SZÜLŐSÉG

7 tipp a gyerek nyelvtanulásához

2014. február 2., vasárnap 17:37

A félévi bizonyítványosztáskor sok szülő szembesül azzal, hogy a gyereknek nehézségei vannak az iskolában az idegen nyelv tanulásával. Ez különösen akkor jelent problémát, ha neki sem sikerült megtanulnia valamilyen idegen nyelven, ezért úgy érezheti, nem tud segíteni, hiszen sem a kellő tudása nincs meg hozzá, sem tanácsokkal nem tud segíteni.

shutterstock 124812901
Fotó: Shutterstock

Íme néhány tipp, amivel hozzájárulhat a gyerek sikeréhez:

Először is, számoljunk le a kifogásokkal!

Sok gyerek - mivel otthon is ezt hallja a szüleitől - azt állítja, hogy ő úgyis reménytelen eset, hiszen nincs nyelvérzéke. Ez könnyen lehet, de mégsem szabad erre úgy tekinteni, mint valami különös átokra, hiszen az emberek nagyobb részének nincs túl jó nyelvérzéke, ettől függetlenül mindenki képes arra, hogy elsajátítson egy idegen nyelvet.

Persze, ugyanúgy mint, minden másban, akinek tehetsége van hozzá, könnyebben, gyorsabban tanul, hamarabb átlátja a nyelvtani rendszert, éppen ezért ne hozzájuk mérjük a gyermekünket, hanem arra figyeljünk, hogy ő mennyit fejlődött, hiszen ez a fontos.

Ne legyen büntetés a nyelvtanulás!

Próbáljuk meghozni a gyerekünk kedvét a nyelvtanuláshoz! Attól mindenki garantáltan megutálja az angolt, hogyha minden nap 1 órát kell a szavakat bifláznia, vagy nyelvtani szabályokat tanulnia. Ha ehelyett a kedvenc számának a szövegét vagy egy számítógépes játék utasításait, leírását fordíthatja le, máris sokkal nagyobb kedvvel teszi.

shutterstock 173812166
Fotó: Shutterstock

Sokszor keveset

Ahhoz, hogy amit megtanultunk, készséggé váljon, sokat kell gyakorolni, és a gyakorlások között időt kell hagynunk az agyunknak, hogy pihenjen, feldolgozza az új információkat. Ezért sokkal hasznosabb, hogyha naponta 10 percet tanulunk, foglalkozunk az idegen nyelvvel, mint ha hetente egyszer egy órát.

A házi feladatot mindig írja meg!

Bár sokan elavult dolognak tartják a házi feladatot, azért jó foglalkozni vele, mert könnyen lehet, hogy ami az órán egyszerűnek és világosnak tűnt, az otthon már nem az. Ilyenkor kiderül, hogyha mégsem ért valamit a gyerek, így a következő órán rá tud kérdezni, tudnak vele ismét foglalkozni, így nem fog lemaradni.

Beszélni, beszélni!

Már a kezdők is tudnak beszélni, írni a maguk szintjén, és ezt mindenképpen bátorítsuk. Nem baj, ha a mondat nem tökéletes nyelvtanilag, hiszen mi is megértjük, ha egy külföldi azt mondja: “Én lenni szomjas” – ilyenkor senki nem kezdi el javítgatni, hanem inkább adunk neki egy pohár vizet.

shutterstock 75757024
Fotó: Shutterstock

A nyelvtanulás lényege, hogy olyan mondatokat alkossunk, amivel a kommunikációs cél megvalósul, az üzenetünk átmegy, nem az, hogy 10 perc fogalmazás és gondolkodás után egy hibátlan mondatot alkossunk.

Szavakat kontextusban tanuljuk!

Bár sok helyen divat még szódolgozatokat íratni, ez nem túl hatékony módszer a szavak bevésésére. Annál biztosabban rögzül egy szó, minél többször használjuk, találkozunk vele. Éppen ezért ahelyett, hogy csak bifláztatnánk a gyerekünket, kérjük meg, hogy írjon az adott szóval valamilyen egyszerű mondatot. Hogyha nem csak passzívan olvassa, hanem gondolkodik a helyes használatán is, azaz aktívan foglalkozik vele, akkor nem csak a másnapi dolgozaton fog emlékezni arra a szóra, hanem jó eséllyel hónapok, évek múltán is. Segíthet az is, hogyha egy-egy témakör kapcsán (ételek, ruhák, ház részei stb.) egy rajzot készít, és arra írja rá a szavakat – így egy asszociációs hálót is kialakít a fejében a témakör szavaival.

Hagyjunk időt!

Ne legyünk türelmetlenek a gyermekünkkel! A nyelvtanulásban van egy fontos pont, az aha élmény, amikor hirtelen “összeáll a kép”. Ilyenkor az összes addig tanult szabály rendszerbe szerveződik, és ezután a pont után szinte megtáltosodik minden diák.

shutterstock 98977652
Fotó: Shutterstock

Sajnos az viszont megjósolhatatlan, hogy erre a pontra mikor jut el valaki, ezen felesleges is aggódnunk. És mindeközben ne felejtsük el, hogy egy gyerek az anyanyelvén is nagyjából 6 évesen válik kompetens nyelvhasználóvá (ez az iskolaérettség feltétele) pedig ezt mindennap hallja, használja. Úgyhogy türelem, kitartás és gyakorlás, és menni fog az idegen nyelv is!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2014.02.02 18:04:19Shopping

  OMG!

  Ez már Oravecnóra magasságú blog lett.

  SEMMIT sem kell a gyerekkel "csinálni" nyelvtanulás ügyben.

  Normális szülő utánaolvas annak, hogy kell-e terhelni a gyereket, vagy csak hagyni kell gyereknek lenni.

  Persze a sok szülő-miután az ő élete kudarcba fulladt - azt gondolja, hogy a nyelvtudás majd sikeressé teszi a gyerekét.
  - Nem.

 • 2014.02.02 20:46:57Könnyen elkaptuk, uram!

  Tetszik a cikk. Nagyon hasonló ahhoz, mint amit én élek meg a gyerekkel idegen nyelvi környezetben.. Igen, van AHA élmény, és igen, a nyelvtanulás sokkal egyszerűbb szituációkon keresztül. Amit tapasztalok még mindig, az a szómagolás, a túlzott nyelvtan követelése, és a rossz kiejtés. Senki nem beszéli szavanként kihangsúlyozva a mondanivalót, kivéve a magyar turistát. És ugyan miért olyan szituációk szerepelnek a tankönyvekben, amik mondjuk kirándulással függnek össze?

 • 2014.02.02 21:04:55Robinzon Kurzor

  Oszt' internetről, ingyenes (és érdekes!) nyelvtanulást segítő weboldalakról, okostelefon appokkról még nem tetszettek hallani?

 • 2014.02.03 09:28:11Fluoro

  Jó kis cikk!
  Hozzászólók meg - Hát igen, akinek még nem sikerült elsajátítani egy idegen nyelvet sem, annak persze savanyú a szőlő;) Külföldi partnertől tényleg lehet nyelvet tanulni, már aki eljut odáig, hogy ilyenre szert tegyen... Aki nem, annak maradnak a fent említett megoldások.
  Weboldalak, appok tényleg jók! Nálunk is beválnak.

 • 2014.02.03 10:46:39nitro1

  Most akkor elnyelte, vagy nem nyelte el?

 • 2014.02.03 10:58:37www.lcdtv-akcio.co.cc

  tudok ajánlani egy nagyon jó szótanuló programot, akit érdekel a szfeco@vipmail.hu címre írjon egy levelet.

 • 2014.02.03 11:50:21D2

  Angol iránt érdeklődő nagyobb gyerekeknek és felnőtteknek:[link]

 • 2014.02.03 12:44:36Hack.Elek

  Sajnos a magyar iskolai oktatás nagyjából alkalmatlan arra, hogy megtanítsa a gyereket bármilyen idegen nyelven. Túl sokan vannak egy órán, a tanárok nagyja inkompetens, nem ért hozzá, érdektelen, az egész követelményrendszer, a célok is totálisan elhibázottak. Ugyanezt tükrözi a "Rigó utcai" nyelvvizsga, ami szinte semmilyen kapcsolatban nincs a valódi nyelvtudással. Egy alapvető szinten jóval kisebb csoportban, hozzáértő tanárral lehet megtanulni egy idegen nyelvet, aztán pedig olvasni kell, egy idő után pedig filmeket nézni, ennyi (meg legalább néha elmenni olyan helyre, ahol anyanyelvi beszélőkkel lehet találkozni). Az olvasás, a filmek és TV műsorok (pl. a BBC Entertainment legtöbb sorozata) a szavaknak és kifejezéseknek, illetve a TV a hallott szövegek megértésének egy olyan más szintjét adja, ami szavak sima tanulásával gyakorlatilag elérhetetlen, egyébként pont azért, ami a cikkben is van, mert kontextusban kapod az infót. Nem kell tudni, hogy mondanak valamit magyarul. Azt kell tudni, hogy az a "dolog", amire gondolok, az idegen nyelven hogy van. Úgy soha nem fog tudni senki idegen nyelven beszélni, ha előbb eszébe jut, hogy mondaná magyarul, aztán megpróbálja lefordítani, ez az egyik legnagyobb téveszme abban, ahogy otthon nyelvet próbálnak tanítani. A fordítás egy egészen más feladat, mint idegen nyelven beszélni. Pont ebben a fajta valóban hasznos nyelvtanulásban segít rengeteget pl. az olvasás, mert egész sémák épülnek fel, nem csak használhatatlan szavak a valódi kontextus helyett a magyar párjukhoz kötve.

 • 2014.02.03 13:25:05dokineni

  "Persze a sok szülő-miután az ő élete kudarcba fulladt - azt gondolja, hogy a nyelvtudás majd sikeressé teszi a gyerekét.
  - Nem"
  Pedig DE. Nyelvtudás nélkül manapság nagyon nehéz bármit is elérni. Nem ez az egyetlen előfeltétele a sikernek, de ez az egyik legfontosabb.
  Szegény Anyuék egy szót sem beszéltek idegen nyelven, engem viszont nem kevés anyagi és egyéb ráfordítással nyelvtanárhoz járattak és ami a legfontosabb: már gyerekként megvolt bennem a motiváció, hogy tanuljak nyelveket. (Filmeket néztem angolul, angol felirattal és a nem hallott kifejezéseket, mondatokat, szóösszetételeket kiírtam egy füzetbe és nem a szavakat, hanem a mondatokat tanultam meg, így sokkal hatékonyabb.) Persze elvégeztem egyéb iskolákat is (közgáz és jogi egyetem), tehát nem CSAK a nyelvtudás a siker kulcsa, de az én extrám az, hogy három nyelven beszélek folyékonyan és választékosan.

 • 2014.02.03 15:46:38Hoppácska

  Nagyon jó tanácsok!
  Főleg ez tetszik: "Ne legyünk türelmetlenek a gyermekünkkel!"

  Ezt majd alkalmazni fogom.
  Csak hadd kérdezzem meg, hogy ez csak a nyelvtanulásra vonatkozik?
  Másban lehetünk azért egy kicsit türelmetlenek a gyermekünkkel???

 • 2014.02.03 15:49:43Terézágyú

  "Persze elvégeztem egyéb iskolákat is (közgáz és jogi egyetem), tehát nem CSAK a nyelvtudás a siker kulcsa, de az én extrám az, hogy három nyelven beszélek folyékonyan és választékosan."

  Én négy nyelven beszélek folyékonyan, választékosan és tökéletesen, azonkívül szép hosszú formás lábaim vannak!

 • 2014.02.03 18:14:36zsrebij

  Okosan megírt, jó cikk, hasznosak a tanácsok. Stílusa szerencsére távol áll némely nyelviskolák esetenként meglehetősen fellengzős, hamis reklámjainak stílusától ("... nálunk, könnyen, gyorsan, villámgyorsan stb. ... tanulhatja meg az idegen nyelveket"). Egy nyelvet magas szinten elsajátítani és szóban, írásban profi módon használni ugyanis egyáltalán nem egyszerű, sokat kell vele különböző formákban foglalkozni, odafigyelve arra, hogy minél nagyobb szókinccsel, nyelvtanilag helyesen és minél jobb kiejtéssel használjuk a nyelvet. Ez utóbbi jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy könnyebben és pontosabban megértsenek bennünket, tehát a helyes kiejtést, a fonetikát nem tanácsos félvállról venni.

 • 2014.02.03 20:59:26Bornyitó

  Nyelvtanulós app, most jött ki a magyar verziója a Duolingónak, mesecsatornák idegen nyelven (egyre több szolgáltatónál lehet nyelvet beállítani), filmek gépen idegen nyelven, felirattal, black metál hallgatása (mert ilyenkor utána kell nézni neten h mit hörögnek és le is kell fordítani így tanul az ember)

 • 2014.02.03 23:08:12jause

  ez a cikk most tulképpen miről is szól? hogy hogyan kéne az iskoláknak nyelvet tanítani? vagy hogy hogyan kéne a nyelveket nem beszélő szülőnek nyelvet tanítani? a szülő normális esetben sehogy sem tanít nyelvet a gyerekének, kivéve persze az anyanyelvét. mert nem az a dolga.
  ha igazán tenni akar egy szülő a gyerek nyelvi fejlődéséért, akkor már némi nyelvtudással ki kell dobni anyanyelvi környezetbe legalább egy évre, vagy minél többször rövidebb időre, oszt csókolom. Nem csak a fizetős tanfolyamokra gondolok, dogozni is lehet menni, még mielőtt valaki félreérti. A kommunikációs kényszernél és a rázuhanó nyelvi hurrikánnál semmi nem fogja jobban megtanítani. A többi már igényesség kérdése.

 • 2014.02.09 17:59:54rudolf.th

  Akkor hogy én is mondjak valamit:

  Játszva tanulni a legeredményesebb. Ez tény. Amiből játékot lehet csinálni az könnyen megy, mert játszani szeretünk, “dolgozni” meg nem. Akkor tehát próbáljunk meg játszani. Van számtalan angol nyelvű internetes játék, ahol pl. meg kell keresni a listán feltüntetett tárgyakat (a listán a tárgyak neve szerepel), vagy olyan kalandjáték (adventure) amelyik elég sok angol szöveggel van kísérve. Ha végig akarja ezeket játszani, akkor meg kell tanulnia a hozzávaló angol szavakat.

  Aztán az is tény, hogy ha valaki utál egy nyelvet, akkor általában jóval nehezebben tanulja meg, mint amikor kedveli, mert az adott nyelvhez való pozitív érzelmi kötődés is nagyban segíti a nyelv elsajátítását. Ezt is figyelembe kell venni.

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta