SZÜLŐSÉG

Hányós-hasmenős+kánikula=/=kórház

2013. augusztus 8., csütörtök 08:16

Lázas, hányós-fosós terjed az ismerettségi körünkben, mára minket is elért. Nincs is jobb, mint a hőségben magas lázzal ÉS hányingerrel ÉS hasmenéssel nyüszítő gyerek. Ha nem akarjuk kórházban, infúzióval abszolválni a betegséget, akkot két dolgot tehetünk. Az egyik, hogy nagyon drukkolunk, hogy a gyerek ne legyen eszméletlenül-iszonyúan szarul. A másik, hogy itatjuk és hűtjük, és itatjuk és hűtjük és így tovább.

shutterstock 121997185
Fotó: Shutterstock

Senkit nem szeretnénk paráztatni, de érdemes elolvasni a Heim Pál kórház laikusok számára is nagyon érthetően megfogalmazott összefoglalóját, milyen betegségek járhatnak jelentős hányással, és melyek azok az esetek, amikor nem otthon kell kísérletezni.

De esetünkben most nem a rémbetegségekről van szó, hanem az egyszerű hányós-fosósról, ami történetesen épp a kánikulában köszöntött be

Az ilyesféle kórokban az a nagyon szemét, hogy olyan erős hányingere tud lenni az embernek, hogy nem csoda, ha még egy korty vizet sem akar lenyelni.

 • Lázcsillapítás - Ha a gyógyszer nem hat, vagy a hatása túl hamar kimegy, lehet más hatóanyaggal váltva adni (pl: ibuprofen 8 óránként, 1 nap max 3-szor, paracetamol meg a félidőkben. Az orvossal, védőnővel egyeztessék, mit és milyen ritmusban adjanak.)
 • Hűtőfürdő - A gyerekorvosunktól tanultam, hogy nem érdemes, és nem is hatékony lázas gyereket 30-31 fokos vizekkel kínozni. Azzal annyit érünk el, hogy a végtagok erei összeszűkülnek, és a maghőmérséklet nem fog csökkenni, pláne, hogy a gyerek kb 3 percet lesz képes benne maradni. A hatásos hőmérséklet a 37-37,5 fok, és a kívánatos az lenne, ha a gyerek legalább 15-20 percet el tudna benne tölteni. Amikor 39,3-mal rakjuk be a kádba, pont szuper eredmény, ha sikerül a vízzel 37,5-ig lenyomni.
 • Itatás - Hányinger mellett nem egyszerű eset, viszont nagyon fontos. Jéghideg, akár jeges (tényleg!) vízzel, egyszerre kis mennyiségeket (2-3 korty-1 dl) itassunk a gyerekkel, azt viszont minden 20 percben. Ha egyáltalán nem képes még ennyi vizet sem benntartani, egyeztessenek a gyerekorvossal, csillapítsák-e a hányingert otthon kúppal, vagy irány az orvos. Többszöri hányás, hasmenés esetén fontos az ionok pótlása, vagyis cukor, só és folyadék egyidejű bevitele. Az erre a célra szolgáló gyógyszertári készítmények mellett a Heim Pál kórház honlapján nagyon szimpatikus megoldást ajánlanak: cukros tea+sós ropi, amikor is a sós ropi után a gyerek még szívesebben is iszik. Arról nem is beszélve, mennyivel szívesebben nyom le egy kis cukros teát ropival, mint egy csésze Normolyt port.
 • Etetés - ne erőltessék. Ha nem kívánja, attól nem lesz semmi baja, hogy egy napig alig eszik valamit. Annyi idő alatt meg a legrosszabbon általában túl is jutunk.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2013.08.08 08:39:41Lirian

  Itatásként nekünk ilyen esetben az jött be, hogy valóbaj jéghideg folyadékot (málnaszörpöt, mert az cukros, nyilván _valódi_ málnaszörpöt, nem valami édesítős izét), kiskanállal adagoltunk a gyerekbe.

 • 2013.08.08 08:51:05an-dee

  A jéghideg víz alapból nem jó a gyomornak így az egész szervezetnek. Csak érzésre segít, az pedig nem sokat számít.

 • 2013.08.08 08:59:03Mészáros Laci

  A vizesfürdős lázcsillapításnál vitatkoznék: a 37.5 fokos víz húsz perc alatt nem hűti le a gyereket... Jópár éve már, hogy Egyes számút mindenféle eredménytelen próbálkozások után éjfélkor beraktuk egy kád vízbe és azt fokozatosan kb 32 fokra hűtöttük. Közben (hogy elviselje) elkezdtem neki felolvasni a Harry Potter első kötetét, kb négy fejezetet. Az több mint félóra. Ezalatt tényleg 37 fokra hűlt le a teste, és már el tudott aludni. Másnap reggel nézem, hát hason fekszik és maga olvassa tovább a könyvet :-)

 • 2013.08.08 09:20:51Lirian

  an-dee:
  itt nem a lázcsillapításra való a jéghideg víz/folyadék
  egyszerűen, azt kevésbé dobja vissza a háborgó gyomor, főleg, ha ennyire kis mennyiségenként adagoljuk. Itt a cél az, hogy valamennyi folyadék és cukor bejusson, és ott is maradjon, hogy ne száradjon ki a gyerek teljesen.
  Amikor először benyaltuk ezt a vírust, a lányom 6 hónapos volt, a kórházban végeztük :( utána hallottam ezt a megoldást, nekünk bejött. Megnyugszik a gyomra, kap egy kis energiát a cukortól, könnyebben átvészeli... nem vagyok orvos, ez saját tapasztalat, nekünk bejött.

 • 2013.08.08 09:24:29Tom Bradley

  hányós-fosós ellen kóla + ropi
  nekünk bejött többször is

 • 2013.08.08 09:27:05Nand

  A hűtőfürdő igenis hatásos. Nomál hőmérsékletű vízbe kell ültetni a gyereket és utána folyamatosan engedni hozzá a hideg vizet.

 • 2013.08.08 09:27:59Lirian

  Tom Bradley:
  hát igen... csak épp az én lányom semmilyen szénsavasat nem iszik meg, "csípi" :)

 • 2013.08.08 09:30:03kismorgó

  hűtőfürdő nem túl életszerű - legalábbis nálunk. Amikor lázas, akkor nyüszít, hozzám akar bújni. És FÁZIK, ha vízbe teszem.
  Egy dolog vált be, és az a vizes lepedőbe/textilpelusba tekerés, és úgy fogom. Sajnos sokat kísérleteztem, mire minden kialakult, de a lázgörcs miatt muszáj volt a leghatékonyabbat megtalálni. Persze, minden gyerek más, de csak ajánlani tudom a betekerést.

 • 2013.08.08 09:32:14félértelmiségi

  Lirian: a Heim Pál-os tájékoztató anyagban is megemlítik, hogy a szénsavmentesre kikevert jéghideg kóla is hatásos a megfigyelések szerint. Én sem próbáltam még, de sok helyről hallottam.

 • 2013.08.08 09:45:56lakos001

  @an-dee: ilyenkor a gyomor (a "beteg" gyomor) kizárólag a jeges folyadékot/tápanyagot tolerálja valamelyest. Annak egy része nagyobb eséllyel marad bent, mint a nem ennyire alacsony hőmérsékletű.

 • 2013.08.08 10:03:43Raиdoм_

  A kóla tuti gyógymód hányinger ellen! Már régóta bevett gyógymód, én is használtam és ismerőseim is többször sikeresen alkalmazták. Mi még ki se keverjük belőle a szénsavat.

 • 2013.08.08 10:37:39eeffoc

  A láz első fázisában, mikor még csak megy felfelé, nem hat a hűtőfürdő. Ilyenkor van az, hogy fázik a gyerek (még én isilyenkor szoktam fázni, mikor csak megy fel a lázam). Ilyenkor még el lehet csípni lázcsillapítóval, és akkor talán nem megy feljebb.
  Ha viszont már felment, akkor nálunk nem nagyon hat a sima lázcsillapító, és a gyereknek ebben a szakaszban már melege van a láztól. Nálunk ilyenkor jöna hűtőfürdő. Meleg vízzel kezdjük,a mivel szoktuk, jó sokat, hogy minél jobban benne legyen a mellkasa. Én még finoman locsolgatni is szoktam a kisvödrével. Ilyenkor bármivel játszat, amivel csak akar, és mindketten valóban játszunk vele. Párpercenként kap egy lavórnyi hideg vizet, így fokozatosan hűl a víz és nem sokkoljuk a gyereket. Mi akkor szoktuk kivenni, mikor már érezhetően lehűlt a teste - a nyaka hátul és a mellkasa, mert a végtagjai nem mérvadóak.
  Ha kivettük, jöhet a lázcsillapító, ami ezzel az alacsonyabb lázzal már elbír.
  Ha a gyerek mellkasa nincs a vízben, csak a combja meg max a köldöke, persze, hogy nem csökken a maghőmérséklet csak a végtagok hőmérséklete. És ha hirtelen sokkoljuk a 32 fokos vízzel, persze, hogy hűlés helyett sokkolódik a szervezet és nem hat.
  És nálunk pl úgy van, hogy fürdés elején sír, bújna, de keménynek kell lenni mert a magas láz nem jó, és tudjuk, hogy hamarosan úgyis jó kedve lesz pont a hűtőfürdőtől. Szóval a fürdés elején sír, aztán ahogy hűla víz, egyre jobb kedve lesz, hamar abbamarad a sírás, a végén meg annyira belemelegszik a játékba, hogy remeg a szája de nem akar kiszállni se

 • 2013.08.08 11:10:43copass

  nekünk a priznic vált be, ami kíméletesebb igaz nem annyira hatékony,de az ágyban lehet maradni,mesét nézni,stbsb.
  a lázas,nyűgös gyereket berakni a kádba hajnali kettőkor, nem igazán működőképes alternatíva. persze ha nagyon magas és makacs láz akkor nincs más megoldás. 38,5 fok felett azonnal megy a lázcsillapítás nurofen/panadol, kúpok már nem használnak semmit.

 • 2013.08.08 11:29:15caixa

  Vizes alapu jegkrem es hutofurdo, folyamatosan hutve. Es ha kell, kiskanallal adogatni a vizet es ertelmi szintjenek megfeleloen elmondani a gyereknek, miert kell innia.

 • 2013.08.08 12:30:19bárisnya

  A mi dokibácsink ilyenkor a vizes alapú citromfagyit és a valóban jéghideg vizet adatta, teáskanállal, ötpercenként.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta