SZÜLŐSÉG

Cukiság: nem is veszik észre, hogy megszülettek

2014. február 1., szombat 12:49

A Youtube-on találtam egy videót (igen, már előttem 14 milliónál is többen felfedezték, de talán nemcsak nekem új), amely egy olyan ölelkező újszülött ikerpárt mutat be, akiket a szülés utáni percekben részesítenek a kötelező mosdatásban. Csakhogy ez a fürdetés egészen más, mint a kórházakban megszokott, mivel nem választják szét a babákat egymástól és nem külön-külön teszik őket a vízsugárba, hanem engedik, hogy együtt maradjanak, ahogy az anyaméhben töltettek el hosszú hónapokat. A kisbabák talán észre sem veszik, hogy már kint vannak, annyira sikerül megőrizni az intim hangulatot.

A video feltöltője Sonia Rochel francia csecsemőápoló, aki a baba Thalasso-módszer (Thalasso Bain Bébé ) kitalálója. Eredetileg az volt a célja, hogy csecsemőkkel foglalkozó szakembereknek megmutassa, hogyan lehet az ikreket gyengéden megfürdetni a szülés után. Csakhogy a Youtube közönsége felfedezte, s világszerte milliók hatódtak meg a különösen bababarát fürdetésen.

Rochel fürdetési technikája egyfajta hidat, folytonosságot jelent az anyaméhben töltött lét és a világrajövetel között. Indíttatást onnan kapott, hogy számos szülés résztvevőjeként szomorúan látta, ahogy a babák életük első fürdetésekor megrémülnek, sírnak, ami nem meglepő, hiszen a folyó csapvíz alá tétel nem hasonlítható a magzatvízben történő ringatózáshoz.

A baba Thalasso-módszert csak képzett szakember végezheti, de maga Rochel is szokott otthonokba, családokhoz ellátogatni, hogy a babát kényeztesse. A fürdetés kb. 15-45 percet vesz igénybe a vetkőzés-öltözéssel együtt. A babát langyos vízbe teszik, a kéz biztonságot ad, s ringatja, simogatja a testet, miközben a víz szinte folyamatosan átöleli, és ezt még halk, kellemes zenekísérettel is lehet tovább fokozni. Egy babánál ez így néz ki.

Az érintés, a víz simogatása, a bizalom, a szülő és gyermek kapcsolatának elmélyülése és a pihenés szavakkal írható le a fürdetési rituálé lényege. Ez, ahogy Rochel egy interjúban elmondta a francia Parents.fr magazinnak, egyfajta relaxációként is felfogható. A baba sokszor el is alszik a fürdetés közben, igaz, előfordul az is, hogy első alkalommal végigsírja az egészet, de tapasztalata szerint a második alkalommal már ez sem jellemző.

Bármennyire is szimpatikus ez a módszer, mivel elég időigényes, még külföldön sem várható el, hogy széles körben elterjedjen az állami, szüléseket végző intézményekben, hiszen ezekben jellemzően egyszerre több nő szül, és nincs ilyen hosszas idő és kapacitás csak magára a fürdetésre. Viszont magánkórházakban, csecsemőosztályokon több idő lehet erre, és bizonyára a szülők egy része is szívesen fogadna alkalmanként Thalasso-szakértőt a babájához.

A módszert több videó is szemlélteti az interneten, de Rochel szerint nem lehet laikusként elsajátítani, ezért nem is javasolja, hogy utánozni próbáljuk.

Viszont ad néhány tippet, amivel kellemesebbé tehető a fürdetés már azzal is, ha:

 • nem teszünk semmilyen fürdetőszert a vízbe, így ha a szemébe megy a víz, nem csípi, és a bőre sem károsodik a hosszas vízben ázás során.
 • nem etetünk fürdetés előtt (nem lesz tele a baba pocakaja)
 • ha csak 2-3 percet szánunk a fürdetésre, akkor inkább ne is álljunk neki
 • hagyjunk neki időt arra, hogy a baba élvezze, megismerje a vízben való fürdés kellemességét
 • fontos, hogy határozottan, erősen meg tudjuk tartani a babát, hogy érezze, biztonságban van
 • ne aggódjunk, ha a szemét, fülét víz éri

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2014.02.01 13:50:07micsoda?

  Roppant édesek. Biztosan a kis kopasz fiú, a lány pedig a hajas baba.

 • 2014.02.01 14:02:36fghjk

  ennél már csak az lenne a menőbb ha nem fürdetnék meg. aszittem már kiment a divatból...

 • 2014.02.01 17:01:33mocor2

  [link]

 • 2014.02.01 23:32:12Bambano

  A kölkök aranyosak, de ettől ez a cikk még egy ordas nagy kamu...
  A filmen az egyik gyerek nyitogatja a szemét, aligha újszülött.

  Másrészt én megnézném azt a nőt, aki úgy szül ikreket, hogy a két gyerek egyszerre jön ki... ha meg nem együtt jön ki a két gyerek, hanem egymás után, akkor mit jelent az a mondat, hogy nem választják szét őket? max. újra összerakják.

  uborkaszezoni melléduma ez...

 • 2014.02.02 07:14:51W_L

  Bambano:

  A gyermek már az anyja hasában is nyitogatja a szemét, száját (még mielőtt belekötnél a szájnyitogatásba, tudnod kell, hogy az oxigént nem a levegőből veszik fel a tüdejükkel (ami full lapos, ráadásul víz alatt elég nehéz levegőt venni az ember számára), hanem az anya véráramának részesei és az ő haemoglobinjai szállítják a szervezetükbe). Ugyan nem látnak jól, de a vörös fényt (az érhálózattal telített méhlepény miatt) érzékelik.

  "mit jelent az a mondat, hogy nem választják szét őket?" Ez szimpla szőrszálhasogatás, semmi egyéb. Aki akarja, érti, hogy mit írtak.

  És ha már szőrszál hasogatás, akkor nézd meg jobban a videót, mivel mindkét gyermek nyitogatja a szemét.

 • 2014.02.02 20:57:33pirospottyos

  Nagyon edesek... Az ilyenektol en mindig olvadozok :D

  A fiamat medenceben szultem, es sokszor furdetem magammal a nagy kadban, o is mindig olyan arcot vag furdes kozben, mintha ez maga lenne a hetedik mennyorszag.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta