SZÜLŐSÉG

Az osztály ingyen-közmunkásai - az SzMK anyukák

2015. június 14., vasárnap 18:50

A június nemcsak a tanév-végi hajrának az ideje, hanem a szülői munkaközösségi (továbbiakban SzMK) szülők tömeges lemondásának a szezonja is egyben. Ekkor csúcsosodnak ugyanis a feladatok, de még ennél is jobban a munkájukat ért kritikák.

A szülői munkaközösség tagjait, (régebbi nevén osztálybizalmit) ideális esetben megválasztják év elején. Ami a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a szülői értekezleten jelenlévők 90 százaléka úgy tesz, mintha ott sem lenne, nehogy véletlenül felmerüljön, hogy ő is lehetne az. És ez nem véletlenül van így, mivel egy roppant hálátlan munkakörről van szó, és ezt a legtöbben könnyen be is látják.

Szerencsére minden osztályban akad egy-két anyuka, aki szeret a tűz közelében lenni, mindenről tudni. Ők ezért hajlandók komoly áldozatokat is hozni, mint például a többi szülő részéről rendkívül alacsony megbecsültségnek örvendő, de legalább iszonyatosan idő- és energiarabló SzMK tagság.  Természetesen társadalmi megbízatásból, ingyen. Cserében állandó kapcsolatban áll az osztályfőnökkel és az iskolavezetéssel, ami a gyereknek is határozott előnyt jelent, mint azt már kutatások is bebizonyították.  

A SzMK anyukák legfontosabb feladata a pénzszedés. Elviekben persze ennél sokkal összetettebb jogkörük van, jóvá kell hagyniuk például az iskolavezetés bizonyos döntéseit, a tanév rendjét és a szervezeti-működési szabályzatot, javasolhatnak fejlesztéseket, a gyakorlatban azonban nyugodtan kacaghatunk ezen egy nagyot.

A legtöbb esetben ugyanis ezt annyira nem tartják be az iskolák, hogy még a formaságokra se ügyelnek. Sokszor még a jelenléti ívet sem kell aláírni az értekezleteken, ezeket a döntéseket ugyanis simán meghozzák a szülők feje fölött. Marad tehát feladatként az értekezletek végigülése, az osztálypénz behajtása és felelős elköltése.

A legtöbbször már a pénz beszedése is folyamatos akadályokba ütközik, minden osztályban van ugyanis néhány szülő, aki nem tudja, vagy nem akarja kigazdálkodni a jellemzően 500-2000 Ft közötti összeget. És vannak, akiknek már eleve az osztálypénz intézményével vannak elvi problémái, amit bőséges érvkészlettel tudnak roppant meggyőzően alátámasztani.

Az osztálypénz bölcs és hatékony elköltésének kérdésében az SzMK anyuka úgy funkcionál, mint a légy, ami szerencsétlen módon két frontálisan ütköző autó lökhárítója közé szorult. Gyakorlatilag semmi esélye az ellentétes akaratok között jól kijönni a dologból, valaki a végén (esetleg mindenki) biztos, hogy utálni fogja.

Túl sokat költöttünk a tanárok ajándékára.
Túl gagyi lett a tanároknak szánt ajándék.
 Fizessük az osztálykirándulást az osztálypénzből, így a nehéz helyzetben lévő gyerekek is el tudnak jönni.
Miért fizetnénk más kirándulásáért, fizessen az anyja.
Hozzunk be sütit az évzáró bulira.
Vegyünk sütit az évzáró bulira, azért adunk be annyi pénzt.
És így tovább, és így tovább.

A többes szám persze itt legfeljebb az érzelmi összetartozást jelöli, amikor ugyanis el kell végezni a munkát: például ki kell fundálni a gyerekek karácsonyi ajándékát (fejenként 200 forintból, és még örüljenek is neki), és be kell szerezni, már „találd ki te, neked olyan jó ötleteid vannak” felkiáltással mindenkinek sürgős dolga akad, és sietve távozik.

Amikor pedig az SzMK anyuka tényleg kitalálja és megvalósítja, akkor jönnek a további kritikák, lásd fent. Olcsó, drága, gagyi, puccos, stb.

A helyzet azért korántsem ennyire lehangoló, vannak jó példák is. Noémiék osztályából hárman vállalták az SzMK feladatokat, közülük az egyik anyuka maradt „csendestárs”, vagyis csak ketten dolgoznak. Ők egyszerűen kivezették a demokráciát a döntéshozatalból. Vagyis a két aktív SzMK anyuka együtt dönt mindenről, és meg is valósítják az elképzeléseiket. Így a parttalan vitáknak is elejét veszik, és a józaneszüket is sikerül megőrizni – mondta Noémi.

Cserében nagyon hatékonyak, évek óta lelkesen munkálkodnak, és egyelőre elégedettek is a munkájukkal a szülők és a pedagógusok egyaránt. „Szerencsére mindenki belátta, hogy jobb ez így. Senki sem kritizál, cserében nem is kell semmit csinálniuk, mindent megoldunk mi ketten” – mesélte Noémi. És persze tájékoztatjuk a szülőket, utólag mindig elmeséljük, hogy mit találtunk ki, vagy mit csináltunk. Úgy látszik, nekik ez elég is.

A recept azért nem ilyen egyszerű, Noémi társa pár éve a másik gyereke osztályában is elvállalta a szülői munkaközösségi tagságot, ám az ottani párjával nem igazán tudnak jól együttműködni, ezért ott le is mond év végén.

Janka akkor mondott le az SzMK tagságról, amikor a negyedik gyereke is megszületett. Azt mondja, a két nagyobb fia osztályában vállalta a megbízatást, ideje is volt rá, mivel éppen otthon volt a harmadikkal. Ám az ünnepek, Mikulás, karácsony, pedagógus nap, évvége, stb. előtt úgy megszaporodtak a feladatok, hogy gyakorlatilag felértek egy négyórás munkaidővel. Ő ezért, az időigény miatt nem vállalta tovább, egyébként a szülők elképzeléseit mosolyogva meghallgatta, majd döntött, ahogy akart. A kritikák meg leperegtek róla – mondja. Most azért már sokkal nyugalmasabb az élet, amióta nincs a nyakán a sajátjai mellett további 60 gyerek gondja –tette hozzá Janka.

Ön vállalná az SzMK tagságot?

 • 124
  Ki nem hagynám semmi pénzért!
 • 185
  Nincs más választásom, senki se vállalja helyettem
 • 36
  Vállalnám, de sosem bízzák rám
 • 1156
  Haha! Majd ha megőrültem
 • 213
  Régebben csináltam, de elég volt

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.06.14 19:42:28Bambano

  a szülői munkaközösségben, amibe belefutottam, simán lenyúlták az osztálypénztárt. és amikor rákérdeztem, kitört a balhé.

  úgyhogy nálam ez a pozíció fekete posztó.

 • 2015.06.14 19:44:46egysmás

  Amikor nekilátnak beszélgetni, nekem csak egy kérdésem van: "Mennyi?"
  Kifizetem és haza megyek. Ennyi.

 • 2015.06.14 21:03:51TitaBp

  Vessetek a mókusok elé, de én szeretek SZMK-s lenni! Imádom a gyerekeimet. Az iskola a második otthonuk és én szeretnék/szeretek ott otthon lenni, ahol Ők otthon vannak! Az osztály pedig a második családjuk...és én szeretem a családomat, a családunkat! Szeretem látni, ahogyan cseperednek, ahogyan vagányodnak, nem csak a sajátom...mind, Ők együtt, az osztály! Elmegyek velük programokra, együtt készítünk ajándékot az osztályfőnöknek. Kicsit sem érzem nyügnek! Óvoda, általános majd középiskola...mindenhol jól éreztem, érzem magam a gyerekek között!

 • 2015.06.14 21:36:42Ducasse

  Egy nagyon fontos szempont kimaradt a cikkből. Segíteni, támogatni kell az osztályfőnököt. Van annak elég baja és általában megérdemli, hogy az osztálypénzhez, ilyen olyan kötelező köröket (szalagavató, pedagógusnap, érettségibankett, ballagás stb. stb. ) ne egyedül kelljen megszerveznie!

 • 2015.06.14 21:52:33januar18

  Nekem is van lenyúlt pénzes élményem az szmk-val.
  Egyébként elég sok vitát és frusztrációt megspórolhatnának maguknak azzal, ha egy webes felületen átláthatóan kezelnék a pénz befizetéseket, köremailekben tájékoztatnák a többi szülőt, épp milyen kiadás várható vagy bármiről, amiben döntést kell hozni. Nem tudom, még milyen dolgokban, mert eddig minden döntése a közösségnek, ahová a gyerekeim járnak kimerült abban, hogy mit vegyünk ajándékba és mennyiért a nevelőknek és a gyerekeknek.
  Amennyiben ilyen döntést kell közösen hozni, azt javaslom. 1 köremail, amiben tájékoztatnak mindenkit, hogy karácsony lesz, mit kapjanak a gyerekek és a tanárok és mennyiért, megadni 2 napos időt az ötletelésre. A felmerülő ötleteket és összegeket szavazódobozban a webes felületre, aztán már csak meg kell venni, amire legtöbben szavaztak.
  Ha mindenki számára átláthatóan lenne a pénz kezelve, fele ennyi feszkó lenne belőle. Engem pl. megdöbbentett, mikor a leghangosabban a legdrágább dolgokat javasló anyukáról megtudtam, hogy 2 éve nem fizeti a pénzt.
  Egyébként tudom, kibicnek semmi nem drága, én biztos nem vállalnám az szkm anyukaságot. De rengeteg időt és feszültséget megspórolhatnának, ha átláthatóvá tennék a működésüket, egyértelmű szabályaik lennének - pl. megszavazni szülőin, hogy a befizetéseket mindenki nyomon követheti, stb.

 • 2015.06.14 22:07:33purpleghost

  Minden tiszteletem azoké, akik erre képesek, mert én nem tudnám végigcsinálni. Próbálok annyival segíteni, hogy azonnal fizetek és nem kifogásolom az ajándékokkal, kirándulással stb kapcsolatos döntéseket.
  (Nálunk még soha nem volt lenyúlás szerencsére...)

 • 2015.06.14 22:20:42zizi77

  Januar18, nálunk kb. így van. Kör-email, pontos elszámolás, és megszavaztuk, hogy látható legyen kinél nem fizetnek. Első év, hogy mindenki befizette év végere, amit kellett. :)

 • 2015.06.14 22:43:52pushpang (gyilkos ukrán harcidelfin)

  Mondjon bárki bármit, a lényeg itt van: "Cserében állandó kapcsolatban áll az osztályfőnökkel és az iskolavezetéssel, ami a gyereknek is határozott előnyt jelent, mint azt már kutatások is bebizonyították."
  A tűzközeli gyerekek mindig jobb jegyeket kapnak, mindig több programban vesznek részt, hamarabb értesülnek mindenről.
  Ez így volt mindig és így is lesz, nem a csupaszív önzetlenség vezérli a lelkes szmkást.
  Hagyjukmár.

 • 2015.06.14 23:51:52subidubidu

  Nálunk is van köremail, soha nem volt kritika, legalábbis direktben nem. Viszont csak úgy vállaltam, hogy kikötöttem, nem vagyok pénzbehajtó. Azt mindig precízen megírom, HÁNYAN fizették be, és hogy akinek fizetési szándéka van, itt és itt elér.
  A gyerekeim szerencsére nem szorulnak rá a tanári jóindulatra az ötösért, és kifejezetten nem szeretnek külön programokra járni. Főleg a gimiben egyáltalán nem tűnik föl, hogy az ofő bármilyen plusz infókat adna (általánosban is inkább a beszerzendőkkel kapcsolatban egyeztetünk).
  Az egyik osztályba a férjem nevezett be (egy időben két helyen szülői), a másikban négy év után vettem át és már ismertem a gárdát, a harmadikban egy év után, szintén ismerős társaságnál. Úgy, hogy elment az előző SZMK-sok gyereke másik suliba, és fölkért az osztályfőnök.
  Értekezletekre sosem hívtak, nem is hiányzik.

 • 2015.06.15 00:30:24DoYouReallyWantMe

  Miért van az, hogy szinte soha nem jó nők az szmk-s anyukák?

 • 2015.06.15 06:56:22irdesmond

  Én a ballagáson találkoztam egy ilyen pénszzedővel, mert még ott kellett kiegyenlítenem a tartozásom. Ő persze nem hagyta ki, hogy végre cseszegethet, de sajnos nálam nagyon elnézte a házszámot, jobban járt volna ha csendben elteszi a lóvét, és elfelejt.

 • 2015.06.15 07:08:57Mercel

  @DoYouReallyWantMe

  "Miért van az, hogy szinte soha nem jó nők az szmk-s anyukák?"

  Roppant egyszerű, a "jónők" máshol bsszák el az idejüket és energiájukat. Plusz jellemzően szülőikre meg egyéb szülői oldalról nemszeretem eseményekre többnyire nem apukák járnak, nincs kinek villantani.:)

  Azt hiszem a mókusok elé fognak vetni, és persze meg is érdemlem nadehát akkor is..:)))

  Azt hiszem a mókusok elé fognak vetni, meg szemétség és szégyellem magam

 • 2015.06.15 07:30:02Pamina

  Itt a lényeg: "A SzMK anyukák legfontosabb feladata a pénzszedés. Elviekben persze ennél sokkal összetettebb jogkörük van, jóvá kell hagyniuk például az iskolavezetés bizonyos döntéseit, a tanév rendjét és a szervezeti-működési szabályzatot, javasolhatnak fejlesztéseket, a gyakorlatban azonban nyugodtan kacaghatunk ezen egy nagyot."
  Ha valódi kapocs lehetne az iskola és a szülők között, tényleg osztana-szorozna a véleménye abban, amire elvi jogköre van, akkor értelmes funkciója volna. De így csak arra való, hogy beszedje a osztálypénzt és kenje a szendvicseket a farsangi bálra. Ezért nem akarja senki vállalni (és aki mégis, az jellemzően valóban a gyerek jobb pozicionálása érdekében teszi, ez is közrejátszhat abban, hogy a többi szülő könnyen lenézi, megutálhatja az szmk-st).

 • 2015.06.15 09:22:13sajtos pogi

  Nálunk ez a körlevélben megbeszélünk dolog 1-2. osztályban még viszonylag jól működött, aztán elmúlt a lelkesedés, minden az Szmk-sra maradt. Abból is 1 csinál mindent.

  Mint pedagógus egyre inkább kacérkodok a nem szedek osztálypénzt dologgal. A programokra külön szedném, aki fizet jön, aki nem az nem. Közös ajándékozás nem lenne se gyereknek, se pedagógusnak.
  Egyénileg meg mindenki azt csinál amit akar.
  Nálam nem hatékony az szmk-s. Mindig akkor nem ér rá, vagy beteg a gyereke, amikor be kellene szerezni valamit. Így én a saját pénzemből megveszem, aztán meg az osztályéból kifizetnek. Elegem van már ebből de nagyon.

 • 2015.06.15 09:28:37tonyk

  SzMK-s anyukák szándéka 95%-ban az hogy az oszifő barinője legyen, és a kicsike csimotája 3-as helyett négyest kapjon + lópikulányi "hatalommal" b@szogathasssa a többi szülőt, majd azok nem tetszésével rohanjon a tantótnénihez/bácsihoz nagy siránkozások közepette. És ehhez még az osztályfőnök is asszisztál falazással és sumáksággal.
  Idén nálunk a gyerekek kirándulásra szánt osztálypénzét + annak jelentős kipótlását lőtték el (szmk+oszifő) a terem felújítására, úgy hogy jövőre a gyerekek kikerülnek a teremből! Az új több százezres bútor (szekrények) meg még vagy 25 évig bútor lesz. A tanítónéni persze marad a termében még legalább ennyi ideig. Szavazás persze volt róla. Nagyarcú szmk-s anyuka felállt és rákérdezett, hogy ki van az ötlete ellen. Persze lapult mindenki, mert ugye nem akar a gyerekének rosszat. Oszifő kaján vigyorral nyugtázta, hogy akkor most ő új bútorzatot kap. Később aztán kiderült, hogy a szülők java része ellenzi az 1 évre történő bútorvásárlást, mert hogy ezt elsőben kellett volna, nem pedig akkor, amikor a gyerekek jövőre kifutnak.
  Az szmk 3 fő. Amiből egy kussban van , mert nem konfrontálódik a másik két nagyarcú, lehurrogós, ráérős, otthonülős, régóta b@szatlan anyukával.

 • 2015.06.15 09:33:45sajtos pogi

  Mint szülő évi 40.000 Ft-ot fizetek a 4 gyerekem után. Ezért kapunk tejbevonó Mikulást és ehetetlen szaloncukit, ami megy egyből a kukába. Gyereknapon 1 gombóc fagyit, év végén 1 könyvet. És néhány (nem minden!!!!) porgramot ebből fizetnek. Meg mondjuk van 1x közös bográcsozás.
  A tanárok közös ajándékát is túlzásnak tarotm, 10-15 ezer Ft-ért ajándék + csokor /fő a 2 tanító néninek. És mellé még sokan visznek egyéni ajándékot, virágot.
  Én ilyen nagy értékben nem kapok szerencsére, a sok váza, képkeret, illatgyertya meg bár olcsóbb, de nem passzolnak az ízlésemhez, fél éven belül a kukába dobom nagy lelkifuri közben.

  Én bőven beérném 1 szál virággal, vagy olyan piaci tarka csokorral, amit 2-300 Ft-ért lehet venni.

 • 2015.06.15 09:51:30encir

  Nálunk van köremail meg pontos elszámolás, mégis van, aki tojik mindenre és már három éve nem fizeti az osztálypénzt. Akkor mi legyen? Az ő gyereke majd nem kap egy szendvicset vagy sütit se az érettségin?

  "Én a ballagáson találkoztam egy ilyen pénszzedővel, mert még ott kellett kiegyenlítenem a tartozásom. Ő persze nem hagyta ki, hogy végre cseszegethet, de sajnos nálam nagyon elnézte a házszámot, jobban járt volna ha csendben elteszi a lóvét, és elfelejt."
  Aha. Arca nagy. De fizetni azt a havi kicsit képtelen volt.

 • 2015.06.15 10:02:09kolbászmustárral

  DoYouReallyWantMe

  Juj, de régen lehetett sikerélményed, cicus. :)


  Bambano

  Ilyen esetre én gyerekkoromból emlékszem, de azért nem kéne általánosítani.

 • 2015.06.15 13:39:53pirospottyos

  Szegeny anyukam egesz altalanosban SZMK elnok volt, most igy utolag ugy gondolom, le a kalappal elotte..

 • 2015.06.15 13:55:51Perverz Matyesz

  Teszt

 • 2015.06.15 13:57:11Perverz Matyesz

  @irdesmond
  Éveken át nem fizettél és még neked volt nagy az arcod? Persze azt gondolom te is elvártad, hogy a gyereked megkapja ugyanazt az ajándékot, színházbelépőt, mehessen a játszóházba, mint a többi aki fizetett?

 • 2015.06.15 13:58:11Perverz Matyesz

  @tonyk
  én a másik oldalról ismerem a helyzetet, és nem az az szmk-s célja, hogy bratyizzon az ofővel, hanem amikor az ofő 3x is megkéri a szülőket, hogy ugyan jelentkezzen valaki, akkor ők elvállalják, eddigi tapasztalatom szerint max 2-en, amiből az egyik általában semmit nem csinál.


  Ez meg fura a javából. Több százezres szekrények? Osztálypénzből? Nálunk azt sem lehet megkérni, hogy a szülők nyáron segítsenek kifesteni az osztályt, pedig volt felajánlás a munkára is, és festékboltos szülő adta volna az anyagot ingyen. De az igazgató nem engedte, mert nem tud vele elszámolni. A szekrények meg kb 40 évvel ezelőttiek, de senkinek nem jutott eszébe osztálypénzből lecserélni.
  A gyerekek padjai újak (nem osztálypénzből), a tanári asztal az iskolaépülettel egykorú.

  Visszatérve a ti szekrényeitekre, nem kellett volna lapulnod, mint szar a fűben. Akkor is lapultál, amikor SZMK-st keresett az Ofő, akkor is, amikor szavazás volt. Ha akkor felszólalsz, akkor a többi szülő is aki nem akarta kifejthette volna. Nem gondolod, hogy az osztály 80%-át majd szivatja az ofő? És mégis hogy tudja megszívatni? 3-t ad magatartásból? Minden másból dolgozatokat osztályoz, amit a szülő is megnézhet. Ha úgy érzed, hogy nem igazságos a gyerekeddel, akkor először szólsz neki, aztán az igazgatóhelyettesnek, aztán az igazgatónak. Ha vagytok ilyenek 5-en, akkor év közben elveszik tőle az osztályt.
  És még egy dolog amiért valószinűtlen a sztorid, a tanárok nem maradnak életük végéig egy teremben. Pont azért, hogy az összes osztály legyen világos teremben is, emeleten is, földszinten is. Nagy teremben is lehessen minden osztály, ne az legyen, hogy az "A" osztály 4 évig egy nagy, napos teremben van, a "B" pedig egy alagsori, homályos kis lyukban 4 évig.

 • 2015.06.15 14:44:29Pamina

  Szerintem nem sántít a szekrényes sztori, nálunk is osztálypénzből lett glettelve, festve az osztály (teszem hozzá: 3 gyerekem jár iskolába, mindegyiknél ugyanez a sztori). Egyszer ment csak fel a pumpa, amikor az egyik gyerekemnél a parkettát is megcsináltatta osztálypénzből egyik nyáron az szmk-s, és utólag szólt, mert szorított az idő. Na persze.

 • 2015.06.15 14:59:57Perverz Matyesz

  @Pamina
  Akkor sikkasztásért feljelenteni, ennyi.
  És mi a véleményed arról, hogy mindenki megszavazza és utána egymás közt elégedetlenkednek? Nem egyszerűbb lett volna eleve nem megszavazni?
  A többszázezer meg legyen mondjuk 2. Ez egy 25 fős osztálynál 8000/fő. Ez nálunk 14 havi osztálypénz. 3 év alatt 27 v 30 havi osztálypénzt szedünk be. Tehát ennek legalább a felét megspórolták 3 évig, hogy mehessenek kirándulni és ehelyett elköltötték szekrényre. Ha igaz és senki nem tiltakozott, akkor mindenki ugyanúgy felelős. A tanár a legkevésbé, mivel neki nincs szavazata az osztálypénz elköltésében.

 • 2015.06.15 15:04:03Van_mikrohullámú_sütőtök?

  Miután volt több szülő is aki nem fizette, így ajándékozás/programok egyéni fizetős lett, azoknak akiknek a szülője nem fizet a gyerkőc ünnepnapi szendvics/sütéjéért ő ajándékba kap. Azért mert a gyerek szülője buggyant még ne legyen a gyerkőcnek rossz érzése. Szóval nincs is SZMKsunk, vagy legalábbis nem tudok róla, kaját vagy megsütik vagy megveszik a szülők egyénileg. Sem a szülők közül sem az óvónők közül valaki nem kérhető arra, hogy behajtó legyen.

 • 2015.06.15 15:07:28ceccamecca

  Hello, SZMK-s vagyok, jó nő.

  Különben évek óta Szülői Szervezet a neve.

  A közoktatás egy szolgáltatás, amelyben gyermekeink vesznek részt. A szülői szervezet a törvényi lehetőség arra, hogy az intézményben a szülői vélemény hivatalosan megjelenhessen, hogy a szülők kifejezhessék érdekeiket, és nézeteik érvényre juthassanak.

  Érdekképviselet, érted? A te és a gyereked érdekeinek képviselete!

  Neked erre az a válaszod, hogy nincsen jó nő szmk-s, meg pénzbehajtó?
  Nem kommentálom...

  A cikk írója meg egy kicsit jobban utánamehetett volna a storynak, ennek így semmi értelme, ez nem újságírás.
  Inkább töltötte volna azzal az idejét, hogy jó példákat hoz fel, hogyan működik jól egy szülői szervezet, vagy mi a Szülői Szervezet valós feladata! Ez a színvonal nem hiszem hogy egy országos jelentősségű véleményformáló erő oldalaira való...

 • 2015.06.15 15:11:19Pamina

  @Perverz Matyesz
  Azokról a szülőkről, akik megszavazzák és utólag elégedetlenkednek, megvan a véleményem. Annál is inkább, mert én azon kevesek egyike vagyok, akik felvállalják a konfliktust. Vagyunk vagy ketten, osztályonként értve. Én a parkettacsiszolás miatt utólag nagyon összevesztem szülőin az szmk-ssal, de a szülők többsége csak birka mód bólogatott, hogy de ez kellett, hát milyen ronda volt már az a parketta. És ha nekem nem tetszik, vállaljam el én az szmk-t, majd megtudom, mekkora nagy felelősség az. Persze, majd ha fagy. Hol érek én rá ilyen hülyeségekre.

  Amúgy meg az iskolának, amióta klikk van, semmire nincs pénze. Előtte se nagyon, de legalább nem a szülőkkel fizettették az osztályok felújítását. Már várom, mikor kell krétát meg spongyát bevinnünk.

 • 2015.06.15 16:39:21Perverz Matyesz

  @Pamina
  Nos krétát még nem, de a wc-papírt és a szappant az ún. fénymásolópénzből veszi az iskola (nálunk), amit az osztálypénzből fizetnek be kb egy ezres /gyerek / félév.
  A fénymásolópapírt nem ebből, mert azt valahogy alapítványon keresztül sikerül megoldani.

 • 2015.06.15 20:15:04tonyk

  @Perverz Matyesz
  "És még egy dolog amiért valószinűtlen a sztorid"

  De milyen jó, hogy te eldöntötted, hogy valószínűtlen.... Több százezres szekrény....
  Kezdj el számolni: Osztálypénz: 30*5000 (gyk: 10hónap * 500Ft /fő) . Biztos elkerülte az is a figyelmed, hogy azt írtam, hogy "kirándulásra szánt osztálypénzét + annak jelentős kipótlását " . Elárulom , csak neked, mert olyan ügyesen meghazudtolsz, hogy ez a kipótlás 7000Ft volt. Azaz 5000+7000 => 12000 * 30 . Nah, ennek az összegnek a kiszámolását már rád bízom, de azért megkérdezem, hogy ez van-e a Te olvasatodban több százezer forint. Mert szerintem igen.

  "És még egy dolog amiért valószinűtlen a sztorid, a tanárok nem maradnak életük végéig egy teremben. Pont azért, hogy az összes osztály legyen világos teremben is, emeleten is, földszinten is."

  Osztályról vagy tanárról beszélsz. Döntsd már el. De az is fincsi, hogy tudod mi a helyzet más iskolákban. Ennyire azért ne légy már okos!

 • 2015.06.15 20:54:19retinax

  ceccamecca: alig várom, hogy leírják itt egy cikkben, hogy SzSz.

 • 2015.06.16 19:23:05sixxty

  Osztálypénzt nem lehet szedni. Elméletileg. Gyakorlatban még a fénymásoló papírra is súlyos tízezrek mennek el félévente.

  Az iskolavezetés és az SZMK-s szülők részvételével összehívott iskolaszéknek nevezett monstre értekezlet azért jó, mert meg ott azért kiderül a tanárok valódi véleménye a gyerekekről, a kötelességeikről és a jogaikról.

  Nagyon jó kis cikk, köszönet érte a szerzőnek.

 • 2015.06.16 20:58:15cso zsi

  @2015.06.15 09:33:45 sajtos pogi
  "Mint szülő évi 40.000 Ft-ot fizetek a 4 gyerekem után. Ezért kapunk tejbevonó Mikulást és ehetetlen szaloncukit, ami megy egyből a kukába. Gyereknapon 1 gombóc fagyit, év végén 1 könyvet. És néhány (nem minden!!!!) porgramot ebből fizetnek. Meg mondjuk van 1x közös bográcsozás. "

  Az ugye gyerekenként 10000.
  Vagyis kb havi 1000.
  TE!!! mentél e boltba anyagbeszerezni a mikuláscsomaghoz?
  Tudod... zacskó, csokimiki, valami déligyümölcs, mogyoró, apró- és szaloncukor.
  Vagy inkább az utolsó pillanatban vennél a sarki kispiszkosban 24 darab valamilyent, ami épp van?

  Készítettél e ajándékot az egész osztály számára éjjelenként? (miközben a férjed már morog, hogy a beszerzések után még pihenni sem tud eleget...)
  Részt vettél e önként a tanterem felújításában? Elég lett volna ablakot pucolni, vagy a függönyöket hazavinni egy mosásra.
  Vagy úgy gondolod, mindezt a 10000-rel letudtad?
  Havi ezer, miközben egy kétgombócos fagyi 300?

 • 2015.06.17 09:54:27anyaika

  Kapaszkodjon mindenki. Viszonylag külső kerületi, fővárosi középfokú oktatási intézmény. Köztes évfolyam. Gyerekek (és nem az SZMK) szedi a pénzt az ofő év végi ajándékára. 75 ezer Ft volt, de kb. százról indult, csak végül "olcsítottak" a gyerekek. A tanárnő és kolleganői "pötyögték" el az osztálynak, hogy mit szeretne ajándékba...

  Hangsúlyozom, nem érettségiző osztályról van szó! Felmerült, esetleg már kezdjünk félrerakni a 12. év végi ajándékra? Az előző osztályától állítólag társasutazást kapott, hadd ne mondjam hová, de nem a Margitszigetre!
  Az SZMK pedig lapít a háttérben. Többen nem értünk egyet, de az ellenállás egyenlő lenne a kiközösítéssel.
  Készül állítólag az új etikai kódex a pedagógusok számára... Ideje.

 • 2015.06.17 11:10:02encir

  Anyaika: jájjj, de rázzák a rongyot.

  9. kerületi közepes gimi: tanárok kapnak egy szál virágot, egy osztályfényképet. Slussz. 12-ben nyilván valami komolyabbat, de nem hiszem, hogy az ofőé is többe kerülne 10000-nél.

 • 2015.06.17 23:25:43indapass

  Belvárosi jó nevű gimi. Túlbuzgó - de SZMK-t nem vállaló -anyuka a levlistán fölveti, hogy "szokás" névnapra, karácsonyra, év végére ajándék. Oké, pénzügyes SZMK-s mondja, felőle mehet, majd elszámolnak. Mikor a végösszeget megláttam, hát lehidaltam. Az éves osztálypénzt a pedagógusok ajándékára költötték. Közel 200e Ft. Általánosban 40-ből kijött mindenki (jó, nem 8. végén, de a többi évben igen), itt meg csak az ofő és két kiemelt szaktanár (tagozatról van szó) ajándéka került ennyibe. És ezt nem ők követelték ki maguknak (soha utalás sem volt rá!!), hanem a bennfentes - többedik gyerek jár oda - szülő hintette el, hogy így szokás.
  Szerintem így indul be a spirál.
  Mondjuk ahogy elnézem a szülői gárdát, a többségnek egy nem teher. De akkor is sokkolt.

 • 2015.06.19 09:53:32Perverz Matyesz

  @anyaika
  @indapass

  Kérhetnék részleteket, mert akkor átirányítanám a párom a fenti intézmények valamelyikébe :-). Ahol most van, ott az osztálytól virágot kap, egyénileg még becsúszik egy-két virág, egy-két bonbon év végén. Ennyike.
  Egyébként ami ennél lényegesen értékesebb -főleg nem utolsó évben- az minősíti mind a szülőket (Meg akarják talán vesztegetni? Főleg középiskolában ahol az ofő max 1-2 tárgyat tanít? Mi értelme van?), mind a tanárt, ha elfogadja.

  Régi történet még, az én általános iskolámban egy tanár megmondta/megsúgta a szülőknek, hogy ő az aranyat szereti, nem a virágot. Az igazgató értesült erről, és ő meg megsúgta, hogy még azt a kis időt ami év végéig van ledolgozhatja a tanerő, aztán mehet ahova akar, mert ő meg a tisztességes munkatársakat szereti.

 • 2015.06.19 10:04:41Perverz Matyesz

  @tonyk
  Nos, hogy valami valószínűtlen-e nem függ attól, hogy megtörtént vagy sem. Attól sem függ, hogy ki ítéli meg. A lottó 5-öst megnyerni valószínűtlen, mégis időről-időre megnyeri valaki.

  Ami viszont nekem elfogadhatatlan, az az, hogy utólag tiltakozol, amikor szavazhattál is volna ellene. "vétkesek közt cinkos aki néma"

  Az összeg kiszámításával kapcsolatban idézem neked egy korábbi hozzászólásom részletét, hasonló volt a te számításodhoz:
  "A többszázezer meg legyen mondjuk 2. Ez egy 25 fős osztálynál 8000/fő. Ez nálunk 14 havi osztálypénz. 3 év alatt 27 v 30 havi osztálypénzt szedünk be. Tehát ennek legalább a felét megspórolták 3 évig, hogy mehessenek kirándulni és ehelyett elköltötték szekrényre. Ha igaz és senki nem tiltakozott, akkor mindenki ugyanúgy felelős. A tanár a legkevésbé, mivel neki nincs szavazata az osztálypénz elköltésében."

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta