SZÜLŐSÉG

Gyerekeket próbál lopni egy nő a fővárosban

2013. szeptember 10., kedd 13:46

Ugyanaz a nő próbált meg bejutni több, 13. kerületi iskolába, oviba és bölcsibe, és próbált meg onnan gyerekeket elvinni - figyelmeztették a szülőket a kerület egyik általános iskolájának szülői értekezletén. A nő ebben az intézményben is próbálkozott, azt mondta a gyereknek, hogy logopédiai foglalkozásra vinné, ám a gyerek, akire szemet vetett, hangosan sikoltozni kezdett, mire a nő elmenekült. A szülőknek azt mondták, a nőről több intézményben is személyleírást tudtak adni, a rendőrség keresi, az intézményekben fokozott a figyelem.

A Hunyadi Mátyás Általános Iskola igazgatója a Dívány kérdésére elmondta, az ő iskolájukba még a múlt héten ment be egy nő, az épületbe azzal az indokkal, hogy a gyerekét szeretné beiratni az iskolába. Elmondása szerint a nő nagyon furcsán viselkedett, zavart volt, remegett. Elkapott egy kisdiákot, és azt mondta neki, hogy különórára kell mennie. A kollégák észlelve, hogy idegen tartózkodik az épületben, a biztonsági szolgálattal kikisérte a nőt az épületből. Az eset után értesítették a rendőrséget, és tájékoztatták diákjaik szüleit az esetről. Arról nincs tudomásuk, hogy másik iskolába is próbálkozott volna az elkövető, a rendőrséget csak négy nappal később értesítették a történtekről, legalábbis ez derül ki a rendőrség válaszából.

"Az ön által említett általános iskolába 2013. szeptember 2-án egy ismeretlen nő ment be azzal, hogy különórára kell vinnie gyerekeket. A láthatóan zavartan viselkedő nőt az iskolából kikísérték. Az esetről az intézmény fenntartójának képviselője szeptember 6-án tett bejelentése a Budapesti Rendőr-főkapitányság XIII. kerületi Rendőrkapitányságán. A rendőrök azonnal az iskolába mentek, a helyszínen azonban kiderült, hogy az eset 4 nappal korábban történt. A nyomozók a helyszínen adatgyűjtést végeztek, az ismeretlen nőt személyleírása alapján a kerületi járőrök keresik, elszámoltatása érdekében" – válaszolta az ORFK Kommunikációs Szolgálata.

De ez az eset még inkább ráirányítja a figyelmet arra az ijesztő eredménnyel zárult brit kísérletre, amely során kilenc 5 és 11 év közötti gyerekből heten legfeljebb három perc után elsétáltak egy játszótérről egy vadidegen emberrel.

“Amerikában történt állítólag: egy 8 éves kisfiút leszólított az utcán egy idegen, azzal a szöveggel, hogy a gyermek anyukája küldte, azonnal menjen vele, mert az édesanya bajba került. A fiú erre megkérdezte: mi a jelszó? Az illető zavarba jött, a kisfiú, ezt kihasználva, elszaladt. A mamájával ilyen esetekre megbeszéltek egy jelszót. Lehet, hogy a fiúcska életét mentette meg ezzel az édesanya.”

Ez az a történet, ami mostanában terjedt a facebookon és bár lehet, hogy azt hiszi, hogy az Ön gyereke nem állna szóba idegenekkel, hát téved. Legalábbis a brit kísérlet ezt állítja. Azt tesztelték ugyanis, hogy el tudja-e csalogatni a gyerekeket egy idegen a szüleiktől, amikor fényes nappal a játszótéren játszanak.

A brit ITV műsorában leadott felvételen többek között az alábbi jelenet játszódott le:

Egy öt éves kisfiú kedvesen mosolyog a játszótéren egy idegenre, amikor az megkérdezte tőle, hogy “akarsz segíteni megkeresni az elveszett kutyámat? Maxie a neve”.  A kis Jack boldogan segített, és mivel ő maga is szereti a kutyákat, torkaszakadtából kiabálni kezdte, hogy “Maxie, Maxie”. A férfi leguggolt a kisfiúhoz és mesélni kezdett a kutyájáról: “A neve Maxie. Egy fehér kis kutyuska, és most elveszett”.

A zsebéből közben elővett egy fotót egy aranyos kutyáról és megmutatta a kisfiúnak, majd egy teniszlabdát adott a gyereknek és azt mondta: “Megpróbálhatjuk visszahívni Maxie-t, ha a kedvenc labdáját dobáljuk neki. Segítesz, ugye?” A kisfiú sugárzott a boldogságtól, hogy segíthet ennek a kedves, mosolygós embernek megtalálni elveszett kutyáját. Abban reménykedett, hogy talán még azt is megengedi majd neki a férfi, hogy megsimogassa a kutyust, ha együtt találják meg. Így Jack, pillanatnyi tétovázás nélkül már el is indult az idegennel.

Annyi idő tehát, ami alatt Jack anyukája épp csak levette a szemét a kisfiúról, és elintézett egy sürgős munkahelyi hívást, az idegennek elég volt arra, hogy megbarátkozzon a kisfiúval és rávegye, hogy vele menjen.

(Az idegent eljátszó férfi egyébként maga is apa, nagyon jól ért a gyerekek nyelvén, így tökéletesen tudta manipulálni őket, miközben az anyukák - akikkel a kísérlet szervezői előre megbeszélték, hogy hogyan viselkedjenek - úgy tettek, mintha telefonálnának és fokozatosan távolodtak a gyermeküktől, míg végül hallótávolságon kívülre kerültek, és csak messziről látták, mi történik).

Minden, a kísérletben részt vevő anyuka meg volt győződve róla, hogy nagyon jól megtanította a gyermekének, hogy idegenekkel nem szabad szóba állni, mert az veszélyes és biztos volt benne, hogy a saját gyermeke nem fog sehova menni egy idegennel. Ennek ellenére, a kilenc kísérletbe bevont -5-11 év közötti – gyerek közül hét kötélnek állt és elsétált az idegennel. Csak két gyerek - egy 8 éves fiú és egy 8 éves lány - volt gyanakvó annyira, hogy visszautasítsa a férfi kérését. (A férfi másik, csaliként használt kitalált története az volt, hogy azt mondta, a kislányával bújócskáznak és a kislányt keresi).

Volt, akit 33 másodperc alatt rábeszélt az “idegen”, de a leghosszabb idő is mindössze 3 perc volt. A kísérlet tanulsága a TV-műsor szerint az, hogy az utóbbi időben a szülők főleg az Internet és a Facebook általi veszélyek miatt aggódnak, és kevesebb figyelem jutott az ilyen típusú gyermekrablásokra, zaklatásokra, pedig például Nagy Britanniában 1 év alatt 273 gyereket raboltak így el.

A kísérlet azonban nem csak hasznos, de lehangoló is volt. A résztvevő anyukák zokogtak a történtek után, volt, aki azóta sem tudta kiheverni a sokkot. Valószínűleg sokakban felmerül a gondolat a műsor láttán, hogy vajon a saját gyermekük is bedőlne, és segítene szeretni-e a barátságos “bácsinak”, annak ellenére, hogy ezerszer megbeszélték, hogy nem szabad? Megesik, hogy egy pillanatra eltereli a szülő figyelmét valami a gyerekekről, és hiába  tanította meg, hogy tilos idegenekkel szóba állni, mégis megtörténhet ilyesmi?

A kis Jack anyukája, a 40 éves Natasha, aki férjével együtt egy számítástechnikai vállalkozást üzemeltet, azt mondta: “A történtek óta nem aludtam. Soha többé nem veszítem szem elől Jack-et. Megtanultam, hogy nem bízhatok abban, hogy a gyerek nem dől be egy ravasz, alattomos felnőtt trükkjeinek.  Tényleg úgy gondoltam, hogy mindent megtettem, hogy biztonságban tudjam a kisfiamat.

Ismeri a Portugáliában eltűnt, (nagy médianyilvánosságot kapott kislány), Madleine történetét is, és arra is figyelmeztettem, hogy vigyázzon, mert lehetnek olyan emberek is, akik hazudnak azért, hogy elcsalják tőlem. Még a kísérlet napján is mondtam neki, hogy ne álljon szóba idegenekkel, így biztos voltam benne, hogy nem fog kötélnek állni. De ahogy meglátta a kutyáról a képet, elgyengült. Minden szülőnek látnia kellett volna, milyen könnyen megingatták. Amikor az eset után megkérdeztem, miért csinálta, azt mondta, “Anya, ő nem idegen, van egy kutyája”. Nekünk is van kutyánk, és amikor együtt sétáltatjuk, mindig szoktunk köszönni más kutyásoknak. Egy felnőtt tudja, hogy az, hogy köszönünk egy másik embernek, akinek kutyája van, még nem jelenti azt, hogy barátok vagyunk, de egy gyerek ezt még nem érti.”

Azt hihetnénk, hogy ha valaki, akkor az 5 gyerekes, 41 éves Naomi biztos pontosan tudja, mit kell mondani a gyereknek, hogy elkerülje az ilyen helyzeteket, de még az ő 7 éves kisfia is elment az idegennel kutyát keresni. Élete egyik legrosszabb pillanata volt, amikor látta, hogy az ő gyermeke is bedőlt az idegennek. Ahogy a többi anyuka, ő is a tervnek megfelelően szépen lassan látótávolságon kívülre került, miközben telefonálást színlelt. Egy ideig még látta, ahogy a kisfia keresi a tekintetét, de ahogy kikerült a látóköréből, egyszerűen elsétált az idegen férfival.

Ráadásul a kisfiú úgy gondolta, semmi rosszat nem csinált. Ahogy később elmondta anyukájának, azért ment el az idegennel, mert a férfinak szüksége volt a segítségére. Ő csak segített valakinek, aki elvesztette a kutyusát. Mivel a férfi kedves és barátságos volt, a kisfiú nem tekintette idegennek. “Mint más dolgozó anyukák, én is szeretnék 100 dolgot csinálni egyszerre, de ez a kísérlet most rávilágított, hogy bármennyire is nagyfiúnak tűnik, egy pillanatra sem veszíthetem szem elől”.

Egy harmadik anyuka, aki részt vett a kísérletben elmondta, hogy ő abban hibázott, hogy eddig mindig csak arra figyelmeztette a gyermekét, hogy mit tegyen, ha valaki fizikai erőszakkal próbálja elrángatni. “Mindig arra tanítottam, hogy ilyen esetben próbálja megrúgni a támadóját, sikítson, de arra soha nem gondoltam, hogy ilyen helyzetbe is kerülhet, hogy önként, jóhiszeműen elsétál egy vadidegennel.”

Egy másik anyuka szintén meg volt győződve róla, hogy gyermekei át fognak látni a férfi trükkjén, mivel sokszor megbeszélték, hogy idegenekkel ne álljanak szóba és ne fogadjanak el senkitől ajándékot. Kislánya mégis bedőlt az idegennek, a szomorú történet az elveszett kutyáról nála is bevált és nem akart “goromba lenni”. Bár ez a kislány végül elszaladt, amikor a parkból is ki akart vele sétálni az idegen férfi, maga az eset az ő szüleit is megijesztette. “Senki nem szeretné, ha a gyereke durva/goromba lenne az idegenekkel, de ha ez az ára a biztonságuknak, akkor inkább legyen az” - mondta az édesanya.

A műsor következő adásában egy újabb kísérletet is bemutattak ugyanebben a témában: 5-11 év közötti gyerekeknek mutattak fényképeket olyan emberekről, akiket még soha életükben nem láttak, és utána megkérdezték őket, hogy melyik ember volt idegen. Habár valójában minden képen látható ember idegen volt, a gyerekek többségét teljesen megtévesztette például egy fiatal fiú képe, aki ránézésre akár egy fiúbanda tagja is lehetett volna. Rá többen is azt mondták, hogy “ő nem idegen, ő egy tini”. Ahogy egy szakértő mondta: “ez minden szülő rémálma, hogy a gyerekek szerint az idegenek ijesztő külsejűek. A gyerekeknek meg kell tanulniuk, hogy bárki, bármilyen korú, kinézetű ember lehet rossz ember, lehet veszélyes idegen. “

Hat egyszerű, de hatékony szabály, ami segíthet az ilyen helyzetek megelőzésében:

1. Ki kicsoda? Meg kell tanulnia a gyerekeknek, hogy egy kedves ember is lehet veszélyes. Játék közben is gyakorolhatjuk ezt: kérjük a gyerektől azt, hogy rajzoljon le egy idegent. Ha ijesztő külsejű embert rajzol, akkor tudatosítsuk benne, hogy más, szép, kedves, barátságos ember is lehet idegen, lehet veszélyes.

2. Tanítsuk meg a gyerekeknek, hogy soha ne kockáztassanak. Soha ne álljanak szóba idegenekkel, ne fogadjanak el édességet, ajándékot idegenektől, és ne menjenek sehova idegenekkel. 5-8 éves kor között a legsérülékenyebbek a gyerekek, később pedig azért kell fokozottan figyelmeztetni őket a veszélyekre, mert egyre több időt töltenek egyedül, a szülők nélkül.

3. “Ne menj, mondj nemet!” Ezt az egyszerű mondatot tanítsuk meg a gyerekeknek. Ha egy idegen megkörnyékezi őket, hangosan nemet kell mondani, hogy mások is hallják és odafigyeljenek rájuk.

4. Készítsünk tervet arra az esetre, ha nem tudunk például értük menni az iskolába. Pontosan mondjuk el a gyerekeknek, hogy ki megy értük helyettünk, és hogy csak azzal a személlyel menjenek haza, senki mással. Mindig legyen a gyereknél a munkahelyi és mobilszámunk!

5. Gyakoroljunk! Képzeljünk el különböző forgatókönyveket, és játszunk “Mi lenne ha?” játékot. Tanítsuk meg neki, bárki mondhatja azt, hogy mi küldtük, hogy logopédushoz viszi, hogy a kiskutyát kell megkeresni, nem számít a történet, ha nem jó ismerős az illető, soha ne menjen vele!

6. Tudatosítsuk a gyerekben, ki az idegen. Attól, hogy valaki köszön, hogy kétszer már láttuk a zöldségesnél, hogy kutya/gyerek van vele még idegen. Alaposan beszéljük vele végig, kik számítanak jó, közeli ismerősnek, ki tartozik abba a körbe, akivel elmehet.

Jelszó?

Jó ötletnek tűnik a jelszavas megoldás, de ennek is vannak hátulütői. Főleg kisebb, 5-6 éves gyerekek esetében nem bízhatunk abban, hogy a gyerek képes lesz tökéletesen titokban tartani a jelszót, és nem meséli el például az ovis barátoknak, tőle kedvesen érdeklődő felnőtteknek, hogy náluk van jelszó, sőt, esetleg még azt is, hogy mi az.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2013.09.10 14:14:02Hoppácska

  Nem tudom, Magyarországon eleve bizalmatlanabbak az emberek, és eleve a gyerekeket is bizalmatlanabbul nevelik, nem?

 • 2013.09.10 14:20:16Peetiboy

  Elképzelhető olyan eset, hogy a gyereket valóban egy rendőr kell, hogy elkísérje, de be is lehet öltözni egyenruhába. (A norvég mészárlás pont azért volt olyan véres, mert Brevik egyenruhát viselt, és senki nem gondolta, hogy veszélyt jelent) Vagy mi van akkor, ha tényleg ismeri a gyerek azt, aki rosszat akar tőle? (a mindig kedves zöldséges bácsi a sarokról, takarító az iskolában, stb.

 • 2013.09.10 14:59:32Krisztián Dávid

  Naponta felnőttek tucatjait verik át .. Miért gondolja az bárki , hogy egy gyerek felkészíthető egy átverésre ? Nézzétek meg az index címlapját , minden nap van rajta 1-2 átverés utáni pereskedésről cikk ...

 • 2013.09.10 15:26:33Hoppácska

  Nem tudom, de mintha a legtöbb gyerek, akit ismerek inkább olyan, hogy még a szülő a többször látott ismerőseihez sem mer szólni stb. nemhogy egy ismeretlenhez...

 • 2013.09.10 16:07:42Van_mikrohullámú_sütőtök?

  Nekünk a gyerek egy kis medált hord a nyakában ami egy GPS tracker: ha írok neki SMSt elküldi a pontos térkép koordinátát, ha felhívom akkor hallom mi történik körülötte.
  Ha a gyerek megnyomja rajta a pici SOS gombot a kütyü azonnal felhív engem. Hetente 1x kell feltölteni, de 2 hétig is bízhatja. Nem volt 10e Ft se.

  Van térkép-nyom funkció is, ami megmutatja melyik úton ment. Állítólag bekapcsolható az a funkció is, hogyha elhagyja a kerületet azonnal felhív, de azt hiszem az a drágább készülékben van.

  Persze az ovi is olyan, hogy csak az mehet be aki családtag, de nyilván nem börtönként őrzött létesítmény. Nem tökéletes, de ennyit talán ér. Ja, és óvónénit is lehet figyelni így bár természetesen ők mindig aranyosak és korrektek.

 • 2013.09.10 16:13:44pushup

  >Van_mikrohullámú_sütőtök?

  LINKET a cuccról!

 • 2013.09.10 16:15:06antyg

  Biztos, ami tutti, hogy ha én a gyerekem körül ólálkodni látnék egy ilyen embert legyen az bárki (és még mondjuk meg is szólítaná a gyerekemet) addig verném még mozogna a rohadékot az tutti!!!! És az ilyen van utána megsértődve, ha jól elverik, hogy neki is vannak jogai... ja, elkalapáltnak lenni...

 • 2013.09.10 16:19:56Van_mikrohullámú_sütőtök?

  Az reklámozás. Gugli a barátod. Én annyit módosítottam rajta, hogy a kis fekete dobozra ragasztottam gyöngyöket és csigabiga mintájú, amúgy az SOS felirat kivételével az oldalán nincs rajta semmi, szóval azokat is kijátssza akik hasonlót keresnek vagy telefont.

  Amúgy a mi ovinkban free wifi van, gondolom máshol is szokott lenni, aki ügyes ugyanezt kis kémkamerával is meg tudja spanolni, én nem értek hozzá.

 • 2013.09.10 16:23:11Ginlia

  Az gyerekeim iskolájába biztos nem jut be idegen. A portásnő egy sárkány, aki folyamatosan tüzet okád és közben szemmel ver. A szülők vigyázállásban kushadnak, amíg a gyerekeket várják.

 • 2013.09.10 16:39:33prolee

  Ez de hülye már. Nemzeti Dohánybolt elől lehet jól gyereket lopni.

 • 2013.09.10 19:59:14Sadist

  Azt persze nem írják, hogy a két gyereknek, akik nem dőltek be, mit és hogy tanítottak a szülei.

 • 2013.09.10 21:05:11micsoda?

  Manapság a kisebb településken is autóval viszik a gyereket az iskolába. Nem is itélkezem felettük. Aki meg nem autózik, az gyalog kiséri el. Sehol nincs már biztonság.

 • 2013.09.10 22:23:47buta

  Ha már linket nem vagy hajlandó iderakni, legalább a nevét leírhattad volna.

 • 2013.09.10 23:33:21Myacis

  [link]

  nem olcsó, de jónak néz ki

 • 2013.09.11 06:40:48soymilk

  A gyerekek az absztrakt dolgokat nem, vagy máshogy értik. Nem azt kell megtanítani neki, hogy idegenekkel nem szabad hazamenni az iskolából, hanem azt hogy csak Apával, Anyával vagy Nagyival szabad. És mindig meg kell beszélni, hogy ekkor meg akkor ki és hol fog érte menni, és addig ott várjon. És ehhez szigorúan, MINDIG tartania kell magát a szülőnek.

  Baromi nehéz, de valahogy az én szüleimnek is sikerült, pedig 2-3 állásuk volt. Olyannyira működött ez, hogy mikor bent voltam Apa munkahelyén a nyári szünetben, nem voltam hajlandó elmenni a titkárnőjével ebédelni, csak mikor Apát kihívták a megbeszélésről és megmondta, hogy elmehetek a nénivel. Addig kötöttem az ebet a karóhoz, hogy nem megyek sehova, mert Apukám azt mondta, hogy itt várjam meg.

  Ugyanígy a kajával is: csak azt szabad megenni, amit Anya, Apa, Nagyi ad. Ha szeretnél egy szelet kenyeret, szóljál Anyának, hogy vágjon Neked. Ha májkrémet szeretnél enni, szóljál Apának, hogy bontsa ki neked a konzervet. Ha az úttesten mész át, nem szaladsz, hanem sétálsz, előtte jól körbenézel, balra is, jobbra is, balra is, és ha SEHOL nem jön autó, akkor mész át. Ha kiszalad a labda az útra, hagyjad ott, ha rámegy egy autó, semmi baj, veszünk másikat. Ilyenek. És azt mindig, amikor ilyen szituációban vagytok, újra és újra ezerszer, ugyanazokkal a szavakkal. Nekem mai napig a fülemben cseng, amit a szüleim és a Nagymamám magyarázott. Rengeteg türelem kell hozzá, az már biztos.

 • 2013.09.11 08:50:56ön itt áll

  Ez most komoly, hogy visítozott a gyerek és még úgy sem kapták el a nőt??
  Azok után, hogy egyszer már kivezették egy iskolából, de csak 4 nap után riasztották a rendőrséget??

  NOORMÁLIS??

  Az ilyet azon nyomban átadni és bilincsben kihalgatni.. WTF..

 • 2013.09.11 10:51:42lyesmith

  Nemrégiben olvastam egy cikket arról hogy sok gyerek annyira megtanulja hogy ne áljon szóba idegenekkel hogy egyrészt antiszociálisak lesznek, másrészt ha bajban vannak akkor sem mernek segítséget kérni.

  Nem mintha tudnék jó megoldást.

 • 2013.09.11 11:24:43arvertend.

  heló,

  aki azt írja, hogy van neki ennél kisebb, nyakláncban hordható gps trackere, az linkelje már légyszi, mert én magyar és külföldi oldalakon egyaránt azt látom, h a legkisebb elérhető példány az kb ez, a gyufásdoboznyi méret, amit azért egy alsós nyakába akasztani elég fura lenne.

  [link](TK102)/product_info.php/products_id/152/language/hu

 • 2013.09.11 11:37:32arvertend.

  valamért az előbb nem vette be a linket... de hasonlók sokfelé vannak, kisebb meg nem

  [link]

 • 2013.09.11 12:48:18martonthenagy

  Itt van az SOS gombos GPS tracker:
  [link]

 • 2013.09.11 14:52:14Mrs. Jackman

  antyg, azért az érdekes lenne. szóval ha én odamennék a gyerekedhez, és minden rossz szándék nélkül mondanék neki valamit, akkor szted jogos lenne, hogy megverj?

  értem én h fontos a biztonság, de sztem valahol agyrém minden bokorban perverz gyerekrablókat sejteni.

 • 2013.09.11 15:08:48mokuslanyka

  Egy nagyon fontos dolgot kifelejtettetek a cikkből, hogy mindegyik családdal pszichologusok foglalkoznak együtt és külön-külön a családtagokkal is, hogy fel tudják dolgozni az esettanulmányban történteket. Plusz az ITV külön programot indított pszichologusok segítségével, hogy hogyan lehet a gyerekeket megtanítani a veszély helyzet felismerésére. Ehhez színezőket és mindenféle segédanyagokat raktak fel a honlapjukra.
  És azt is fontos látni, hogy az angol gyermekeket teljesen másképp nevelik mint otthon. Sajnos a fegyelem elég nagy hiányosság ebben az országban. Az oktatási helyszínek nagyon biztonságosak, először is zárják az iskolákat, másodszor az általános iskolában reggel le kell adni a gyermeket a tanárnak, délután pedig fel kell venni. Csak a szülők által előre közölt emberek érintkezhetnek a gyermekekkel. És innen fakad az, hogy a középiskolások nem tudnak viselkedni és figyelni/vigyázni saját magukra. Ugyanis úgy kezdenek el középiskolába járni, hogy még nem közlekedtek egyedül. Nem azt mondom, hogy jó dolog ha egy első osztályos egyedül jár iskolába, de nem tanulják meg soha saját magukat managelni.

 • 2013.09.16 03:14:02szbszig

  Nekem a Facebookon keringő sztoriról mindig az jut eszembe, hogy ha az anyuka tényleg bajban van, és mondjuk ájultan fekszik valahol, akkor mégis hogyan mondja el a jelszót a neki meg a gyereknek segíteni akaró embereknek? :D

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta