SZÜLŐSÉG

4+1 gyerekkönyv, hogy könnyebb legyen a válás

2015. február 27., péntek 14:21

A szülők válása bármilyen életkorban megviseli a gyerekeket, ez nem kérdés. Ugyanakkor a házasságok jelentős hányada végződik békés vagy kevésbé békés válással. A szülők ilyenkor szinte mindig szembesülnek azzal a kérdéssel, hogyan és mikor és mit mondjanak a gyerekeknek? Mi várható a gyerektől a válás előtt, közben, után, mit tegyünk, ha a pár egyik tagjának már van, vagy előbb-utóbb lesz egy új partnere, egyáltalán, lehet-e ezekről a témákról a gyerekek nyelvén beszélni?

Szerencsére már létezik néhány használható könyv mind gyerekek, mind szülők részére, amelyekkel kicsit megtámogathatjuk ezt a nehéz időszakot. A gyerekeknek szóló írások értelemszerűen többnyire mesék, de találunk közöttük interaktív, színezős-játékos könyvet és képeskönyvet is. Többségük szülői útmutatóval, vagy a szülőknek szóló elő- vagy utószóval rendelkezik, hiszen, bár gyerekkönyvekről van szó, ideális esetben (reméljük) nem egyedül olvas a válásról a csemete, hanem szülő és gyerek együtt nézi, olvassa vagy játssza végig őket.

Négy plusz egy könyv válófélben lévő szülők gyerekeinek és a gyerekek szüleinek.

Eef Rombaut, Emma Thyssen: Szívszerelem kereső-vesztő-nyerő

20313

A jópofa képeskönyv a komplett történetet körüljárja a szerelembe eséstől a házasságon át a válásig, és az újabb szerelembe esésig. A történetben olyan mozzanatok is szerepet kapnak, mint a kapcsolat szétesése, vagy épp a megcsalás. A nehéz téma ellenére a könyv - részben a humoros rajzoknak köszönhetően - mégis szórakoztató marad. A könnyedséget segíti az is, hogy sok benne a mesékből származó elem és szereplő: királylány, óriás; ugyanakkor a számítógép és az iPod sem hiányzik. A meséhez az utolsó fejezetben egy szakpszichológus elemzése is jár. A könyvet 5-8 éves korosztálynak ajánlják.

     

Gyurkó István, Vincze Melinda: Pocak Tóni és a válás

borito

A Pocak Tóni... interaktív mesekönyv, vagyis az eredeti elképzelés szerint szülő és gyerek együtt olvassa, és a könyv segítségével megbeszélhetnek minden felmerülő kérdést és nehézséget. A könyven mutogatós játékok és színezők is vannak - ezek amellett, hogy szórakoztatóak, lehetőséget adnak arra is, hogy a gyerekek játékos formában fejezzék ki érzelmeiket. Ez a korosztály ugyanis még nem annyira jól bánik a szavakkal, ők sokszor jobban meg tudják mutatni érzéseiket, félelmeiket egy-egy rajz segítségével.

A mese segít megértetni a gyerekekkel, mi is a válás és mire számíthatnak, hogyan élhetik túl a lehető legkevesebb sérüléssel a dolgot. A könyv második része szülőknek szóló útmutatót tartalmaz, amelyben felveti a válás kapcsán felmerülő, gyerekekkel kapcsolatos leggyakoribb nehézségeket. A könyv az óvodás, kisiskolás korosztálynak szól.

Nádori Lídia: Sárkány a lépcsőházban - Jancsi meséi

B336127

A mesekönyv nem csupán a válásról szól, hanem más, nehéz témák is előkerülnek benne. Jancsi négy éves, pesti óvodás, a könyv rövid meséi pedig az ő életének egy-egy eseményéről szólnak. A mesék többnyire könnyedek és szórakoztatóak, ugyanakkor több tabu- vagy "csak" nehéz téma is előkerül bennük: a szülők válása, vagy éppen a halál.

A mesék tehát nem célzottan a válás, vagy bármilyen más nehézség feldolgozására irányulnak, ugyanakkor a főhőssel könnyen lehet azonosulni, és vele együtt átélve a történteket, ismerőssé és kibírhatóvá válnak a nehéz vagy szomorú életesemények is. A könyvet 3-6 éves korosztálynak ajánlják.

Pacskovszky Zsolt, Rigler Ilona: Hogyan élheted túl a szüleid válását?

TN6 B1057041

A Móra kiadó "Lélekdoki" sorozatában megjelent kötet nagyobbaknak, 9-11 éveseknek íródott - nem is mesekönyv, hanem önsegítő könyv. A sorozat kötetei egy-egy történetet tartalmaznak, majd ennek kapcsán járják körül az adott problémát.

A válásról szóló könyv Luca történetével indít, aki kilenc éves, amikor szülei elválnak. Luca édesanyjával marad, apja elköltözik, ráadásul nem sokkal ezután anyja egy új férfit "hoz haza" - vagyis Lucának elég sok, fájdalmas változást kell feldolgoznia. A történetet követően segítő feladatok és tanácsok következnek, amelyek átvezetik az olvasót a felmerülő nehézségeken.

     

+1: Remo H. Largo, Monika Czernin: Válás után boldog gyerek?

Az önsegítő könyv szülőknek szól, vagyis azoknak, akik válófélben vannak, de azt szeretnék, ha a gyerek ezt a lehető legkevésbé sínylené meg. Vagy kíváncsiak arra, mit várhatnak a válás egyes szakaszaiban a különböző életkorú gyerekektől. A szerzőpáros szerint ugyanis nem feltétlenül tragédia a gyerek számára a szülők válása, ugyanakkor hihetetlenül fontos, hogy mindvégig figyeljünk a gyerek igényeire, akármilyen családmodellben is élünk. A könyv azokat a kérdéseket járja körül, amelyek minden váló szülőben felmerülnek: mikor és hogyan mondjuk el a gyerekeknek, hogy elválunk, vagy éppen hogyan "vezessük be" az új partnerünket.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.02.27 16:33:25Bikli néni

  De jó, épp a napokban gondolkodtam hasonló témájú mesekönyvön. Olyanról esetleg nem tud valaki, aminek az a témája, hogy "apa elment és soha többet nem jön vissza"?

 • 2015.02.27 18:08:37napalm

  Apa elment és soha többet nem jön vissza mert anya elüldözte....
  Ilyen is van.

 • 2015.02.27 18:29:03Bikli néni

  Napalm, nem vitatom az állításodat. De ahogy írod, ilyen IS van. Meg másmilyen is. Nagyon szomorú, ha ezt komolyan gondolod, hogy egy apa csak azért mehet el, a szegény mártír, mert a gonosz boszorka anya elüldözte. És lehet ezzel mosakodni, hogy "anya elüldözött" (nálunk szó nem volt ilyesmiről, még mielőtt), de ez nem (sem) mentség arra, ha valaki még a születése előtt elhagyja a saját gyerekét és utána is bagózik rá.

 • 2015.02.27 21:20:52napalm

  Én nem is állítottam ezt.
  Nem mentegetőzöm mert nem vagyok érintett.
  De nehogy már az apa legyen állandóan a - példa.

 • 2015.02.27 21:27:37CleverEgg

  Pedig mindenhol ez a példa: "A Szívszerelemben az apa lelép Csajszival, és a mama egyedül marad a gyerekekkel."

  "Magyarázzuk el a gyerek nyelvén őszintén, hogy apa már mást szeret, ezért elköltözik."

  Azt sehol, egy példában sem olvasod, hogy anyára jön rá közel(edve) a negyvenhez, hogy "hú, most élni akar, és nem érdekes a család".

 • 2015.02.28 23:18:03Circum

  "nálunk szó nem volt ilyesmiről, még mielőtt"

  Mondjuk még életemben nem hallottam olyat, aki egy ilyet beismert volna. Az ugyanis olyan érett személyiségre vallana, hogy esetleg nem is üldözött volna el senkit...?

 • 2015.03.01 02:19:18Szaju11

  Naszoval igenis van olyan hogy apa, lelep es tobbet nem kivancsi a gyermekre, ez aztan tenyleg igazi eretlen szemelyiseg, es attol hogy te ilyet nem ismersz, meg van.
  Aztan van olyan is hogy apa beleszeret vkibe, aki egyebkent nem feltetlenul fiatal csajszi, sztem ez nem korfuggo, es sztem meg 40 evesen is baromi fiatal valaki ahhoz hogy csak a gyerekek miatt benne maradjon vmiben amiben mar nem akar.
  Aztan van olyan is, konkretan ismerek ilyet 2 ot is, hogy anya szeret bele valaki masba, es nem marad benne abban amit nem akar.
  Van olyan is hogy apa az uj no mellett nem erdekliodik annyira agyerekek utan(szegyen), olyan is hogy anya apaval zsarolja a gyerekeket, es lehetetleniti a kapcsolattartast(szegyen), es olyan is hogy anya lelepett , otthagyja a gyermemeket apanak es nem nagyon erolteti magat(szegyen)
  Aztan van olyan is hogy a szulok egyutt maradnak egy valasra alkalmas kapcsolatban (megcsalasok sorozata vagy alkalmatlan egyuttelo partnerek barmely fel vagy mindketto hibajabol)veszekednek, a gyermekek megszokjak a folyamatos gyomorgorcsot es stresszelest, ami visszafogja oket a teljesitmenyukben es lelki fejlodesukben.
  Aztan van meg olyan is, hogy a szulok egy nagy szakadas utan egyutt maradnak a gyerekek miatt vagy kicsit egymas miatt is, feldolgozzak a torest es ujra megtanuljak szeretni egymast.
  Az elet szines, de akiben van hajlam az egyuttmukodesre es a gyerekei erdekeinek kepviseletere az elobb utobb megegyezesre es bekessegre torekszik es felulemelkedik a serelmeken. Sztem.

 • 2015.03.01 11:15:33kolbászmustárral

  Szaju11

  +1

  Végre valaki nem "a nemek harcaként" fog fel egy cikket.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta