SZÜLŐSÉG

Tanítsa meg cumisüvegből enni a babát!

2014. március 14., péntek 16:51

Az első gyerekem jelenleg tíz hónapos, és szupercuki. Bár kezdő anyaként rengeteg dologban bizonytalan vagyok, utólag visszagondolva az elmúlt hónapokra, szinte semmit sem csinálnék máshogy. Egyetlen dolgot kivéve: időben megtanítanám cumisüvegből enni.

A cumisüveg először a baba pár napos korában került elő, mivel kevés volt a tejem, és tápszerpótlásra szorult. Nem sokat kellett neki adni, csupán 20-30 ml-t esténként, azt viszont minden igyekezetünk ellenére képtelenek voltunk kiskanállal, kispohárral, fecskendővel vagy egyéb alternatív módon a babába juttatni, így maradt a jó öreg cumisüveg.

Ami nem csak az elhivatott szoptatási tanácsadónk, de még a konzervatív védőnő szerint is veszélyes, hiszen ebben az életkorban cumizavart okozhat. „Persze, ha majd nem akar szopni, tápszeren is fel lehet nőni” – mondta a védőnő, de a hangsúlyából azért kiderült, hogy mélységesen elítéli a szerencsétlenkedésünket. Végül sikerült megszabadulni a tápszertől és a cumisüvegtől is, a baba kéthetes korától kezdve kizárólag anyatejet evett.

A következő mérföldkő kéthónapos korában jött el, amikor két alkalommal is el kellett mennem valahová, és nem volt biztos, hogy szoptatásra hazaérek. Így lefejt tejet hagytam otthon cumisüvegben, amival apa vagy nagymama meg tudja etetni a bébit, ha késnék. Meg is próbálták, de ez teljes kudarcba fulladt: a kisbaba szájába folyt a cumisüvegből a tej, ő próbálta az anyamellnél bevált technikával, vákuumot képezve szívni, de a cumisüveg más technikát igényel. Így a baba mérgesen fuldoklott, köpködött, hadonászott, majd sírva kibekkelte azt a húsz percet, amit késtem. Lehet, hogy nem akart üvegből enni, de inkább úgy tűnt, akarna, csak nem tud.

Eljött a harmadik hónap, az okos könyvem pedig ekkor ajánlja a cumisüvegre szoktatást. Ilyenkor már biztosan nem alakul ki cumizavar, viszont még elég rugalmas a kisbaba az új dolgok megtanulásához. A könyv szerint lefejt tejjel kell próbálkozni etetésidőben vagy kicsit korábban (az éhes baba ideges, ezért előfordulhat, hogy kevésbé fogadja el), vagy kicsit később (az éhes baba éhes, ezért előfordulhat, hogy könnyebben elfogadja).

Gondolkodtam a dolgon, megkérdeztem a barátnőimet is, akik mind azt mondták, hagyjam a fenébe, teljesen felesleges, hiszen tudom szoptatni, és mindjárt meg tudom tanítani rendes pohárból inni is. A cumisüvegfázist egyszerűen ki lehet hagyni a babák életéből. Rendes anya meg sem vásárolja. Mivel utálok fejni, és igen bonyolultnak és fáradtságosnak tűnt lefejni a tejet csak azért, hogy aztán áttöltsem egy üvegbe, és azzal szenvedjek, így aztán - főként lustaságból - hallgattam rájuk, és nem erőltettem a dolgot.

Teltek a hónapok, engem kissé aggasztott, hogy nem tud cumisüvegből enni, mert mi van, ha, mittudomén, ki kell húzni a bölcsességfogamat és sokat kell várni a fogorvosnál, de aztán elkezdtük hozzátáplálni, hát akkor maximum sütőtökpürén fog élni fél napig. Mígnem kilenc hónapos korában csapdába kerültem. Ugyanis kevés lett a tejem.

Persze, olyan nincs, hogy kevés tej: az anyatej termelése megfelelő szoptatási gyakorlattal akármeddig fenntartható, csakhogy a megfelelő gyakorlat az igény szerinti szoptatást jelenti, ami mondjuk jól hangzik, kivéve, ha a kisbaba éjjel-nappal óránkénti szoptatásból tudja fedezni az igényét.

A Magyar Gyerekorvosok Társaságának is az a véleménye, hogy a babáknak egyéves korig főleg anyatejet, ennek hiányában anyatejpótló tápszert kell kapniuk. Az egészséges fejlődéshez szükséges fehérjéket, aminosavakat ugyanis ezek tartalmazzák. Ami engem illet, szívesen adnák a kisbabának egy kis tápszert is az anyatej mellé. Csakhogy pohárból még nem tud inni, cumisüvegből meg nem tanítottam meg.

Persze, a kilenc hónapos babát is meg lehet tanítani a cumisüveg használatára végtelen türelemmel. Csak sokkal nehezebb, mint a három hónapos babát lett volna. Kérdés, hogy van-e értelme, vagy most már hagyjam a fenébe? Végülis már tud inni pohárból, a teáját meg is issza. Csak az a baj, hogy amikor nem kér többet, azt onnan lehet tudni, hogy a poharat ügyesen ellöki magától, ötből négyszer kiverve azt a kezemből. A cumisüveget is kiveri a kezemből, csak abból nem is iszik előtte. Apa kezéből is kiveri. Éhesen is, jóllakottan is, cukros teával töltve is.

Azt hiszem, mi most már ellavírozunk így a baba egyéves koráig, szoptatgatom gyakran, itatgatom pohárból, próbálom rábírni a csőrös pohár használatára, egyelőre kevés sikerrel. De mennyivel könnyebb lenne az élet, ha csak betölteném a tápszerét a cumisüvegbe és szépen elszopogatná! Vagy ha hosszabb vonat- vagy autóutakon nem kellene szoptatnom és/vagy kispohárral szerencsétlenkednem, hanem csak előkapnám az ördögi üveget, tápszerrel vagy almalével.

Persze, így is ki lehet bírni. De ha lesz még egy gyerekem, három hónaposan keményen tréningezni kezdem, az tutifix.

Az utánam jövőknek azért itt van néhány tipp. Hogyan tanítsuk meg cumisüvegből inni a szoptatott babát, amíg nem késő.

 • Kezdjük a baba háromhónapos kora tájékán, ekkor még rugalmasabbak, de nem lesznek cumizavarosak.
 • Válasszunk olyan cumisüveget, aminek a szívókája legalább méretében emlékeztet a mellbimbónkra, és testhőmérsékletű anyatejjel próbálkozzunk.
 • Az üveget ne anya, hanem bárki más – apa, nagyi, bébiszitter – kínálja a babának. Az ennyi idős babák pontosan tudják, hogy bár a műanyaggal próbálod átverni őket, a jó cucc ott van a pulóvered alatt.
 • Édesítsd? Vérmérséklet kérdése, én cukrot nem adnák fél-egy éves kor alatt, egyeseknek beválik, ha az üvegbe töltött anyatejet vagy tápszert almalével keverik. Ezt főleg nagyobb babák esetén érdemes próbálni, kizárólag szoptatott csecsemők esetén ne vegyük elő csak ezért az almalevet.
 • Ne add fel. A szakértők szerint nem jó, ha kétnaponta újabb típusú cumisüveget vagy csőröspoharat vásárolunk, hátha majd az (én is ebbe a hibába estem). Válasszuk ki inkább az egyiket, és azzal kínálgassuk nyugodtan és türelmesen, ha kell, akkor hetekig. Előbb-utóbb sikerülni fog. Vagy felnő a gyerek enélkül.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2014.03.14 17:02:18retinax

  Meg van olyan baba is, aki kapásból tud cumisüvegből inni. A te babádnak nem kellett, a cumit is sok baba kiköpi. Meg lehet, hogy a hurkát se fogja szeretni a babád, meg az almaszósztól is fuldokolni kezd. Hát van ilyen. De emiatt a következő gyereket pár hónaposan preventíve cumisüvegeztetni, hát ez elég LOL :D. Ne parázz előre :).

 • 2014.03.14 17:24:11mindent látó szem

  Ennek a posztnak semmi értelme. A Poszter bolhabol csinál elefantot. Kicsit mintha ráfixálodott volna a dologra, ami nem probléma, csak ő érzi annak.

 • 2014.03.14 17:28:16cicnyapempöli

  Az milyen amikor valaki már ÍRÁSBAN is -nákol??????

 • 2014.03.14 17:49:47teknős

  Meg lehet tanítani a babát pohárból inni, már semmi percesen is, Egy első gyerekes anyának sok és hatalmas problémái vannak, ami exponenciálisan csökken a gyerekszám emelkedésével és ezt nem gúnyból mondom, nekem 10 van. ( érthetőbben, ez poszt hatalmas hülyeség)

 • 2014.03.14 17:51:44retinax

  mindent látó szem: én azért megvédeném a posztert, barátsággal. Iszonyú parás érzés ám, amikor egy kismama attól fél, hogy éhen hal a kisbabája, ha nem ér haza gyorsan megszoptatni, mert semmi mást nem fogad el. Csak lássuk, hogy ez azért nem egy tömeges probléma. De neki attól még hatalmas.

 • 2014.03.14 18:14:13npi

  nem fokoznám a hangulatot, csak annyit tanácsolnék, hogy felesleges csőrös pohárra szoktatni a babát, mert normál kiképzésű pohárból kifogástalanul fog tudni inni. A cumisüveg használata meg erősen környezet- és védőnőfüggő. Mi 2 gyereknél is kihagytuk, ami később csak előny lett.

 • 2014.03.14 18:52:44háténimmár

  10 hos gyereknek minek cumisuveg?
  Az en gyerekem sosem latott oyat, megis igen szep nagyra nott.

  Mire elmulik a poszte gyereke 3 eves (lazabb anyukaknal eleg az egy ev is) addigra sajat maga elott is szegyelni fogja ezt a felesleges paras-virnyakolast.

 • 2014.03.14 19:35:36kalandfereg

  Érdekes, a legtöbbször ennek a fordítottját hallani, hogy egy anya áldja az előrelátását, hogy nem volt cumisüveg, hanem rögtön pohárból ivott a skac. Így nem kell azon görcsölni, hogy hogy tanítsa meg pohárból inni és hogy cuppantsa le az üvegről véglegesen. A cumisüveg eléggé addiktív tud lenni.
  Mondjuk én se látom a cumisüveg praktikumát, úh. az én gyerekeim se ittak abból, hanem ha úton voltunk, palackból, vagy szívószálasat. Visszagondolva, tökre nem hiányzott a cumisüveg intézménye.

 • 2014.03.14 20:01:51mh1973

  Nekem tetszik a cikk! Mi is hasonló gonddal küzdünk. Bár nálunk csak a folyadékpótlás a probléma, tej még van elég szerencsére. Valóban sokkal macerásabb így itatni, mindig folyik mellé is, csak mennyi jut be? :) Ugyanakkor én büszke vagyok rá, hogy nem cumizik és a cumisüvegre sincs rákattanva. Később biztos, jót tesz neki. Reméljük megtaláljuk mi is a mindkettőnknek jó megoldást. Nekem ez az írás egy kis bátorítást adott, hogy más is küzd hasonlókkal! Egy 8 hónapos fiú anyukája :)

 • 2014.03.14 22:38:47padlas

  Azt is meg lehet próbálni, hogy a tápból papit csinálsz (pár kanál gabonapépet kell hozzáadni), és akkor kanállal tudod neki adni. Lefejt tejjel is el lehet játszani ugyanezt, csak abba sokkal több pépet kell tenni, mert nem sűrűsödik be annyira.

  Kisebb gyereknél pedig kisujjból is lehet etetni. Csak egy kis műanyag csövecskét kell rátenni a kezedre, aminek a másik vége a tejjel teli üvegbe lóg. Aztán ahogy szopizza az ujjad, a tejet is szépen kiszopizza. Olyan mintha te szívószállal innál.

 • 2014.03.14 23:21:41krisz-nagy

  nálunk volt cumisüveg, de simán megtanultak később pohárból inni... ahány gyerek, annyi féle; de mondjuk ha nem kéri a cumisüveget, én nem erőltetném, miért ne lehetne egyből pohárból inni?

 • 2014.03.14 23:27:23madartej

  Most bosszankodjak azon, hogy ismét egy "nagy hozzáértésről és óriási tapasztalatokról" árulkodó cikk született itt olyan köntösbe bújtatva, mintha itt csalhatatlan igazságok és az egyetlen helyes út lenne megfogalmazva? Miközben csak egy újabb szubjektív élmény és vélemény megfogalmazásának vagyunk tanúi. Ebben az a szomorú, hogy Index címlapra kerülés lévén sokan komolyan is veszik, etalonnak tekintik, és már a címből levonják a tanulságot, hogy a gyereket meg kell tanítani cumisüvegből enni. Tényleg kiváló tanács, enélkül tuti nem is érdemes élni, pláne gyereket nevelni. :)

 • 2014.03.15 07:19:00zellerlevél

  Minek? Jól elvannak nélküle.
  Az jó kérdés, hogy ez a vitatható írás miért ér címlapot?
  Csak nem szponzorálja valaki?

 • 2014.03.15 09:51:06Bogyóbaba

  Nem szoktam hozzászólni a cikkekhez, de ezt akkora baromságnak tartom -már bocsánat -, hogy nem bírtam megállni. Nem szabad azt sugallni a könnyen befolyásolható, kezdő anyukáknak, hogy ez a jó, ezt így kell csinálni. 4 gyerekem van. Soha, semelyik nem kapott cumit vagy cumisüveget. A legidősebb gyermekem születésekor még egyetemi éveim közepén voltam, és volt, hogy a rokonság vigyázott a lányomra, amikor épp gyakorlaton voltam, vagy vizsgáztam. Tény, nehezebb első pár alkalommal pohárból megitatni a lefejt anyatejet a gyerekkel, de a pici gyerekek nagyon gyorsan tanulnak. Véleményem szerint egy normális gyermek táplálásához egyáltalán nincs szükség cumisüvegre.

 • 2014.03.15 10:13:35GHJUKI

  Talán az elején nem kellett volna lutsának lenned.. más anyák akik veszik a fáradtságot, hogy a gyermek igényeit a saját igényeik elébe helyezzék és ők már jóval korábban túllendülnek ezen a problémán ami a megfelelő időben nem is tűnik ekkoránakl. 9 hónapot várni csak mert lusta vagy majd írni erről egy posztot, hogy mások ne essenek a Te hibádba szerintem felesleges volt. ,,De mennyivel könnyebb lenne az élet, ha csak betölteném a tápszerét a cumisüvegbe és szépen elszopogatná!'' bocs de megint csak magadra gondolsz.. eddig így volt neked könnyebb, mostmeg már úgy lenne.. légy kevésbé önző és akkor talán nagyobb sikereid lesznek frissensült anyaként. good luck!

 • 2014.03.15 10:16:30Figyel Castro

  Ki az a hulye, aki raszoktatja a cumisuvegre es nem le?!??

 • 2014.03.15 10:23:10GHJUKI

  Bogyóbaba: ,,egy normális gyerek táplásásához egyáltalán nincs szükség cumisüvegre" Ezzel azon anyák millióit akarod megsérteni és lekicsinyelni akik a gyermeküket cumisüvegből etették, azzal, hogy kijelented az ő gyermekeiket nem tartod normálisnak?! Minden baba azt vesz a szájába amit kap, ez nem a baba hibája és ettől egy gyermek még normális.., csakhogy tudd. Szerintem jobb lett volna megállnod, hogy ehhez a poszthoz is hozzászólj, mert csak magadat hozod kellemetlen helyzetbe, a te hozzászólásod ugyanolyan felesleges volt mint maga a poszt.

 • 2014.03.15 11:48:38Fluoro

  Nem értem a problémát... Van anyatej, van főzelék, mégis minek a tápszer? Lehet, hogy a pici fogzik, akkor szoktak óránként cicit kérni... Tejpép is van, a csőrös itatóból meg ki kell venni a szelepet, és meg fogja inni a vizet, ha szomjas lesz.

 • 2014.03.15 11:52:37vörösbor(de)minőségi

  ennyi karaktert leütni,ilyen sületlenséggel,még több orditó hibával-nem semmi.
  gyerek már most okosabb mint anyuka...

 • 2014.03.15 14:01:33Morrancs

  Az a gyerek, aki nem tudja magához venni a táplálékot, amit az orra elé raknak az életkorának megfelelő "csomagolásban", az életképtelen. Persze nem ő tehet róla. Feltehetőleg valamit nem tudott megtanulni. Feltehetőleg azért nem, mert nem is volt rá lehetősége, mert annyira túlféltették, hogy sikeresen megóvták őt a napi betevő és életmentő tapasztalatszerzéstől.

 • 2014.03.15 15:30:01sziszi81

  Sziasztok!Én szeretném meg védeni a cikk írót! Ezek szerint itt a hozzászólok többségének vagy volt elég teje és nem kellett tápszert adni a gyereknek,vagy egy gyerekes és rengeteg szabad idővel rendelkezik. Vegyünk például egy édes anyát akinek már kevés a teje 2-3 hét után és pótlásra szorul,akkor ő szar anya azért mert cumisüvegre szoktatja a babát?? Mert ugye valljuk be őszintén nem egyszerű egy 2 hetes gyereket 1-1,5 dl folyadékkal megitatni pohárból vagy kiskanálból 3-4 óránként,pláne ha van otthon még 1-2 gyerek mellette akiket ugyanúgy el kell látni.
  Úgy gondolom,hogy ez a probléma és ehhez hasonlók nagyon sok kis mamát érintenek,csak a mai "modern" és "szoptatni mindenáron" felfogás elnyomja őket.
  Nagyon unom már,hogy valaki ír egy cikket ezekről a problémákról és ahelyett,hogy sok esetben megértésre találnának elítélik őket vagy pedig megpróbálnak azok tanácsot adni akiknek soha nem volt ilyenfajta problémája csak azt hiszi ő jól csinált mindent és mindenkinek úgy kell...az persze fel sem merül benne,hogy esetleg csak szerencséje volt. Értem itt például a szoptatás problémáját...manapság egyszerűen nem elfogadott az,hogy valaki ha belegebed se lesz elég teje,és akkor kellene a tápszer,és akkor jönnek az okosok,hogy ne,mert az nem jó a gyereknek,ha kell akkor tegye az anyuka cicire a gyereket fél óránként,akkor majd be indul,csak eddig rosszul csinálta. Tudom,hogy ez már nem ide vág,ehhez a cikkhez,csak leszerettem volna írni a véleményemet és megvédeni a posztolót.

 • 2014.03.15 15:40:58Ncsk

  A cikk érdekes, nem hiszem, hogy elítélendő, ha valakinek segítség a cumisüveg.
  Máskülönben miért jobb egy csecsemőt inkább pohárból itatni, mint cumisüvegből, az mitől olyan baromi természetes? A cumisüvegből szopizás egészen hajaz a szoptatásra, hasonlóképpen el tudja lazítani a babát. Én egyáltalán nem értem ezt a cumisüvegparát. Hát nem tök mindegy? A cumisüveg praktikusabb és sokkal kényelmesebben tud inni a gyerek belőle bizonyos kor alatt, mint pohárból. Ugyanúgy fog tudni inni pohárból később, ahogy a ciciről is leszokik. Tényleg nem értem mi vele a probléma?
  A mi gyerekkorunkban még a hozzátáplálás is cumisüvegből ment, csak vágtak a cumi végére egy nagyobb lyukat, mégsem lett senki defektes cumisüvegfüggő :)

 • 2014.03.15 16:09:01vitaygeorgina

  Sziszi81: ha a posztoló a barátnőd lenne, és más barátnőid leszólnák a fenti problémáért, akkor természetes, hogy megvédenéd, és igazad is lenne. Csakhogy a posztoló egy újságíró, és újságcikket írt erről, még ha online formában is, és a problémája egyszerűen nem elég közérdekű ahhoz, hogy a dívány olvasói tolerálják a panaszait. Ha a problémáját csak cikkindítónak szánta volna, és aztán körbejárja alaposan a cumisüveg-témát, és a cikk megütne valami minimális színvonalat, akkor nem esnének neki ennyien, hidd el.

  Nálunk amúgy sok fenti hozzászólóhoz hasonló volt a helyzet. Mind a két gyerek szopott, és szerencsére nem kerültem olyan helyzetbe, hogy ne tudtam volna őket megszoptatni, és másnak kellett volna őket megetetni. Én öt hónaposan kezdtem tanítani őket arra, hogy hogyan igyanak pohárból, eleinte csak egy-két kortyot. Megtanulták, azóta pohárból isznak. A cumisüveg, csőrös pohár és társai kimaradtak az életünkből.

  Ha egy baba tápszeres, akkor szerintem macerás poharazni, egyszerűbb a cumisüveg. De a posztoló esetében szerintem felesleges volt az aggodalom, ha tudott szoptatni, akkor az az egy-két alkalom, mikor nem ő etetett, megoldható lett volna pohárból szerintem.

 • 2014.03.15 17:19:04Bosszancs

  Kedves dr. Puskás Pálma!

  Ön e cikk írója, legalábbis, ha az ember rááll a pp monogramra a poszt elején, akkor ezt írja ki.
  Nem tudom, hogy a dr-t miért kapta, de én az Ön helyében ilyen cikk elejére nem biggyeszteném oda a dr titulust. A Word segédprogramja sok mindent kijavít, de pl. a -nák, -nék toldalékot nem.

  Szerintem nem csak nekem fájdítja a szemem, hogy ahányszor Ön leírta az adnák szót, azt egyes szám első személyű mondatban használta!

  Magyarul és mindenki számára érthetően:
  ÉN ADNÉK
  ŐK ADNÁK

  Legyen szíves, ezeket az ordító helyesírási hibákat kijavítani, vagy a nevéből a dr-t törölni!

  A cikk lényegi részéhez:
  Szerintem sem ördögi dolog a cumisüveg, amíg nem valami cukros löttyel van megtöltve és az lóg órákon keresztül a baba szájában.
  Nálunk is jól jött, hogy a gyerekeim tudták használni, mert amíg én a főiskolán előadáson voltam, apa vagy a nagyi nyugisan etethette őket a cumisüvegből. (Nem tudom mennyi türelmük lett volna hozzá, és hányszor vállalták volna az első eset után, hogy azt a két-három etetést egy-egy alkalommal poharazgatással kell, hogy megoldják.)

  A cumisüvegről való leszoktatásról annyit: a babák ha már "nagyok" a többi körülöttük lévőt felnőttet és nagyobb gyereket utánozzák: tehát kanállal akarnak enni és pohárból inni...

 • 2014.03.16 03:02:03R2D2 & C3PO

  Egy 9 hónapost mért akarsz megtanítani?

  Ha kiveri a cuccot a kezedből, akkor vegyél csepegésmentes poharat. Mindenféle van, mi a mam 6 hónaposoknak ajánlottjával kezdtük és mindenki imádta, míg el nem hagytuk... Ekkor már egy éves volt és vettem neki tommy tippee poharat, és azóta keresek, hogy vegyek magamnak is egyet, ami nem olyan, mint a gyereké és nem kék...

  Ihat pohárból, ha kiveri, akkor ne egyszerre add oda, hanem kis adagokban.

  Meg akár levesként is kanalazgathatod neki. Annak némi evés fílingje is van.

  Nekem értelmetlen a cumisüveg erőltetése.
  ______

  Egyébként az enyém tudott újszülöttként cumisüvegből inni, 3,5 hónapos koráig pótolni kellett neki, utána leszokott. Pár héttel később megbetegedett, próbáltunk neki c-vitamint adni a cumival, és akkor már nem tudta, hogy kell belőle szívni.

 • 2014.03.16 17:43:29padlas

  sziszi81, teljesen egyetértek veled

 • 2014.03.17 00:04:54virsolya

  Én is így jártam első gyerekkel. És igenis para volt, hogy nyáron a nagy kánikulában képtelen voltam egy csepp vizet is belefolyatni; a legnagyobb lyukú üvegből, amiből csak folyott, sem volt képes inni, csak nézett rám meglepetten, hol félrenyelt, hol kicsorgatta a szájából. Pohárból? Útközben A és B között? Vásárlás közben? Autóban? Nekem volt tejem, de nem szoptathattam állandóan (és pl. vezetés közben), nem életszerű. És, talán, ezért sem nagyivós, sajnos emiatt komoly székrekedéssel küzd, folyton rohangálni kell utána az innivalóval, ja, és csak egy valamit hajlandó meginni. Ó, azt még hozzátenném, cumizavarosnak indult, mikor megtanult szopni, elástam a kert végében az összes cumisüveget. Éppen a tizedik hónap magasságában vertem emiatt a fejemet a falba.

 • 2014.03.17 18:10:17kunzoo

  6 hónapos korig "ajánlják" a cumisüveget, onnantól kezdve tökéletesen jól tudnak inni a csőrös pohárnak nevezett szelepes itatókból. Pohárból pedig tud minden baba inni, nem véletlenül adják a kórházban széles szájú üvegben a cukros vizet - de minek?! - a babák mellé, mert abból is tudnak inni, max. az anyukának nincs türelme itatni a picit :P

 • 2014.03.19 00:47:00R2D2 & C3PO

  Kunzoo

  Én mondjuk a drága, minden cseppje kincs előtejemet locsolgattam a szája mellé... És kellett volna neki, mert még tápszert is kapott ezután (amit szintén mellécsorgattam). (Nem fogadta el az egyik mellem, ezért rögtön fejettek. Nem volt könnyű kipréselni és aztán a fele mellé... Nem kívánom az érzést az ellenségemnek sem...)

  Egy éhesen ordító gyereket nem olyan könnyű itatni. A fejő után a második dolog egy cumisüveg volt... Nem terveztem, hogy ez lesz. Mondjuk, szerintem a Calma-fej segített megtanulnia szopni. A technikája még most is csapnivaló, de a cumi segített valamicskét ezen. Nekem nagy tanulság volt: addig azt hittem, hogy az anyán múlik minden; közben meg a gyereken. Nekem csak ki kellett tartanom, üldögélni és netezgetni...

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta