SZÜLŐSÉG

Három éves, és még mindig titok, fiú-e vagy lány

2014. december 6., szombat 15:14

2011-ben söpört végig a világon a hír, hogy egy kanadai házaspár úgy döntött, harmadik gyereküket "nemsemlegesen" nevelik, ezért aztán senkinek nem árulják el, a kis Storm fiú vagy lány. A gyerek hamarosan három éves lesz, neme továbbra is titok, az eredeti sztorit elindító torontói The Star pedig ismét megkereste a családot, hogy meséljenek arról, hogy vannak.

Én nem tartom a dolgot elitélendőnek, bár azt nem értem, hogy úszható meg a választás örökké, előbb-utóbb vécére kell menni a játszóházban vagy a múzeumban, vagy be kell menni az uszoda öltözőjébe, meg tudomisén. Az is igaz persze, hogy jelenlegi életformájuk szerint ilyen problémákkal valószínűleg nemigen szembesülnek. Összességében nekem tetszik, ahogy élnek, nagy bátorság kellhet hozzá, és most nem elsősorban a nem nélküliségre, hanem a totálisan hippi életformájukra gondolok.

A szülők egyelőre nagyon elégedettek a döntéssel, az elmúlt években számos olyan aktivistával és kutatóval kapcsolatba kerültek, aki megerősítette bennük a nevelésük helyességét. Az egész ötlet mögött egyébként az az elv áll, hogy a társadalom a leegyszerűsített nemi szerepekkel olyan terheket, elvárásokat tesz a gyerekek nyakába, ami akadályozza azt, hogy a személyiségük szabadon fejlődhessen, hogy tényleg azzá válhassanak, akik szeretnének lenni.

Az anya Kathy Witterick és az apa David Stocker két nagyobb gyerekét, Jazzt és Kiot is ebben a szellemben neveli, bár kevésbé kiforrottan. A 8 éves Jazz, bár fiú, egészen pici korától kezdve vonzódik a rózsaszín cuccokhoz, az időnként befont hosszú hajhoz, és mostanában azt szereti, ha "she"-ként (az angol nőnemű ő) hivatkoznak rá. A szülők szerint ezt ebben az életszakaszban tiszteletben tartják. Egyébként elmondásul szerint éppen Jazz korai, nemekkel kapcsolatos kérdései indították el őket azon az úton, ami a kis Storm nem nélküli neveléséhez vezetett.

Maga Storm teljesen átlagos hároméves, sokat beszél, szereti a mogyóróvajat, és a zoknibábokat. Halloweenre szörnynek öltözött, mert az remek lehetőség volt arra, hogy annyira hangosan ordíthasson, ahogy csak tud.

"Ha egy kisgyerek felvesz egy tütüt, miért mondjuk neki, hogy lányos? Miért nem hagyjuk egyszerűen csak létezni?" teszi fel az anya a költői kérdést.

Storm egyébként saját magáról időnként azt mondja, hogy "lány vagyok", máskor pedig azt, hogy "fiú vagyok". Witterick szerint, bár mindenki ezt hiszi, a nemek kérdése egyáltalán nem kiemelt fontosságú a családjukban. "A világ többi része folyton erről beszél, mi közben viszont más dolgokkal foglalkozunk." Például az egyetemi kutató apa szabad évét egyebek mellett arra használták föl, hogy négy hónapra kiköltöztek sátrakkal az erdőbe, ahol szalmabálákból házat építettek, eközben nem voltak egyedül, a család és a barátok folyamatos áradata miatt olyan volt az egész, mint egy esküvő - magyarázza az anya.

A gyerekek egyébként nem járnak hagyományos iskolába, hanem az "unschooling", vagyis iskola nélküli tanítás módszere szerint nevelkednek, ez az elv azt mondja, hogy a gyerek természetes kiváncsisága elegendő motiváció arra, hogy mindent szükségeset megtanuljon.

"Az erdőben nézzük a bogarakat, szalamandrákat keresünk, meg a tojásból éppen kikelő teknősöket. Rengeteget tanultak a fákról, meg arról, hogyan lehet nagy társaságnak elektromos áram nélkül főzni. A szalmaház építése során rengeteget mértünk és számoltunk, eközben arról is élményeket szereztek, hogy ilyen egy környezetbarát, kis környezeti lábnyomú lakhatási lehetőség." - magyarázza az anya.

A nem néküli nevelés témájával kapcsolatban nemrégiben megjelent egy könyv, amelynek egyik fejezetét az anya, Witterick írta. A könyv címe Chasing Rainbows (szó szerint: Szivárványokat kergetni). Először, a médiacirkusz újraéledése miatti félelmében az anya majdnem kihátrált a könyv-projektből, végül azonban mégis úgy döntött, részt vesz benne. Ebben egyrészt a szerzőtársak motiválták (két egyetemi professzor), másfelől úgy gondolja, a történetük segíthet másoknak abban, hogy másként gondolkozzanak a nemi szerepekről. "Ha nem mondjuk el, azok, akik így gondolkoznak, nem fognak tudni róla, hogy nincsenek egyedül."

Mindent felolvasott a három gyereknek és a férjének, amit leírt, annak ellenére, hogy a könyvben a saját, anyai tapasztalatairól számol be.

Amikor a család története három éve ismertté vált, sokat támadták a szülőket, az értetlenség mellett megfogalmazódtak erősebb vélemények is, mint hogy kísérleteznek a gyerekeiken, sőt volt, aki szerint ez valójában a bántalmazás egy formája.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2014.12.06 15:28:00Shopping

  Az ilyenektől -akik kísérleteznek egy ember életével -- azonnal el kellene venni a gyereket.
  Az, hogy az ostoba szülők " remek elképzelése" milyen lelki sérüléseket okoz majd felnőtt korában a gyereknél , most még nem tudjuk.
  Ez kb. Akkora baromsag, mint Matolcsy "unortodox" gazdaságpolitikája. Kiserletezunk, kiserletezunk azt majd lesz valami.
  De ezt egy gyerekkel ( élettel ) eljátszani elég merész dolog...

 • 2014.12.06 15:34:14gbubu13

  Mindamellett, hogy ezt már én is túlzásnak tartom, nem látom azt a pontot, amitől sérülhetne a gyerek. És azt sem látom megalapozottnak, hogy el kellene venni. Semmi nem utal arra, hogy ne szerető gondoskodásban nőne fel.

 • 2014.12.06 16:00:53AskmeLater30

  Nagy az isten állatkertje.

 • 2014.12.06 16:13:01csepke

  Nem értem ezt a kifacsart logikát. Ez mitől természetes, vagy természetbarát? Ha természetesek lennének,akkor az erdőben meztelünk futkosnának, akkor kérdés nem férne hozzá hogy a gyerek fiú-e vagy lány. Ezt csakis azért tudják megtenni, mert annyira mesterségesek. Kicsit duplacsavarnak tűnik a történet. Mindazonáltal nem értem miért lenne ez a gyereknek jó?

 • 2014.12.06 16:32:16A Tyne folyó déli partja

  baromság ez így. az még ok, hogy nem kell erőltetni mindenáron, hogy te ne babázz, mert fiú vagy, te meg ne matchboxozz, mert lány vagy. de hogy azt se mondjuk el, hogy fiú-e, vagy lány, már nagyon is túlzás.

 • 2014.12.06 16:35:33gabcigirl

  Ahogy elnézem, a kedves szülők se nagyon tudják, melyikük kicsoda. Az lesz csak ízléses, ha felnőtt korában ez a kitudja, milyen nem kiscsóka megveszekedetten harcol majd a semleges nemű budikért és egyéb agyrémekért:S

 • 2014.12.06 16:42:24maczakb

  Szerintem fiú :). Nem tesz jót neki, és ott sérül, hogy nehezebben alakul ki a nemi identitása. Persze a mai világban ez lehet menő is, de ez egy olyan alapvető tulajdonságunk az hogy férfi v. nő amit már korán, 3 éves korban tudunk. Pl. másképp pisilnek a kisfiúk és a kislányok ez elég szembetűnő minden kisgyereknek :). Ha mesterségesen hátráltatják, illetve nem segítik a megszokott módon a nemi identitás kialakulását akkor a korához képest nem lesz megfelelő énképe ami miatt garantált, hogy szocializációs nehézségei lesznek. A gyerekek nagyon keményen ki tudják közösíteni a "csodabogarat" akik ha oviban és általánosban még nem is annyira, de kamaszkorukban jó eséllyel depressziósak lesznek. A gyerek nem kísérleti patkány! A gyerekre nézve megalázó ez a bánásmód. Ha rajtam múlna kötelezném őket arra hogy ne így neveljék.

 • 2014.12.06 16:44:03qwertzu

  Azért sanszos, hogy valamelyik állami adatbázisban megtalálható az adat. És gondolom az összes őt kezelő orvos is tudja, stb....

 • 2014.12.06 16:50:09Kovacs Nocraft Jozsefne

  Shopping:

  "Akkora baromsag, mint Matolcsy "unortodox" gazdaságpolitikája. Kiserletezunk, kiserletezunk azt majd lesz valami. De ezt egy gyerekkel ( élettel ) eljátszani elég merész dolog..."

  Miért, Eltolcsy nem 10 millió emberi élettel kísérletezget?

 • 2014.12.06 16:50:24Megadatott

  Szomorú történet. Titkolni még a gyerek előtt is, hogy fiú-e vagy lány. :(
  Azt sem értem a cikkíró miért ír erről pozitívan?
  Remélem a kisfiú (szerintem az) valahogy átvészeli ezt komolyabb sérülések nélkül.

 • 2014.12.06 17:15:18Reszet Elek

  Számos szimpatikus dolguk mellett ez a "semleges neműség" sajna inkább a bűncselekmény kategóriájába sorolandó. Mindenesetre gondolom az elborult gender elmélet hívei és úgy általában a feministák biztosan tapsolnak.

 • 2014.12.06 17:22:10Kovacs Nocraft Jozsefne

  Azt hittem, ilyesmi csak a "majd eldönti, ha felnő" poénes viccben létezik. :(

 • 2014.12.06 17:36:53leftalone

  Részemről nincs ezzel gond. A nemi identitását majd kialakítja legkésőbb kamaszkorra.
  Viszont azt kevésbé értem, hogy angol nyelvterületen hogyan kerülik ki a nemre utalást? Amikor Storm-ról beszélnek másnak, akkor hogyan hivatkoznak rá? Ott a he/she szót mivel helyettesítik?

 • 2014.12.06 17:53:03pangea

  Ekkora f.szsagot! Aztan majd vihetik pszichologushoz, amikor nem tud beilleszkedni a tarsadalomba. Hajra!

 • 2014.12.06 17:59:46vanvelemenyem

  Kovacs Nocraft Jozsefne:
  "Miért, Eltolcsy nem 10 millió emberi élettel kísérletezget?"

  Nem, csak 9millioval. A tobbi mar elmenekult kulfoldre.

  A kiskolok bitosan tudja, hogy o diu vagy lany, a szulok a nemi identitas erolteteset probaljak megakadalyozni azzal, hogy a kulvilagnak nem aruljak el a gyerek nemet. Pl a szomszed ne mondhassa, hogy nahat fiu vagy es megis rozsaszinu a pulcsid. De a doki, a vedono, a szuleteai anyakonyvi kivonata tuti tudjak a nemet. A KULVILAG elott titkoljak el. Es igazuk van, en emlekszem a kocsog ovo nenire az Alkotmany utcaban, aki kiverte a kezembol a domper huzo kotelet, amivel huztam a baratomat, hogy nekem a lanyokkal kell jatszanom.

 • 2014.12.06 18:02:58vanvelemenyem

  Leftalone:
  Akkor a nevet mondjak. Storm likes dolls and cars. Storm's favorite breakfast ham and eggs.

 • 2014.12.06 18:03:21gbubu13

  Vitatkoznék mindenkivel. Kétlem, hogy a gyerek sérülne. Biztos vagyok benne, hogy a babának elsősorban szeretetre van szüksége, amit láthatólag megkap. Gyanítom sokkal nagyobb a sérülés esélye abban az esetben, ha valakit mondjuk lánynak nevelnek, de szeret autókkal játszani, és ezért kiközösítik, vagy amikor apuci a homofóbiája miatt 2 napig üvöltözik a gyerekkel oviban, hogy nem lehetsz tündér, pedig az, hogy el akarna játszani egy mesehőst, abból nem következik, hogy meleg lesz. Csak apuka számára egyértelmű következmény.

 • 2014.12.06 18:19:00D2

  Hát persze ez is olyan sztori, hogyha néhány "újságíró"-ra nem testálnák rá, senki se foglalkozna vele.
  Bizonyos korokban normális volt a pendelyes kisfiú is.

 • 2014.12.06 19:24:54paleo61

  belterj

 • 2014.12.06 21:01:33pizo

  Bolondok.
  És majd lesz belőle a manapság a neten fenn lévő sok "nem vagyok meleg, de férfiakkal szeretném csinálni" egyike...
  Hajrá...

  Zoli

 • 2014.12.06 21:13:19Kono

  Már hogyne sérülne... A gyermekeknek óriási szüksége van olyan támpontokra, amikhez igazodhatnak, különben bizonytalanok lesznek, hosszú távon pedig pszichológiai problémákat okoz! Ha még azt sem tudja, fiú-e, vagy lány, az óriási baj.

  "csak a szeretetre van szüksége..." Ez nem igaz. Szüksége van még biztonságra is, többek között. Pár fotóból ráadásul lehetetlen megállapítani, hogy a szeretetet megkapja-e.

  A gyermek a szülői mintát veszi fel, ami nem rákényszerített értékrend, hanem segítség.
  A kislány az apa szeretetétől válik nővé, de az édesanyjától tanulja meg a mikéntjét. Ez a világ legszebb és legtermészetesebb dolga. Ha a gyermek megkapja a szülőktől a fizikai és érzelmi szükségeinek betöltését, boldog lesz.

 • 2014.12.06 22:58:05Ancilla

  Egyszerűen nem értem ezt a szülői magatartást. Szerintem ennek a kisgyereknek, ha közösségbe kerül (ha kerül egyáltalán), akkor el kell döntenie, hogy fiú vagy lány. Hiszen pl. külön mosdója van mindenütt a két nemnek. Hová megy? Ha meg nem viszik közösségbe (ez derül ki a cikkből), az - szerintem - sokkal károsabb lesz a szocializációja, a személyiségfejlődése szempontjából, mint az, ha esetleg megmosolyogják, hogy fiú létére rózsaszín pólót vett magára.

 • 2014.12.07 00:08:02Beer Monster

  A kissrácnak szerintem nem lesz tőle semmi baja, még nyerhet is azon, hogy a cukormázas nagynénik kénytelenek egy kicsit észhez kapni.

  De a nő nyilatkozatai alapján rendkívül butának tűnik, és ebben a kombinációban benne van, hogy ha mégis törést okoz a gyereknek ez a szokatlan nevelés, akkor azt nem fogja tudni kezelni, vagy észre sem veszi. Aki bogarakról, fákról és szalmaházakról való tanítást és ilyen jellegű, tematika és iskola nélküli képzést teljes értékűnek tart egy gyermek értelmi, társas és lelki fejlődéséhez, az nem biztos, hogy a pszichés és szocializációs veszélyeket megfelelő biztonsággal tudja kezelni.

 • 2014.12.07 00:26:13Beer Monster

  Totális félreértésben vannak, akik azt hiszik, a gyerek nem tudja magáról, milyen nemű.

 • 2014.12.07 07:59:24chepunk

  Shopping!

  "azonnal el kellene venni a gyereket" És az állami neveldében ahol garantáltan köcsög kurtizánt csinálnak belőle biztos sokkal jobb lesz neki nem? Iszonyú böszme vagy!

 • 2014.12.07 08:24:33Mészáros Laci

  II. Frigyes császár meg akarta tudni, hogy az újszülöttek, ha nincs senki a közelükben, milyen nyelven fognak megszólalni. Néma szolgák nevelték a bezárt gyermekeket...

  Ez persze 800 éve történt.

 • 2014.12.07 08:28:12Mészáros Laci

  ...de ez a kísérlet sem új ("döntse el maga, mi akar lenni"), épp ma volt egy ilyen cikk a velveten, egy hermafroditaként született csecsemőről van szó. 16 éves kora óta prostituáltként dolgozik.

 • 2014.12.07 10:09:08prolee

  Retkes fasz a blogmotorotokba!

 • 2014.12.07 10:09:09prolee

  Retkes fasz a blogmotorotokba!

 • 2014.12.07 10:35:53muci

  Én úgy értem (a poszter nem az egyszerû fogalmazás irányába indult:), hogy a környezetüknek nem mondták meg a gyerek nemét. A rokonok, szomszédok, ismerôsök nem tudják, hogyan gügyögjenek; rózsaszín vagy kék ajándékot vigyenek stb.

 • 2014.12.07 11:23:44Münnich János

  ezek a szerencsétlen "hippi" szülők vsz. akkor se tudták hogy melyikük milyen nemű, amikor a gyereket nemzették
  egyébként ránézésre azt mondanám fiú, de milyen egészséges lelkületű férfi lesz így belőle ?! de legalább jól keresnek a pszichológusok, lesz elég páciens...

 • 2014.12.07 14:08:45Lajosforras

  Előrelátó szülők ezek. Majd jól nem a kisklapec fogja eldönteni, hanem a környezete. Mégpedig oly módon, hogy sehova se fog tartozni. Sok sikert az ilyen hülyeségekhez.

 • 2014.12.07 14:52:25vmaast

  Tök jó, amikor pár öntudatos és szerény okostojás kitalálja, hogy ők majd jobban tudják, mint a természet... ;-)

 • 2014.12.07 15:29:32inkvisitor

  De jó hogy mindeki mennyire tudja atutit... Arról persze nincs tudomása sokaknak, hogy az I. VH környékéig arózsaszín az fiús, a a világoskék meg lányos szín volt. Még Roosevelt USA elnökről is kering egy fotó a neten, ahol lányruhába öltöztetve szerepel, ugyanis teljesen normális volt 100 éve. Ruházatban, nevelésben tökéletesen elegendő a diferenciálás akkor, amikor már testileg megkülönbözetethetőek, és nem csak attól, hgoy megnézzük a lábuk közét. A kötelmek nélküli tanulást problémásabbnak tartom, mert az ember alapvetően lusta, és ha nem nagyon jó a magántanárja, akkor könnyen elsikkad az édekesebbnek tartott játék mellett az ismeretanyag.

 • 2014.12.07 18:33:10atvitt ertelem

  Milyen ostoba szülők! Szerintem csak a 15 perc hírnév hiányzik nekik. Már miért ne árulhatnák el a gyerek nemét? (Nem mintha a világ annyira kiváncsi lenne rá.. - legfeljebb csak mert mindenütt kihirdették, hogy ők aztán nem árulják el, nem és nem!)

  Sokkal egyszerűbb lenne, ha kijelentenék, hogy te, fiam (lányom) nyugodtan hordj rózsaszínű vagy bármilyen ruhát, és játszhatsz amivel csak akarsz, és lehetsz kazánkovács vagy manikűrös is nyugodtan, mert nekünk nincsenek ám előítéleteink!

  Ám ezzel, hogy kényszerítik őt és a tesóit is, hogy sehol se árulja el, fiú vagy lány, és ezt a témát sulykolják, komoly károkat okoznak a lelki fejlődésükben!

  Na meg azzal is, hogy elzárják a külvilág elől őket, és elveszik a lehetőségét annak, hogy normális kortárs közösségben szocializálódjanak.

  Szerintem még nem hallottak arról, hogy normális nevelés mellett is a gyerek személyiségétől függően lehet, hogy a kislányuk fiús típus lesz, de lehet, hogy nagyon is csajos, és egy kisfiú is lehet lányos, de lehet macsós is. De ezzel hogy eleve ezt a gender-nélküliséget sulykolják beléjük, és hippiként nevelik, megfosztják attól hogy egy normális, átlagember életét élhessék később. Mert ki tudja, lehet hogy ők arra vágynának, és nem a hűdekülönlegességre.

 • 2014.12.07 22:51:24Körömcsiga

  Srác lesz az :)

 • 2014.12.08 02:12:42sdani

  Magyarország, a 10 millió gyermekpszichológus országa. :D

 • 2014.12.08 05:13:55George Gershwin

  Shopping: "Az ilyenektől -akik kísérleteznek egy ember életével -- azonnal el kellene venni a gyereket."

  Egy gyereket erőszakkal elszakítani a szüleitől?!
  Ez sokkal több sérülést okozhat, mint egy hibás nevelés (egyáltalán van tökéletes nevelés?)

  Nekem se tetszik minden, ami a cikkben szerepel. Azzal messzemenőkig egyetértek, hogy nem szabad a nemi sztereotípiákat egy gyerekre ráeröltetni, de ez a család talán a ló másik oldalára esett.
  Én azért nem engedném, hogy a 8 éves fiam "she"-nak szólíttassa magát.
  Járjon rózsaszín cuccokban, ha úgy tetszik neki, soha nem mondanék olyat, hogy ez nem elég fiús, és ha más gyerek megjegyzéseket is tesz rá, mindig biztos lehet benne, hogy a családon belül senki nem fogja ezért megszólni.
  De azért a "he"-hez ragaszkodnék. Azért tudja azt, hogy ő fiú.

 • 2014.12.08 08:49:50zizi77

  George Gershwin, és ha véletlenül transznemű? Azzal is törést okozhatnál, ha női lélekkel születik férfi testben.
  A szülők erőszakos tiltakozását marhaságnak tartom egyébként, azzal együtt, hogy nem tiltanám se ettől se attól a gyereket kizárólag a neme miatt.

 • 2014.12.08 10:24:25HUN_Sector

  Azon se lepődnék meg, ha a szülők semmi oltást nem adattak volna be neki az egészség jegyében és mellékesen fénnyel táplálnék alkalomadtán. Ahogy írták, az ilyen idiótáktól a gyereket elvenni, őket meg dutyiba. Ahogy a "apát" nézem, odabent megszeretgetnék a kis homokost.

 • 2014.12.08 10:48:45aki mást mond az hazudik

  Egy olyan tarsadalomban sok hulyet eltart a sok normalis. Egy joleti, semmiben nem nelkulozo tarsadalomban nincs tetje, hogy par eszement eppen azzal probal hires lenni, hogy hogy neveli vagy nem neveli a kolykeit.
  A home schooling meg unschooling az teljesen elfogadott, semmi extra nincs benne, evezredekig mindenkit igy neveltek.
  De amivel ez a ket "szulo" ki akat tunni es 15 perc hirnevre es valami konyveladasbol bevetelre akar szert tenni, az az, hogy titkoljak a gyerek nevet. Es hogy ez mennyire hippi meg szabad es alternativ.
  Kozben ezzel csak azt bizonyitjak, hogy szerintuk mennyire fontos az ember neme, ok misztifikaljak,titkoljak, tarsitanak hozza tevkepzeteket.
  Elarulnam nekik, hogy az ember neme rakja ra a legkevesebb terhet a nyugati vilagban. Ezer mas hatas es elvaras van, ami sokkal jobban megbelyegez, valodi nyomasnak tesz ki.
  Ok a sajat nemisegi gender-fetisizmusuk miatt csak azt veszik eszre es annak tulajdonitanak jelentoseget, amit a maniajuk nekik diktal.
  Amugy a nemi hovatartozas pont nem egy titkolando dolog. Semmelyik termeszeti nepnel se tabu, pont, hogy ez a misztifikalas jellemzo a modern tarsadalmakra. A hippiskedes ezert cseppet se termeszetes, inkabb mesterkelt.
  Persze ok csak figyelemre vagynak, attention whore a helyes megnevezese ennek a jelensegnek.

 • 2014.12.08 11:00:11aki mást mond az hazudik

  Ja, ahhoz, hogy egy ember szabadon olyan ruhakat vegyen fel, olyan jatekokkal jatsszon, olyan dolgokkal foglalkozzon, amikkel akar, nem kell a nemet eltitkolnia. Plane Kanadaban.
  Pakisztanban lehet, hogy megvernek ha tutuben paradezna, de pont Kanadaban senkit nem erdekel. Talan pont ez a dolog nyitja, a szulok figyelmet akartak, azt, hogy beszeljenek roluk. Mert ha van egy fiuk vagy lanyik ainek engedik, hogy akarmit csinaljon, arra nyugaton mindenki megvonna a vallat, mert mi ebben a plane? Kanadaban mindenki szarik ra, mit csinal a masik. De ha bedobjak a mediaba, hogy ok titkoljak a gyerek nemet... Akkor beindul a mediacirkusz es megkapjak az ahitott figyelmet. Holott a gyerek helyzete semmivel sem szabadabb vagy kotottebb, mintha megmondtak volna neki, hogy fiu vagy lany, de amugy azt csinal, amit akar.

  Szoval tarsadalmi kiserletnek titulalni ezt eros tulzas, inkabb szenzacioehseg van emogott.
  A nemi jellegnek az allatvilagtol a primitiv tarsadalmakon at mindenhol jelentos szerepe van. Talan pont a legkevesbe egy Kanadahoz hasonlo liberalis tarsadalomban vannak nemhez kotodo stigmak, szabalyok. Viszont ott lehet a legnagyobb mediafelhajtast csinalni ebbol a hisztibol.

 • 2014.12.08 11:01:20aki mást mond az hazudik

  Ja, ahhoz, hogy egy ember szabadon olyan ruhakat vegyen fel, olyan jatekokkal jatsszon, olyan dolgokkal foglalkozzon, amikkel akar, nem kell a nemet eltitkolnia. Plane Kanadaban.
  Pakisztanban lehet, hogy megvernek ha tutuben paradezna, de pont Kanadaban senkit nem erdekel. Talan pont ez a dolog nyitja, a szulok figyelmet akartak, azt, hogy beszeljenek roluk. Mert ha van egy fiuk vagy lanyik ainek engedik, hogy akarmit csinaljon, arra nyugaton mindenki megvonna a vallat, mert mi ebben a plane? Kanadaban mindenki szarik ra, mit csinal a masik. De ha bedobjak a mediaba, hogy ok titkoljak a gyerek nemet... Akkor beindul a mediacirkusz es megkapjak az ahitott figyelmet. Holott a gyerek helyzete semmivel sem szabadabb vagy kotottebb, mintha megmondtak volna neki, hogy fiu vagy lany, de amugy azt csinal, amit akar.

  Szoval tarsadalmi kiserletnek titulalni ezt eros tulzas, inkabb szenzacioehseg van emogott.
  A nemi jellegnek az allatvilagtol a primitiv tarsadalmakon at mindenhol jelentos szerepe van. Talan pont a legkevesbe egy Kanadahoz hasonlo liberalis tarsadalomban vannak nemhez kotodo stigmak, szabalyok. Viszont ott lehet a legnagyobb mediafelhajtast csinalni ebbol a hisztibol.

 • 2014.12.08 19:09:56Babette .

  gbubu13
  Mindamellett, hogy ezt már én is túlzásnak tartom, nem látom azt a pontot, amitől sérülhetne a gyerek. És azt sem látom megalapozottnak, hogy el kellene venni. Semmi nem utal arra, hogy ne szerető gondoskodásban nőne fel."


  a fényevők is szerető gondoskodással rakják ki délben a gyereket a napra enni

 • 2014.12.09 01:22:48Gárdonyi Pál

  Olyan szegények, hogy ha ez a gyerek nem lenne fiú,akkor nem lenne neki mivel játszania.:).

 • 2014.12.09 09:44:53Hoppácska

  "Storm egyébként saját magáról időnként azt mondja, hogy "lány vagyok", máskor pedig azt, hogy "fiú vagyok"."

  Ezt nem értem. Azt hittem úgy nevelik, hogy nem is ismeri a fiú/lány szavakat. Ebben volna ráció.
  Így, hogy valójában ismeri, és tudja mi a különbség, értelmetlen az egész.

 • 2014.12.09 09:46:07Hoppácska

  "A home schooling meg unschooling az teljesen elfogadott, semmi extra nincs benne, evezredekig mindenkit igy neveltek."

  Ez így nem igaz. Amíg az iskola nem volt feltalálva, addig így neveltek - de amikor kitalálták, akkortól már az ókorban is az iskola volt az általános.

 • 2014.12.09 09:49:46Hoppácska

  "Még Roosevelt USA elnökről is kering egy fotó a neten, ahol lányruhába öltöztetve szerepel, ugyanis teljesen normális volt 100 éve. "

  Nem. :) Őt nem lányruhába öltöztették, hanem a csecsemőruhába. Amely - az egyszerűség kedvéért - nem nadrágból állt, hanem szoknyából.

 • 2014.12.09 09:53:02Hoppácska

  "Pl a szomszed ne mondhassa, hogy nahat fiu vagy es megis rozsaszinu a pulcsid. De a doki, a vedono, a szuleteai anyakonyvi kivonata tuti tudjak a nemet. A KULVILAG elott titkoljak el."

  Ideje lenne már eltörölni a hülye angol nyelvben ezt a nemi megkülönböztetést a harmadik személyben.

  Ha egyszer annyi bajuk van ebből.

  És aki szerint ez teljesen légből kapott ötlet, az gondoljon arra, hogy a tegezés is eltűnt az angol nyelvből...

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta