SZÜLŐSÉG

A te gyereked miért nem fürdik minden nap?

2014. március 23., vasárnap 13:26

Herótom van attól, amikor néha (mondjuk szerencsére csak évente egy alkalommal) kitalálja valamelyik, hogy neki most nincsen kedve fürdeni, és leáll könyörögni, hadd bújjon be piszkos talpakkal az ágyba. Egyértelmű nem a válaszom, ebben nem ismerek könyörületet, nem fekszünk le egy este sem tisztálkodás nélkül. Igénytelenség. Pont. 

Éppen emiatt padlót fogtam, amikor német ismerőseink 8-9 év körüli kisfia nálunk nyaralt tavaly, és kiderült, őt mindössze heti három alkalommal zavarja el az anyja fürdeni. "A fenekét kimossa, amúgy meg nem büdös a gyerek" - magyarázta nekem a bajor anyuka sajátos nevelési módszerét. Pedig de, büdös volt. Tömény izzadságszagú, csak ezt a saját anyja már nem érezte, mert megszokta. Nálunk aztán könyörtelenül bedugtam a víz alá, volt is üvöltözés az elején, aztán betörtem a kis Mauglit.

Te is, fiam? 

Mondom is a gyerekeknek, hülye németek, milyenek már ezek, nem fürdenek minden nap. Erre elmesélték, hogy 4-5 osztálytársuk (ami azért egy 28 létszám esetén megdöbbentően nagy arány) szintén több alkalommal kihagyja a napi tisztálkodást, de nemcsak ők, hanem a szüleik is.

A gyerekek egyszerűen nem szeretnek fürdeni, a szüleik pedig nem figyelnek túlzottan a higiéniájukra, vagy pedig úgy tudják, megvolt a fürdés. Mindemellett a felnőttek a gyerekeik elmondása szerint azért nem dobnak egy zuhanyt, mert későn érnek haza és fáradtak. Ettől függetlenül persze a reggeli tusolás is elmarad, mert akkor meg késésben vannak és sietnek. Hát egész egyszerűen ezért büdösek a gyerekek és felnőttek is. 

Magam részéről nagyon zavarna, ha a gyerekeim nem fürödnének. Szerintem már pici baba koruktól kezdve alapkövetelmény a higiéniára való szoktatás, hogyan válhatna másképp napi rutinná a tisztálkodás? Bár sok védőnő javasolja, de újszülöttként sem tudtam őket csak letörölgetni nedves törlőkendővel, és csak párnaponta fürdetni. A popsitörlő nem pótolta a mosdókrémes vizet, a redők alól lehetetlen volt rendesen kitisztítani a dzsuvát, a baba nyaka alatt pillanatok alatt bebüdösödtek a dolgok, és a füle mögött is megült a kosz. Rövid időn belül felrúgtuk a tanácsot, ami a gyerekek érzékeny bőrére való tekintettel kaptunk. 

shutterstock 102461549
Fotó: Shutterstock

Ma már vannak olyan tisztálkodási szerek, amiket a legérzékenyebb bőrű babák is használhatnak, nem beszélve arról, hogy az érzékeny bőrű babákon a popsitörlőkendők is allergiás reakciókat válthatnak ki, szóval a babafürdőt kendőre cserélni eleve elgondolkodtató érvelés.

Nagyobb gyerekeknél pedig mindenki figyeljen oda, hogy ne legyen elbliccelve a fürdés! Belőlük lesznek azok a büdös felnőttek a villamoson, akikkel nap mint nap utazunk. 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2014.03.24 12:03:34plasztikcsirke

  Na ezt még nem hallottam: "Azért vagyok állott szagú hétfőn reggel a munkában, mert félek a víztől, hogy a bőrömön át bejut belőle a klór a szervezetembe"

  Köszönöm, LAclow, ez hatalmas volt :D

 • 2014.03.24 12:05:38rayban80

  Ok,eddig azt gondoltam,hogy ez az igenytelenseg csak itt a nagy Dajcslandban ilyen menö-a ne fürgy´éle eleterzesre gondolok.
  DE!
  Megnyugodtam amikor lattam,hogy az igenytelen-igen,ebböl a szempontbol borzalmesan igenytelen-nemetorszag,ausztria svajc stb.szokasai mar Magyaro.on is terjednek.

  Nagyon durva!!!!!!

 • 2014.03.24 12:37:30Karmadealer

  Istenem, szánalmas kommentvadász cikk.
  Mint ha a piranháktól hemzsegő vízbe egy lavór friss vért öntenének, úgy fognak egymásba marni az önérzetükben vagy elveikben megsértett anyák.

 • 2014.03.24 13:00:43npi

  Az én gyerekem azért nem fürdik minden nap, mert semmi baja nem lesz tőle. Mindenkit csókoltatok!

 • 2014.03.24 13:06:36Kiemelt Hozzászóló

  Mindennapi gyomormosás hogy nem bír még mindig elterjedni? Ez itt a baj!

 • 2014.03.24 13:18:32vojzi

  Én mindennap lezuhanyozom. Én nem tudom elviselni a test szagot ami estére már van. Nyáron pláne! Nyáron megesik, hogy este után reggel is le kell tusolnom, mert meg izzadtam éjjel. Hogy vegyek fel tiszta ruhát izzadt bőrre???
  És ne keverjük össze a szagokat! Igenis egy szagon érezhető, hogy hány napos... van a frissen izzadt meg szag... nyáron jellemző, vagy azoknál akik pl hazafelé mennek és fizikai munkát végeznek... A már másnapra halasztott fürdés testszag az már más... szúrósabb sokkal undorítóbb... De mondjuk télen aki egy irodában dolgozik, az nem izzadt meg. Annak nem baj, ha egy este csak cica mosdik.

 • 2014.03.24 13:26:44szkata

  Csecsemőt, kisgyermeket én se fürdetnék minden nap.Ha valakinek tényleg túlérzékeny/ekcémás/allergiás a bőre, annak bármiféle bőrbarát fürdetőszer nélkül is sérül a bőre a fürdetéskor, kiszárad, hisz a csapvíz is szárít, és van benne klór is. Idősek bőrét is megviseli a sok fürdés, pláne ha még áztatják is magukat. Ez nagyon egyéni, az emberek 99,9%-át nem viseli meg a mindennapos fürdés, bármiféle tusfürdő, de akit igen, az tudja, mi a különbség. Hogy mit jelent ha fürdés után az embernek fáj, húzódik, kipattog a bőre, mintha millió tűvel szurkálnák 15-20 percig. Nekem gyerekkoromban ilyen érzésem volt fürdés után ekcéma nélkül is, még testápoló sem segített, felnőttkoromra múlt el, ha nem is teljesen. És az sem mindegy, a csapvíz milyen, nekem másként reagált a bőröm más-más földrajzi helyen a vízre. Gyerekként nem beszéli ezt be magának az ember, egyszerűen érzi a különbséget.

  Senkinek nem lenne akkora szája itt, ha fájna abőre fürdés után. Ítélkezni persze a legkönnyebb, másokon.

  És igényes ember akkor sem büdös, ha nem fürdik, hanem a kényes területeket megmossa (arc, hónalj, nemi szervek, láb).

 • 2014.03.24 13:27:18encir

  Ilyet már én is hallottam a franciákról.
  Napi egy rövid zuhany azért belefér. 2x 3x talán már túlzás, szerintem is inkább a fogak meg alsó fertály tisztántartására kell sok gondot fordítani. A családunk nagyvécé után mindig lemosakszik ott (vagy nedves WC papír, ha nincs más lehetőség).
  A pici babákat meg tényleg elég két-három naponta fürdetni, egyszerűen nem is tudnak koszosak lenni. A feneküket csap alatt kiválóan le lehet öblíteni, azért nem kell kádba rakni őket.

  Épp ilyen "vicces" volt a minap a Facebookon terjedő kép: Lányok, itt a tavasz! - és egy szőröslábú nő ül a kád szélén, kezében a sövényvágóval. Micsoda kommentek jöttek: -) Nem viccnek fogták fel, hanem erőst bizonygatták, hogy ők ám egész télen szőrtelenítenek és különben is micsoda igénytelenség és fúúújj.
  Azt mondom, hogy a szőröslábú nagyanyám meg nagynéném százszor értékesebb ember volt sok lecsupaszított mai plázacicánál, akkor is, ha sose beretválkoztak.

 • 2014.03.24 13:30:34szkata

  Ja és lassan természetessé válik sajnos, hogy hüvelyöblítés nélkül is büdös a punci, ki kell mosni belülről (???...), hashajtatni kell, tisztítani a beleinket etc, tönkretéve a természetes hüvely- és bélflórát, megnyitva az utat a gombás és egyéb fertőzések előtt. A bőrnek is van egy természetes védőköpenye, mosdani kell, de mint mindent, ezt is mértékkel jó csinálni. És ésszel.

 • 2014.03.24 13:36:49szkata

  Sajnos az is terjed, hogy igényes ember napi hüvelyöblítést is végez, lassan már belülről is ki kell mosnunk magunkat, hüvelyt és a beleinket, hogy higiénikusak és kellemes illatúak legyünk. Holott csak a természetes flórát bontja meg aki ilyet tesz rendszeresen (a bőrnek is van ilyen), ez fokozza a gombás és egyéb fertőzések előfordulását is érzékenyeknél.

  Mint mindenben, itt is a mértékletesség a jó, kell fürdeni, aki bírja többször, aki meg nem, az ahogy neki jó. Nem kellene rögtön ítélkezni...
  Én ezt különválasztanám az igénytelenségből adódó büdösségtől - ami sokszor abból is adódhat, hogy naponta fürdik valaki, de felveszi az előző napi pólóját, ingjét, ami már hónaljszagú.

 • 2014.03.24 13:37:52szkata

  Bocsánat kétszer ment el, öt percig nem jelent meg az előző, így újraírtam, aztán mégis megjelent.

 • 2014.03.24 14:08:18endike

  Jó ez a napi fürdés divat, egyre több beteg ember lesz, akik még verik is a mellüket a higiéniára. :D:D:D
  Főleg a nők (azon belül is az értelmiségi diplomás nők) ennyire ostobák és tájékozatlanok, hogy azt hiszik, ez egészséges. Miközben simán csak ostobaság és primitívség.

 • 2014.03.24 14:10:30endike

  Aztán eljutunk oda amiről Asimov írt egy regényben, hogy az emberek nem bírnak egy másik emberrel egy légtérben lenni, mert undorítónak találják hogy az a levegő ami bement a másik tüdejébe, az ő tüdejébe is bemegy öhöhöhö muhahaha.
  Hajrá egészségtelen emberek, csak így tovább! De remélem aztán eljön az idő, hogy nem szocializmus lesz Mo-on, és mindenki maga fizeti a betegsége költségeit. Főleg ezek az értelmiségi diplomás nők.

 • 2014.03.24 14:40:57rush4you

  napi kéccer minimum, domestoszos vízben megfürdetni..
  naponta 3 alkalommal pedig erre mehet a hypós vagy formalinos ronggyal az áttörölgetés :D
  ne hallgass másra ez a tutti recept!
  a nap végén természetesen az enyhe perecetsavas cip sem árt!

 • 2014.03.24 15:50:43Dekatlon

  Én többre értékelek egy kedves de büdös kiscsávót, egy jószagú seggfejnél.
  Bár a szagán tényleg könyebb változtatni.

 • 2014.03.24 16:19:47csigafrédi

  Ha kedves, de nem büdös, akkor ufó?

 • 2014.03.24 17:38:22ne vada

  Az én "kedvencem" az, aki nem mos fogat, nem használ szájvizet, de még egy rágót vagy leheletfrissítő cukorkát sem kap be, és rá lehet támaszkodni a szájszagára. A másik típus az, amelyik csak hetente egyszer mosdik, de mindennap bőven használja a dezodort és/vagy a parfümöt. Nincs is "kellemesebb" annál, mint amikor a pacsuliszagon átüt a testszag! :D
  (Fürdeni egyébként szerintem is tök fölösleges naponta.)

 • 2014.03.24 17:39:59petimegmondja

  Ez az "elfogy a víz!" hisztéria a legviccesebb...
  A föld egyes részein túl sok van belőle, máshol túl kevés. Nálunk hol ez, hol az, de a készletek addig nem fognak elfogyni, amíg sivatag nem lesz a Kárpát-medencében.
  A dolog úgy működik, hogy az egyik helyen elpárolog, a másik helyen leesik és visszafolyik oda, ahonnét elpárolgott. Attól, hogy közben megfürdünk benne, vagy lehúzzuk vele a WC-t, nem lesz kevesebb belőle. Probléma csak a sok felhasznált energiával van, amit a tisztításhoz és pumpáláshoz, nomeg a csövek gyártásához, csatornák építéséhez használunk fel.

 • 2014.03.24 18:08:05plasztikcsirke

  encir

  "A pici babákat meg tényleg elég két-három naponta fürdetni, egyszerűen nem is tudnak koszosak lenni."

  Koszosak nem, de ők is izzadnak, a nyakukba folyik az anyatej, a tápszer, ott jól bebüdösödik. Persze neked, az anyjának, nem biztos, h feltűnik, hogy savanyú szagú a babád, de másnak igen. Én nem tudom, kinek van ahhoz szíve (sztem senkinek), h egy csecsemőtől megvonja a napi fürdés nyújtotta ellazulást, a tisztaság érzését, csak azért, mert neki, szülőnek nincs rá igénye. A kisgyerekek szeretnek tiszták lenni, jobban alszanak egy finom fürdés (nem feltétlenül véresre csutakolás) után, akár összekoszolódtak, akár nem. Olyat el tudok képzelni, h anyuka igénytelen., lusta fürödni és lusta megfürdetni a gyereket, inkább megideologizálja, h ez így egészségesebb.

 • 2014.03.24 18:26:15efi

  Engem az egyesek által favorizál napi, vagy napi többszöri (!) hajmosás akaszt ki. Mi a büdös francnak? A haj aztán végképp nem büdös még 1 hét után sem.
  Ha csak az ember nem izzadt meg úgy istenigazából elég hetente 1x.

 • 2014.03.24 18:39:12SQL

  Hát, vicces írás. Ez ilyen budapesti becsípődés lehet. Van olyan budapesti ismerősöm (nő) aki büszkén vallja hogy naki kétszer (!!) zuhanyzik, MINDIG (reggel és este). Ez nettó baromság.
  Nyáron, vagy ha az ember szutykos/izzadt lesz, fürödjön naponta, de az év többi szakában a napi szerintem teljesen felesleges, sőt káros. Nekem 2 napnál van az ingerküszöböm (bocs, néha három, de az már csak ha nem megyek társaságba)
  Frankón hozzászokunk a steril, szagmentes körülményekhez, aztán lesznek olyan elvárásaink hogy hajjaj. Én inkább társadalmilag mondanám károsnak ezt a fajta tisztaság/jóillatmániát, mert teljesen elrugaszkodott igényekhez vezet.
  Természetesen sose mondanám az asszonynak hogy "nefürggyélle", illetve nem is putriban lakom mielőtt valaki kiforgatná a mondanivalómat.

  p.s.: Fent említett hölggyel egyszer ellátogattunk a "mindenki karácsonyfájához". Összecsapja a kezét:
  -"Milyen jó istállóillat!!
  -"Ez nem istállószag, ez a szalma illata. Az istállóban kicsit más az áer"
  -"Nem baj, én mindig ilyennek képzeltem el"!

  No erről beszélek.

 • 2014.03.24 18:52:54plasztikcsirke

  efi

  Van olyan, akinek a haja két nap után már zsíros/korpás és viszket is, másnak meg egy hét után sincs semmi baja a hajának, tisztának látszik. Ez egyénenként változó. De a haj nagyon sok szagot magába vesz. Bemész egy gyorsétterembe, máris tiszta kajaszagú, vagy egyszerűen csak a városi levegő szaga, vagy cigiszag, ha dohányzik valaki. Egyébként a tisztának látszó hajnak is van egy szaga egy idő után és az nagyon büdös. Lehet, h magadon nem érzed, de hidd el, más megérzi. Én is megérzem máson, ha nem friss a haja vagy nem zuhanyzott, mert egyszerűen állott szaga van. Nekem pl. már többen dicsérték a ruháim illatát, én meg azt se tudtam, miről beszél, nekem fel sem tűnik már, mivel megszoktam az illatát. Így van ez a testszaggal is, hajszaggal is.

 • 2014.03.24 19:14:12efi

  plasztikcsirke
  Persze, hogy zsíros hamar, ha naponta szekírozza, ördögi kör. A korpának nincs köze a hajmosáshoz, úgy értem nem attól korpásodik, hogy nem mossa sűrűn, fésű meg üzemel víz nélkül is. Akinek meg 1 nap után már viszket, jobb ha elkezdi keresni a tetveket. A zsírosság dolog is megérne egy misét, az nyilván nem jó, ha arról lehet kenni a zsíros kenyeret, de valamilyen szintű zsírosság az természetes, mit kell annyit küzdeni ellene (lásd még: krónikus fültisztítók, mert hát ott az a fülzsír fúj, meg jaj látszik rajtam az izzadság, hol egy mosdó de azonnal)
  Én inkább úgy vettem észre, hogy ha nem lobog szálanként a tavaszi szellőben, mint a reklámokban, akkor egyesek azonnal pánikrohamot kapnak és már mossák is ezerrel.
  Én amúgy másokon nem érzek egyáltalán semmilyen zavaró hajszagot 99,9%-ban, most vagy mindenki naponta mossa, vagy valóban tizedannyira sem érezhető/zavaró, mint mondjuk a hónaljszag, ezért talán elég lenne tized annyira is sterilizálgatni.

 • 2014.03.24 20:18:34plasztikcsirke

  A zsíros fül is tud viszkető-irritáló érzést okozni és ráadásul gyomorforgató, ha látom, h valakinek ott sárgállik a fülében. Főleg gyerekeknél lehet látni.
  A frissen mosott haj valóban szép, nekem is úgy tetszik, ezért két nap után már megmosom. Minden nap emberek közé járok, rosszul érezném magam, ha a hajam a fejemre tapadna, lelapulna. Nekem kell a komfortérzetemhez, hogy frissen zuhanyozva, illatos hajjal, tiszta (nem kétnapos, nem kiszellőztetett, hanem frissen mosott) ruhában menjek el otthonról. Ez nem küzdelem, ez napi rutin, ennyi jár nekem és a körülöttem lévő embereknek. El sem tudom képzelni (nem is merem) a 28 éves lány hogy nézhet ki, milyen szaga lehet heti egy fürdés meg egy kis cicamosdás mellett. Az biztos, h nem szívesen utaznék mellette a buszon és biztos, h nem jelentkeznék, h hadd legyek a kollégiumi szobatársa.

 • 2014.03.24 21:12:47efi

  plasztikcsirke
  Csak szélsőségekben tudsz gondolkodni. Én sem vitatom, hogy aki 1 hétig nem fürdik az "szagos". De ez a 2 napi hajmosás. Meg lelapul, jaj istenem. Én nem fogok csak ezért kínlódni vele 2 naponta, mosás, szárítás, cicomázkodás, időpocsékolás. Semmi baja nincs 5 nap után sem. A legtöbb embert meg hidd el eleve nem érdekli, hogy a másik csak 4 napos hajjal mászkál körülötte, észre sem veszi. Ezt csak te gondolod.

 • 2014.03.24 21:28:42plasztikcsirke

  Nekem nem kínlódás. Jó érzés megmosni, megszárítani. És hidd el, megy a témázás arról, aki ápolatlan, nem ad magára. Ha pl. egy munkahelyen mindenki ad hajára, azaz frissen mosott, beszárított, esetleg vasalt vagy hullámosított frizurával jár csak te nem, és a tied kicsit zsíroskás és lelapuló, az kirívó és fel fog tűnni másnak is.
  Én szóltam. :) De természetesn úyg jársz-kelsz, ahogy akarsz és én is.

 • 2014.03.24 21:28:45Mezzanine

  Na, ez a cikk jól tükrözi, hogy a pszichológusok manapság miért tudnak jól megélni a kényszerbetegekből. Ez a napi (akár többszöri) fürdés ugyanolyan kényszeres dolog, mint amikor nem tudnak meglenni 1 napig tévé vagy fél óráig mobil nélkül...
  Ha nincs odakint 30 fok és nem mondjuk talicskát tol az ember nap közben, meg mondjuk nem 150 kilós, akkor ritkán izzad meg napközben annyira, hogy naponta kelljen fürdenie szerintem. Főleg amikor a légkondis irodában ülsz és vered a billentyűzetet...
  Amit naponta kell csinálni, az az intim tájékok karbantartása és a hónapjak. (Igen, ezeket naponta kell mosni.) Ezt régen mosakodásnak hívták egyébként és aki igényes az ezt meg is teszi. Az meg, hogy a lábszáramat és a hasamat csak 2-3 naponta éri víz szerintem teljesen normális a fent felsorolt körülmények között.

 • 2014.03.24 22:19:26Mrs.Marion

  Nyáron frissítő langyos zuhany, akár reggel is, este is. Télen pedig már alig várom, hogy a hideg utcáról hazaérve a forró zuhany alá állhassak. Nem kényszer, hanem jólesik. Elképzelhető, hogy meg tudnék lenni nélküle, de nem akarok.

 • 2014.03.25 00:30:35szkata

  Kedves plasztikcsirke,
  igen, mindenkit más zavar. Téged a többnapos haj szaga, az igénytelenség, engem meg - talán hivatásomból adódóan - a lelki és szellemi igénytelenség. Ha valakinek fontosabb a haja, ruhája, mint mondjuk az, hogy kezébe vegyen minden nap - na jó, kétnaponta - valami igényesebb könyvet és művelje magát. Vagy ha valakinek fontosabb lesz az illat, mint az azt hordozó emberek belső milyensége. Persze ezt sem lehet erőltetni, vagy hiányzik valakinek, hogy egyre jobb legyen, vagy sem.

  Nem függ össze, nem is zárja ki egymást egymást a kettő, de sokszor nem függ össze a testszag és a fürdés, sokak fürdés után is büdösek számomra, mert olyan a szaguk amit nem bírok, vagy sok B vitamint, tömegnövelőt, fehérjét esznek (szaunázok rendszeresen, a testszag érdekes téma), vagy az anyagcseréjük ilyen. És ismertem olyanokat akik egy napos fürdésmegvonás után, odabújva se voltak "állottak". Az élet meg nem igazságos...

 • 2014.03.25 08:26:26Bird

  A sok hozzászólásban csak egyszer fordult elő a bidé kifejezés, pedig szerintem az kellene legyen a minimum, azaz nemcsak a nőknek, hanem a férfiaknak és persze a gyerekeknek is minden alkalom (tehát nemcsak a nagyobb dolgok) után azt használni kellene. Így elkerülhető a vonalkódos és sáfrányos alsónemű (a la Fábry). Ez persze főleg azokra vonatkozik, akik sokat vannak otthon (pl. gyes, otthon dolgozás).

  A pici gyerekeket pedig igenis a mosdócsap alá lehet tartani. Régen nem voltak popsitörlők, de az unokáknál ma is csak a hagyományos, szappanos lemosást alkalmaztuk.

  A felnőtt gyerekeim a saját lakásukban is használják a bidét, és családjuknál is ez természetes lett.

  Az nem kifogás, hogy nincs hely rá egy lakásban, mert két havi cigaretta áráért már lehet kapni olyan WC-re tehető ülőkét, ami bidéként működik, csak oda kell vezetni a hideg és meleg vizet.

  Van olyan is, amihez elég a hideg víz, de ahhoz meg áram kell, mert az melegíti fel a vizet (meg a deszkát, valamint a szárítólevegőt...). Ennek a márkás és drága változata mellett kapható a kínai másolata is 65 ezerért. Az előnye, hogy a víz nem hátulról jön, hanem egy benyúló csőből alulról.

  Néhol már lehet látni a keleti országokban elterjedt zuhanycsövet a WC mellett felszerelve, ami szintén tökéletes alsó mosásra. Egy ismerősöm majdnem leszerelte a külföldi bérlője által feltett ilyen csapot, de felvilágosítottuk, hogy ezt ő is használhatja, nem kell ahhoz felvenni azt a vallást, ahol ez kötelező...

 • 2014.03.25 10:17:39gyongyi70

  szkata: egyetértek. a szag nem demokratikus. boldogult nagypapám még igazi parasztcsaládban nőtt fel, hetente egyszer fürödtek és ezt a jó szokását akkor is megtartotta, amikor már fürdőszobájuk volt. ennek ellenére sosem volt büdös, kellemetlen szagú, mert szerencsés volt ilyen szempontból.

  ezzel szemben némely férfiismerősöm 5 perccel fürdés után is büdös tud lenni, mert nagyon intenzív saját illata van

  bidé, hónaljmosás: én ettől viszolygok, megmondom a frankót. végigfolyik könyékig, csöpög, szerencsétlenkedik az ember, ennyi erővel 2 perc alatt le lehet zuhanyozni, és az legalább rendesen "meg van csinálva"

  én is szoktam napi kétszer fürdeni vagy zuhanyozni, reggel mert indulás előtt hozzátartozik a készülődéshez, este meg hogy lemossam az út porát, vagy télen átmelegedjek

  viszont. a kölkökkel én is megengedőbb vagyok, főleg téli időszakban, amikor nincs foci-, játszótér-, homokozókorszak. a kicsik még nem úgy izzadnak, nincs testszaguk, és bezony, olyan is van, hogy kaki sincs minden nap... kaki után viszont szoktak fürdeni, valahogy igénylik, mert akkor nem csíp, nem harap, ha meg piszkosan, homokosan jönnek haza, akkor amint hazaérnek irány a kád, mert utálom, ha szétszórják a homokot a lakásban

 • 2014.03.25 15:52:04Bird

  Kedves gyongyi70!

  Ezt írtad:

  "bidé, hónaljmosás: én ettől viszolygok, megmondom a frankót. végigfolyik könyékig, csöpög, szerencsétlenkedik az ember, ennyi erővel 2 perc alatt le lehet zuhanyozni, és az legalább rendesen "meg van csinálva""

  Bocsika, de ebbe a bekezdésbe hogy kerül a "bidé" szó? Mi köze annak a hónaljmosáshoz? Ha nem ismered ezt a fogalmat, akkor segítek, magyarul: altestmosó...

 • 2014.03.25 17:03:50encir

  Kedves plasztikcsirke!

  Biztos vannak olyan kisbabák is, akiket naponta kell fürdetni, az enyémek viszont hál istennek rendesen szoptak, a gyomrukba ment a tej, nem a nyakukba :-). Viszont fürdeni nem szerettek, úgyhogy nem is kínoztam őket feleslegesen. A popsit a csapnál mostam le, egy perc az egész. Ez azért kb. fél éves korukig tartott, utána természetesen minden este rövid fürdő, amióta pedig megálltak a lábukon, azóta zuhanyozás este. Sose voltak savanyú szagúak, sőt a finom babaillat a fejükön sokáig érezhető volt.
  Hogy anyuka igénytelen és lusta fürdeni? Én nem ilyen vagyok, tusolok, fogat mosok többször is (férjem is), de lám, hiába a példamutatás, a gyerekeknek szinte könyörögni kell, hogy megmossák a fogukat végre.

  Kedves Bird!

  A bidé bizony hasznos dolog, de még az sem szükséges ahhoz, hogy alulról mosakodhassunk, elég rátelepedni a kád szélére, hogy (előzőleg természetesen letörölt) fenekünket tisztára suvickoljuk.

 • 2014.03.25 18:28:23Bird

  Kedves encir!
  Természetesen engem sem kergettek az asztal körül gyerekkoromban, ha nem bidén mosakodtam, de azért a kád szélén billegés nem hasonlítható a bidé kényelméhez, különösen gyerekek esetében.

  Amúgy az jutott eszembe, hogy tessenek szívesek megkérdezni a 60 körülieket, hogy hogy is volt ez gyerekkorukban. Ki fog derülni, hogy városi, fürdőszobás, értelmiségi családokban is hetente egyszer volt fürdés, mert akkoriban be kellett fűteni egy kerek vízmelegítő kályhába vagy a konyhából óriási fazékban vinni a forró vizet a kádba, amiben többen fürödtek ugyanabban a vízben... És a ruhacsere sem mindennap történt.

 • 2014.03.25 18:46:07efi

  plasztikcsirke
  Akkor akinek eleve "lapos" a haja, mert pl úgy fésüli, annak engedélyezed, hogy ne mossa naponta-2 naponta?
  Képzeld van ám élet a belőtt, bevasalt, fél óráig készített, most megyek reklámfotózásra, sapkát sem veszek mert lenyomja frizurákon túl is. És továbbra is fenttartom, hogy normál körülmények között egy átlagos ember átlagos haja, nem lesz sem koszos, sem büdös 2 nap alatt. Ha a munkahelyen ezeken csámcsognak a kolléganők, az nem a kérdéses személyről állít ki bizonyítványt, hanem a körömreszelős, ráérős, pletykálkodós kolléganőkről.
  Ja és férfiként közlöm, hogy az emberiség felét kapásból kiveheted ebből a körből, mert mi nagy ívben teszünk rá, hogy Tibor, József vagy Imre 2, 3, vagy éppen 7 naponta mosta-e utoljára a haját és emiatt lelapult, kócos, vagy kiment belőle a dauer.
  Az egyensúlyt valahol meg kéne ám találni. Én is szeretnék minden nap frissen mosott ágyneművel takarózni, épp most kiporszívózott szobában járkálni, meg max 1 mp-ig koszos edényt látni, de azért ne legyünk már saját magunk rabszolgái.

 • 2014.03.25 18:59:34plasztikcsirke

  Én nem tiltok, nem engedélyezek semmit. Más az, ha zsírtól lapul le a haj, meg más az, ha valaki úgy hordja. Ne keverjük, nem ugyanaz. Mindenki úgy fetreng és annyit a saját mocskában, ahogy és amennyit csak akar. Én szeretem a tisztaságot, aki meg nem szereti, az itt magyarázza a bizonyítványát, h csak féléves korukig tartotta koszosan a gyerekeit, utána minden nap fürdette, meg az övé, na az aztán sose volt savanyú szagú (kérdezz meg róla egy idegent, ne magad, aki már hozzászokott a szaghoz), meg hogy van olyan ember, aki 5 perccel fürdés után már büdös, ergo akkor én minek fürödjek.
  Aki nem tisztálkodik rendesen és rendszeresen, az miért nem vállalja fel, h ő ilyen mocskosan, igénytelenül szeret élni? Az miért magyarázkodik? :DD

 • 2014.03.25 19:07:14plasztikcsirke

  Én bármikor felvállalom, h minden nap fürdök vagy zuhanyzok és 2 nap után hajat mosok, mert így tetszik, így szeretem.

 • 2014.03.25 19:31:51efi

  plasztikcsirke
  Mondom, szélsőségekben gondolkodsz. Van ám arany középút is.
  És nekem továbbra is nagyon az jön le egy korábbi hozzászólásodból, hogy a legfontosabb a másoknak megfelelni akarás, mert hát "mit szólnak" ? Hát leginkább semmit.
  Zsíros a haj? Elárulom minél sűrűbben mosod, annál gyorsabban zsírosodik. Nem hülye az a haj, szeretné visszaállítani a természetes állapotát. A hangsúly a természetesen van. Ez nem kosz.

 • 2014.03.26 08:29:30gyongyi70

  Kedves Bird!

  Tudom, mit jelent. Ezért írtam vesszővel. Bidé, vessző, hónaljmosás.

 • 2014.03.26 09:35:09encir

  Te Plasztikcsirke!

  Én udvariasan álltam hozzád, de kérlek.. Te nem ismersz engem, se a gyerekeimet, hogyan állíthatod azt, hogy az én gyerekeim meg én savanyú szagúak vagyunk? Hogy mered azt mondani, hogy koszosak vagyunk és úgy tartottam a gyerekeimet?
  Tudd meg, hogy a védőnő is megdicsért, mert olyan ápoltak voltak és sose volt pelenkagyulladásuk, annak ellenére, hogy nem áztattam őket a kádban naponta.
  Ha a tiedet kellett, akkor lehet nálad volt a hiba, mert tiszta, vasalt ruhában és ágyneműben fekvő csecsemő nem tud koszos lenni.
  Tudod, van olyan mondás, hogy " A hazug védi legbátrabban az igazságát, a gyáva a bátorságát, a rosszul nevelt jó gyerekszobáját." Remélem, érted...

  És megtudhatnék valamit, ha nem sértődsz meg? Miért választottad nicknévnek a "plasztikcsirkét" ?

 • 2014.03.26 09:36:37Dekatlon

  "Aki nem tisztálkodik rendesen és rendszeresen, az miért nem vállalja fel, h ő ilyen mocskosan, igénytelenül szeret élni? Az miért magyarázkodik?"

  Talán azért csibe, mert nem azt vállalja fel, hogy mocskos és igénytelen, hanem azt, hogy nem esik túlzásba.

 • 2014.03.26 09:50:50encir

  Kedves Bird!

  Igaz, hogy egy bidé sokkal jobb, mint a kád, de ezzel csak azt akartam mondani, hogy ha valaki tisztálkodni AKAR, akkor megtalálja a megoldást akkor is, ha nincs pénze/helye bidére.

 • 2014.03.26 09:58:46darthyoda

  milyen jó, hogy ezt már úgyse olvassa el senki :)
  szóval nem értem, hogy ki-miért foglalkozik vadidegenek fürdési szokásaival? ez most tényleg téma?
  egyrészt: ha valaki több napig ugyanabban a ruhában mászkál (ruha, ami közvetlenül a testtel érintkezik), annak idővel lesz valamilyen szaga. ez pl. attól is függ, hogy milyen öblítőt használ.
  másrészt: az izzadás egyénfüggő. ismertem olyat, aki a reggeli zuhany és tiszta ruha után délutánra már szaglott. nem volt szerencséje finoman szólva. ugyanakkor másoknak 2-3 nap után sincs szaga.

  a testszag kialakulásának számtalan oka van. alap a táplálkozás, de a stressztől kezdve a környezetig sokminden bejátszhat. pl. a városi levegőre sokan allergiásak úgy, hogy ezt észre sem veszik. csak annyi, hogy estére büdösek lesznek, ami nem csak az izzadást jelentheti.
  hagyjuk már meg másoknak azt a kis örömöt, hogy akkor fürdenek, amikor akarnak és nem akkor, amikor valaki előírja nekik.
  én pl. simán lefekszem zuhany nélkül, de nem tudok otthonról úgy elindulni (a kisboltig sem), hogy ne zuhanyozzak előtte, mert utálom. és szerencsés vagyok, mert ha kihagyok 2-(ritkábban)3 napot zuhany nélkül, akkor sincs szagom. és van olyan, amikor egy nap 2x is lezuhanyozok, mert éppen ahhoz van kedvem. engedjétek meg barátaim, hogy így éljek ebben az országban és ne kelljen emiatt emigrálnom piréziába.
  szép napot

 • 2014.03.26 10:14:14encir

  Kedves Darthyoda!

  Teljesen egyetértek veled. Én ugyan lefeküdni nem tudok zuhany és fogmosás nélkül, reggel inkább mosakszom, ha nincs sok időm.
  Aki meg naphosszat sikálja magát, hát tegye - biztos van oka rá :-), de rámondani a másikra, hogy saját mocskában fetrengő igénytelen dög?!
  No mindegy, szerintem a neve is sokat elárul már.

 • 2014.03.26 12:29:12belekotyogok

  efi: ha férfi vagy, akkor talán fogalmad sincs a női hajakról... Amely zsírosodása és piszkolódása több körülménytől függ, lsd aktuális hormonállapot, időjárás, hosszúság, tartózkodási hely, fizikai igénybevétel, stb.

  És sajnos a zsíros haj gusztustalan és ápolatlannak hat, mindegy, hogy rövid, vagy hosszú.

 • 2014.03.26 12:30:47Bird

  Kedves encir!

  Elég részletesen leírtam, hogy bidé mindenhol felszerelhető a WC-re, tehát nem kell hozzá plusz hely, csak az 50 ezer Ft + némi szerelési költség, azaz kéthavi cigaretta ára...

  És ezt kicsi gyerek is tudja használni, egy idő után már maga is, miközben a kád szélére csak felnőtt tud felülni. Hidd el, aki használt már bidét, az mindent megtesz, hogy azt beszerelje. Persze tudom, hogy a WC-forgalmazásnak csak néhány százalékát éri el az eladott bidék száma. Sajnos.

  Szóval nem hely kérdése, mert számtalan nagy fürdőben látni dupla mosdót vagy kádat és zuhanyt együtt, miközben a bidére nem gondoltak. Pl. a MOM Park méregdrága lakásainak óriási fürdőszobáiba se építettek be ilyent, pedig azt országosan vezető építész tervezte. Aki persze férfi és valószínűleg még nem látott, illetve nem használt ilyen szerkezetet...

 • 2014.03.26 13:43:06encir

  Kedves Bird!

  Igen, ezen én is mindig csodálkozom, hogy csili-vili fürdőszobákból kihagyják.
  Ha én építkeznék, biztos nem feledkeznék meg róla, sőt, piszoárt is tennék az egyik WC-be (gondoljunk férfiaink kényelmére is).
  Az egyik munkahelyemen (igaz, angol tulajdonban volt), amikor felújították a mellékhelyiséget, az egyik vécéfülkét kiszélesítették és betettek mellé egy bidét.
  Mondhatom nagy sikere volt.
  Erre azóta sem láttam példát :-(
  Magánház esetében +50 ezer sajnos nem mindenkinek áll rendelkezésére, de mint én is mondtam, másképp is meg lehet oldani a tisztaságot.

 • 2014.03.26 16:38:14efi

  belekotyogok
  Sok mindentől függ, ennek ellenére mégis mindig 1-2 nap és satu? Akkor hogyan függ a sok mindentől? Ráadásul az utolsó 4 körülmény a férfiak hajára is hat, nem ?

 • 2014.03.26 18:37:30Bird

  Válasz encirnek:

  Mint itt is fentebb többször mondtam: nem kell ahhoz építkezni, hogy bidéd legyen, mert a meglévő WC-re rászerelhető. (Mivel a fél ország dohányzik, azért hasonlítottam a cigarettázás árához.)

  Senkinek nem ajánlom a piszoárt, mert a pontos célzás esetén is visszaspriccel a lé. Helyette a férfiak is minden alkalommal üljenek le! Ez ugyan meglepő, de a téma pár éve szóba került egy TV-beszélgetésben (szerintem a médiatörténetben először), ahol HH mondta, hogy neki ez a család sok nője között el van rendelve. Amire a beszélgetőtársak közül is többen bólogattak, hogy náluk is így van.

  Valamennyi fiam ezt szokta meg és külön lakva is így tesznek.

  Lehet, hogy nem hiszed el, de ha az irodánkban egy férfi keresi a WC-t, finoman figyelmeztetem, hogy üljön csak le, mert nincs külön takarítónőnk...

 • 2014.03.27 08:29:56encir

  Elhiszem :-)

  Képzelem, milyen szemeket mereszthetnek :-)

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta