SZÜLŐSÉG

Bölcsi – mi legyen a szekrényben?

2013. augusztus 24., szombat 15:09

Bár még csak augusztus van, fejben már hetek óta állítom össze a listát, mire lesz szükség a bölcsi-kezdéshez. Tavaly túl nagy volt az izgalom a beszokás miatt, nem is gondoltam rá, hogy az itthon készleten lévő cuccokon kívül bármire szükség lehet. Arra meg pláne nem, hogy ami nekem bevált, nem feltétlenül fog akkor, ha a gondozók figyelmét tíz másik gyerek is leköti.

Mindegy, mit viszünk be, vagy mit adunk rá reggel, a lényeg a praktikum, és mindig számoljunk vele, hogy nem leszünk ott, hogy hatodszor is megkössük az álla alatt sapkát, ha folyton kibomlik a kötője.

Udvari cuccok

Vegyük először az udvarra való ruhákat, az a nehezebb vége, legalábbis tapasztalatom szerint. Az tuti, hogy idén nem vacakolunk külön tréninggatyával, mackófelsővel, visszük befelé a barátoktól kapott, 2-3 gyereket túlélt darabokat, pont jó lesz az udvari homokozáshoz az a nadrág is, aminek már egyszer meg kellett foltoztatni a térdét -  a vadiúj tréningből ugyanúgy nem jön ki a sár, viszont hülyét is kapok, mert vadiúj.

Idén is visz magával vékony vízálló nadrágot, isten áldása, főleg, ha olyan a kölyök, mint az enyém, aki akkor is homokozni akar, amikor a homokózóból vödörrel lehet merni a vizet eső után, és bent fog lakni a szekrényében az esőkabátja is.

Minden kinti cucchoz általános tanács, hogy olyat vegyünk belőle, amit könnyű ráadni, illetve, amihez, miután rajta van, nem kell hozzányúlni (elég hosszú az ujja /szára, nem kell összehúzni ahhoz, hogy tényleg vízhatlan legyen), mert a gondozónők nem tudnak az udvaron tíz gyerek felügyelete mellett még erre is figyelni.

 • kinti nadrág
 • vékony vízálló nadrág
 • esőkabát
 • télre: beavatkozást nem igénylő anorák, sapka, sál, kesztyű

Ugyanez érvényes a téli anorákra / csizmára, én tavaly nagy naívan vettem egy anorákot, amit a bokáján lévő tépőzárral lehetett teljesen vízhatlanítani, aztán vagy betépőzárazták öltözésnél, vagy nem, volt olyan, hogy a gyerek harisnyája lábszárközépig vizes volt (ismétlem, az én hülyeségem volt).

És akkor bentre:

Amiből nem engedek idén sem, az a benti cipő/szandál. Bár lehet kapni “benti cipő”-nek keresztelt vászoncipőt, ezt nem javasolnám. Inkább kapjon a gyerek valami jó minőségű szandált (Siesta, Richter, Superfit, Elefanten vagy hasonló), mégiscsak abban fogja tölteni egész évben a napja nagy részét.

Bentre nálunk (amikor már nincs 25 fok kint, szóval nagyjából októbertől) a cicanadrág-póló kombó jött be, télen harisnya-póló kötényruha / szoknya. Így volt a legegyszerűbb öltöztetni is, mert csak a ruhát kellett levenni róla, meg a pulcsiját ráadni az anorák alá, nem kellett vacakolni a nadrág le-harisnya fel ütemmel. A fiú csoporttársak térninggatyában voltak télen többnyire.

Minden bölcsiben szoktak kérni tartalék cuccot, mert simán leeszik, leisszák, festékes lesz, satöbbi.

Ami tényleg kellett, és mindig volt a szekrényében, ha valamit ráadtak belőle, másnap vittem pótlást, mert sűrűn használta:

 • 2 póló (rövid vagy hosszúujjú évszaktól függően)
 • 2 body (ha még pelusos) vagy két atléta/alátrikó
 • Szobatiszta gyereknek 2-3 bugyi/kisgatya
 • 2 harisnya
 • 1 cipzáros pulcsi/tréningfelső
 • 1 kinti- vagy tréningnadrág

Valamint ősszel és tavasszal hétközben a vízálló nadrág és az esőkabát is bent lakott a bölcsiben (ha épp nem esett, amikor hazaindultunk), hétvégére viszont többnyire hazavittem ezeket (egyrészt kimosni, másrészt, a szabadtéri programokhoz).

Ezeken kívül lehet még pár dolog, amit a bölcsis gondozók kérnek (például előke az étkezésekhez, ha a gyerek még nem eszik stabilan önállóan), illetve a lista évszaktól függően bővíthető (bölcsis gumicsizmával, plusz pulcsival) az én tapasztalatom szerint a fentiekkel kényelmesen megoldható a “tanév”.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2013.08.24 16:57:19lüke

  + hány pelenkát, wc papírt és PZS-t kell vinni?(szégyen)

 • 2013.08.24 22:00:01ÉkaRéka

  A mi bölcsinkben adják a ruhát,helyben mossák..Kíváncsi vok,mit jelent ez a gyakorlatban.Mi az egyszerűbb:mosni vagy reggel-du átöltöztetni a gyerkőcöt?Hm.Egy hét múlva meglátjuk!

 • 2013.08.24 22:21:57retinax

  A vízhatlan szerkó elég fölöslegesnek tűnik, nem fogják kivinni esőben, vagy vizes udvarra a gyerekeket, azt az egyet sem, akinek van esőnadrág a szekrényében. Hiába akarja.
  A harisnya-szoknya kombó bentre tuti megoldás télen, én a fiamnál is ebben utaztam, csak harisnya-térdig érő puha farmerral. Sok időt megtakarít így az ember, főleg ha pár kisebb/nagyobb tesó is ugrál még ott körülötte öltöztetéskor.

 • 2013.08.24 22:30:10anothernick

  hány fok van a Ti bölcsitekben télen? nálunk olyan 25 - minek oda haris? nem elég egy laza szabadidőalsó???

 • 2013.08.25 08:54:24Bartush

  Nálunk nem kell semmit sem vinni, csak saját ruhát. Kértek vízhatlan ruhát is, mert ugyan nagy esőben nem viszik ki a gyerkőcöket, de ha már elállt igen. Pelust, popsitörlőt és krémet kell még vinni, mindenkinél a sajátot használják. Azért szégyen, hogy sok helyen a szülőnek kell a szappant, wcpapírt, pzs-t vinni.

 • 2013.08.25 08:55:10Bartush

  Elfelejtettem: bentre cipő sem kell, zokniban szaladgálnak, kintre kell vmi strapabíró lábbeli.

 • 2013.08.26 06:27:19Próbafőző

  Szerintem bölcsije válogatja, hogy mit kell vinni, mit preferálnak. Elmondták szülőin, hogy mi a praktikus (nem csak nekik hanem pl egy szobatisztuló gyereknek). Nálunk pl saját ruhában van a gyerek, vészhelyzet esetén adnak, kivéve a téli overált, az adják a kinti játékhoz. A tisztasági csomagot sem érzem megterhelőnek. Az egész év alatt 2x kértek szappant, fogkrémet, 1x popsitörlőt. Havonta felváltva kértek egy csomag zsepit vagy szalvétát, wc papírt is szerintem 2x vittem. Ezeket már az én bölcsis/ovis koromban is vinni kellett, pedig az még a másik módszerben volt. A pelenka: a bölcsi tetrát tud adni, nem tudok róla, hogy bárki is kérné ezt a megoldást.

 • 2013.08.30 00:44:10anothernick

  nálunk nem kellett fizetni bölcsiben, nem nagyon háborodtam fel, hogy néha kellett vinnünk ezt-azt. aki felháborodik, biztos nem látott még bölcsis költségvetést. ha fizetős, az persze más dolog.

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta