SZÜLŐSÉG

Telerakjuk az országot sérült gyerekeknek is jó játszókkal?

2015. április 28., kedd 17:46

Észrevette már, hogy a játszótereken szinte csak egészséges mozgású gyerekek vannak? Nos, azok a szülők, akik mozgáskorlátozott, vagy súlyos, halmozottan fogyatékos gyermeket nevelnek, már észrevették. Azért van ez így, mert a hazai játszótereken gyakorlatilag nincsenek olyan eszközök, amelyeket egészséges és sérült gyermekek egyaránt használni tudnának.

Józan ésszel belegondolva nyilvánvaló, hogy ez nem maradhat így. Ezért több, ebben az élethelyzetben lévő szülő összeállt, megalakították a MagikMe-t, és kitaláltak több olyan játszótéri eszközt, amelyekkel a súlyosan mozgáskorlátozott gyerekek is részt tudnak venni a közös játékban.

Fotó: MagikMe
Fotó: MagikMe

Az egyik ilyen játék a Labirintus nevet viseli. Aki járt már játszótéren, annak nyilván megvan az az erős rugóra felfüggesztett játék, amelynek az ülőkéire egyszerre négy gyerek tud felülni és közösen hintázni. Ez egy nagyon jó eszköz, de azoknak a gyereknek, akik nem tudnak önállóan és biztonságosan ülni, nem pálya. A Labirintusban két ülést úgy alakítottak ki ezen a rugós hintán, hogy a gyerekek hason fekve is tudják használni, sőt még feladat is van: úgy kell együttműködniük, vagyis négyüknek közösen mozgatni az eszközt, hogy a középen lévő kishajót a pálya közepére navigálják.

A mérnökök által már megtervezett Labirintus kifejlesztéséhez és engedélyeztetéséhez azonban sok pénzre van szükség, számításaik szerint 8000 angol fontra, amit közösségi gyűjtésből szeretnének előteremteni. Aki támogatni szeretné a projektet, az megteheti itt.  A kifejlesztett és engedélyeztetett játszóeszköznek pedig a londoni Toyfair-en és a nürnbergi játékvásáron szeretnének befektetőt és gyártót találni.

A projekt vezetőjétől, Harsányi Esztertől megtudtuk: a céljuk az, hogy minden kerületbe, és valamennyi nagyobb város játszótereire jusson ezekből az eszközökből. Azt szeretnék, hogy a sérült és nem sérült gyerekeik és családjaik is megtalálják az együttjátszás, az együttműködés lehetőségeit, először a játszótéren, később bárhol másutt, az életben.

Az első Labirintust a Madarász utcai Gyermekkórház melletti játszótérre szeretnék felszerelni, mert errefelé sok súlyosan mozgáskorlátozott gyereket nevelő család megfordul. Ez után jön a munka neheze: a játszóterek fenntartóit, önkormányzatokat, intézményeket meggyőzni, hogy szükség van ezekre az eszközökre.

A gyűjtés egyébként jól halad, három nap alatt összejött a szükséges összeg fele. Megkérdeztük azt is, hogy mit csinálnak akkor, ha több pénz gyűlik össze. Harsányi Eszter elmondta, másik két eszközt is kitaláltak, amelyen hason fekve tudnak játszani a gyerekek a többiekkel együtt, az egyik egy libikókára hasonlító banánhinta, a másik pedig egy homokozó, ezek kifejlesztéséhez is jól jön majd a pénz. A hason fekvés egyébként egy olyan stabil testhelyzet, amely rendkívül fejlesztően hat a halmozottan sérült gyerekek mozgására, finommotorikájára.

Fotó: MagikMe
Fotó: MagikMe

Harsányi Eszter és a MagikMe Team tagjai úgy gondolják, az, hogy a sérült gyerekek is részt vehetnek a játszótéri bandázásban, nem csak nekik, hanem az egészségeseknek is jó: ettől elfogadóbbak, toleránsabbak lesznek, és nem tekintenek csodabogárként azokra, akiknek az övéiktől eltérő képességeik vannak.  

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.04.28 18:16:32FF

  Első gondolatom az volt, hogy a sérült gyerek heverje ki otthon a sérülését, aztán ugroljon a játszótéren.

  Aztán leesett. Ja, hogy még mindig nincs egy normális fordítás a "disabled"-re.

  Nem lehetne a sérült szót csak a sérültekre, úgy is mint sebesültekre használni?

 • 2015.04.29 09:36:27pirospottyos

  FF igen talan a "mozgaskorlatozott" jobb lenne ebben az esetben.

  Mondjuk angolban a disabled-et szellemi fogyatekosra is hasznaljak, szoval tenyleg nem jut eszembe teljesen korrekt magyar megfeleloje.

 • 2015.04.29 12:21:01szsuzsanna

  Szerintem is, itthon, a "mozgáskorlátozott" az ismertebb fogalom, -pl. a fenti esetekben.
  Nálunk a "testi- és, vagy, szellemi sérült"-et is használják, -de, a mi nyelvünkben a "sérült" jelenthet ideiglenes, vagy végleges "állapotot" is...

 • 2015.04.29 20:40:03Beer Monster

  Rokkantnak mondják.

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta