SZÜLŐSÉG

Erőszakosabbá teheti a fiatalokat az antidepresszáns

2015. október 4., vasárnap 18:11

Az antidepresszánsok legtöbbet használt alcsoportja, az SSRI-k (szelektív szerotonin-visszavétel gátlók) igen hasznos szerek: a depresszióellenes hatás mellett a szorongásos kórképek többségében, például pánikbetegségben, szociális fóbiában vagy kényszerbetegségben is javítják a tüneteket, egyes szerek pedig az evészavarokon is segíthetnek. A kamaszok és fiatal felnőttek körében viszont csak nagyon óvatosan lenne szabad alkalmazni: egy friss tanulmány szerint ugyanis ebben a korosztályban növelhetik az agresszív bűncselekmények gyakoriságát.

Gyakoribb bűncselekmények

Egy nagyszabású svéd kutatás során több mint 850 ezer személyt vizsgáltak, és arra jutottak, hogy az idősebb korosztályban az SSRI-k semmiféle kapcsolatban nincsenek az agresszív bűncselekményekkel. A fiatalok esetében azonban más a helyzet: az SSRI-használó fiatalok 43 százalékkal nagyobb eséllyel követtek el valamilyen erőszakos bűncselekményt SSRI-t nem szedő kortársaikhoz képet. Az összefüggés a 15 és 24 éves kor közötti résztvevőkre volt igaz.

A kutatók a svéd gyógyszerfelírási adatbankból dolgoztak, innen nyerték ki a több mint 850 ezer SSRI-szedő páciens adatait, majd összevetették őket a svéd bűneseteket regisztráló adatbankkal. A 15-24 éves korosztályban az SSRI-szedés majdnem másfélszeresére növelte annak esélyét, hogy az illető erőszakos bűncselekményt követett el – ez fiúk és lányok esetében is igaz volt.

Gyógyszer és alkohol

Mivel a kutatás csak a két adatbank összevetéséből állt, az oksági tényezőkről igazából nem lehet sokat tudni. Az SSRI-típusú szerek, különösen a beállítás kezdetén növelhetik az irritabilitást, nyughatatlanságot okozhatnak, és az erőszakosság mögött akár ez a mechanizmus is állhat. Az eredmények emellett azt is mutatták, hogy az SSRI-t szedő fiatalok körében gyakoribb volt a túlzott alkoholhasználat is, és lehet, hogy az agresszív cselekedetek nem közvetlenül gyógyszerhatáshoz, hanem közvetve, az alkohol hatásaihoz köthetők.

Gyógyszer vagy pszichoterápia?

A kutatók szerint ezt az információt nagyon óvatosan kell kezelni, hiszen ha az agresszív cselekményektől való félelmükben a páciensek elutasítják a gyógyszerszedést, akkor ugyan lehet, hogy az agresszív bűncselekmények esélye csökken, de megnő a kezeletlen depresszió és azok szövődményeinek a gyakorisága: azaz több öngyilkosságra és kórházi bentfekvésre kell számítani. Azaz a tanulság nem az, hogy jó, akkor 24 éves kor alatt senki ne szedjen antidepresszánst, hanem az, hogy csak valóban indokolt esetben szedjük ezeket a gyógyszereket, és ezekben az esetekben is legyünk tisztában a lehetséges mellékhatásokkal, kockázati tényezőkkel. Súlyos esetekben a gyógyszerek nagy szolgálatot tehetnek.

A kamaszkori depresszió és szorongásos kórképek esetén egyébként is a pszichoterápia lenne az első választandó kezelési forma, hiszen ezeknek a kórképeknek a gyógyításában a pszichoterápiás kezelések is bizonyítottan hatásosak. Magyarországon pszichoterápia néhány intézményt leszámítva elsősorban magánrendelés keretei között érhető el, de a gyerekek és kamaszok a területileg illetékes Pedagógiai Szakszolgálatnál (Nevelési Tanácsadók) is kaphatnak pszichológiai segítséget, sok helyen pszichoterápiát is, így probléma esetén érdemes itt is érdeklődni.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.10.05 14:30:10Dr. Bélus___

  Bár nem egyértelmű, azt gondolom egészséges emberek is voltak a gyógyszert nem szedők között (hisz csak a gyógyszert szedőkről volt infó). Azaz azt állapíthatjuk meg, hogy depressziós és adott gyógyszert szedő fiatalok körében nagyobb a bűncselekmény elkövetésének valószínűsége, mint a gyógyszert nem szedő és nagyrészt nem is depressziós fiatalok körében. Hogy ennek az oka-e a gyógyszer, az picurit erős feltételezés; pl. simán lehet, hogy azért depressziósak, mert sz@r családból jönnek, ahol az erőszak bevett konfliktuskezelő módszer. Vagy hogy a gyógyszert szedők nagyobb arányban buknak le. Meg az is, hogy a medvedisznóemberek és a szíriuszi fény kölcsönhatása tehet a dologról...

 • 2015.10.05 19:34:55trkr

  Gyógyított már meg valakit pszihiáter?
  Segített már valakin ilyesmi gyógyszer a világtörténelemben?

 • 2015.10.05 20:57:24V.A.

  "Az antidepresszánsok legtöbbet használt alcsoportja, az SSRI-k (szelektív szerotonin-visszavétel gátlók) igen hasznos szerek"
  Nem, és NEM! Ezek idegmérgek. A "civilizált" országokban emberek tízmillióinak írják fel ezeket, óriási üzlet, miközben a "betegek" döntő hányadának valójában semmi szüksége nem lenne rá, viszont több tucatnyi súlyos, és sokszor visszafordíthatatlan mellékhatással bírnak, ebből csak az egyik, és nem a legsúlyosabb a fiatalkori agresszivitás.

 • 2015.10.06 14:53:52Gergely Meszaros

  A cikk jó, jól összefoglalja az eredeti tanulmány lényegét. De a cím??? Hatásvadász, ráadásul pont a nem teljesen bizonyított ESETLEGES összefüggésre hívja fel az olvasó figyelmét. Ez baj, mert pontosan ez a hatás érhető el vele: "ha az agresszív cselekményektől való félelmükben a páciensek elutasítják a gyógyszerszedést". Szóval talán érdemes lenne más címet választani neki. Egyébként a serdülőkori depressziók zömének a hátterében inkább a pszichoszociális tényezőknek van szerepe általában, így valóban nem feltétlen a gyógyszer az elsőként választandó. Ám mivel a depressziós fiataloknak így általánosságban rosszabbak a szociális körülményei (akár egzisztenciális, akár kapcsolati értelemben), így önmagukban sokkal hajlamosabbak lehetnek agresszív cselekmények elkövetésére, vélhetően legkevésbé a gyógyszernek köszönhetően. Azonban sajnos egy alkoholista, bántalmazó elhanyagoló szülőt sem a gyógyszer, sem a fiatal pszichoterápiája nem fog "meggyógyítani", és az továbbra is depresszió okozó lesz... Összetett dolog ez. Éppen ezért azt is fontos kiemelni, hogy nemcsak a Nevelési Tanácsadókban, hanem az iskolapszichológusi hálózatban és a gyermekvédelmi alapellátásban (Gyermekjóléti Szolgálatok) is lehet ingyenes pszichoterápiás segítséghez jutni. Ez utóbbi pontosan azért is fontos, mivel így az egész rendszerre ráirányul a figyelem, a gyermekvédelem tudja támogatni pl. az alkoholista szülő terápiáját is, mediációs segítséget tud ajánlani a konfliktusos felek (szülő-kamasz) között. A miért nincs ingyen pszichoterápia egyébként egy nagyon bonyolult kérdés, valójában az ingyenes pszichoterápia nem is annyira jó mint a fizetős, de ez inkább felnőttekre igaz, ez tény.

 • 2015.10.06 14:54:38Gergely Meszaros

  Ja és sokkal elegánsabb az antidepresszívumot antidepresszívumnak hívni, és nem antidepresszánsnak.

 • 2015.10.06 15:02:05Gergely Meszaros

  Trkr: igen, gyógyított. Fontos, hogy ezt azért a kliensnek is akarni kell. Egy biológiai eredetű depresszió pl. tényleg jól kezelhető akár csak gyógyszerrel is, de emellett is fontos egy támogató attitűd. A depressziók többsége jól reagál az ún. kognitív viselkedésterápiára. Azonban sok olyan ember van, akinek a depressziós epizódjai hátterében valamilyen olyan sérülés van, amely nem oldható fel egyhamar, mert pl. valami nagyon korai hiányból (pl. anya-gyerek kapcsolati elégtelenség) táplálkozik, esetleg van hozzá rossz genetika (depresszióra való hajlam) is. Ez pedig a személyiség olyan irányú ferdüléséhez vezethet, ami mellett az illető sokat szenved, a kapcsolatai tönkremennek, és sokszor van depressziós epizódja. Ha ezeket a személyiségműködéseket nem kezelik a terápiában, a depresszió könnyen kialakulhat újra és újra, minden kezelés ellenére is. Azonban egy több évig tartó folyamat az ilyen személyiségbe mélyen beleégett problémákon is tud segíteni, csakhát ahhoz kell a kliens folyamatos elköteleződése is, a terapeutával való szembekerülések, viták, a terápiában esetlegesen megélt rossz érzések mellett is. Viszont sajnos akinek ilyen irányú személyiségbeli eltérése van, az rosszul viseli ha őt kritizálják, ha valamivel ami benne van szembe kell nézni, változtatni kell, és sokszor idő előtt kiszáll az illető a terápiából, azt élve meg, hogy neki nem segítettek. Persze az érem másik oldala, hogy a terapeutának fel kellene ismerni, hogy mikor mivel terhelhető egy kliens, ám ős is ember, ez nem mindig könnyű. Sok az elcsúszási lehetőség. Sokszor csak többedik terapeutával van meg a személyiségzavar esetén az az összhang, ami a gyógyuláshoz kell, így könnyű megélni: a pszichiáterek nem tudnak segíteni. És igen: sok nagyon rossz pszichoterapeuta is van, ez is tény. De tényleg vannak jók is.

 • 2015.10.06 15:08:03Gergely Meszaros

  Kedves V.A., köszönjük az építő jellegű, tényekkel gazdagon alátámasztott hozzászólásodat! ;) Olvass utána a témának, tudományosan jegyzett szaklapokban. Az antidepresszívumoknak viszonylag kevés mellékhatása van (legalábbis más pszichiátriai szerekkel összehasonlítva), pl. mivel nincs megélhető hatásuk egyszeri bevétel után (ellentétben a sokak által cukorkaként bekapkodott nyugtatókkal: pl. Xanax, Rivotril), így nem okoznak függőséget, nem rontják a memóriát, nem álmosítanak. A hatás kialakulásához a legtöbbnél 2-3 hét szükséges, és sajnos ha van mellékhatás az már általában a hatás előtt megjelenik. Viszont bizonyítottan hatékonyak. Azzal a résszel egyet értek, hogy sokszor indokolatlanul írják fel őket, ám ha tényleg kellenek, akkor talán azt akinek ez segít, ilyen hangulatkeltésre remekül alkalmas, de szakmaiatlan hozzászólásokkal ne riasszuk már el...

 • 2015.10.06 15:46:24drpuskaspalma

  Gergely Meszaros: köszönöm a visszajelzést. Valójában az nem igaz, hogy az ingyen (azaz TB-finanszírozott, hiszen az sem ingyenes, csupán térítésmentes) pszichoterápia hatásfoka elmarad a fizetőshöz képest, ez egy ilyen régi dogma a pszichoanalízisben, amit aztán a többi iskola is átvett. A mögötte álló érvek logikusnak hangzanak, ugyanakkor mára már bőséges tapasztalat gyűlt össze, amely azt igazolja, hogy ahol a pszichoterápiát a társadalombiztosítás téríti, ott sem csökken a hatékonysága, semmi sem támasztja alá azt a vélekedést, hogy az ingyenes pszichoterápia ne lenne hatásos.
  (forrás: Kovács József: Bioetikai kérdések a pszichiátriában és a pszichoterápiában, 600. oldal.)

 • 2015.10.06 16:22:19Gergely Meszaros

  Nem is azt mondtam, hogy ne volna hatékony! ;) Magam egyébként is sokkal inkább kognitív viselkedésterápiásan orientált vagyok, dehát az évek meg a rutin megtanítottak, hogy sokszor nem lehet kihagyni azt a fránya dinamikát sem. A felelősségvállalásnak viszont egy szép megnyilvánulása szimbolikusan is. Az átlag budapesti pszichoterápiás órabér egyébként egy rossz szociális státuszú család számára horribilis, és ez valahol felháborító is. Viszont nem egy kollégát ismerek, aki a szociálisan rászorulók esetén nem is kér pénzt, vagy az óradíjat a piacinál jóval alacsonyabb összegben állapítja meg, ami a kliens számára vállalható, de az elköteleződés szimbólumaként megmarad. De serdülőkkel ez egyébként is teljesen más, mert ott úgysem az ő anyagi áldozatuk. Higgye el, én lennék a legboldogabb, ha pl. a gyermekpszichiátriai gondozóhálózat fejlesztése abba az irányba haladna, hogy ott több pszichológust alkalmaznának és több jól szervezett pszichoterápiás program (akár egyéni terápiák formájában, akár csoportosan, akár tematikus csoportokkal, akár önismerettel, de mindenképp egy koncepció mentén szerveződve) működhetne. Vagy ha felnőtt ellátásban gondolkodunk - de akár gyerekben is - akkor Dr. Harangozó Judit közösségi ellátási koncepciójának megfelelően minden háziorvos mellett lenne pszichológus, akit lehet keresni ilyen nehézségek esetén TB alapon is! :)

 • 2015.10.06 16:57:21drpuskaspalma

  Gergely Mészáros: értem :) Csak azért helyesbítettem, mert szerintem kifejezetten káros az ügynek az a negatív automatikus gondolat, hogy az ingyen pszichoterápia úgyse használ, mert akkor ezzel mindjárt lehet érvelni a magánszektorban tartása mellett, ami valóban röhejesen drága. Miközben a legtöbb nyugati országban legalább X óra CBT-t fizet a TB, vagy legalább co-paymentben, azaz egy részét fizeti.
  Azzal egyetértek, hogy a CBT kicsit leegyszerűsítő, csomó helyzet van, aminek a megértésében nem segít, szerintem egy ideális világban a pszichoterapeuták több módszerben is képzettek lennének és a különböző iskolák ellenségeskedés helyett használnák egymás tudását, dehát ez utópia :)

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta