Korhatár

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

SZÜLŐSÉG

Ilyen a szülés. Vagy mégsem? Fotók.

2013. november 5., kedd 21:30

Furcsa képekkel találkoztunk a minap. A két fotón az egyik lánya megszületése után a háromgyerekes művésznő látható a babával. Ana Álvarez-Errecalde azt mondta, az egész terhességét végigkísérte a vágy, hogy elkészítse ezeket a fotókat, így végül is nem tett mást, mint megvalósította a saját álmát. A képek születéséről és hátteréről, arról, hogy mit szeretne mondani velük a lenti videóban vall.

És mond egy nagyon is elgondolkodtató dolgot: nem fél attól, hogy ezzel a nézői túlságosan sokat látnak az ő legbelsőbb szférájából, hiszen egyúttal a saját legbelsőbb érzéseikkel is szembesülnek. És tényleg érdekes végiggondolni: kinek miért tetszik/nem tetszik ez, és mit mond ez el rólad, nézőről, neked, a nézőnek.

25 el-nacimiento-de-mi-hija
Fotó: Ana Álvarez-Errecalde

Mit szeretne mondani az asszony ezekkel a képekkel? És egyetértenek-e a mondanivalójával?

A művésznő a videóban arról is beszélt, hogy amikor ezeket a képeket nézi, nem magát látja. Nincs benne félelem, amiért ennyire kitárulkozott, hiszen a képek és az azokra adott reakciók nem csak róla, hanem a nézőről is rengeteg mindent elárulnak.

Szerette volna megvalósítani az álmot, ami végigkísérte a terhességét, és fehér, tiszta háttér előtt lefotózni a lánya születését. Egyben úgy érezte, ezzel valami olyat tehet a szülésével, ami csak az övé, kizárólag a saját célja. "Ha én meg tudtam ezt tenni, bárki megtehet bármit".

De tényleg ez a szülés?

Én ott akadtam el, hogy az egy elég szubjektív dolog, hogy mit gondolunk arról, hogy néz ki egy szülés, pontosabban, hogy abból mi jelképezi legjobban az eseményt számunkra. A szülés maga persze egy erősen naturális természetű esemény, de a naturalizmusát is sokféleképpen meg lehet mutatni/élni. Neki ezek a képek jelentenek valamit, nekem meg nem ez jutna eszembe. Olyan, mint Geréb Ágnes híres placenta mellett guggolós képe, értem én, hogy van ilyen, de nem mozgat meg.

A tabudöntés része teljesen oké, egyet is értek a céllal, hogy ne az legyen már a társadalmi elképzelés, hogy szülni is csak topsminkben lehet, de ez a két kép nekem inkább viszolyogtató.

Megkérdeztem a férjemet, aki szült velem kétszer, mit gondol ezekről a képekről. Azt mondta, nem szívesen nézi őket, mert számára nem ez a szülés lényege. Hogy pont nem fontos, hogy adott esetben az esemény véres.

Mivel számomra ezek a fotók nem jelképezik azt, amit a szülésről gondolok, megkérdeztem a Porontyközeli anyákat, apákat, kollegákat, ki mit gondol róluk, kinek mit üzennek ezek a képek.

Virág

hát megnéztem, nem tartom magam maradinak, de ha már véres művészet, akkor inkább Castiglia, mintsem egy ilyen szüléskép. Amint megláttam a képeket, felhúztam a szemöldököm és azt kérdeztem: Jól van, na, és ez kit érdekel? De biztosan van, aki most elkezd mindenfélét belemagyarázni, hogy ez mitől új és szép és jó, de szerintem csak közönséges. Aki még nem látott szülést (pl. férfiak, fiatalabbak, idősek, akik már nem emlékeznek) azoknak viszont sokkoló lehet.

Azt is el tudom képzelni, hogy vannak nők, akik a szülést túlmisztifikálják (az otthonszülős nők között látok ilyen indíttatást is olykor) és azt gondolják, ha bekeni magát vérrel, ha a szülést teljes valójában "átöleli", akkor jobban átéli, megéli, magáénak gondolja az egészet. Mintha ettől "jobban" szülne, mint aki "csak" kitolta.

A férjem is megnézte, az első kérdése az volt: az ott a méhlepény? Mert ő már azt nem látta, amikor mi szültünk, szóval neki adott valamit. Műalkotásként se nagyon tudom összerakni. Szépen beszárított hajú mosolygó nő egy műterem hatású képen véresen egy friss babával, hát ezt magyarázza meg valaki...

drPP

Szerintem nem gusztustalanok a képek, de nekem sem ezt jelenti a szülés. Mondjuk számomra a szülés eléggé intim élmény volt, és pont az intimitás nem jön át a képeken. Mint ahogy szexről is lehet jó képeket csinálni, nekem sokszor tetszik az erotikus fotográfia, ugyanakkor az is intim élmény, és maga az élmény, az intimitás nem jön át képen. Például, ha egy cingár szeplős férfi gecit spriccel a hasamra, az lehet, hogy a megfelelően intim körülmények között kifejezetten kedvemre való, de fotón látni ugyanezt esetleg szintén viszolyogtató vagy zavarba ejtő lenne. Szóval attól, hogy közszemlére tesszük, elvész a titokzatossága, elvész belőle az, hogy "ez annyira fontos, hogy csak kettőnkre tartozik". 
Amúgy azt gondolom, lehetne a szülést is úgy ábrázolni, hogy ez a minőség (az intimitás) is megjelenjen a képen, de ezeken a képeken nem jelenik meg. És egyébként a csaj haja túl szépen áll, és szépen is mosolyog, ez igen megtévesztő, én nem emlékszem, mennyire voltam vagy nem voltam véres, de hogy nem fésülködtem mintegy 22 órája, az tutifix. Szóval ami még nem jelenik meg a képeken, az az a fáradt sikerélmény, amikor átizzadt fejjel megkönnyebbül az ember, hogy hű, megcsináltuk, sikerült. 

Rigó Berta:

Hű. Nekem tökre fals érzésem van a képekkel kapcsoltban, egyszerűen azért, mert szerintem egy szülés (akármilyen is) az nem egy ilyen extrovertált helyzet. Nekem tök fura az, hogy semmi befelé fordulást nem látok a képeken (oké, hogy ez nem a vajúdás meg a kitolás, de akkor is), meg a baba felé fordulást sem.
 
Értem én is a célt, de két szülés után egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy hogy lehet közvetlenül egy kitolás után átfordulni abba a lelki állapotba, ahol ezeknek a képeknek az elkészítése a fontos.
 
A képek tartalmáról meg azt gondolom, hogy az ember általában még ott a szülágyon sem úgy éli ezt meg, hogy lengetik előtte a placentát, meg lóg a puncijából a köldökzsinór, mert tökre nem is ez a lényeg az egészben, hanem a baba a zsinór másik végén. Szerintem eltolja a hangsúlyt a "poén" kedvéért. De lehet, hogy csak prűd vagyok :))

Mikkamakka férje:

Becsuktam, elég gyorsan. Nem tudom, mi volt ez, miért csinálta a nő, és pláne, miért fotózta le ezt valaki, de beteg. Első benyomásként az maradt meg, hogy egy retardált nő mosolyogva ölelgeti egy halott marha gyomrát - meztelenül. A szülés egyébként sem szép, még ha minden a maga természetes módján halad, akkor sem. Persze nemes, felemelő, és égetően szívmelengető - de nem szép. Ez meg pláne nem.

Bence:

Nemtom, nekem az jut eszembe erről a képről, hogy ez alapvetően a nőséghez egy elég szervesen hozzátartozó dolog, amit a világ valamiért mégis nagyon erős tabunak tart, pedig azért már elég kevés tabu van csak, amit nem sikerült ledönteni. (Pl. ötven évvel ezelőtt ezek a fotók elsősorban a meztelenség miatt lettek volna sokkolók, most a meztelenség már nem tabu, de a szülés igen.)

Szóval szerintem ennek az az üzenete, hogy a nő azt mondja, hogy neki a női mivoltához hozzátartozik az is, hogy szült, ami így néz ki, és ő nincs megelégedve azzal a társadalmi elvárással, hogy a női mivoltát kizárólag sminkelésen és főzésen keresztül élje ki. Érdekes, hogy Geréb Ágnest mondod egyébként, nekem ő eszembe se jutott erről, pedig persze azokat a fotókat is láttam. De annak a képnek számomra az volt a kizárólagos üzenete, hogy "tébolyult vagyok", ennek meg valahogy az, hogy "egy nő vagyok, és nekem a nőségbe ez is beletartozik, deal with it".
 
Mondjuk ennek az egésznek van egy olyan olvasata is kétségtelenül, hogy aki viszont nem szül, az nem is igazi nő, ami egy kevésbé szimpatikus olvasat nyilván, és nem hiszem, hogy a nő ezt gondolná, de ettől még kicsit szerintem ezt is sugallják a képei.

Zsuzsa:

Annyit tudnék hozzátenni az előzőekhez, főleg Bencééhez, h elsőre nekem is a Gerébes párhuzam jutott eszembe, és nem is igazán tetszett, túl hatásvadásznak láttam. Nem a sok vér miatt: az nem zavart, sőt azt is el tudom képzelni, h ennél akár több is van ott, ha magadnak segíted ki a gyereket (ahogy a könyékig véres kezeiből sejtem), inkább csak azért, mert semmi intim hangulata nincs a képeknek, olyanok, mint egy rosszul világított hentesboltban a húsok leltározáskor: anya pipa, gyerek pipa, placenta pipa.
Az egészből a videónak (a már kiemelt) egyetlen mondata csinált nekem aha-élményt: amikor a csaj azt mondja, nem fél attól, hogy ezzel a nézői túlságosan sokat látnak az ő legbelsőbb szférájából, hiszen egyúttal a saját legbelsőbb érzéseikkel is szembesülnek. És tényleg érdekes végiggondolni: kinek miért tetszik/nem tetszik ez, és mit mond ez el rólad, nézőről neked, a nézőnek.

Önöknek mit mondanak ezek a képek? Megtanultak belőlük valamit saját magukról?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2013.11.05 22:11:14Archenemy

  Tény, hogy szülés nem felel meg a hálivúdi mítoszoknak (enyhe pihegés a nő részéről, majd felsír a baba, mindenki mosolyog, majd a kezedbe adnak egy kb. hathónapos, sterilizált gyereket patyolattiszta ruhácskában, amint édesen alszik), de a fenti képek nekem is viszolyogtatóak, pont mert ki vannak emelve a környezetükből. Nincs ott a doki, a szülész, az ágy, a kellő ezer cucc, hanem mintha egy boncasztalon lenne az egész. Egy erotikus kép erotikus, egy pina közepe telibefotózva meg közönséges, valahogy ezt érzem itt is. Nem, nekem nem jön be.

 • 2013.11.05 23:28:15Mészáros Laci

  megnéztem a videót, olvastam közben a szöveget is. megkapó mondat a végén:

  a képeken nem csak én tárom fel magam, a néző is feltárja a benne rejlő előítéleteket.

  és valóban. mindhárom gyerekem születésekor ott voltam a szülőszobában. letagadhatjuk a bennünk levő gyermeki én előtt, de igen, ez ilyen.

 • 2013.11.06 00:18:16GERI87

  Első gondolat: ez a nő hibbant, ez volt a kis vágya hogy véres újszülöttjével fotóztassa magát véresen....
  Második: na és? tudjuk, lehet ilyet is, csak épp semmi értelme...mint dagadt, úszógumis nőket fotózni...tudjuk nem mindenki modell alkat, pont ezért a franc se akarja nézni őket..

  "nem fél attól, hogy ezzel a nézői túlságosan sokat látnak az ő legbelsőbb szférájából, hiszen egyúttal a saját legbelsőbb érzéseikkel is szembesülnek"

  Ennyi erővel csináljon galériát a foghúzások helyéről, vagy félbevágott disznófejekről..az is kivált valami hatást...és ott sem kell "félni".

  Én a gyereket sajnálom, ilyen anyja van, első dolga az volt hogy ilyen fotót készítsen vele, mert "akkora művész"....majd a nevelésében is ilyen "kreatív" lesz biztos..

  "Tény, hogy szülés nem felel meg a hálivúdi mítoszoknak"

  hát nem, de miért is kéne "hálivúdnak" reálisnak lennie, mikor többnyire nem lényeges ez...

  "letagadhatjuk a bennünk levő gyermeki én előtt, de igen, ez ilyen."

  ...jó....

  na és?

  A döglött cincér belseje meg sárga és büdös ha ég a rezsón...
  letagadhatjuk a bennünk lévő felnőtt én előtt, de ez ilyen, mindannyian kínoztunk gyermekként bogarakat és semmi kivetnivalót nem találtunk ebben, pedig még nem is tudtuk hogy nem érzik a fájdalmat..oh ha tudtuk volna..

 • 2013.11.06 02:40:02Vádöfák

  Érdekes, hogy BÁRKI aki megélt már szülést, legyen az férfi vagy nő, gusztustalannak, nem helyénvalónak tartja ezeket a képeket. Nem azok, a szülés ilyen, vagy ilyenebb. Csak egy dolog hibádzik, a környezet. Bár nem mondanám, hogy egy plafonig csempézett két ágyas szülőszoba (á la Kútvölgyi anno) sokkal meghittebb, mint ez itt. Nem, nem az, jártam ott háromszor.

  Szóval ez teljesen rendben van. Sőt, ha még direktebb akart volna lenni, akkor esetleg megmutatja a barna foltos lepedőt is - igen még az is előfordul, sőt természetesnek veszik - vagy a már megvizsgált méhlepényt, merthogy azt meg kötelező széthajtogatni és megnézni, nem csak rákukkantani.

 • 2013.11.06 06:40:20wmiki

  remek poszt
  kiderül belőle, hogy az indexben írni is alig tudnak a magukat "újságírók"nak képzelő propagandisták

 • 2013.11.06 07:17:28Reggie

  wmiki: mindeni masnak ez mar sokkal regebben kiderult

 • 2013.11.06 08:27:17A Manci

  Jelezném, még nem szültem, de számomra fals az egész szituáció.
  Mintha gúnyt űzne a szülésből.
  Amennyire tudom, azért az egész nem fáklyás menet. Felvételekből és ismerősök beszámolóiból tudom,hogy az anyuka az egész folyamat végére úgy néz ki, mint akin átment az úthenger.
  Először azt hittem, csak valami élethű díszlet az egész, de megtudva,hogy ez egy valódi szülés volt, és az a vér, a gyerek, minden valódi, és ehhez jön a nő bájvigyora, mintha csak egy prezentációt tartana épp a főnökeinek a melóhelyen a belőtt sérójával, és nem az imént szült volna meg egy gyereket szétrepedt gáttal, már azt gondolom,hogy ez a nő egyszerűen nem normális.
  Most vagy legyen naturális, de akkor úgy globál, vagy legyen poénra véve, de a kettő ötvözete nyomorék.

 • 2013.11.06 08:29:53sEm

  Kedves Koncz Andrea, te nemrég szültél? Mindenen felhúzod magad, minden fújj, minden ami más egy kicsit az botrányos és így tovább. Nyugi, én is voltam ilyen, sokan ki tudnak jönni ebből, sokan viszont egy életre beleragadnak.

  Ana Alvarez-Errecalde egy modern művész, akinek nem ez az első alkotása. Itt láthatod további műveit (illetve ha rákeresel a nevére)[link]

  "With these photos I wanted to show a maternity from my experience in which to give birth I open, I transform, I bleed, I scream and I smile. I smile because the pain gets me closer to my daughter, I smile because I am the protagonist, I smile because I am a hero.
  Refuting the idea of fragility that is culturally learned, I wanted to show myself in control of my experience. I am standing, with the placenta still inside me. With my baby connected to me by the umbilical cord, and I do as I wish, I decide went to stop, take the photo and show myself. On a more historical level I am interested in lifting the veil. Show a maternity that is less virginal. A maternity seen from the archetypical primal woman, the woman beast that has NOTHING prohibited. Show a maternity not seen through the eyes of Eve (the divine punishment ”you will give birth with the pain of your body”) but seen through the eyes of Lucy (the first humanoid)."

 • 2013.11.06 08:33:41250130

  basszátok meg, hogy ezt az undorító képet kiraktátok címlapra

 • 2013.11.06 08:35:42Mészáros Laci

  @250130:

  TE IS ugyanilyen "undorító" módon születtél. Menj rögtön mosakodni.

 • 2013.11.06 08:49:36Mészáros Laci

  @GERI87:

  "Első gondolat: ez a nő hibbant" - mert mást gondol, mint te?

  "na és? tudjuk, lehet ilyet is, csak épp semmi értelme...mint dagadt, úszógumis nőket fotózni..." - nem ugyanaz. A szülés MINDIG ilyen, vagy még ilyenebb.

  "Ennyi erővel csináljon galériát a foghúzások helyéről" - a szülésről (ilyen fényképek nélkül) magasztos aktusként szoktunk beszélni, szülővé válás, élet kezdete, születésnap stb. Foghúzásnapot nem szokunk ünnepelni, sőt, inkább fogat mosunk. A hirtelen előhúzott hasonlataid nagyonsántaságára akartam rámutatni :-]

  "Én a gyereket sajnálom, ilyen anyja van" - őszinte anyja van, ez kifejezetten jó pont. Ha még okos is, akkor a gyerek keresve sem találna jobb szülőt maga számára.

  "letagadhatjuk a bennünk levő gyermeki én előtt, de igen, ez ilyen." - A gyerekeknek nyugodtan olvashatunk Piroska és a farkast: a gyermek fantáziája nem naturalisztikus, számára a hamm bekapta nem a vágóhídi trancsírozás képeit idézi fel. Olyan képeket fog magában kialakítani, amilyenekkel még meg tud birkózni. A mesefilmek ebből a szempontból sokkal ártalmasabbak. Viszont te meg én ugye már nem vagyunk gyerekek, meg kell tudnunk birkózni a körülöttünk levő világgal, bár a világ mindent megtesz, hogy ettől megóvjon, a véres dolgokat elrejti, így mi megmaradhatunk habtiszta álszent fehérségünkben. Nem a cincért boncoló gyerekről beszélek, ezek a fényképek sem nekik szóltak, hanem nekünk, akik joggal kattintottunk a 18-as belépés linkre.

 • 2013.11.06 08:50:05Jerky_Master

  ez mind semmi. a youtube-on vannak olyan videók, ahol egyenesben mutatják, amint minden tágul, vérzik, kilottyan. na, az külön vicces, ha éppen vacsorázol. :-D

 • 2013.11.06 09:40:26KarbatettKezűZoltán

  k

 • 2013.11.06 10:28:06Én_vezettem_?

  én bevallom nem értem, mi a baj ezekkel a képekkel. a szülés ilyen, van vér, ahogy van hatalmas fájdalom és szenvedés is, de nem ájulsz el, vagy nem leszel rosszul, mert nem baleset, betegség, műtét az oka, illetve a célja, hanem egy új élet létrejötte.
  Aki nem látott szülést, annak meglelő lehet, hogy van vér, meg placenta, de könyörgöm, ez ilyen.
  se meghökkentőt, se provokálót, se semmit nem találok ezekben a képekben. Egyébként nekem tetszik, ha csak 1-2 ember tudni fogja, hogy a szülés vérrel és egyéb, nem mindennapos dolgokkal jár, és még azt is látja hogy percekkel később már mosolyogni lehet, akkor talán nem fog megijedni közben.
  mert sokmindent nem mondanak el a szülésről, és ami utána jön (nem fogsz tudni hetekig aludni), pedig így sokkal rosszabb, mert egy álomképet ringathatsz magadban, aztán depresszióba esel, hogy miért nem úgy van ahogy a filmeken, ha meg tudod mire számíts, akkor könnyebb a nehézségeken átesni, és jobban lehet az örömeket is átélni. Ennyi.

 • 2013.11.06 10:42:28atvitt ertelem

  OFF: KarbatettKezűZoltán: nem csoda, hogy csak egy k betűt tudtál leütni, ha karba tett kézzel próbáltál gépelni, hihi

  A témához pedig: nekem se szimpatikus ez a képsor, semmi művészit nem találok benne, és én is hiányolom az intimitást, a hírnév hajhászása helyetti bensőséges odafordulást az újszülött baba felé.

  DE: a lényeg, hogy nem egymást kéne ekézni itt a kommentelőknek, pláne ha az illető férfi, és nem egy olyan nő, aki már szült, tehát saját testi élménye van a dolgokról.

  Valójában senkinek se kellene a másik véleményét földbe döngölni, csak mert az illető máshogy gondolkodik. Joga van hozzá. Mint ahogy a "művésznőnek" is joga van ahhoz, hogy kiárusítsa, közszemlére tegye a legbensőbb magánügyét, nekünk meg jogunk van ahhoz, hogy ezt tetszéssel vagy nem tetszéssel fogadjuk.

 • 2013.11.06 11:30:07Kovácsné

  A szülés véres, de nem beállítottan, reflektorokkal, bájmosollyal, Szűzanya pózban véres, és főleg nem tetőtől talpig művészien szerteszéjjel kenve. Nagyon furcsa dolgoknak kell lejátszódnia valakiben, ha szülés közben-után az a legfontosabb dolga, hogy előre eltervezett pozícióban modellt álljon. Ha a hölgy őszintén (NAGYON őszintén) arra gondolt, hogy a világnak tudnia kell, milyen a szülés valójában, akkor nagyjából rendben van a dolog (az emberek újabban nemhogy a szülést, de még annak termékét is hajlamosak valamiféle betegségnek tekinteni (: (: (: ). Ha viszont arra gondolt, hogy "Na, ilyet még úgyse csinált senki, most aztán berobbanok a köztudatba", akkor nagyon nincs rendben (nem a köztudat vagy a művészet, hanem mondjuk a baba szempontjából).

 • 2013.11.06 11:44:34GERI87

  "mert mást gondol, mint te?"

  Nos, normális ember nem fotóztatja magát véresen, kilógó köldökzsinórra az újszülöttjével vigyorogva....
  szóval ez a nő hibbant, pláne mert az hiszi ez művészet, meg az ő hatáskeltése számít valamit...

  "nem ugyanaz. A szülés MINDIG ilyen, vagy még ilyenebb."

  Erre írtam hogy...na és?

  "Foghúzásnapot nem szokunk ünnepelni, sőt, inkább fogat mosunk"

  Ez sem a születésről, szülővé válásról, életről szól...hanem egy hibbant nő magamutogató hülyeségéről...hogy Ő ilyen.

  "őszinte anyja van, ez kifejezetten jó pont."

  Legközelebb majd a halott cicával fotózkodnak együtt...vagy a halott nagybácsival..."a halál az ilyen":)

  "Olyan képeket fog magában kialakítani, amilyenekkel még meg tud birkózni."

  gyereknek nem kell ilyen képeket mutogatni, idősebb korában meg majd azt látja hogy az anyja mekkora debil állat...

  "a véres dolgokat elrejti, így mi megmaradhatunk habtiszta álszent fehérségünkben."

  Nem rejti el, csak ami nem az utcára, meg a közszemére való azt nem mutogatják normális társadalmak....
  csak fogyatékosok gondolják úgy hogy mindent ki kell baszni a nagyvilágnak és minden érdekes, a megbotránkoztatás, a "hatáskeltés" meg alapból hasznos...
  hát nem.

 • 2013.11.06 12:18:15tenyered_érted?

  Megnéztem a 2 képet! Borzalmas. Mondom ezt úgy hogy 2 apás szülést csináltam végig férfiként és mindent láttam. De az ott más volt, igazi születés volt , az adott pillanatban. És valóban nem olyan mint a filmeken, de akkor is az a születés. Ahol nem a vér a méhlepény és miegymás a fontos, hanem egy új élet születése. Ezeken a képeken minden van /még baba is/ csak az új élet tisztelete, öröme hiányzik róla.
  Amitől egy önző szülő /a művésznő/ biztosan nagyon boldog, hogy provokál, hogy művészetet csinál de ez nem az. Ez Öncélú magamutogatás.

  Amellett ha ezt látja egy kamaszlány, akkor végképp elmegy a kedve a gyerekszüléstől egy életre. És ez ami miatt a legrosszabb az egész. Elrettent.
  És ha én nem apa férfi lennék nekem is elmenne a gyerektől egy életre a kedvem.

  Ez provokáció és nem művészet. A művészettől többek leszünk , a provokációtól elfordulunk, utálkozunk.

 • 2013.11.06 12:45:06kalandfereg

  Nem értem, mi a gond a képekkel. Oké, véres, de egy alapvetően pozitív dolgot, a születést mutatja be, tehát nincs nyomasztás faktor. Én még csak különösebben tabudöntögetőnek se látom.
  Neki ez volt fontos, még meg is tudom érteni: életet adni az csak párszor fordul elő egy nő életében, miközben közhely, de ez maga a csoda.
  Vannak művészi megnyilvánulások, amiket én se tudok hova tenni, de ez részemről teljesen okés.

 • 2013.11.06 13:31:35betépett felhasználó

  ez nem lehet USB kabel. az vekonyabb...

 • 2013.11.06 13:48:53aqua summer

  Én is szültem már és láttam szülés közben készült művészi képeket is, meg véreseket is. Mind jobb volt, mert itt a véres, frissen szült nő+baba és a környezet, bájvigyor, frizura között nagy a kontraszt. Úgy is meg lehet mutatni, hogy véres egy szülés, ha nem egy beállított, helyzetből kiragadott pózban, mű hátérrel készül a fotó. A szülőágyon készült véres kép, az anya arcán a friss, őszite érzelmekkel sokkal jobb, mert az nem ellentmondásos. Ha már véres, nehéz egy szülés, és ezt meg is mutatjuk, akkor ne belőtt hajjal, steril környezettel, bájvigyorral tegyük, hanem véres környezetben, igazi érzelmekkel az arcon. Az is véres, ha az a cél, de nem ilyen mellbevágóan ellentmondásos. Bár gondolom ő nem is szülőágyon szült, hanem valami alternatív módon, állva vagy guggolva, az is lehet, hogy csak kihúzták alóla a szülőszéket, megigazították a haját aztán fotó...

 • 2013.11.06 13:52:22aqua summer

  A második képen meg úgy van ott elrendezgetve a méhlepény meg a zsinór, hogy köze nincs a realitáshoz, és így nagyon ellentmondásos a vérrel és a valósággal. Vagy realitás és akkor vér és fájdalom/megkönnyebbülés és spontaneitás, VAGY frizura-belövés és méhlepény+zsinórrendezgetés, de akkor már letörölt baba és nem szétkent vér...

 • 2013.11.06 14:30:01florette

  @aquasummer

  basszus, leirod vagy 10x, hogy ellentmondasos, es nem jossz ra, hogy, nem is tudom, esetleg, talan, ad absurdum DIREKT !?

 • 2013.11.06 17:03:39sEm

  Ott véres ahol hozzáért a még véres gyerekéhez, ahol magához ölelte, ahogy a karjába vette. Máshol nincs összekenve.

 • 2013.11.06 21:20:05kismorgó

  nekem semmi bajom a képekkel Csak nem értem, hogyan oldotta meg, hogy egyből ilyen belőtt hajjal, kisimulva mosolyog.. Mert bár én "csak" 6 órán át vajúdtam, de utána elég szarul néztem ki.

  A másik, hogy tudom, hogy vér, meg minden, de én erre nem emlékszem. Egyrészt mert másra koncentráltam, emlékszem a férjem hangjára, arra, hogy nézett rám miután megszületett a gyerek, emlékszem a szülésznő hangjára, de nem láttam semmit a közvetlen szülés utáni pillanatban, mert egyzserűen elsötétült mindn - gondolom a fájdalomtól is. És itt most látok egy nagy adag vért...én ezzel nem találkoztam - vagy nem emlékszem...

  De semmi bajom azzal, hogy ő lefényképeztette saját magát. Csak nagyon kettős. Egyszerre naturalista és mesterséges... számomra

 • 2013.11.07 07:58:02Mészáros Laci

  [link]

  szülés videó. outdoor experience.

 • 2013.11.09 10:57:56kobeni

  Többször megnéztem a képeket, és igazán nem értem miért mondják egyesek, hogy túlzó a véressége, és direkt kente be magát. Én éppen ilyen véres voltam, ha nem jobban mindkét alkalommal. És igen, szülés után így vigyorogni is természetes. Egyébként meg minden nőnek, aki még nem szült látnia kellene ilyen felvételeket. Szerintem.

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta