SZÜLŐSÉG

Rosszabbul koncentrálnak a császáros babák

2015. október 11., vasárnap 11:36

Külföldön és nálunk is egyre gyakoribb, hogy a nők a császármetszés mellett teszik le a voksukat. Egyre több helyen az anya döntésének - és önrendelkezésének - kérdése, és nem csak akkor végzik el, ha arra orvosi okokból szükség van.

Persze tény, hogy a szülés fájdalmas és nagyon megterhelő mind az anyának, mind pedig a babának. Ám azzal is számolni kell, hogy egy hasi műtétről van szó, mely mindig kockázatokkal jár, és a baba számára sem ez a legideálisabb lehetőség – írja a Dailymail egy új kutatás eredményeire hivatkozva.

Sok dolgot megváltoztat

Több tanulmány is foglalkozott már azzal, hogy a császármetszéssel világra jött gyerekek milyen pszichés nyomokat hordoznak folyamat miatt. Többek között arra figyeltek fel, hogy az így született emberek kerülik a kihívásokat, jobban szeretik az egyszerűbb utat választani, de ez sem egy teljesen egyértelmű tulajdonság, és nem is köthető mindig a császármetszéshez.

Most dr. Scott Adler és dr. Audrey Wong-Kee-Te, a kanadai York Egyetem kutatói a babák agyát vizsgálták a különböző szülési lehetőségeket követően. A kutatás rámutatott arra, hogy a természetes úton világra jövő csecsemők agya valamivel fejlettebb, mint császáros társaiké.

Természetesen nem nagy eltérésről van szó, de a 3 hónapos csecsemők szemmozgásainak vizsgálata rámutatott a különbségre. A kutatók egy úgynevezett szakkádikus mozgást figyeltek. Ezt a szem akkor végzi, amikor a fókuszt egyik tárgyról a másikra helyezzük, vagy pásztázva keresünk a térben. A gyors, ide – oda ugráló mozgás a térbeli tájékozódás egyik elengedhetetlen kelléke. A császárral született babák esetében a fókuszálási időben van eltérés, méghozzá rossz irányba. A lassabb fókuszálás rosszabb térlátást feltételez, ám az is igaz, hogy a kutatók azt egyelőre nem tudták megmondani, hogy ez maradandó eltérés-e, vagy az idők folyamán kiegyenlítődik.

A cél nem az volt, hogy megmutassák, milyen veszélyeket rejt magában a császáros szülés, sokkal inkább az, hogy megértsék az agy fejlődését. Hiszen az olyan erőteljes tortúrák, mint a szülés komoly hatással lehetnek a későbbi problémamegoldó képességre, vagy - ahogyan a kutatás is mutatja – akár a térérzékelésre, és a koncentrációra.

Ennek ellenére a császármetszés nem a legjobb megoldás a szülésre. A műtéti kockázatok mellett kimutatták, hogy az így születő gyerekeknek nagyobb az esélye az asztmára, valamint az 1-es típusú cukorbetegségre. Természetes szülés közben ráadásul a baba olyan baktériumokat is „kap” az anyától, mely a későbbiekben segíti az immunrendszerét, így és az említett betegségek elkerülését is.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.10.11 14:09:30jweiss

  Ezt a baromságot....

 • 2015.10.11 15:24:16zizi77

  Jweiss, pont ezt akarzam írni! :)

 • 2015.10.11 16:16:29gombakomba

  Na ez jó nagy hülyeség lett.

 • 2015.10.11 17:28:56diplomassenki

  Na, hát ezen felröhögtem.

  Nagy rendes szülés, ikeröccsei császár.
  A kicsik 5 évesen 99%-os monotóniatűrő tesztet írtak. A helyzet jelentem váltotatlan.

 • 2015.10.11 19:40:01mbogi

  ha jól emlékszem, valami nagyon elenyésző azoknak a száma, akik kifejezetten kérik a császárt, sokkal gyakoribb, hogy az orvosok erőltetik.
  Vajon ők mennyire vannak tisztában azzal, hogy " a császármetszés nem a legjobb megoldás a szülésre".

 • 2015.10.11 19:57:09fityfirity

  Brit tudósok szerint.... -.-"

 • 2015.10.11 20:53:07Marvan

  Körültekintőbben is meg lehetne választani a cikk címét, mert ez egy kategorikus kijelentés, ami nem igaz és nagyon durván gázol bele nagyon sok anya lelkébe teljesen indokolatlanul. Azokéba, akik bár nem úgy tervezték, mégis császárral voltak kénytelenek világra hozni gyermeküket, és emiatt folyamatosan ébren tartják benne a lelkiismeretfurdalást az ilyen megmondó idióta baromságokat összeirkáló tapintatlan marhák. Sokkal fontosabb, hogy mit kapott az a gyerek szülés után, kapott-e anyai törődést, szeretetet, karba vették-e, elringatták-e, énekeltek-e neki, vitték-e sétálni, hogy nézegethesse a babakocsiból a lengedező faágakat, faleveleket, reagáltak-e rá, ha sírt, ha megijedt, biztonságban érezte-e magát, beszéltek-e hozzá. Ez messze fontosabb a későbbi személyisége, képességei szempontjából, mint a szülés, ki merem jelenteni.

 • 2015.10.12 09:09:06némafilm

  elég gáz, ha egy anyának efféle kijelentések lelki gondot okoznak. kit érdekel, ki, milyen úton szült, sosem értettem a császárproblémázást.

 • 2015.10.12 09:34:19Xmas

  Jól értem a cikk végét? A hüvelyi baktériumok megelőzik az asztmát és a cukorbetegséget?

 • 2015.10.12 15:55:10SadRedBucket

  Asztabeszta tudományos eredmények! Azért megnézném azt, hogy kikorrigálták-e a kutatási eredményekből azt a faktort, amikor a császárra mondjuk pont asztma vagy cukorbetegség szövődménye miatt volt szükség...és hogy hogyan vezették le a hüvelybaktáriumok hatását a asztmára meg a cukorbetegségre.
  A császáros gyerek ne menjen hüvely közelébe, mert asztmás rohamot dog kapni???? És gondoljátok el, hogy ezért egy csomóan pénzt kaptak, kezdve az újságírótól, aki lehozta egészen a kókler tudósokig, akik addig kombinálták a mintákat, amíg a szponzor számára kedvező ereményt ki lehetett hozni. :-)

 • 2015.10.13 08:46:48<peter>

  Az én lányom 1 hónapja lett 4 éves, császáros baba volt - a rossz fekvés miatt - de ő ezt a cikket nem olvasta.
  Több km-ről mondja, hogy látok egy templomtornyot, és születésnapjára kapott egy 260 darabos puzzlet amit egyedül 2 délután alatt ki tud rakni.
  Mindjárt hazarohanok érte az óvodába, hogy elmagyarázzam neki, butuljon vissza mert a kanadai York Egyetem kutatói szerint neki nem ilyennek kellene lennie.
  És gyorsan szedjen össze egy egyes tipusú cukorbetegséget is, mert olyanja sincs.
  Nevetletlen kölök.

 • 2015.10.13 09:01:24standup

  Császárral születtem, ráadásul altatásosban (80-as évek). Kifejezetten jól koncentrálok, gondolom kiderültek volna már a gondok, ha lennének. Sokkal hangsúlyosabb a nevelő környezet, a család hatása - szerintem, bár kutatással nem tudom igazolni.

  A lányom meg elakadt és vákuummal húzták ki. Kíváncsian várom, hogy ő akkor most milyen hátránnyal néz szembe. Rosszul fog tájékozódni? (Rosszul forgott és ezért akadt el a csontban a koponyája.) Vagy felszegett fejjel megy át alacsony tárgyak alatt és állandóan kék lesz a homloka emiatt? :)

 • 2015.10.13 14:40:04Dr. Bélus___

  "Hiszen az olyan erőteljes tortúrák, mint a szülés komoly hatással lehetnek a későbbi problémamegoldó képességre, vagy - ahogyan a kutatás is mutatja – akár a térérzékelésre, és a koncentrációra."
  Aha. Ha ez így van, akkor kínozzunk babákat, hátha attól okosabbak lesznek?

 • 2015.10.14 17:40:40Parmezanidész

  Az okos anyukák elképzelték, hogy az 1 elemű mintájuk nem teljesen reprezentatív 10 csilliárd császározott gyerekre?

 • 2015.10.15 09:16:20csabsz13

  azt gondolom, hogy ha van is valami a kutatásban (agyi működés), könnyen lehet, hogy pl. azért van, mert a császárok nagyobb része (legalább is itthon) tervezett, azaz még az előtt kiveszik a babát, hogy valóban indulna a szülés. és az utolsó napok akár 1-2 hét sokat számít az agy és az idegrendszer fejlődésében. az asztma é a diabetes pedg jól hangzik, biztos a számok alátámasztják, de nem gondolom, hogy bármi más lenne még, ami a közvetlen kapcsolatot bizonyítja.

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta