SZÜLŐSÉG

Negyvenhez közelítő férfi spermája

2014. november 8., szombat 15:35

Negyvenhez közelítve bármennyire is fickósnak érzi magát a férfi, magában, titokban, (liberáliséknál nyíltan és felvállalva) komoly párkapcsolatában is ugyanúgy stíröli a csajokat, mint kölyökkorában, hiába a jóleső nemi gerjedelem, ha a spermája már nem a régi. Keserű felismerés a macsó társadalom hím tagjainál a férfiöregedés előszeleként, ha a spermájuk gyengécske minőségére kerül szó, akár négyszemközt, akár hivatalosan. Persze eleinte még semmit sem tudhatnak biztosan. Csak találgatnak, sötétben tapogatózva. Szemérmesen.

Negyven küszöbén azért a legmakacsabb, legkevésbé sem gyerekpárti, későn érő férfitípust is el-, elkapja a pánik, hogy megfelelő utód nélkül tengeti tovább a haszontalan, földi létét. Komoly kapcsolatot negyven idusán nem sokáig lehet kihúzni a gyerektéma felvetése nélkül, közösen sóhajtozva a nagycsaládos életérzésről, vizitálva a szintén gyerek nélküli ismerős párokat.

A férfiak nagy többsége még várna, időt kérne, hogy valóban felkészüljön az apaszerepre, nekidurálja magát az elhatározáshoz. Végre a férfi letisztázza magában, hogy szia a régi életének, új szakasz kezdődik, felelősséget vállal. Keletkezik a közös szándék, papír és ceruza, fejléces papíron jobbra a lány nevek, balra a fiú nevek felvésve. És akkor érkezhetnek menetrendszerűen az első csattanósabb pofonok.

Amikor már fejben apa lett, tiszta lapot nyit az életében, a megtervezett, várt gyerek közeledésére jófiúvá lesz, az utcán és a metrón is másképp tekint a kis kölykökre, odasandít a babakocsik tartalmára, régen hallott gyerekdalocskákat idéz maga elé. Aztán hiába is számolgatnak bőszen és bújnak ágyba, csatakosra gyűrve a lepedőt, a kezdetben könnyűnek hitt gyermeknemzés, hosszas várakozásba fullad.

shutterstock 181677458

A férfiak eleinte még nem fognak gyanút. Lelkesedésük töretlen. Ők akár naponta bizonyítanának az ágyban, de bizonyos női dolgokkal kapcsolatban nincsenek naprakészen informálva. Elsiklik, talán lankad is a figyelmük a gyerekprojekt körül. Hirtelen kapnak észbe: Néééé már hónapok elteltek, minden este szexelünk, te időközönként véreztél is, vagy nem? Hol késik hát ez a kölyök?

A férfiember, hiába a nagy hang, kényes, otthoni témákban jóval szemérmesebb és tudatlanabb, mint a nők, akik az internet rabságában, posztokból és kommentekből informálva, barátnőikkel folytatott beszélgetéseikből kiokosodva, sokkal behatóbb ismeretekkel rendelkeznek a hiába való gyermeknemzés és a meddőség okai felől.

A férfiak, mint a sunnyogó macska a tejföl körül, ólálkodnak a mindennapos kudarcaik tájékán, még nem mernek rákérdezni, és szembesülni a lehetséges valósággal, amit a legrosszabb, férfiatlan álmukban sem képzeltek maguk elé.

Aztán a félelem, az aggódás már kitapintható, és annyira azért a férfiak sem hülyék, hogy ne konstatálják, valami csak nem stimmel. A nőknél egyre gyakoribb az elcsüggedő sóhajtozás, magányos merengés a sötét fürdőszobában a kád peremén ülve, pityeregve, kezükben a negatív tesztet szorongatva.

A szokásos esti pornónézegetést felváltja a női portálok látogatása, és a férfi egyhamar elveszik a „női meddőség”, „férfi meddőség”, „gyenge a férjed spermája” topikok rengetegében, becsülettel végigrágja magát az egész ügyön és arra az elhatározásra jut, ez velem nem fordulhat elő, az én spermám igenis életerős, helye van az evolúció forgatagában.

Nincs kihez fordulni élő szóért vagy tanácsért, a haveri beszélgetések alapját nem a férfi meddőség témája határozza meg, de különben is, minek, ha a barátok sem otthonosak a témában, és egyáltalán: ez gáz!

Marad az internet, kigúvadt szemekkel meredni a monitorra, olvasni a rengeteg, esetenként dezinformáló, zavaró fórumot, majd jön azok tartalmának kényszeredett feldolgozása. A bűnbak, a hibás keresése és megnevezése, bármekkora is a szerelem, és az összhang, jól működő kapcsolatban is óhatatlanul is felszínre tör. Kibújik. Eleinte még halkan fortyog a felszín alatt, de sokáig már nem lehet halogatni a leülős nagybeszélgetés elodázását, a sérelmek terítését, a bűnös megnevezését.

Túl sok idő telt el az elhatározás óta, közel egy esztendeje folyik a próbálkozás. A családi ebédeknél is elhalkulnak a régóta vágyott unoka jövetelét firtató, kellemetlenkedő kérdések. Már mindenki tud a lehetséges fiaskóról, a szülőktől a közvetlen szomszédig, sunnyogva jár a férfi, egyhamar oda lesz az önbizalma, vívódik magában.

A férfiak nagy része elsőre kikéri magának, hogy a spermájuknak bármilyen baja is lehet. Nyilvánvaló, hogy a hiba nem bennük rejlik. Elképzelhetetlen! Csakis a nő hibája lehet! Ki másé? Az Ő spermájuknak, aminek a minőségének és gyorsaságának következményeként kölyökkorukban megkeserítette a financiális életüket, fizetve a kényszerű abortuszokat. Mi baja lehet az Én spermámnak?

Az eltelt húsz esztendőről, a mértéktelen dohányzásról és alkoholfogyasztásról persze mélyen hallgatnak, ex barátnők sokaságáról, az óvszer mellőzése jó darabon, és a titokban lezavart kóbor numerák is hirtelen elfelejtődnek. Mintha elő sem fordultak volna. Amikről könnyedén elfeledkezik a férfiember, de a test és a sperma nem felejt.

shutterstock 138640430

Hiába is a felvilágosult értelem a gyötrelmes kivizsgálás szó hallatán, beindul a feltétlen reflex, selejtesnek hiszi magát a férfiember, noha még hátra van a mindent eldöntő vizsgálat. Gyarló módon már csak abban bíznak, hogy a másikban van a hiba, és jöhet majd a társ felé tanúsított nagylelkű megbocsátás, és egy új életszakasz megkezdésének átbeszélése, ha mindenképpen megmaradt akár egy idegen gyerek iránti közös ragaszkodásuk.

Menetközben a nőről kiderül, testileg is alkalmas a gyermekvállalásra. A férfi megretten, mint a büszkeségében megsebzett hím járja körbe a spermavizsgálat metódusát, és bármennyire is felnőtt a feladathoz, és akarja azt a saját gyereket, arcán és a lelkében érzi a stigmát, miközben átveszi az edénykét egy alig nagykorú nörsztől, amiben önmagát a csúcsra juttatva lecsapolja a saját spermáját. Várakozik az eredményre, aminek zöngéje mindörökre megváltoztatja az életét, és az önmagáról kialakított képét.

Negyvenes férfiember a legkevésbé sem így képzeli el a gyermekvállalás csodáját.

Gantner Ádám. Író

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2014.11.08 15:54:15gchg

  Annyira azért nem sajnálom szegény negyvenes férfiembert. Az ő meddőségi vizsgálata egy orgazmusból áll, a kanyarban sincs ahhoz képest, amin egy nőnek kell átesnie.

 • 2014.11.08 16:23:17garfield11

  Érdekes a cikk...na már most egy negyvenes férfinek nem a csajokat kell stírőlni és pornónézegetést is ki hagyhatja. Szeretni kell a párját úgy isten igazából és oda figyelni mit akar a NŐ! Utána nem lesz gond a nemzőképességel sem. Ja meg nem negyven évesen kell rájönni, hogy nincs gyerek és kéne meg a család, szeret, meg minden. Addig meg élt, jobban mondva kiélte magát...

 • 2014.11.08 16:37:45kacsa232

  garfield11: ha a szüleid nem tesznek a segged alá egy házat huszonévesen, akkor bizony jó, ha egy férfi 40 éves korára tud megteremteni egy minimális egzisztenciát, amivel bele mer vágni a családalapításba;)
  Lehet persze ész nélkül is, és akkor 40 évesen már csinálhatod a kölköket a 2. vagy 3. nőnek!

 • 2014.11.08 16:59:26nicktolvajmentesítő_kovi1970

  Vagy, leendő kismamajelölt titokban fogalmazásgátlót szed.

  Persze ettől még lehet, hogy nem passzolnak össze. De majd a postás besegít oszt lesz gyerkőc is. Persze megvan a dolog előnyös oldala is. Nem kell vagyonokat költeni kotonra. Mázlista!

 • 2014.11.08 16:59:44UdjanMineck

  gchg: egy részvétlen, empátia nélküli seggfej vagy. Remélem, az élet más területén kapsz hasonló pofont, de akkorát, hogy amíg élsz, beleremegsz.

 • 2014.11.08 17:01:37UdjanMineck

  Sajnálom a poszt apropóját és szenvedő alanyát. Egy kérdés, elnézést a tájékozatlanságért: a lombikban való nemzés sem vezet eredményre ilyen eset(ek)ben?

 • 2014.11.08 17:15:06teeszmalac

  ismét egy okádék, férfiellenes, nőmosdató feminista propagandaposzt, rendelésre írva. a szerző bár férfinév mögé bújik, ilyen stílusban csak egy férfigyűlölő feminista tud írni.

 • 2014.11.08 17:22:33garfield11

  Kacsa! lehet, hogy igazad van a mai világba nem könnyű érvényesülni és egy férfinek bizony nehéz súly van a vállán. Nekem se tettek a seggem alá semmit és a férjemnek sem! Van 5 saját gyerekünk ja és negyven éves a férjem:) Másrészről a meddőség mindkét félnél előfodulhat sajnos...de nem gondolom, hogy egy férfi pont negyven éves korára lesz nemzőképtelen! ezt a cikk írójának üzenem

 • 2014.11.08 17:47:47rozsaszinmajom

  "megkeserítette a financiális életüket, fizetve a kényszerű abortuszokat." baaaazmeg : D hát, már nem sajnállak

 • 2014.11.08 18:46:01smartdrive

  ja hát akinek haszontalan a földi léte... azzal miért is foglalkozunk? azt le kell darálni haltápnak

 • 2014.11.08 19:04:04zetevar

  rozsszinmajom - ott a pont!

 • 2014.11.08 19:05:44Gapci

  Sziasztok fiatalok és idősebbek.
  Én azt hiszem egy kicsit más korosztály vagyok, mint akik itt blogolnak és csak annyik szeretnék elöljáróban mondani, hogy csak emiatt a cikk miatt regeltem.
  A magam történetét osztanám meg - és ezzel be is fejezem a blogolást.
  39 évesen kezdtem új életet.
  Pár év múlva barátnőmmel gyereket vállaltunk, aki 9 hónaposan nyoszolyólányként vett részt esküvőnkön. Aztán úgy döntöttünk, hogy legyen még gyerek. Megtettünk mindent a siker érdekében, de sehogy se jött össze a dolog. Eltelt hosszú három-négy év,siker nélkül, majd elkezdődött a szokásos tortúra: nőgyógyász, majd androlódus. A mintát 5 napos szünet után feleségem aktív és természetes segítségével sikerül leadni. Egy hetes várakozás után hívtak be. Az eredményt egy idős doktor közölte velem. Szomorúan a szemembe nézett, vállamra tette a kezét (csak az egyiket! :) ) és közölte némi átérzéssel, hogy: " Uram, Önnek nem lehet gyermeke...". Nagyot sóhajtott, nagyot sóhajtottam. Másnap reggel feleségem pozitív terhességi tesztet tett elém...
  Na, jó. Második gyerek után jöjjön a harmadik.
  Ha ennyi a kivárási idő, uccu neki, csapjunk bele, adjunk a teret a lehetőségeknek.
  A jelenlegi állapot: a két lány után a harmadik 11 hónapra jött...
  Akkor én 52 voltam.
  Ennyit a negyvenhez közelítő férfiak spermájáról... :)

 • 2014.11.08 19:10:17Hátrányos helyzetű kaviár

  Gapci.
  Hm, izé .. nem is tudm, hogy mondjam finoman, de lehet nem ártana még egy teszt, há érted, hogy mondom ....

 • 2014.11.08 19:11:32zetevar

  Kacsa, sokan teszik pénz- és egzisztenciafüggővé a családalapítást, pedig nem kellene. A gyerekvállaláshoz két szülő kell, akik szeretik és főleg ismerik egymást és van felelőségtudatuk. Persze, küzdelmesebb az anyagi háttér megteremtése 1-2-3 (nálunk 3) csemetével a nyakunkban, de ha a fenti feltételek megvannak, kellő humorral át lehet hidalni a nehézségeket is. A gyereknek sem jó, ha ezüstkanállal a szájában születik és nem tapasztalja meg, hogy - bizony - vannak az életben nehézségek, időnként küzdeni sem árt...stb.

 • 2014.11.08 19:38:21gigabursch

  Kissé unalmas állandóan a Díványnak az a téma futama, ami az ökológiai zsákutcák állandó önsajnálatáról szól.

  15 éves érettségi találkozónkon osztálytársaim felének nemhogy gyermeke, de még tartós, megállapodott párja sem volt.
  Egytől-egyig mind csak várnak, de sose fogják fel, hogy zsákutcában tévelyegnek, hiába mondják nekik, hogy ez így nem jó.

  Ennyi erővel cikkezhetnének a 85 éves emberek nemzőképességéről is.

 • 2014.11.08 19:40:26nicktolvajmentesítő_kovi1970

  Ja, a pénz nem boldogít. A hiánya meg főleg...

 • 2014.11.08 19:44:30gchg

  UdjanMineck: én pedig azt kívánom neked, hogy éld át, min kell egy meddő NŐNEK átesnie! Tudod, miből áll az ő meddőségi vizsgálatuk? Leírom neked. Először is, két évig le se szarják őket, addig csak aggódhatnak. Utána jöhet naponta a hőmérséklet mérése, hüvelynyák nézegetése, LH hormon nézése. Utána vérvizsgálat a ciklus meghatározott napjain, havonta háromszor. Közben UH vizsgálatok. Meg hüvelyi vizsgálatok is, természetesen, nehogy valami kis fertőzés álljon csak a baba útjában. Méhtükrözés. Átjárhatósági vizsgálat. Laparoszkópia. Endometriózis miatti műtét. Hormonterápia. (Sok esetben a pár férfi tagját csak ekkor kezdik vizsgálni.) Ha lombikra kerül a sor, akkor előbb hormonnal turbózzák a nőt, hogy egy helyett sok petéje érjen meg egyszerre. Aztán ezt műtéti úton kiveszik. Majd visszaültetik, és jöhet az imádkozás, hogy megtapadjon az embrió. Szóval engedtessék meg nekem, hogy ne a pár férfi tagját sajnáljam, akinek a meddőségi vizsgálatokból mindösszesen annyi jut, hogy le kell adnia némi spermát.

  Ezek után meg pláne: "Az Ő spermájuknak, aminek a minőségének és gyorsaságának következményeként kölyökkorukban megkeserítette a financiális életüket, fizetve a kényszerű abortuszokat. Mi baja lehet az Én spermámnak? Az eltelt húsz esztendőről, a mértéktelen dohányzásról és alkoholfogyasztásról persze mélyen hallgatnak, ex barátnők sokaságáról, az óvszer mellőzése jó darabon, és a titokban lezavart kóbor numerák is hirtelen elfelejtődnek."

  Szerencsére az írásból egyértelmű, hogy fikció. De ha mégsem, úgy vagyok vele, hogy övé a Darwin-díj.

 • 2014.11.08 19:47:39Csillámdementor

  38 vagyok, 1 fő+2 másoddiploma, 3 -nem ecseris- felsőfokú nyelvvizsga, 13 év egyéni vállalkozás, euróválság, takarékoskodó cégek, bezárás, 2 éve munkanélküliség. Se lakás, se autó, se tartalék, igaz adósság sincs. Eszem ágában sincs gyerekre gondolni. Egyébként épp 10 éve nyáron váltam, akkor decemberben voltam a Krio-ban, asszonták 20 millió/ml alatti a cucc, sok az ostor nélküli, a lassú, meg a felpuffadt, degenerált kis úszóbajnok. Vagyis terméketlen. 2007, új kapcsolat, 40 millió/ml, "normospermia". Erre varrjak gombot. A rózsaszín szoba ott nem is rózsaszín, hanem egy fürdőszoba ócska, régi pornóújságokkal. Még jó hogy vittem egy kis hazait. Egyébként hererákból felépült haverjaim (2 fő), NULLA élő spermával belefogtak. Mindkettőnek ma már 2 gyereke van, bármiféle orvosi beavatozás nélkül. Nem kell nyávogni, előre is meg lehet nézetni, nagyobb pénzmaggal a cuccost le is fagyasztják és őrzik -ez itt most nem a reklám helye. Donoroknak 200 millió/ml feletti a produktum, asszem. Anno még 7500Ft-ot adtak a Klinikák andrológiai osztályai a "fehér aranyért", de csak max. 3-szor lehetett, nehogy túl sok genetikailag hasonló gyerek szülessen egy régióban.
  Alul nyitott, vagyis nem combra simuló boxer, nyáron pucér alvás, télen is mellőzzük a fecskét avagy kisgatyát. Egészséges étkezés, no cigi, minimál alkohol, normál szexdrive. Én is bújom asszonykám pszichós újságjait, szerintem nemcsak a nők tudják pszichésen blokkolni a terhességet, vagy ellenkezőleg álterhességet produkálni, hanem a férfiak is, bár ez csak sejtés. Egyébként meg hülye az, aki csak a barátai, a szülei meg egyéb "ösztönzők" hatására akar gyereket. Egy őszinte párkapcsolathoz "a mikor és mennyi gyereket" kérdés is hozzátartozik. Elégtelen válasz esetén lehet más hím-, nő egyedet választani, van belőlük további 3,5 milliárd.

 • 2014.11.08 20:33:57Kekeckokec

  Én 45 évesen kezdtem új kapcsolatot. Páromnak -bár alkalmas rá-előző kapcsolatában nem született gyermeke. Nekem 5 gyerekem van, az előző kapcsolatomból. 5 éve próbálkozunk, nem használunk semmilyen védekező eszközt, eredmény semmi. Előbb array gondoltam, hogy velem semmi baj, hiszen bizonyítottan alkalmas vagyok:-) és talán valami agyi blokk van. Mostanában azonban felötlött bennem, hogy esetleg tényleg azén spermámmal van baj? Ugyan nem alkoholizálok, nem dohányzok, viszont a stressz elvégezte a maga rombolását: pajzsmirigy-túltengéssel kezeltek, és ma is gyógyszert szedek, igaz, ennek nincs a termékenységekre ható mellékhatása. Akkor most mi van? Mindent megadnék azért, hogy neki is megadasson a szülői érzés....

 • 2014.11.08 21:01:10csepke

  kekeckokec: "Akkor most mi van?" semmi, csak öregszetek. Nagyon jól van ez így, hogy időt hagy a természet arra, hogy az utolsó utód is felnevelődhessen még a szülők életében.

 • 2014.11.09 07:25:34aki mást mond az hazudik

  " Az eltelt húsz esztendőről, a mértéktelen dohányzásról és alkoholfogyasztásról persze mélyen hallgatnak, ex barátnők sokaságáról, az óvszer mellőzése jó darabon, és a titokban lezavart kóbor numerák is hirtelen elfelejtődnek. Mintha elő sem fordultak volna. Amikről könnyedén elfeledkezik a férfiember, de a test és a sperma nem felejt."

  Hat az iro urasag elegge el van tevedve, ezek faktorok ugyanis akarmennyire is hatnak a sperma minosegere, szamara, kozel sem okolhatok mindenert. Maradjunk annyiban, hogy az egeszsegtelen eletmod, drogok, dohanyzas, alkohol, vegyszerek sokkal jobban artanak a nok petesejtjeinek, mint a ferfi spermajanak. Ugyanis a petesejt szuleteskor mar mind megvan, kumulalodnak a karos hatasok bennuk.
  A ferfi sem jatszhat felelotlenul a testevel, megis sajnos a szimpla oregedes elsosorban a nok termekenysegere hat pusztitoan. Nem.ritka, hogy egy ferfi 60 ev felett lesz apa, noknel ez lehetetlen.
  Azt sem gondolnam, hogy a nemzokeptelenseg ilyen stigma lenne, tobb olyan sikeres ferfit ismerek, akik hazasok, de a novel kozosen a gyermektelenseg mellett dontottek. Pedig mind nagycsaladbol szarmazik, megis a jo allas, magas fizetes, sok szabadido mellett nem akarnak gyerekkel veszodni.
  Ket veglet van, aki nagyon nem akar gyereket: nagyon csoro, ha felelossegteljes es a nagyon gazdag, mert irigyli a joletet egy esetleges gyerektol.
  A kozte levok meg paraznak, hogy meglegyen minden, anyagilag, biztonsagos korulmenyek, megfelelo partner, persze sose lesz tokeletesen egybevago minden, ezert aztan csusznak kifele az idobol. Es ok azok, akik a meddoseg miatt esetleg parazhatnak.

  Meg annyit, hogy mindenki vegeztessen apasagi tesztet. A ferfiak harmada nem a sajat gyereket neveli, ez statisztikailag ki van mutatva.

 • 2014.11.09 11:30:33Amethyst Deciever

  "megkeserítette a financiális életüket, fizetve a kényszerű abortuszokat." a jo kurva anyad :D

 • 2014.11.09 11:43:44Amethyst Deciever

  De most komolyan ezt tenyleg le lehet irni, igy, hogy az abortusz megkeseriti a FINANCIALIS eletet? a jo. kurva. anyad. Ilyen ostoba gusztustalan cikket eletemben nem olvastam meg a temaban, koroket ver a legretardaltabb huvelynyak-nezegeto es ovulaciorol es babaprojektrol megallas nelkul pofazo tenyeszkocakra is. Oszinten remelem, hogy a cikkiro, mar ha egyltalan valos es letezo szemely hamarosan impotens is lesz, vagy elevenen lerohad a farka, igy meg veletlenul sem tud senkit tobbet abortuszra kuldeni a kibaszott PENZEN. Ennek em csak a spermai poshadnak hanem az egesz lenye.

 • 2014.11.09 12:25:39mellébreszéd

  Mikor volt ő író? A leírtak az ő unalmas életéről szólnak. A könyvei is. Grafomán életművész.

 • 2014.11.09 13:49:01Up!

  Hihetelen mennyi "Sheldon Cooper" szaladgál közöttünk... reméljük a tudomány terén is hasonlóan teljesítenek! :)

 • 2014.11.09 22:29:54SoylentGrün

  A kommentelők egy része inkább a Dr. Mengele kategóriába tartozik. Ha nekik is lesz vmilyen nehézség az életükben, jusson eszükbe az itteni hozzáállásuk...

 • 2014.11.10 10:14:36kolbászmustárral

  aki mást mond az hazudik

  "Meg annyit, hogy mindenki vegeztessen apasagi tesztet. A ferfiak harmada nem a sajat gyereket neveli, ez statisztikailag ki van mutatva."

  Családodban volt rá példa?

 • 2014.11.10 10:18:36kolbászmustárral

  Gapci

  Ezt jó volt olvasni, ne törődj a fasz kommentekkel.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta