SZÜLŐSÉG

Andrew Wakefield és a nagy autizmusoltás-kamu

2014. november 12., szerda 11:35

Sokszor,több cikkben is utaltunk már arra, hogy az a kutatás, amely alapján az MMR oltást (és tágabban, a védőoltásokat általában) oltásellenes körökben összefüggésbe szokás hozni az autizmussal valójában hamisított volt. De külön erről a történetről még nem írtunk. Eddig, mert most itt van Wakefield "doktor" és a kamukutatás története.

1998 februárjában jelent meg a világ egyik legrangosabb orvosi magazinjában, a Lancetben az a cikk, amely oly mértékben ásta alá hosszú évekre az emberek védőoltásokba vetett bizalmát, hogy az egészségügyi szakemberek olyan betegségek ismételt, járványszerű terjedésétől tartottak, mint a kanyaró vagy a szamárköhögés, melyek pedig már hosszú évek óta nem jelentettek igazán veszélyt a gyerekek tömegeire, legalábbis a nyugati társadalmakban. A cikk főszerzője, egy Andrew Wakefield nevű londoni orvoskutató azt állította, hogy egy 12 gyerek bevonásával végzett vizsgálatának eredményei szerint ok-okozati kapcsolat mutatható ki az MMR-oltás (ez egy kombinált, a mumpsz, a kanyaró és a rubeola ellen védő oltás, amit 1988-ban vezettek be Nagy-Britanniában) és az autizmus, illetve a súlyos vastagbél-gyulladás kialakulása között.

Wakefield valójában már korábban megkezdte kereszteshadjáratát a védőoltás ellen, a lavina azonban a cikk megjelenése után indult el. Wakefield arra buzdította a szülőket, hogy ne adassák be gyerekeiknek az MMR-oltást, helyette válasszanak monovalens (nem kombinált, csak egy-egy betegség ellen védő) oltásokat a fenti három betegség ellen, melyeket egy-egy év különbséggel adassanak be. Sikerrel járt: míg 1994-ben még az angol anyák majd 90%-a megbízhatónak tartotta az MMR-oltást, ez az arány a 2000-es évek elejére alig haladta meg a 60%-ot, és nagy mértékben csökkent a beadott MMR-oltások száma is: volt, ahol a 2000-es évek elejére 80% alá esett az adott évben beoltott gyerekek aránya, ami erősen fertőző betegségek esetén, mint például a kanyaró, már olyan alacsony átoltottsági érték, hogy nem valósul meg a betegség elleni védettség csoportszinten, azaz ismét az a veszély fenyeget, hogy járvány tör ki.

A hisztéria gyorsan átterjedt az USA-ra is, ahol Wakefield – aki állítása szerint erkölcsi kötelességének érezte az oltás elleni küzdelmet – már „autizmusjárványról” beszélt. Harcos oltásellenes csoportok buzdítottak nem csak az MMR, de minden oltás mellőzésére. Ennek eredményeképpen az 1990-es évek végén született gyerekek közül becslések szerint az USA-ban 125000 nem kapta meg az MMR-oltást.

Majdnem sikerült...

Egy Brian Deer nevű oknyomozó újságíró azonban beleásta magát az ügybe, és évekig tartó, szívós munkával igencsak meglepő dolgokra bukkant. Kiderítette, hogy két évvel a nevezetes cikk megjelenése előtt egy Richard Barr nevű ügyvéd szép pénzért felbérelte Wakefieldet (összesen majdnem félmillió fontot kapott a doktor), hogy gyártson a majdan a bíróság előtt is megálló bizonyítékokat az MMR-oltás ellen. Barr indítéka pofonegyszerű volt: sok pénzt remélt az oltást gyártó gyógyszergyárak ellen indított kártérítési perekből, melyekhez a felpereseket azon családok köréből kívánta toborozni, akik érintve érzik majd magukat az ügyben. Barr mögött pedig egy harcos oltásellenes szervezet, a JABS állt. Ezt a csoportot olyan szülők hozták létre, melyek arra gyanakodtak, hogy gyermekük autisztikus tüneteiért az MMR-oltás tehető felelőssé. Tehát a kezdet kezdetétől arról volt szó, hogy bármi áron, de „bizonyíték” kell az oltások veszélyességéről.

Ezek után nem meglepő, hogy a vizsgálati eredményeket több helyen is meghamisították, hiszen hozni kellett az elvárt eredményt, azaz az oltás veszélyességét alátámasztó adatokat. Például, noha a tanulmány azt állította, az autisztikus és emésztőszervi tünetek alig napokkal az oltás beadását követően jelentkeztek a gyerekeknél, kiderült, hogy valójában egyetlen egy gyereknél lehetett diagnosztizálni regresszív autizmust, és nála is az oltás beadása

előtt

jelentkeztek a tünetek. Szintén beszédes, hogy sem Wakefield – akit erre a munkáltatója később felszólított –, sem más kutatók nem tudták megismételni a kísérleti „eredményeket”, azóta sem, márpedig a tudományos világban alapvetés, hogy az, hogy valaki egyszer bizonyított valamit, nem elég: egy kísérlet, vizsgálat csak akkor állhat meg, ha az eredmények reprodukálhatóak.

Az már csak hab volt a tortán, hogy a vizsgálatba bevont 12 gyerek nagy része – micsoda véletlen! – a JABS-hoz vagy Richard Barrhoz köthető szülők gyereke volt.

De más dolgok is kiderültek: alig kilenc hónappal az előtt, hogy Wakefield arra kezdte buzdítani a szülőket, hogy ne adassák be gyerekeiknek a kombinált oltást, kérelmet nyújtott be az angol szabadalmi hivatalhoz: egy kanyaróellenes oltás szabadalmát. Nem kell különösebben rosszindulatúnak lenni ahhoz, hogy az embernek rögtön az jusson eszébe, milyen jól jött volna Wakefieldnek, ha betiltják, vagy legalábbis besározzák az MMR-oltást.

Deer 2004-ben lépett a nyilvánosság elé a nyomozása eredményeivel. Óriási botrány lett, még Tony Blair is megszólalt az ügyben. Ő is az MMR-oltás mellett foglalt állást, kérte a szülőket, hogy adassák be azt a gyerekeiknek. A Lancet bocsánatot kért, a tanulmányt visszavonták, Wakefield – aki a mai napig tagadja, hogy szándékosság állt volna az ügy hátterében – orvosi engedélyét bevonta a kamara. 2011-ben a British Medical Journal több lapszámon át foglalkozott az üggyel, összeszedve a legfontosabb részleteket.

Mi a helyzet most?

Érthetetlen módon még mindig sokan hisznek Wakefieldnek, holott dokumentumok, hangfelvételek és jegyzőkönyvek bizonyítják, hogy előre megtervezett és szisztematikusan felépített rágalomhadjáratról volt szó, ahol a jó öreg indíték a pénz volt. Szerencsére a józan ész is hallatja a hangját: 2011-re a szigetországban a gyerekek 91%-a megkapta az MMR-oltást, azaz az oltottság elérte a Wakefield-féle rágalomhadjárat előtti szintet. Az USA-ban azonban nem ilyen rózsás a helyzet: húsz éve nem volt annyi kanyarós eset, mint mostanában.

Számos kutatás foglalkozott már és foglalkozik ma is az autizmus és az oltások esetleges összefüggéseivel, de soha, senkinek nem sikerült összefüggést találnia.

Amit a fenti cikk nem állít:

 • Nem állítja, hogy az oltásoknak nem lehetnek mellékhatásaik.
 • Nem állítja, hogy a gyógyszergyárak jótündérek, akik merő emberbaráti szeretetből működnek.

Az angolul tudó, rengeteg idővel rendelkező elszánt olvasók minden részletre kiterjedően is tájékozódhatnak az ügyről: http://briandeer.com/mmr/lancet-summary.htm

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2014.11.12 12:00:56Mészáros Laci

  Ez egy tudományos szemléletű cikk.
  Az emberi psziché nem tudományosan működik.

 • 2014.11.12 12:40:47százfogú c.zenekar

  @Mészáros Laci: Ezzel csak egyet tudok érteni...

 • 2014.11.12 12:41:33Pannon Puma

  ehhez képest elég sokan hisznek ebben. egyébként az mióta tudományos kísérlet, amit egy 12-es mintán végeznek, még ha statisztikai alapon válogatták volna is?

 • 2014.11.12 12:57:24John Doe3

  Szvsz nem helyes, hogy a cikk menet közben a "vizsgálat" szót a "kísérlet" szóra cserélte, ugyanis a két fogalom nem azonos. Kísérletről adott esetben már csak etikai okokból sem lehetne beszélni...

 • 2014.11.12 13:04:50nyelv-ész

  De én hinni akarok! Ebben is, a chemtrailben is, és az ufókban meg a gyíkemberek világméretű összeesküvésében is! Hogy jöttök ti ahhoz, hogy a hívőket megingassátok hitükben? :-)

 • 2014.11.12 13:38:13Pannon Puma

  John Doe3, én efölött simán elsiklottam. viszont a lényeget kiolvastam: trágya emberek mahinálnak, hogy a másik trágya banda elől egy kis baksist ellopjanak. de a trágya banda legalább egy kis jót is tesz, már ha nem vagyunk elvakult oltásellenes-hívők...

 • 2014.11.12 17:52:57Haloperidol

  Jó cikk, jó, hogy foglalkozik a divány ilyennel.

  Rengeteg kárt csinálnak a barom antivaxxerek, mint pl a nebáncs.hu szerzői és olvasói.

  Magyarországon is megjelent már a biznisz, pl. a homeopátiás oltáskivezető készítmény, amit pár ezer forintért lehet kapni. Mekkora kamu és ugyanakkor mekkora biznisz...annak, akinek van gyomra hozzá.

 • 2014.11.13 02:37:27Dworkyll

  A kedvenc írásom a témában:[link]

 • 2014.11.13 06:55:43wmiki

  tudomány = folyamatos hazugságok sorozata

 • 2014.11.13 08:48:43ügyfélszolgálatos

  wmiki = folyamatos idiótaságok katyvasza

 • 2014.11.13 09:14:34Gera

  Vicces a disclaimer a cikk végén, de ne higgye a szerző, hogy bármi hatása lesz :)

 • 2014.11.13 10:35:46to:rppapa

  Mottó: Nehezebb valakinek beizonyítani, hogy hülyítik, mint behülyíteni.

 • 2014.11.13 21:53:29miketbeszéltek

  wmiki: Az apostoli királyságotokban ez alapján tervezitek megszervezni az oktatást?

 • 2014.11.13 21:58:03miketbeszéltek

  Kifejezetten szimpatikus a cikk a végszavával. Az oltásellenes hülyítés elleni jogos harc hevében ugyanis időnként előfordulnak a másik végletbe történő átesések is.

 • 2014.11.13 23:08:29X32zpf

  Jó sok időbe tellt, mire ide is eljutott az infó...
  Másrészt, létezik egy Rett-szindróma nevű betegség, ami 99%-ban lányoknál fordul elő, mivel X kromoszóma hiba okozza, de pl egy XXY kromoszómás fiúnál (a Klinefelter-szindróma nem annyira ritka jelenség, mint az ember gondolná) is simán megjelenhet. Az oltás ellenesek esetleírásai egy az egyben a Rett-szindrómát írják le. De persze genetikai vizsgálatot nem csinálnak, mert nyilván az MMR a ludas és még a Hold sem létezik, csak a megtévesztés kedvéért festik oda minden nap az égre... Pfff... emberi hülyeség... határtalan...

 • 2014.11.13 23:27:57miketbeszéltek

  Igen, és az a megdöbbentő, hogy még az orvosok közül is sokan támogatják ezt a tébolyt....

 • 2014.11.14 16:11:21X32zpf

  Én még soha nem találkoztam praktizáló gyermekorvossal, aki az oltásokat ellenezné. Ha találkoznék egyel, valószínűleg megcsodálnám, mint egy érdesek bogárfajt, és megkérném rá, hogy esetleg adja vissza az Ecserin vett diplomáját... Aki csak középiskolai szinten tisztában van a biológiával, kémiával, azt biztosan nem lehet meggyőzni ekkora marhaságról...

 • 2014.11.14 17:50:31Miara999

  nálunk Labant Csaba nyomja ezt a hülyeséget, és sajnos tragédia lett az eredménye :( és ez egy országgyűlési képviselőjelölt.... és nem ítélik el az ilyeneket?! felháborítónak tartom az egészet, akik nyamvadt összeesküvés-elméleteket, hazugságokat, alaptalan hülyeségeket (amiknek egyébként semmi bizonyítéka nincs, vagy ha kreáltak is egyet már réges-rég megdöntötték) próbálnak mindenkire rázúdítani. aztán meg mennek az 5 fős anti-chemtrail tüntetések. kb mintha a semmi ellen tüntetnének (a legutóbb labant is összeállt a többi eszelőssel....) ha az őrültek így összejönnek, kicsit ijesztő

 • 2014.12.01 16:35:50galaxiscsirke

  Azon az apróságon nem képes senki elakadni, hogy az autizmus VELESZÜLETETT. Tehát elég nehéz már megszületett, kialakult idegrendszerű gyereken produkálni oltással (hacsak azóta föl nem találták az időutazás elvén működő retroaktív oltást,ami visszamenőlegesen van hatással a magzatra...). Ennyi. Azzal én is egyetértek, hogy 12 fős minta az NEM minta ilyen kísérletnél. 5000 (esetleg 10000) fölötti mintával országonként, kontrollcsoportokkal,kettős vakkísérlettel és minden egyébbel talán tisztességes kísérletnek lehetett volna nevezni, de akkor nyilván hamar kibukott volna,hogy a feltételezést NEM igazolja a kísérlet...

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta