SZÜLŐSÉG

Ha utálja a kölyök a gyógyszert, most megmondhatja

2015. május 17., vasárnap 19:57

Fáj lenyelni a tablettát? Keserű a szirup? Most elmondhatja a gyereke a véleményét

Felmérést készít a kamaszok gyógyszerhasználatáról az Európai Gyógyszerügynökség és a Gyermekgyógyászati Bizottság. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézet (OGyÉI) honlapjáról letölthető kérdőívvel a 10-18 éves korosztály véleményét szeretnék megtudni a gyógyszerfogyasztással, a különböző típusú patikaszerek alkalmazásával kapcsolatban. A kérdőív attól függetlenül kitölthető, hogy rendszeresen szed-e gyógyszert a gyerek, vagy csak alkalmanként van szüksége rá. A válaszokat május 30-ig várják.

A kérdőív 11 kérdése között ilyenek szerepelnek például, hogy bizonyos gyógyszerformákat mennyire tartják könnyen vagy nehezen bevehetőnek (például sok szülő csak vakarja a fejét, ha tablettát kell lenyeletni a gyerekkel). De kíváncsiak az olyan „kifogásokra” is, hogy például egy bizonyos szer rossz ízű, fájdalmat okoz, esetleg nem hiszi el a gyerek, hogy használ. 

shutterstock 174129158

A kérdőív második részében a 10-18 éves korosztály klinikai gyógyszertesztekkel kapcsolatos véleményét kérdezik. Miután tisztázzák, hogy a gyerek szerint ez mit jelent egyáltalán, megkérdezik, hogy részt venne-e klinikai gyógyszervizsgálatban, és miért vélekedik így. Végül pedig a további információszerzés lehetőségét is felkínálják.

Az Európai Gyógyszerügynökség az Európai Unió egyik ügynöksége, és ezzel működik együtt a Gyermekgyógyászati Bizottság. Ennek a szervezetnek az egyik feladata, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a gyógyszerek hatásosak, biztonságosak és alkalmazhatóak gyermekek számára.

Önök bíztatnák a gyereket, hogy töltse ki a kérdőívet? Vagy attól félnének, hogy a gonosz lobbi vadászik így ártatlan fiatalkorú áldozatokra?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2015.05.18 07:56:22wmiki

    újabb felmérés, amivel segítheti a vegyszercégek mérgeinek nagyobb mértékű eladását.
    Úgy látszik a kötelező "védő"oltások már nem termelnek elég profitot a gazdiknak.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta