SZÜLŐSÉG

Így szoktattuk le az ujjszopásról a tízévest

2013. december 31., kedd 14:11

Lányom már az anyaméhben is szopta az ujját, derültünk is jókat rajta, amikor ultrahangozott az orvos. Úgyhogy egyáltalán nem volt meglepő, hogy ezt a szokását kívül is megtartotta, kicsit meg is könnyebbültünk, hogy nem kell cumit adnunk neki - bár bátyjának se erre, se arra nem volt szüksége korábban.

Aztán teltek múltak az évek, a gyerek meg cumizott és cumizott, én meg azzal nyugtattam magam, hogy hat éves koráig ez teljesen normális dolog a pszichológusok szerint. Igen ám, de a lányom az iskola elkezdésekor is szopta az ujjait, és szopta még kilenc évesen is.

A gyerek egyébként teljesen kiegyensúlyozott, hisztimentes volt, semmilyen lelki trauma nem érte korábban, nem kapott szigorú nevelést, nem vertem, és el sem hanyagoltam, egyszerűen szerette szopni az ujjait. Hat évesen már tisztában is volt azzal, hogy erről már ideje lenne leszoknia, akkor elhagyta a napközbeni ujjszopást, de este, elalvás előtt még mindig szüksége volt a tevékenységre. Igazából akkor kezdtem el komolyabban aggódni, amikor beszédhibája nem akart szűnni logopédus segítségével sem, és már a fogai is kifelé dőltek kicsit emiatt.

Minden eszközt bevetettünk a cél érdekében, ügyelve arra, hogy semmilyen drasztikus módszert ne alkalmazzunk: 

 • Elmagyaráztuk neki, hogy ilyet már a nagylányok nem csinálnak, ez egy dedós dolog, oviban még okés, de az iskolás lányoknak nem szabadna. 
 • Felvilágosítottuk az ujjszopás káros hatásairól: a beszédhibáról, a kiálló metszőfogakról, nem beszélve arról, mennyi kórokozó kerülhet be a szervezetbe, ha nem mossa megfelelően a kezét. 
 • Jeleztük, hogy így a barátnőinél sem tud aludni és a barátnői sem nálunk, hiszen nem akarta, hogy a lányok az osztályából megtudják, hogy esténként még szopizik. 
 • Apró jutalmakat adtunk neki, ha sikerült megállnia egy-egy éjszakára a dolgot. 

Amikor eljött az idő, hogy már saját maga is szorgalmazta a leszokást, 

 • férjem estére kendőt kötött a hüvelykujjára - de ez természetesen hamar lekerült mintegy "véletlenül".
 • Gyógyszertárban kapható, keserű anyaggal kentük be az ujját - semmit nem ért. 
 • Amikor megemlítettük neki, hogy nagyanyánk idejében még csípős paprikával kenték be az ujjakat, azt is kipróbáltatta - aztán meg késő este hallottuk, ahogyan lábujjhegyen kilopózik a fürdőszobába lemosni. 

Napról napra ment az eredménytelen küzdelem, aztán a tizedik születésnapja előtt egyszerűen csak kiröhögtem, amikor benyitottam a szobájába, és szopizáson kaptam. Évekig a pártját fogtam, úgyhogy megdöbbent és mélységesen megsértődött, amiért gúnyosan nevettem. Nem a legfinomabb módszer, de hatott. Másnap büszkén újságolta, hogy kibírta az éjszakát anélkül, hogy a szájába vette volna az ujjait, egy-két héten belül pedig teljesen leszokott anélkül, hogy bármilyen más pótcselekvést talált volna.

Ti hogyan szoktattátok le a gyereket az ujjszopásról? Milyen módszer vált be? 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2013.12.31 16:57:18BiaBia

  Majdnem-hatéves korában kitalálta, hogy a 6. szülinapjától fogva abbahagyja az ujjszopást. Kétségeink voltak. Eljött a 6. szülinap, és a gyerek megcsinálta!!! Már 21 éves, de még mindig leveszem előtte a kalapom, ha erre gondolok.

 • 2013.12.31 16:59:28Androsz

  Szerintem jól csináltad. Ezt bizonyítja, hogy ő maga is örült az eredménynek. Érdekes ez a kombináció: le akar szokni, de nem tud, kineveted, ő tudja, hogy mi a szándékod, elhiszi magának, abbahagyja, örül. Pszichológus minden bizonnyal érdekes dolgokat találna magának az ujjszopás hiánya mögött is, és ebben a szokatlan leszokási akcióban is, de a lányodnak szerintem erre nincs szüksége. Lehet, hogy a lelkében marad ennek az egésznek valami zavaró nyoma, de mindannyiunknak a lelkében elfér néhány fölösleges heg, nem számít. Lehet, hogy vonzani, lehet, hogy a leszokás erőfeszítése és sikerélménye miatt éppen taszítani fogja a tollrágás vagy a felláció, mondjuk, de az emberi lélek megfejthetetlen. Az öröme és elégedettsége a fontos.

 • 2013.12.31 18:02:40Tapogatott Kukorica

  Unokatestverem cumizott majdnem 10 eves koraig, ot meg arrol nem tudta leszoktatni a csaladja. Aztan egyszer a testverem kikapta a szajabol es bedobta a tragyadombra a cumit. Soha tobbet nem vette a szajaba.

 • 2013.12.31 19:53:56Silbermann

  Azért egy szakember véleményét szívesen elolvasnám ebben a témában.
  Mi egy percig nem erőltettük a leszokást (az ujját szopta), lehet, hogy már tíz éves is elmúlt, de semmilyen kényszerítő eszközt, illetve rossz szót nem alkalmaztunk a gyerekkel szemben. Észre sem vettük, és egyik napról a másikra abba hagyta.

 • 2013.12.31 20:46:32kacaj hangosan

  Nalunk en voltam az, aki eleg sokaig cumizott, marpedig egeszen 6 eves koromig.
  Anyam mar megprobalt mindent az eg egy adta vilagon, mikor egyik alkalommal ropiztam a kertben, es etettem vele a tacskot parhuzamosan, s ugye a tacsko szajabol potyognak le darabok. Mivel mar akkoriban is hive voltam, az utolso morzsaig megenni mindent elvnek, hat elhappoltam a kutya elol. Ejszaka ossze-vissza hanytam mindent, es nem mertem elmeselni a ropis sztorimat, mert feltem, h kikapok. (Mivel tilos volt a kutyat etetni ROPIVAL)
  Naja, szoval anyamnak goze nem volt semmirol, es kikialtotta a cumit mumusnak, es kozolte, h ez azert van mert cumizom meg mindig, es a szervezetem nem birja tovabb XD
  Persze gyerekfejjel megijedtem, mert most mit tudhattam, h hulyeseg v sem, igy nem volt tobb cumi.
  Amugy azota elmeseltem neki, de nem akarja elhinni a ropis sztorimat :D

  mas

  Orrturas
  En nem tom hogy vagytok vele, de spec en ezt egeszen negyedikes koromig uztem eleg feltunoen, mikor irodalom oran a magyar tanarunk olyan csunya fejet vagott ram, mikozben agyig turtam, h teljesen elszegyeltem magamat.
  Amugy nagyon szerettem az irodalom tanarunkat :)

 • 2013.12.31 22:29:59mylittleboy

  :) A fiamat a koromragasrol kellett leszoktatni...a keserű rákenos cuccot imádta...így vmi más ötletre volt szükségünk.
  Aztán elvittem egy körmöshöz, húztunk neki minden körmére egy fényzselé réteget, és tadamm, abban a pillanatban abbahagyta. Tetszett neki h csillog (jó , tudom fiúnak furi a csillogó köröm, de egyszer lenő).
  Azóta is szépek a körmei, szóval kinek épp mi jön be.
  A lényeg h megoldódott!:) BUEK!

 • 2014.01.01 02:14:15Shopping

  Tényleg nem tudom minek van gyereke annak, aki olyan ostoba, hogy nem tudja hogy nem KELL semmiről leszoktatni a gyereket.
  A kiváltó okot kell megkeresni, és megszüntetni!!!
  Ha erőszakkal ( jelen esetben megalázással ) szünteted meg a dolgot,azzal sérülést ( lelki) okozol.
  Tudom nehéz, időigényes, és fárasztó , de mégiscsak a gyerekedről van szó.

 • 2014.01.01 10:32:08Gosh

  Az egyik legnagyobb lelki sérülést az tudja okozni egy embernek, ha a hozzá legközelebb állók, a szerettei megszégyenítik, kinevetik. Ez is az el nem fogadásról. Senkinek nincs joga megszégyeníteni a másikat. Mert hogy itt is erről van szó. A szégyenérzet az egyik legrosszabb amit vki a szívében hordhat. Ha szeret szopizni, és ez megnyugtatja, miért ne csinálhatná. 20 évesen már valószínű nem fog... az meg, hogy az anyukát zavarta, róla szól, neki kéne elgondolkodnia ezen, hogy miért.

 • 2014.01.01 10:54:49bungics

  Igaza van az előttem szólónak.
  Megszégyenítés. A legaljasabb módszer, amit ember egy másikkal elkövethet. Pláne szülő a gyerekével, borzalom! Kedves cikkírónak üzenem, hogy EGYETLEN EGY ilyen eset elég ahhoz, hogy elveszítse a gyerekét, lehet hogy húsz év szeretete nem lesz elég, hogy visszanyerje a bizalmát. Nem biztos, de benne van a pakliban! Lehet hogy egy életre elvesztette a bizalmát, aztán majd nem érti húsz év múlva miért szarik az anyja fejére.
  Amúgy Poronty színvonal.

 • 2014.01.01 11:16:57Gabiiiiii

  miert kellene leszoktatni???? Te mit szolnal,ha masok ugy dontenek,hogy a szamodra fontos, masok altal nem elfogadhato tevekenysegednek egyik naprol a masikra vege,mert csak???????????

  Nekem 3 gyerekbol 1 szopta az ujjat meg 10 eves kora utan is,de elmult 20 es mar reg nem szopja...Anelkul,hogy megszegyenitettuk vagy csufoltuk volna...

 • 2014.01.01 12:31:33kultúrált hozzászólás

  két év múlva megint rányitsz, mást szop, nem fogsz röhögni

 • 2014.01.01 12:32:49kultúrált hozzászólás

  két év múlva megint rányitsz, mást szop, nem fogsz röhögni

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta