SZÜLŐSÉG

Gyümölcslevektől romlik a gyermekek foga

2015. március 20., péntek 10:26

Elvileg mindenki tudja, hogy nem kéne cukros üdítőkkel itatni a gyereket. A kutatások viszont azt mutatják, hogy gyakorlatilag folyamatosan emelkedik azok aránya, akik ilyen vagy olyan formában, de jelentős mennyiségű cukrot isznak meg, ez a tendencia pedig jól láthatóan nyomot hagy a kisgyerekek fogazatán. Á, a tejfogaknak úgyis mindegy – legyintenénk, de nem árt tudni, hogy simán elfajulhat a helyzet annyira, hogy a rohadó tejfogak már az állcsontban elrontják a maradandó fogakat is.

Nemrég összeszedtünk jó néhány terméket, amelynek meglepően nagy a cukortartalma, ami azért fontos, mert nemcsak a szervezetre van rossz hatással, de a fogakat is tönkreteszi. "

A Dailymailnek nyilatkozó fogorvosok elmondták, a szülők a legtöbb esetben azt hiszik, hogy egészséges ital rejtőzik a gyümölcsleves dobozban. Tudta egyébként, hogy a 100%-os almalé ugyanannyi cukrot (egy pohárban 7 teáskanálnyit) tartalmaz, mint a Coca Cola? Ez azért is érdekes, mert az Egészségügyi Világszervezet szerint napi maximum 6-ot kéne bevinnünk.

Angliában egyébként 2010-hez képest már most kétszer annyi gyerek küzd fogproblémákkal, ami nem igazán biztató adat. "Kortól függetlenül a cukros ételek és italok rendszeres fogyasztása a fogszuvasodás első számú oka" – mondta Damien Walmsley professzor. "A legtöbbet azzal ártunk, ha éjszaka kortyolgatunk üdítőket, vagy adunk belőle a gyermekeinknek" – tette hozzá.

151048887
Fotó: Bsip / Europress / Getty

Dr. Ewa Rozwadowska, a Brit Fogászati Egészség Alapítvány szóvivője elmondta, hogy találkozott már olyan esettel a praxisában, amikor egy 2 éves gyermeknek mind a 20 tejfogát ki kellett húznia, mert azok konkrétan elrohadtak a gyerek szájában.

"Manapság a gyermekek sokkal több olyan élelmiszert esznek nassolás céljából, amely rejtett cukrot tartalmaz. A szülők nagy része pedig még mindig nem tudja, hogy a gyümölcslevek legalább annyira ártalmasak ebből a szempontból, mint a szénsavas üdítők. Az is probléma, hogy túl későn viszik el őket az első fogászati szűrésükre" – tette hozzá. Mondjuk ez Angliában annak is köszönhető, hogy egy 2006-os reform sokkal nehezebben hozzáférhetővé és drágábbá tette a szűrővizsgálatokat.

Mi a tanulság? A legjobb szomjoltó még mindig a szénsavmentes ásványvíz/csapvíz, ha pedig a gyermek gyümölcslevet akar, lehetőleg ne szopogassa azt órákig egy cumisüvegből, a bolti cukros helyett préseljenek otthon, és vizezzék föl – vagy mutasson neki fotókat szuvas fogakról. Ami pedig a legfontosabb: az esti fogmosás után már nincsen édes itóka!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.03.20 17:21:31Mercel

  "Tudta egyébként, hogy a 100%-os almalé ugyanannyi cukrot (egy pohárban 7 teáskanálnyit) tartalmaz, mint a Coca Cola?"

  Nem nem tudtam, pedig rohadtul megnézem már miben mi van.
  Ez a koncentrátumból visszahígított verzióra vonatkozik? Illetve csak az almalére vagy más 100%-os gyümölcslére is?
  Ez így nem túl informatív..

 • 2015.03.20 18:18:18dreamhotep

  almalében kettő van gyárilag, de jürgenrauch belelapátol még négy kanállal, hogy örüljünk

 • 2015.03.20 21:30:12krisz-nagy

  @dreamhotep: ha már nyilvánvalóan nem értesz hozzá, legalább ne terjessz blődséget... a 100%-os almaléhez nem tesznek cukrot. semennyit. az általad említett gyártó sem.

 • 2015.03.20 22:45:04youcee

  Nincs itt elírás? Nem tudom elképzelni, hogy iható lenne 7 TEÁSkanálnyi cukor egy POHÁR bármiben feloldva. Ez körülbelül olyannak tűnik, mintha a terheléses vércukorteszthez használt tömény cukros lötyit kortyolgatnánk lazításképpen. Kizárt, hogy bárkinek jól esne. Úgy döntöttem, hogy ez marhaság.
  Legalább egy literben legyen annyi, ne egy pohárban. Senki nem gondolkozik?

 • 2015.03.21 01:10:18enté

  @youcee: Pedig így van, nem elírás. Hét teáskanál nem sok, az ízesítés miatt fel sem tűnik. Mindent cukroznak, még a sós ételeket is. Csak egy példa, igaz 25%-os lötty, de ugyanezt "tudja" a többi is, vagy még többet.

  Sió Vitatigris Sárga Vegyes Gyümölcsital, gyümölcstartalom: 25%.
  Tápértéktartalom 100 ml termékben:
  Energia: 194 kJ/45 kcal
  Fehérje: 0,1 g
  Szénhidrát: 10,9 g ebből cukrok: 10,9 g
  Zsír: 0 g
  Rost: 0,1 g
  Nátrium: 0,0008 g

 • 2015.03.21 01:20:33enté

  Egyébként elképzelésem sincs miért jut valakinek eszébe megvenni az akár 100%-os leveket is, hiszen ezek ára jóval több, mint 1 kilónyi az adott gyümölcsből, amiben benne van az összes íz, tápanyag, rost, teljesen érintetlenül és nyersen is ehetőek. A hígított valamikről már nem is szólva. Elkurvult az élelmiszeripar, azzal együtt a fogyasztók is.

 • 2015.03.21 04:27:07KK69

  enté:
  A legtöbb gyerek mellett ott rohad meg a friss gyümölcs a pulton, míg a gyümölcslét boldogan töltögetik befelé. Már amikor kapnak. Persze, csak ha nem rostos. Néha csinálok limonádét a szomszéd frissen szedett citromából (de csak ritkán, a cukor miatt), de nem kell nekik. Bolti, rost nélküli citromléből - az jöhet.

  Nem ismerem (már) a magyarországi árakat, de egy szőlő alapú, eperrel-málnával-áfonyával ízesített gyümölcslét valószínűleg nem lehet otthon elkészíteni a tél közepén, a hasonló összetételű (100 %-os) gyümölcslénél olcsóbban.

  youcee:
  Több, mint valószínű, hogy a "pohár" az amerikai "cup"-ot jelenti, ami 240 ml, míg a teáskanál a "teaspoon", azaz 15 ml. 1 tsp cukor ~ 4g. 1 cup kólában 27 gramm cukor van, azaz stimmel a számítás. A cikkíró ezeket a mértékegységeket szimplán lefordította, de nem magyarázta el. Amerikában minden háztartásban van két mérőkanál-készlet, az egyik 1, 1/2, 1/4 stb cup, a másik hasonló tsp és Tbsp (azaz evőkanál) kimérésére. A receptekben itt (meg odahaza is a hevenyészve lefordított receptekben) ezekre hivatkoznak.

  enté:
  Amit pedig az élelmiszeriparról írsz, mélyen egyetértek. Akit ez érdekel, szívből ajánlom Michael Pollan könyvét (In Defense of Food). Magyarul is megjelent Életadó ételeink címmel. A kiadó neve nekem nem túl bizalomgerjesztő, de a könyv zseniális.

 • 2015.03.21 06:58:55konigjanos

  okos a szerző, mossuk csak össze az almalében található gyümölcscukrot a répacukorral....két különböző anyag, teljesen más felszívódási sebességgel, remélem aki olvassa, tisztában van vele!

 • 2015.03.21 09:41:39mzd_divany

  Igazából több cukorral is foglalkozó posztunk van már (ezek a cukor címkére kattintva elolvashatóak), és pont a mostaniban is linkeltem egy korábbit, amit szintén én írtam, és amiben kitérek a termékek cukortartalmára:[link]

 • 2015.03.21 15:48:40kuki123

  A gyümölcsben található sav legalább olyan káros...
  az se tiszta hogy a 100%-os gyümölcs valójában mit is jelent?
  Elég sajnálatos hogy kaja ipar ontja a szemetet és ahelyett hogy egészségesen táplálna, ahelyett megbetegít.
  Olyan ez mintha azt mondanánk a nem baj hogy a levegő szenyezett.

  Képzeld el a levegőt mintha folyamatosan légfrissítő terjengne.. vagy kipufogó gáz...

  Tök ugyan oylan..pedig lehetne jó terméket iselőállítani, ez az ipar happje most..vagy is jó 20 éve...

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta