SZÜLŐSÉG

Ezt ne tegye, ha hisztizik a gyerek!

2015. december 3., csütörtök 07:40

Arról már írtunk, mit lehet tenni, ha belehergeli magát a gyerek a hisztibe, de érdemes néhány szót ejteni azokról a megoldásokról is, amikbe könnyen belecsúszik az ember, de nem vezetnek eredményre, vagy akár még kárt is okoznak. Nem árt tudatosítani, hogy vajon miért érdemes ezeket elkerülni.

shutterstock 247892611

Ne nevessük ki a gyereket!

Hiába nem rosszindulat áll amögött, mikor a szülők, rokonok kacarásznak a tomboló gyereken, nem érdemes ezzel olajat önteni a tűzre. A humor egyébként jó eszköz, ha abban segít, hogy kizökkentsük a gyereket, és úgy viccelődünk, hogy ő is együtt tud velünk nevetni, azaz bevonjuk őt. Egészen más, ha rajta nevetünk, ezzel az érzelmi kívülállásunkat hangsúlyozzunk. Mintha csak azt mondanánk: „nem érzek veled együtt, és nem is veszlek komolyan”. Sokszor kínjában nevet a szülő, vagy azért, mert felnőtt szemmel tényleg komolyan vehetetlen dolgokat mond és tesz a gyerek. De ilyen helyzetben a nevetést általában gúnyként értelmezi a poronty, és megsértődik rajta. És még jobban belehergeli magát.

Ne próbáljunk keménykedni

Sok szülő indul ki abból: értse meg a csemete, hogy amit most csinál, az kívül esik a tolerálhatóság határán. Ezt pedig akkor fogja felfogni, ha a szülő drasztikus eszközökhöz folyamodik, és ha a poronty nem áll le, egyre keményebbekhez - gondolják.

Találóan fogalmazott egy apuka, mikor azt mondta, ezzel az a baj, hogy hamar eljut az ember ahhoz, hogy már csak a kivégzés marad, mint következő lépés. A gyerek ilyenkor nincs a belátás állapotában, nem tudja felmérni, hogy mi az érdeke, hogy nem érdemes folytatnia, mert egyre nagyobb lesz a büntetés. És azt sem tudja, hogyan is kellene befejezni a hisztit, hiszen ezt is tanulni kell. Ugyanakkor borzasztóan érzi magát, és segítséget vár, és az villog a fejében, hogy „értsék már meg a szülők!”.

Hogy pontosan mit is, az már nem ennyire körvonalazott, de segítséget vár. Segítséget a megnyugvásban, a hangulata helyreállításában. Ha a szülő egyre agresszívebb, kiabál, fenyegetőzik, akkor a gyerek egyre kétségbeesettebben igyekszik megértetni vele, hogy bajban van, szüksége van rá. A szülőnek kell okosabbnak lennie, és leszállni a rossz irányba tartó vonatról, azaz abbahagyni, amit csinál.

Hiába hisztizik a szülő is

A keménykedő szülővel rokon a hisztiző szülő. Nem arról van szó, hogy higgadtan ne lehetne valamilyen következményt kilátásba helyezni, és beváltani, de ha egyre durvább a büntetés, akkor a szülő tulajdonképpen a saját feszültségét próbálja levezetni a gyereken. Mivel nem sikerül, egyre feszültebb.

Van, aki ezt nem öltözteti a szigorú, büntető szülő álruhájába, hanem egyszerűen maga is tombol, sikít, azaz visszahisztizik a gyereknek. Ettől persze a gyerek megijed, egyre dühösebb lesz, hiszen úgy érzi, nincs mellette felnőtt, akire támaszkodni lehetne. Egy másik gyerek van ott, ez elég kétségbeejtő helyzet. Hiába szeretne tükröt tartani az anya vagy az apa, aligha fog észbe kapni a gyerek, hogy „ja, én is biztos ilyen lehetek kívülről nézve”. Ez a felismerés nyugodt lelkiállapotot és a belátás képességét kívánná – ezekben a pillanatokban egyik sem adott.

Mikor a szülő esik jobban kétségbe

És végül: más módon sem szerencsés, ha túldramatizálja a helyzetet a szülő. Van, aki nem lesz agresszív, sem hisztis, de szinte könnyek közt vigasztalja a csemetét, mintha valami tragédia történt volna. Azaz a szülő ijed meg jobban. A probléma ugyanaz, mint az előzőeknél: a poronty számára nem hozzáférhető egy nyugodt, kiegyensúlyozott felnőtt. Holott erre lenne a legnagyobb szüksége.

Nem is az a legfontosabb, hogy milyen technikával válaszol a szülő, a legfontosabb, hogy milyen lelkiállapotban van közben. Ha felnőtt tud maradni, azaz többé-kevésbé megőrzi a higgadtságát, és felvállalja, hogy ő az, aki megoldja, vagy legalábbis elviseli a helyzetet (azaz nem a gyerektől várja, hogy nyugtassa meg őt, értse már meg...), akkor előbb-utóbb helyreállnak a kedélyek.

shutterstock 308566997

A hiszti kezelése az egyik embert próbáló feladata a szülőségnek, mert ez olyan helyzet, amit nem tud előre gyakorolni, míg nincs gyereke. Na persze, vannak hisztis felnőttek is, de azért az mégis másképp néz ki: nem sikítanak dobhártyarepesztő hangerővel, nem csapkodnak, és valamelyest meghallják az emberi szót. A gyerek felnőtt mérce szerint szélsőséges állapotba kerül ilyenkor, és ezt is el kell viselni. A lényeg, hogy tudjuk, ez része a normális életnek, teljesen senki sem kerülheti el.

Cziglán Karolina
pszichológus 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.12.03 08:40:43Borzasztó Károly

  Szerintem a hisztis gyereken egy pohár finom hidegvíz segít a legjobban. A fejére öntve.

 • 2015.12.03 08:43:07Nancsibacsi

  Na jányom, nem mondtál semmit se.

 • 2015.12.03 08:43:40Nancsibacsi

  @Borzasztó Károly: Ruhástól zuhany - 1x kell az életben, utána már elég lesz nyitni a fürdőszoba ajtaját :-D

 • 2015.12.03 09:08:16Hörömpő cirkusz világszám

  Nálunk legjobban az vált be, amikor látványosan nem vettem tudomást a hisztiről. Elkezdtem csinálni valamit, elővettem egy könyvet, hajtogatni kezdtem a ruhákat vagy bármit, amivel azt jeleztem neki, hogy NEM ÉRDEKEL a hiszti. Látszott rajta a megrökönyödés és kis idő után abbahagyta.

  Érdekes fejeket vágtak a járókelők az utcán, amikor azt látták, hogy gyerek a földön hanyatt, ordít, rúgkapál, anya meg mellette újságot olvas. Voltam akkor minden, csak úriasszony nem. Mondjuk leszartam, mert nem az utca népétől vártam akkor sem, hogy "nevelje" a gyerekemet.

 • 2015.12.03 09:25:20Nyiri

  Hörömpő cirkusz világszám: Nekem nincs saját gyerekem, de vigyáztam sok rokon kis srácra és nekem is ez vált be a legjobban. A "Nem tárgyalunk terroristákkal" elv :)

 • 2015.12.03 09:34:05Puckman Éliás

  Egy Táslidzsáni a Szulejmánból.

 • 2015.12.03 09:37:28Desmond77

  Nekem a zuhany finomított változata és leszarom tabletta jött be. Hisztinél kicsit az arcát megmostam hidegvízzel, nem borítottam le meg nem zuhanyoztam, de második után elég Volt elindulni a fürdö felé.
  Késöbb meg egyszerüen csináltuk tovább a dolgokat a lakásban, mintha mi Sem történt volna.
  Nagyobb korára olyan lett, hogy elesett, kezdett görbülni a szája, láttuk hogy egyébként nincs semmi komoly, nevettünk hogy "na nyulat fogtál", és látta hogy nevetünk ö is elkezdett.

 • 2015.12.03 09:39:17gergo

  Hörömpő cirkusz világszám: ebben csak az a szép, hogy az emberek nem azért szóltak meg, mert így neveled a gyereked - hidd el, leszarta mindenki - , hanem mert zavarta őket a hangoskodása. Otthon, a hangszigetelt lakásodban azt csinálsz amit akarsz, közterületen illik betartani minimális viselkedési szabályokat.

  Ha a gyereked nem tud viselkedni, ne vidd közösségbe.

 • 2015.12.03 09:39:18broom

  Na, akkor mondok egy 2 saját gyereken kipróbált, működő megoldást. Nem könnyű kivitelezni, mert én pl. kurvaideges tudok lenni, ha a gyerekem egy látszólag tök értelmetlen dolgon kezd el hisztizni, hogy úgy üvölt, hogy a taknyanyála is egybefolyik.

  Felveszem, megölelem, megnyugtatom, elterelem a figyelmét, halkan és nyugodtan beszélek hozzá. Tádámm, és mindketten megnyugszunk, kitör a világbéke is.

 • 2015.12.03 09:55:36LoMo9

  @Borzasztó Károly
  @Nancsibácsi

  .. igen, a hideg víz is egy "megoldás" kizökkenteni a behergelt helyzetből a Neked kiszolgáltatott gyereket - remélem, hogy amikor TI gyenge, 80éves öregemberek lesztek, és vitatkoztok a gyerekeitekkel, majd ők is rátok zúdítanak egy JÓ POHÁR HIDEG VIZET, mert idegesítitek őket, és mert megtehetik, mert akkor már ők lesznek az erősebbek!! :))

 • 2015.12.03 09:56:13Mészáros Laci

  @Nyiri:

  "Nem tárgyalunk terroristákkal" elv

  ez nagyon jó

 • 2015.12.03 09:56:59Mészáros Laci

  LoMo9

  A hiszti messz nem vitatkozás.

 • 2015.12.03 09:57:52Mészáros Laci

  @gergo:

  Látom tapasztalt szülő vagy :)

 • 2015.12.03 10:02:04meow?

  En a hisztinel szinten a nyugodt magatartast valasztom, ha eppen a boltban van neha hiszti mert epp nyugos vagy barmi es a foldon ordit, akkor is leguggolok melle, nem orditok, megvarom, mig elmulik es megyunk tovabb nyugodtan. Az, hogy ki mit gondol, szinten vastagon leszarom. Ha nem tetszik, arreb lehet setalni.

 • 2015.12.03 10:26:11bElannaTorres

  mennyi idegbeteg agresszív szülő:D hidegzuhany, pohár víz? be se vallják de szerintem hisztiznek is, kiabálnak jobban mint a gyerek. Na akkor ki a felnőtt ?

  legjobb ha legalább a szülő nyugodt marad, és ha már annyira ideges hogy hideg vízen gondolkozik öntse magát fejen...

 • 2015.12.03 10:27:19zetevar

  Minden gyerekemnél más vált be - de a hideg víz, mint végső megoldás általános volt... és tényleg elég egyszer megfürdetni (ha igazán hisztizik, az arcmosdatást észre sem veszi), aztán már elég a ráutaló magatartás is.

  @LoMo9

  Kérlek, ne haragudj, de van az a helyzet... nekem a 3. gyermekem ha rákezdi, hiába ölelgetem, magyarázok neki, nem veszek róla tudomást...stb. Ő cserébe rekedtre üvölti magát és még közveszélyes is. Jobb az ilyen helyzetben rövidre zárni a dolgot és elindulni a fürdőszoba felé. A krízis így elmúlik, ő pedig befészkeli magát az ölembe, beszélgetünk és szépen megnyugszik.

 • 2015.12.03 10:28:28Nancsibacsi

  @broom: "Felveszem, megölelem, megnyugtatom"
  Ez szuper, mert megtanulja, hogy a hisztiért szeretetet kap.

 • 2015.12.03 10:32:02Nancsibacsi

  @LoMo9: "remélem, hogy amikor TI gyenge, 80éves öregemberek lesztek, és vitatkoztok a gyerekeitekkel, majd ők is rátok zúdítanak egy JÓ POHÁR HIDEG VIZET, mert idegesítitek őket, és mert megtehetik, mert akkor már ők lesznek az erősebbek!"
  Reménykedhetsz, valójában az én gyerekem nagyon szeret engem, minden este rohan és a nyakamba ugrik. 8 évesen pontosan tisztában van vele, hogy mennyit tűrtem a hülyeségeit. Ellenben a tiéd, akit akkor is tutujgatsz, amikor nevelni kellene valószínűleg 40 éves korában majd beb.sz egy öregotthonba, aztán elmegy a végén az urnádért, és kiszórja az otthon előtti a kukába.

 • 2015.12.03 10:32:13bElannaTorres

  jó akkor miért nem gondolkoztok? A hiszti az mikor valamiért ideges lesz valaki és nem tudja kezelni -
  milyen ötlet már ezért megütni, fenyegetni, meg locsolni?

  és még ők a normálisak én meg a fura...

 • 2015.12.03 10:35:21szib

  Amiről senki nem szólt még: kétféle hiszti van. Az egyik, amiről a cikk szól, a "bajban vagyok, segíts", a másik pedig a zsaroló-manipuláló fajta, ami tanult viselkedés a gyereknél, és arra szolgál, hogy a szülőt hozza olyan kellemetlen helyzetbe, amiből bármi áron szeretne szabadulni, és ezért a gyereknek olyat is megtenni, megengedni, amit amúgy nem lehetne. Az első esetre megoldás a megnyugtatás, ölelés, a biztonságérzet megadása. A másodikra meg tényleg a "terroristával nem tárgyalok". A szülőnek meg ott kell észnél lenni, hogy a kettőt felismerje, és a megfelelő reakcióval válaszoljon. Ehhez viszont ismerni kell a gyereket. A könyvek meg a tanácsok csak utat mutatnak, de minden gyerek más. Tessék minél több időt tölteni velük, játszani, beszélgetni, és megtudni, hogy ki is ő.

 • 2015.12.03 10:37:33bElannaTorres

  szib nemcsak ismerni kell a gyereket, de gondolkozó szülő is kell hozzá, olyan aki már felnőttként tudja kezelni a saját érzelmeit.

 • 2015.12.03 10:39:36Nancsibacsi

  @bElannaTorres: Az igazi "klasszik" hisztinél hiába vagy nyugodt, meg olvasol a gyerek mellett, meg nem veszel tudomást róla, mert a gyerek úgy üvölt, hogy azt se venné észre, ha kitörne mellette egy csokiszökőkút, vagy szárnyas lila pónik röpködnének körülötte. Egyszerűen ki vannak kapcsolva az érzékszervei - nem lát, nem hall. Amit érez, az azok a közvetlen ingerek - az ölelés meg, meg a hideg víz is. Az ölelés azért rossz megoldás ilyenkor, mert hamar lejön neki, hogy hiszti ölelést generál, vagyis ha ölelésre vágyik, hisztizni kell, tehát eszkalálod a problémát. Csak negatív inger jöhet szóba - ebből én enyhébbet nem tudok a hideg víznél (arcba fröcskölés nálunk csak arra volt jó, hogy meg próbált harapni, pedig normál esetben soha senkit sem bántana). És igen - le kell győzni, mert egy gyerek ha olyasmit csinál, amit nem szeretnél, akkor sosem nyerhet.

 • 2015.12.03 10:49:32Borzasztó Károly

  @LoMo9: "remélem, hogy amikor TI gyenge, 80éves öregemberek lesztek, és vitatkoztok a gyerekeitekkel, majd ők is rátok zúdítanak egy JÓ POHÁR HIDEG VIZET, mert idegesítitek őket, és mert megtehetik, mert akkor már ők lesznek az erősebbek!" Egy 80 éves öregember már nem sok vizet zavar. Esetleg csak annyit, hogy szól, hogy pelenkacsere.

 • 2015.12.03 10:56:22borso

  Jó kis cikk de megoldást nem ad. Oké tudom minden gyerek és minden szitu más de lagalább a piszológus néni adna valami támpontot merre induljunk. A viszont agresszió valóban nem jó. Nálunk a pohár víz sem segített (1 x próbáltam) mint ahogy az arcmosás hidegvízzel sem (3x próbáltam) tusolni nem fogom, mert kegyetlennek tartom. Viszont azt tudni kell, hogy ilyenkor se kép se hang (átvitt értelemben persze) mert szó szerint kikapcsol az agyuk a külső ingerekre. Még ami legjobban bevált az a halk beszéd: gyere beszéljük meg/oldjuk meg együtt (miközben robanásponton vagyok magam is). De van amikor ez sem csak az értelmetlen üvöltést műveli. Viszont észrevettem, hogy ahogy jön 1 másodperc alatt múlik is és megy minden tovább, mintha semmi nem történt volna. Kezelni egy téboly ez tény.

 • 2015.12.03 11:03:53bElannaTorres

  nancsibacsi mást nem ismerek csak magyarokat, én is az vagyok, de jellemző hogy leginkább csak negatív érzelmekre képesek, talán a szüleiktől tanulják. Irigykedés - sokáig azt se értettem mi az - full felesleges, mindig azt mondtam ha irigyelsz valakit, akkor irigyeld a teljes életét , mert mindenkinek van benne rossz is. Idegbetegség átnyomása a másikra stb.
  én inkább abban hiszek, hogy a hisztinek közönség kell tehát sokkal jobb ha nem reagálnak rá, így talán el se jutnak a full hisztiig amit én nem is ismerek. Biztos van olyan, hogy örökölte a vérmérsékletet, így a nagyon hisztis gyerek szülőjének hiába mondjuk, hogy maradjon nyugodt :D de meg kell próbálni.

 • 2015.12.03 11:06:48újnickreg

  @gergo: "Otthon, a hangszigetelt lakásodban azt csinálsz amit akarsz, közterületen illik betartani minimális viselkedési szabályokat.

  Ha a gyereked nem tud viselkedni, ne vidd közösségbe."

  Jól gondolom, hogy neked nincs gyereked?

  Alapvetően a hiszti nem nevelés kérdése. Minden gyereknél eljön a dackorszak, akárhogy is neveled. A dacot pedig a hisztivel kommunikálja ki a gyerek, mivel az érzéseit még nem tudja szavakba önteni. Nem tudja azt mondani mondjuk egy 3 éves gyerek, hogy "anya, én most nagyon frusztrált vagyok amiatt, hogy nem jobbra megyünk, hanem balra..." stb. Még sok felnőtt sem képes szavakkal megfogalmazni, hogy éppen mi baja - gondolj csak a hangosan káromkodó, veréssel fenyegető vadbarmokkal mondjuk az utakon - ez tulajdonképpen egy felnőtt hiszti, csak a felnőttek már nem toporzékolnak meg bömbölnek (csak néhányan...).

  Egyébként nálunk is a "nem figyelek rád" vált be legjobban. Ha utcán tört rá, félreálltunk egy kapualjba és megvártam, míg megnyugodott. Kértem, hogy szóljon, ha megnyugodott és mehetünk tovább - szólt :-)
  Ja, és végtelenül jól nevelt gyerek :-) pedig átesett a hisztikorszakon.

 • 2015.12.03 11:20:13Borzasztó Károly

  @Nancsibácsi: +1

  @bElannaTorres:
  "jó akkor miért nem gondolkoztok? "
  "mást nem ismerek csak magyarokat, én is az vagyok, de jellemző hogy leginkább csak negatív érzelmekre képesek, talán a szüleiktől tanulják. Irigykedés - sokáig azt se értettem mi az - full felesleges, mindig azt mondtam ha irigyelsz valakit, akkor irigyeld a teljes életét , mert mindenkinek van benne rossz is. Idegbetegség átnyomása a másikra stb.
  én inkább abban hiszek, hogy a hisztinek közönség kell tehát sokkal jobb ha nem reagálnak rá, így talán el se jutnak a full hisztiig amit én nem is ismerek. Biztos van olyan, hogy örökölte a vérmérsékletet, így a nagyon hisztis gyerek szülőjének hiába mondjuk, hogy maradjon nyugodt "
  "mennyi idegbeteg agresszív szülő:D hidegzuhany, pohár víz? be se vallják de szerintem hisztiznek is, kiabálnak jobban mint a gyerek. Na akkor ki a felnőtt ?

  legjobb ha legalább a szülő nyugodt marad, és ha már annyira ideges hogy hideg vízen gondolkozik öntse magát fejen..."

  Csak a kíváncsiság hajt. Hogy sikerült ezt a sok sületlenséget összehordani?

 • 2015.12.03 12:15:50Nancsibacsi

  @bElannaTorres: Jól van, fikázd még le a magyarokat is, genetikailag vagyunk sz.rok, ügyes vagy, 1-es, leülhetsz.

 • 2015.12.03 12:54:47truckmech

  Érdekes módon velem nem szoktak hisztizni a lányaim, mert mielőtt kitörne belőlük, mindig leállítom őket. Az annyuk sajnos vevő rá, mert ő maga is hisztis, de már sajnos túl öreg ahhoz, hogy nevelni tudjam. Ha együtt vagyunk, és úgy kezdődik a hiszti, akkor 5 másodperc alatt az anyjuk lesz a leghangosabb. Ezért párszor őt zavartam ki a ház elé, hogy majd bejöhet, ha megnyugodott. Azóta már magától elhagyja a terepet, ha ilyen a szitu, hogy oldjam meg én... Persze, amint a leghisztisebb eltűnik, fél perc múlva rend van a piciknél is.

 • 2015.12.03 13:02:53LoMo9

  @Nancsibacsi
  :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD ritka nagy a humorérzéked, gondolom az agyméreteddel
  fordítottan arányos!

  "...valójában az én gyerekem nagyon szeret engem, minden este rohan és a nyakamba ugrik. 8 évesen pontosan tisztában van vele, hogy mennyit tűrtem a hülyeségeit."
  Te elkezdesz MAGYARÁZKODNI a saját életedből egy online kommentre..??? mekkora bizonytalanság rejlik e mögött, atyaég!! na akkor ott tényleg nagy gondok vannak.....

  agresszív, "erőből megoldom mert gondolkodni fárasztó" apák gyöngye te....

  mindenképpen írj vissza, régen fogtam már meg valakit ennyire!!

 • 2015.12.03 13:50:40Nancsibacsi

  @LoMo9: "elkezdesz MAGYARÁZKODNI egy online kommentre"
  Tükröt használsz?
  "mindenképpen írj vissza, régen fogtam már meg valakit ennyire!!"
  Vissza.

 • 2015.12.03 17:56:16Hörömpő cirkusz világszám

  gergo: Vicces vagy. Hány gyereket nevelsz?
  Ugye, sosem szemeteltél az utcán, mindig előre engeded a nőket és az idősebbeket az ajtónál, járműre felszállásnál, mindig átadod a helyedet, csak a zöldön mész át, még soha nem káromkodtál, nem paráználkodsz, nincsenek tisztátalan gondolataid, szelektíven gyűjtöd a szemetet és tiszteled apádat-anyádat?
  Emberek, egy szent jár közöttünk és észre sem vettük!

 • 2015.12.03 18:25:55Yeto

  "Ez azért rossz, mert megtanulja, hogy a hiszti ölelést generál". Hát igen, aki nem kap elég szeretet, az megpróbálja kicsikarni magának. Látjuk, hogy tőled nem is fog, légy rá büszke.

 • 2015.12.03 18:31:37Kovácsné

  Hisztiből csak a tudatos kezelhető, leginkább azzal, hogy nem jutunk el odáig, hogy a gyerek hisztivel harcolja ki, amit akar (terroristával nem tárgyalunk, ahogy ezt többen bölcsen megjegyezték, de terroristát lehetőleg nem is nevelünk (: ).
  Viszont van az a hiszti, amikor nem arról van szó, hogy a gyerek akar vagy nem akar valamit, nincs különösebb észrevehető kiváltó ok, még csak nem is fáradt, egyszerűen csak megpattan benne valami. A kiüvegesedett szemmel, szavak nélkül az égre vonyító, kommunikálni gyakorlatilag képtelen gyereken nem segítenek a szép szavak, az ölelés - ezeket észre sem veszi - de megfigyeléseim szerint igazából más sem, türelmesen ki kell várni, amíg elmúlik. Szerencsére amelyik egyáltalán csinál ilyesmit, az is nagyon hamar kinövi. Volt egy olyan benyomásom, hogy nálunk a nagyobbik azért csinálta (nagyon kevés alkalommal, bár mindegyiknél éveket öregedtem (: ), mert amikor a kisebbik érkezett, még nem rendelkezett akkora szókinccsel, hogy el tudta volna mondani, mennyire megbántva érzi magát az eset kapcsán (:
  A "menjen odébb ha nem tetszik" meg a "leszarom ki mit gondol" egyébként azért nem igazán elfogadható, mert a gyerek visítása a legősibb ösztönöket hozza ki az emberekből: éppen azért olyan iszonyatosan idegesítő, mert az a dolga, a gyerek felhívja a közösség figyelmét arra, hogy bajban van, megtámadták, a közösség pedig a hang által feltüzelve hatékonyabban harcol. Ezt a hangot normális ember hosszú távon képtelen nyugodtan elviselni, vadidegeneket kitenni neki nem kedves dolog. A gyerek ebben a korszakban szerencsére elég könnyű, zsúfolt helyről simán (nem rángatva, nem ordítva, nem erőszakosan) ki lehet vinni arra a pár percre, amíg lenyugszik, mindenkinek jobb úgy.

 • 2015.12.03 22:20:42cybericius

  Minden gyerek hisztizik. Idővel, akármit is csinálsz, a többségük megtanulja, mi a rend. Ha nem tőled, mástól, a maga kárán.
  Én szar szülő vagyok, bevetettem már mindenfélét, van ami segít, van ami nem. Ami segít, általában rossz döntés.

  ;)

 • 2015.12.04 10:06:01sarocker

  @Borzasztó Károly:
  "Egy 80 éves öregember már nem sok vizet zavar. Esetleg csak annyit, hogy szól, hogy pelenkacsere."

  Hát a tisztelet a felmenők iránt az megvan, látom.

 • 2015.12.04 10:12:51purpleghost

  Nálunk sem az éles reakciók (bár a hidegzuhanyt nem próbálnám ki, bocs), sem a megnyugtatás-ölelés nem válik be, az utóbbit nem is engedi.
  Ezért egyszerűen csak kivárjuk, amíg befejezi, nincs mit tenni. Azért nem ignoráljuk, néha hívjuk játszani stb (hátha már elmúlt), de teljesen fölösleges győzködni, vagy veszekedni, úgysem reagál.
  Aztán előbb-utóbb odajön, általában azért, mert valami kizökkenti, észrevesz valami érdekeset, vagy ilyesmi.

  Nyilvános helyen, ha pl épp sietünk valahová, akkor pedig sietünk tovább, fizetek, beültetem a kocsiba és megyek, hiszti ide vagy oda.

 • 2015.12.04 10:17:02purpleghost

  @Kovácsné: most látom, hogy neked is hasonlóak a tapasztalataid és a megoldásaid :) Én az elsőnél még próbálkoztam mindenfélével, a másodiknál már azt csinálom, amit te. (A harmadik még nincs abban a korban, de hamarosan...)

 • 2015.12.04 11:03:04galaxiscsirke

  Nekem az válik be leggyakrabban, hogy 1részt ha valami NEM, akkor az tetszőleges mennyiségű hiszti/tombolás után is NEM marad, ha olyan a helyzet. Ha sírós bömbölés van, akkor max. addig emelem a hangom,hogy engem jobban halljon a saját hangjánál,és mondom neki, hogy ne üvöltsön, mert akkor nem hallja,amit mondani akarok. Amikor lejjebb megy a hangerő, akkor mondom neki, hogy beszéljen, mondja, mit szeretne/mi a baj, mert az üvöltésből nem értek, csak a szóból. Ha olyat mond, amit nem lehet (és ami a trigger volt), akkor elmondom neki, hogy miért nem. Időigényes, de többnyire műxik. A kisebbiknél nehezebb az ügy, mert ő mostanában kezd beszélni, de már most azt kezdem,hogy ha tudja,akkor mondja,mi van,mert a sírásból nem értem,mit is akar.

 • 2015.12.04 20:12:31üveges csirkeszem

  Gyereke válogatja kivel mit lehet megcsinálni és mi az ami szóba sem jöhet. Egy dolog biztos nálunk is, hogy a hisztinek nincs engedve. Nálunk a nyugodtság, higgadtság a kulcs, illetve a következetesség.
  A hideg vizet nem tartom értelmes ötletnek. Gyakorlatilag leforráazod vele a hisztibe belemelegedett gyereket. Ezt valami gyerekutáló perverz idióta találta ki, az tuti.
  Arc mosás hideg vízzel? Sok ertelmét ennek sem látom. Max. eltereli a gyerek figyelmét 2 percre, másra nem jó.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta