SZÜLŐSÉG

Jó hír: kávézhatunk terhesen is

2015. december 16., szerda 19:48

Terhesség alatt rengeteg dologról le kell mondania az anyának, mert egészségtelen, vagy mert káros a magzatra – az éjszakába nyúló bulik, a vodkatonik, a szusi és az extrémsportok biztosan felejtősek egy időre, de egy csomó gyógyszertől, sőt, még egyes jógapózoktól sem árt tartózkodni.

A veszélyek száma végtelen, és a kedves családtagok, ismerősök és járókelők gyakran kellő figyelmességgel hívják fel a kismama figyelmét a leselkedő veszélyre. Amikor terhes voltam, rám szóltak, hogy ne menjek le gyalog a lépcsőn, hiszen az beindíthatja a szülést – felelős kismama lefelé a liftet használja - , és a kávézókban is rendszeresen megkérdezték, hogy amikor tejeskávét kértem, akkor a koffeinmentes változatra gondoltam-e.

Szerencsére ez utóbbi kérdésben a kávéfogyasztók mellett áll a tudomány: egy friss, követéses vizsgálat szerint ugyanis nyugodtan kávézhatunk terhesen, nem lesz a gyereknek semmi baja.

Napi hat kávé terhesen?

A kutatók elég alaposan megvizsgálták a kérdést, ugyanis a szokásostól eltérően nem csak kifaggatták a nőket, hogy mennyi kávét isznak, hanem a terhesség során többször is megmérték a kismamák vérében a paraxantin szintét (a 20. terhességi hét előtt és a 26. hét után). A paraxantin a koffein lebomlási terméke, a mennyisége pedig ennek megfelelően összefügg a koffeinfogyasztással. Ezután a kutatók vártak pár évet, majd megvizsgálták a megszületett gyerekek IQ-ját és viselkedését 4, illetve 7 éves korukban.

shutterstock 280067021

A kutatásban összesen 2197 anya-gyerek páros vett részt. A legtöbb kávét ivó kismamák csoportja, amely az anyák kevesebb, mint tíz százalékát jelentette, napi hat csésze kávét ivott, vagy annak megfelelő mennyiségű koffeint vitt be a szervezetébe. (Mivel a kutatók a paraxantin vérszintet mérték és abból következtettek vissza a fogyasztásra, így természetesen lehet, hogy ezek az anyák csak négy presszókávét ittak, de emellett még betoltak egy tonna étcsokoládét is).

A gyerek későbbi IQ-ja és viselkedése természetesen számtalan egyéb dologtól függ, amelyek között terhesség alatti hatások is szerepelnek, a kutatók ezeket igyekeztek kiszűrni. Így számításaikban figyelembe vették a gyerek nemét, az anya életkorát, IQ-ját, dohányzásai szokásait, testsúlyát.

Azért túlzásba ne vigyük

Valamennyi összefüggést találtak a kutatók, de nem sokat. Eredményeik szerint a harmadik trimeszterbeli nagyon magas paraxantin szintek valamennyire hatással lehetnek a gyerek későbbi tulajdonságaira, de ezek a hatások nem voltak igazán kifejezettek. Ha az anya extrém sok kávét ivott a terhesség harmadik harmadában – és itt a napi hat csészére kell gondolni – akkor a gyerek később egy picit nagyobb eséllyel lett viselkedészavaros. A normál mértékű kávéfogyasztás nem okozott gyakorlati szempontból látható mértékben problémákat.

A tanulmány egy fontos hátránya, hogy a kutatók nem mérték az anya alkoholfogyasztását, ami pedig elég egyértelműen kapcsolatban áll a gyerek későbbi IQ-jával és magatartászavarával. Korábbi felmérések szerint pedig a terhesség alatti kávéfogyasztás és az alkoholfogyasztás valamennyire összefügg. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a reggel kávézó anyukák estére mind lerészegednek, hanem azt, hogy aki kevésbé óvatos terhesség alatt, az hajlamosabb az összes életmódbeli tényezőt figyelmen kívül hagyni.

Ennek megfelelően még az is lehetséges, hogy a napi hat kávét ivó anyák gyerekei nem is a kávétól lettek viselkedészavarosak, hanem attól, hogy pont ezek a nők voltak azok, akik az alkoholról sem mondtak le. Mindenesetre annyi biztos, hogy a mértéktartó kávézgatást nyugodtan megengedhetjük magunknak még várandósan is.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.12.16 20:28:23dia.thoma

  Érdekes, nálam inkább fordítva volt. Az ismerősök nem beszólogattak (a kávézásért), hanem állandóan vörösbort ajánlgattak, "mert az jót tesz". Sokat kellett hárítgatni.

 • 2015.12.17 12:26:06ubu1a

  Kis mennyiségű alkohol (mondjuk heti egy pohár vörösbor) nem árt terhesen sem. Az nem azonos egy kiadós berúgással. Különben is: egy terhes nő (Ákos és Kövér Laci feleségét leszámítva) nem egy két lábon járó petri csésze + inkubátor, hanem egy önálló élet, önálló személy. Neki is vannak igényei és még ha (jó esetben szeretetből) tekintettel is van a magzatára életmódjában, nem rendelhet fafejű módon mindent alá a terhességének az utolsó csepp vízig, nehogy 0,00001-gyel csökkenjen a születendő gyerek IQ-ja.

 • 2015.12.17 13:06:04nagyonanyuka

  De jó annak a kismamának, ami nem hány már a kávészagtól is!

 • 2015.12.17 13:43:01seahawks

  végül is mindegy hogy terhesen leszünk rákosak vagy nem. mert a kávé is rákklető, mint a piros húsok. ugyanaz a szervezet szerint

 • 2015.12.17 14:52:44Hurrá Torpedó

  @seahawks
  az élet maga rákkeltő, maradjunk annyiban. nem kell a sok sületlenség hogy mi jobban, mi kevésbé.

 • 2015.12.17 18:53:22drpuskaspalma

  Azért azt szögezzük le, hogy a tudomány jelen állása szerint a vörös húsok növelik egyes rákok kockázatát, a kávé meg nem.

 • 2015.12.18 11:20:46fityfirity

  Terhesen is simán kvztam. Pont nem izgattak hülye cikkek rendkívül megalapozott "javaslatai".

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta