SZÜLŐSÉG

Villával esznek a gyerekek, hogy maradjon kéz a telefonnak

2015. október 23., péntek 19:59

Egyre kevesebb fiatal használ kést az étkezéshez. Egy felmérés szerint Európában erősen terjed az egy evőeszközzel artistáskodás, bármilyen étellel elbánnak egyetlen villa segítségével. A fiatalok egy ötöde pedig az amerikai módszert használja, vagyis vágáshoz „szabályosan”, bal kézben tartják a villát és jobb kézben a kést, majd leteszik a vágóeszközt, és a falatokat már a jobb kezükben tartott villával emelik a szájukhoz.

Az Ask Jeevs felmérését a 444 szúrta ki, és hozzátették, hogy ez utóbbi egyébként az amerikai módszer, ami az Újvilág meghódítása előtt Európában is divatban volt. A késsel-villával evést most már főleg az idősebb korosztály tartja csak fontosnak, a fiatalabbak egyáltalán nem. Aminek egyébként egy erősen konzervatív brit lap szerint praktikus okai is lehetnek, ugyanis szabadon marad az egyik kéz, amivel így nyugodtan lehet a telefont nyomkodni.

shutterstock 293008187

Mi lesz a gyerekből, ha nem tud normálisan enni?

Feldobtam a témát egy harmincas-negyvenes szülőkből álló társaságban, komolyan érdekelt, hogy mások, főleg nagyobb gyereket nevelő szülők mit szólnak ehhez. Volt, aki a homlokára csapott, egyenesen aha élménye lett, tényleg, milyen praktikus! Igaz, annak már ő sem örülne annyira, ha a gyereke a mobiljával játszva enné meg az ételét, különösen, ha éppen együtt a család. Majd, ahogy haladt a társalgás, többen beismerték: ők is így csinálják, ha evés közben nincs társaságuk.

Voltak ugyanakkor, akik kissé elbiggyesztették a szájukat a hírre. Az egyik vélemény szerint persze, hogy nem kötelező megtanítani a gyereknek, hogy késsel-villával egyen, ahogy diplomát szerezni sem kötelező, de ezzel be is teszi a gyerekét a megfelelő „polcra”: hogy milyen munkája lesz, és kik lesznek a barátai felnőtt korában. A keményvonalasok szerint pedig, ha valaki nem tud késsel-villával enni, az már-már egyenértékű azzal, mintha az asztalnál böfögne, vagy nyíltan turkálná az orrát.

És persze a középút sem hiányzott, többek szerint ma már ez sem úgy van, mint régen. Divatok jönnek-mennek, ahogy például ma már az sem elvárás, hogy a cipő és a táska színe megegyezzen, na ugye. Szerintük fogjuk föl praktikusan, amit meg lehet enni egy villával, ahhoz minek kést használni, amit pedig másképp nem lehet elfogyasztani, ahhoz úgyis használnak majd. Nem csak húspogácsából áll az élet úgysem.

Ön mit gondol erről? Szavazzon vagy kommenteljen!

Ön szerint muszáj kést (is) használni?

 • 47
  Csak ha látják
 • 81
  Csak ha kemény a hús
 • 139
  Ennyire nem lehetnek lusták a mai szülők, hogy már normálisan enni sem tanítják meg a gyereküket!
 • 75
  Bármit megeszem egy villával
 • 141
  Természetesen! Kivéve aki egy barlangban lakik

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.10.23 20:33:02egysmás

  Faszom a villába!

  Kanállal belapátolja az ember, oszt kész.

  A táplálkozás egy fiziológiai szükséglet.
  Olyan, mint a szarás.
  Egyszerűen túl kell rajta lenni.

 • 2015.10.24 08:51:26HgGina

  Minek bármilyen evőeszköz? Elég lehasalni, és simán felnyalni a földről a tálalt hányást. Aztán már WC sem kell. A mosdás is egészségkárosító.
  Vagy majd mindenki e-papíros, energiatakarékos telefonnal törli ki a hátsóját.

 • 2015.10.26 20:08:26NoOne

  Azt tartom fontos(abb)nak, hogy megfelelő mennyiséget vegyen a szájába, rágja meg rendesen. Figyeljen oda arra, amit eszik, ne beszéljen teli szájjal, ne nyeljen levegőt. Aztán jön, hogy használjon evőeszközt, ne legyen maszatos a keze, az arca, a környezete. Használjon szalvétát, ha kell; étkezés közben, ha inni akar, pláne... Ellenben családi körben pl. a rántott csirkét késsel-villával enni marhaság, még papírgallér nélkül is... :)

 • 2015.10.27 18:53:48ubu1

  Nálunk fordítva volt: Mikor gyerek voltam, folyton figyelmeztetni kellett a szüleimet, hogy kést is lesznek szívesek adni a vasárnapi ebédhez. De még ma is előfordul sajnos, hogy mosogatás-takarékossági okokból két fogást ugyanabból a tányérból esznek meg. Nagyon gáz...

 • 2015.10.27 18:59:56ubu1

  @NoOne: Ha a csirkét nem késsel-villával eszi a gyerek, hogyan oldható meg, hogy "ne legyen maszatos a keze, az arca, a környezete"?
  Nekem is mondogatták ezt (hogy csirkéhez felesleges), de én akkor is mindig ragaszkodtam az evőeszközhöz. Pont azért, mert utálok koszos lenni és utána mindent összekenni.

  Óvodában sem adnak normális evőeszközöket. Kés, villa, olló gyerek kezébe nem való - tartja a régi idióta mondás. Aztán csodálkozunk, hogy ez lesz belőle.

  Ellenben színvonalasabb helyeken a nevelésnek az is része volt régen, hogy az evőeszköz nem ütődhet hallhatóan a tányérhoz és a gyerek hónalja alá rakott vékony könyv nem eshet ki az étkezés során.

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta