SZÜLŐSÉG

45 gyermekkórházból mindössze kettő gyerekbarát

2015. május 28., csütörtök 17:34

A hazai kórházakban uralkodó állapotokról mostanában egyre többet olvasni – ezek közül különösen nagy visszhangot kapott pár hete az a fotó, ami azt mutatta be, milyen balkáni körülmények közé kényszerülnek a kisgyermekes szülők, ha gyerekükkel szeretnének maradni annak kórházi tartózkodása során. Bár a kép a Heim Pál gyermekkórházban készült, azoknak, akik már valaha is voltak kórházban a gyerekük mellett, nem sok újat mutatott. Ezért is döntött úgy a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) emberi jogvédő civil szervezet, hogy segít a szülőknek és felméri a kórházak gyerekbarát berendezkedését. Ehhez önbevallásos kérdőívet küldött szét az intézményeknek, a visszaküldött kérdőívek kiértékelése után pedig kiderült a nem túl nagy újdonság: maximális pontszámot a megkérdezett 64-ből mindössze két kórház tudott szerezni – számolt be róla a szervezet közleményében.

Gyerekkel vagyok

Az ennek alapján indított Gyerekkel vagyok! elnevezésű kampány célja, hogy teljes képet kapjanak a kórházban születő, illetve ott gyógyuló gyerekek és szüleik helyzetéről, majd egyeztetések során szorgalmazzák a hazai jó gyakorlatok minél szélesebb körében történő átvételét, hogy 2016 végére minden, gyereket kezelő egészségügyi intézmény biztosítsa az egészségügyi törvényben foglalt jogokat – például tegyék lehetővé, hogy minden szülő éjszaka is a gyermeke mellett maradhasson.

korhazak
Fotó: tasz.hu

Ennek a kampánynak a része volt a közérdekű adatigénylés keretében 64 intézményhez benyújtott kérdőív is. Többek között kíváncsiak voltak arra, hogy

 • milyen eljárásrend vonatkozik a betegek kapcsolattartásának keretire,
 • milyen nehézségei vannak az adott kórháznak a szabályozás végrehajtásával kapcsolatban,
 • együtt lehet-e a szülő a gyerekével a nap 24 órájában,
 • van-e látogatási idő, illetve rend a kórházban,
 • milyen módon biztosítják az apák jelenlétét a szülésnél.

A 64 megkérdezettből 45 intézmény küldte vissza a kérdőívet, amelyek kiértékelésénél figyelembe vették még a házirendet, a SZMSZ-t és a betegellátási szabályokat is. Ezekből kiderült, hogy a maximális 10 pontot csak két kórház érdemelte ki: a budapesti Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ, valamint a Keszthelyi Kórház. A kérdésekre adott válaszokat intézményi bontásban ide vagy a képünkre kattintva találja meg. A felmérésre legközelebb fél év múlva kerül sor.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.05.28 23:23:35vitaygeorgina

  Csak legyen valami foganatja az egésznek.

 • 2015.05.29 04:05:56Kuoni pásztor

  Reménykedem en is.
  Annak idejen 4 eves koromban amikor mandulamutet miatt korhazba kerultem, nagyon megviselt anyam es a tesom hianya. Hazakerules utan hetekig nem tudtam aludni, masztam be anyam es apam koze ejszaka ha felriadtam.

 • 2015.05.30 06:24:00Starlark

  Miért is nem csodálkozom, hogy a kaposvári kórház még arra sem volt képes hogy visszaküldje a kérdőívet...

  Gyalázatos amilyen körülmények ott vannak, a gyerekek a legutolsók...

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta