:39Beer Monster

  Ugyanmár, tele vannak ilyenekkel az önkormányzatok, ügyfélszolgálatok.

 • 2015.12.27 18:27:57Tódiandi

  Mondjuk ha Én meg akarom vizsgáltatni magamat hova kell fordulnom?

 • 2015.12.27 19:29:23csincsilla72

  Wmiki, sosem késő tanulni. A tudománynak köszönheted, hogy még itt vagy, és nem haltál bele valami gusztusos kis fertőzésbe háromévesen.
  Az autizmusnak semmi köze a védőoltásokhoz. Az agy huzalozási hibája magzatkorban kialakul, amikor védőoltás a kanyarban sincs még.

 • 2015.12.27 19:32:30csincsilla72

  Felnőttkori autizmus megállapítása tudomásom szerint pszichológus feladata. A háziorvos biztos elirányít a TB-ellátás keretein belül igénybe vehető szakemberhez. Én biztosan hozzá fordulnék.

 • 2015.12.27 21:43:35sEm

  Kedves Palma! Kerlek, hogy ne hivjatok betegsegnek. Ez nem betegseg. Ez egy fejlodesi zavar (developmental disorder) ha mar meg kell hatarozni.
  Koszonom!

 • 2015.12.27 23:14:03Kifinomult paraszt

  Tele van a cikk férfiellenes sztereotípiával. Viszont annyira cuki, hogy aki ezt szóvá meri tenni, azt egyből leoltogatják az egyenlőség hívei :)

 • 2015.12.28 00:17:00Beer Monster

  Ne hívjátok nevén a dolgot, mert valaki nem szereti.

 • 2015.12.29 01:40:52blueberries

  Szalahaddin, megtudhatnám, ezt honnan vetted? Érdekelne.

  "A férfiakra jellemző z agyi képességek szélesebb spektruma..."

 • 2015.12.30 11:55:55Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekben

  Ez a cikk remek pelda, hogy miert fontos idegen nyelveket beszelni. Az eredeti cikk sokkal melyebb es jobban kibontja a temat. A forditas - es ez nem a fordito hibaja - hacsak nem majnem teljesen atveszi a cikket es minden gondolatat megprobalja atadni, az egyszerusites miatt pontatlanna es sarkossa valik. Nem autista fiu =/= autista lany. Tessek az eredetit elolvasni, vagy mas forrasok utan nezni es nem a forditot cseszegetni.

 • 2015.12.31 20:30:59Kifinomult paraszt

  Ez a hozzászólás pedig remek példa, hogy miért lenne fontos magyarul beszélni (hitelesség?) egy magyar fórumon...

 • 2016.11.07 12:19:24bodiniko

  Tódiandi -Autizmus Ambulancia ,Országos Autizmus Központ Delej utca -Budapest...széles körű vizsgálat szükséges hozzá,személyre szabott speciális tesztekkel de miért is ragasztanál magadra ,,bélyeget,, ? üdv egy Aspergeres nagyi :)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta