SZÜLŐSÉG

Nem akar tanulni a gyerek? Ezt a posztot mutassa meg neki!

2015. június 1., hétfő 15:50

A rossz hír röviden az, hogy minél alacsonyabb valakinek az iskolai végzettsége, annál nagyobb az esélye, hogy szegénységben nő fel a gyereke. Lehet persze ezzel az állítással vitatkozni, biztosan még neveket is fel tud majd hozni a kölyök, hogy XY-nak is csak nyolc általánosa van, mégis mekkora celeb, és nyilván csipkésre keresi magát. A tények azonban makacs dolgok. Az adatokat a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság-tudományi Intézete gyűjtötte össze és értékelte.

shutterstock 107801009

Eszerint a jövedelmi szegénység és az iskolai végzettség erősen összefügg. Minél alacsonyabb végzettségű valaki, annál nagyobb annak az esélye, hogy a családja szegénységben él. Szegény háztartás alatt a szakemberek azt értik, amikor a családban az egy főre jutó jövedelem kevesebb az átlag 60 százalékánál. 

 • Az alapfokú végzettségű szülők gyermekeinek mintegy kétharmada él szegénységben, vagyis aki nem végzi el a középiskolát, annak a családja valószínűbb, hogy szegény lesz, mint nem.
 • A középfokú végzettségűek gyerekeinek már „csak” egyötöde él szegénységben,
 • míg a felsőfokú végzettségű szülők gyerekeinél ez az arány elhanyagolható (1 százalék körüli) – vagyis ha van diploma, akkor jellemzően biztos megélhetés is van. Azt pedig már tudjuk, hogy a szegénység már féléves korban mérhetően visszaveti a babák nyelvi fejlődését. 

Az adatokat egyébként 2007-ben kezdték el gyűjteni. 2010-ig stagnált, majd 2011-től kissé nőni kezdett a szegény háztartásban élő gyerekek aránya. Vagyis ha nem lesz változás és a jelenlegi tendencia folytatódik, sajnos egyáltalán nem valószínű, hogy egy keményen dolgozó segédmunkás biztosítani tudja a családja jólétét.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.06.01 16:35:07Nazareus

  Csakhogy ez forditva is igaz: Minél magasabb végzettségű valaki, annál valószínűbb, hogy nem lesz milliomos (vagy milliárdos forintban értve).

 • 2015.06.01 17:45:42aegithalos

  Nazareus, ezt kifejtened? Kifejtes alatt az en koreimben nem ilyen ki-tudja-honnan (van erre rovid szo is, s-sel kezdodik, ket g a vege) elorangatott okassagokat ertik, hanem olyasvalmit, mint ami a cikkben linkkent szerepel (300+ oldalas tanulmany).
  De ugy altalaban is ertelmezhetetlen, amit irtal.

 • 2015.06.01 19:44:04kovacs.deneske

  Csak Nazareus védelmében (és aegithalos durva, "segg" kifejezésének visszautasítása céljából): jó példa a kételkedésre a külügyi tárca lelkes focistáinak alkalmazása vagy Mészáros Lőrinc kismértékűnek nem mondható gyarapodása.

 • 2015.06.02 09:15:24encir

  Minél magasabb végzettségű, annál okosabb és intelligensebb és annál alázatosabb az élettel és az emberekkel szemben. Magyarán nem fog mások kihasználásával, földbe taposásával, az ő hátukon magasra mászással "foglalatoskodni", így hát szerény jóléten kívül nem lesz jelentős vagyona.

 • 2015.06.02 09:16:26aegithalos

  "Minél magasabb végzettségű, annál okosabb és intelligensebb és annál alázatosabb az élettel és az emberekkel szemben." :DDDD

 • 2015.06.02 09:21:06aegithalos

  deneske:[link]

  Nazareus azt irta, magas vegzettsegu valoszinutlenebbul lehet milliardos. Ami te azzal probalsz igazolni, hogy vannak olyan alkalmatlan kormanyzati elemek, akik magasra tortek.

 • 2015.06.02 09:46:00Kodomo

  Na, itt egy vicc:
  Egy matematikaprofesszor észrevette hogy eltört a cső a konyhai lefolyójában, kihívta hát a vízvezeték szerelőt. A mester rendesen megcsinálta a lefolyót, a matematikus is elégedett volt egészen, amíg kézhez nem kapta a számlát, ami kb. a havi fizetésének az egyharmada lett. Panaszkodott hát a szerelőnek, aki mondta, hogy sajnálja meg megérti, de hát ez van, jöjjön el ő is a céghez dolgozni, ott sokkal jobban fog keresni. Azt a tanácsot adta még, hogy tagadja le a végzettségét, mert a főnökei nem szeretik a túlképzett embereket. A matematikus elment jelentkezni a vízvezeték szerelő céghez és fel is vették, mivel azt hazudta, hogy csak 7 általánosa van.
  Ezek után, mint szerelő dolgozott és egyre többet keresett. Egyszer egy nap a cég vezetése kitalálta, hogy elküldik esti iskolába azokat a munkásokat, akiknek nincs meg a 8 általánosa. Így a professzort is elküldték. Az első ilyen órán, ami történetesen matematika volt, a tanár, hogy tisztába jöjjön az osztály tudásával, megkérdezte tőlük ki tudná megmondani, mi a kör területének a képlete. Épp a professzort kérdezte meg, aki ki is ment a táblához, de azt vette észre, hogy hirtelenjében nem jut eszébe a képlet. Elkezdte hát levezetni, integrált és azt kapta, hogy mínusz r2*pi. Nem tetszett neki az a mínusz, így újra számolt. De megint ugyanezt az eredményt kapta. Megint újra számolt, megint ezt kapta. Nem számított hányszor számolja újra, mindig ott volt az a mínusz. Idegesen körbetekintett, erre hallja ahogy az osztály súgja: "Cseréld fel az integrációs határokat!!"

 • 2015.06.02 10:03:29encir

  DDDD egy igazi tudóst láttál már beképzeltnek? harácsolónak?

 • 2015.06.02 11:26:13aegithalos

  Akkor megprobalom meg egyszer, utoljara: a vegzettsegnek semmi koze az intelligenciahoz, okossaghoz, alazathoz, semmihez. Semmi, nulla, zero.
  Az (erzelmi) intelligencianak esetleg van koze az alazathoz. Esetleg.

  Mondom: "meg egyszer, utoljara". Ha akarod szajkozni a hulyeseged, hajra, en nem tartalak vissza.

 • 2015.06.02 14:32:22encir

  Még egyszer, utoljára DDD

  Igen, ismerünk diplomás tahókat. Én arra gondoltam, aki folyamatosan képzi magát, egyre magasabbra.Tudásvágyból. Az nem olyan, akinek csak a papír kell. És minél többet tud, annál jobban látja, mennyi mindent nem tud még, hogy milyen kis pont ő valójában - és szerintem innen jön a bölcsesség már. De vannak kivételek. Ahogy szemléltetted is.

 • 2015.06.02 15:37:48benedek012

  Azt is mondjuk el a dednek, hogy f.s egyetem semmi szakán hiába diplomázik.

 • 2015.06.03 00:05:48fda

  "vegzettsegnek semmi koze az... okossaghoz, ... , semmihez. Semmi, nulla, zero."
  Hű, de okos ember lehet, aki ezt így le tudta írni.


  @kovacs.deneske: " Mészáros Lőrinc kismértékűnek nem mondható gyarapodása."
  Hogy jön ide Mészáros Lőrinc? Itt valószínűségről van szó...

  Ilyen erővel azzal az ellenpéldával is jöhetnél, hogy ismersz egy iskolázatlan embert, és lám, mégis gazdag lett, mert tavaly nyert a lottón.

 • 2015.06.03 08:09:01Visceroid

  "Azt is mondjuk el a dednek, hogy f.s egyetem semmi szakán hiába diplomázik."

  Na, ennyi. Meg a diploma is kevés, mert amit megtanult azt használni is kell. És az sokszor nehezebb. És ha mindez megvan, azért nem árt, ha meg is fizetik az embert, ami szintén nem egyszerű, főleg ha nagyon alulról kezdi. Szóval a piacképes diploma az nyújthat valami biztonságot az életben, de a biztos gazdagsághoz még nagyon kevés.

 • 2015.06.03 08:10:18Körömcsiga

  Ezt elmondták a nem egy esetben több diplomás általános iskolai tanároknak is?

 • 2015.06.03 09:15:51prfact

  Ismerősöm úgy oldja meg a gyerek motivációját, hogy amikor a vidéki nagymamához mennek útba ejt egy cigánytelepet, lelassít és szól a gyerekeinek, hogy jól nézzenek körül, kb. ilyen sorsra számíthatnak , ha nem tanulnak.

  Szvsz évente egy teleplátogatás kötelezővé kellene tenni felsőtől kezdve minden év elején a gyerekeknek akik csak tévében látnak ilyesmit.

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta