SZÜLŐSÉG

Sokat sír a gyereke? Pólyázza be!

2013. augusztus 7., szerda 17:22

Egy síró csecsemőt megnyugtatni sokszor embert próbáló feladat. Ismerjük azt, amikor nem éhes, nem szomjas, nem beteg, a pelenka is tiszta, de a gyerek csak üvölt. És üvölt. És üvölt. És ringatjuk, babakocsiban toljuk, kendőbe kötjük, felvesszük, letesszük, de ugyanúgy üvölt. Na, nem csoda, hogy népszerű egy olyan módszer, ami azt ígéri, 3 perc alatt megnyugtatja a síró csecsemőket. Mivel a következő porontyközeli bébi csak szeptemberben érkezik, ezért nem tudtuk kipróbálni az új csodamódszert, de ha önök igen, mindenképpen kíváncsian várjuk a tapasztalatokat.

A pólyázás jó időre feledésbe merült, viszont manapság egyre inkább kezd visszakúszni a köztudatba. Angliában hódít az "Öt s" módszer, melynek része a pólyázás is. Az öt s a következőkből jön össze: Swaddling (pólyázás), Side pozition (oldalt fekvő helyzet), Shushing sounds (susogó hangok), Swinging (ringatás) és Sucking a dummy (cumizás).

A Daily Mail szakértője elmagyarázta, hogyan nyugtatja meg a csecsemőket ez öt S, ami sajnálatos módon magyarul nem foglalható össze öt, alliteráló szóval.

Viv Rogan, akit Baby Calmer (Baba Nyugtató) néven is emlegetnek, azt állítja, amióta Katalin hercegné egy pólyában vitte ki a nagyközönség elé a kis György herceget, egyre több nő alkalmazza hosszú idő után újra ezt a módszert, ám a legtöbben nem tudják, hogyan is kell megfelelően bebugyolálni, majd elringatni ebben a gyereket. Ugyanis ez több, mint egy egyszerű takaró, hiszen ha jól hajtogatja össze, akkor akár három perc alatt megbékítheti benne a sírdogáló babát. [Viv Rogan biztosan többet tud mint mi, mert az általunk látott képeken mi csak egy fehér kendőt láttunk, azt nem, hogy alatta be volt-e pólyálva a herceg. a szerk]

Maga az ötlet, hogy hogy lehet hatékonyan megnyugtatni a gyereket, dr. Harvey Karp-tól származik, aki szerint öt dolog kell ahhoz, hogy a sírás abbamaradjon: pólya, oldalára fektetés, susogó hangok, ringatás és persze az elmaradhatatlan cumi. Szerinte ugyanis a babák 0 és 3 hónapos között az úgynevezett negyedik trimeszterben vannak, és akkor kiegyensúlyozottak, nyugodtak, ha hasonló közeget tud a szülő biztosítani nekik, mint amilyen az anyaméhben volt.

Sokan azt gondolják, hogy vannak olyan emberek, akiknek külön tehetségük van ahhoz, hogy megnyugtassák a babákat, így hamar fel is adják a próbálkozást, ám az igazság az, hogy erre lényegében bárki képes - véli Vivien Rogan.

Szerinte dr. Karp tanácsai mind kipróbált és bevált praktikák, amiket némi ősi technikával vont össze- ilyen pl. a pólyázás, ami még a bibliai időkhöz nyúlik vissza, de sokáig kikopott a köztudatból, mivel több anyuka tartott attól, hogy ha túl szorosan tekerik be a gyereket, akkor a csípőjük elmozdulhat. Így tehát nem is alkalmazták, egészen mostanáig! Pedig, ha jól van pólyázva, a csecsemő csípője szabadon mozoghat.

Hogy pontosan miért is jobb a pólya, mint bármi más? Először is így tovább alszik a kicsi éjszaka, hamarabb csillapodik le, sőt, szoptatni is könnyebben lehet így! A bepólyázott bébiket az 5S módszer szerint kézben oldalt fekvő pozícióban érdemes ringatni, úgy, mint ezen a képen látszik.

Azonban mint már említettük, nem ez az egyedüli praktika, amit alkalmazhat, hiszen a sustorgás ugyanilyen fontos a gyereknek, hiszen az édesanya hasában sem volt teljes csend: hallgatta a szülők beszélgetését, a külvilág zaját, a belek mozgását, véráramlást, egy szóval mindent. Éppen ezért rémisztő lehet számukra az, ha némaság veszi őket körül, így ha lehet, sokszor legyen valamilyen fehér zaj körülöttük! És, ha elfogadja, eszerint az iskola szerint adjon neki bátran egy cumit is, hátha az is segít neki megnyugodni.

Ezekre ügyeljen, ha pólyát használ

 • Ebben a nagy hőségben ha nem muszáj, akkor inkább ne pólyázza be a babát, nehogy túlságosan melege legyen – ha mégis szeretné, akkor kizárólag pelenka legyen rajta, semmi más, viszont ebben az esetben rendszeresen ellenőrizze, nem hevült-e fel túlságosan a gyerek
 • Ne feledje, amint leteszi aludni, akkor mindenképp a hátára fektesse, továbbá bizonyosodjon meg arról, hogy biztonságosan csavarta be a pólyába
 • Amennyiben a gyerek elmúlt 2-3 hónapos és már sokat mozog, már ne használjon pólyát, mivel hátráltathatja a mozgásfejlődését
 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2013.08.07 19:21:17csepke

  Nem tudom mennyire új, így ezzel a S körítéssel nem ismertem, de a pólyázás, vagy takaróba szorosan becsavarás tényleg működik! Nekem ezelőtt ezer évvel javasolta a gyerekorvos, hogy takaróba csavarva kb. mint fent a képen, és mózeskosárba tegyem ilyenkor a gyereket, mert megnyugtatja. És igen, azon alapul, hogy azáltal, hogy szorosan be van bugyolálva a baba és nem tud mozogni keze-lába. kb. az az érzete lehet mint annakidején mama hasában. És tényleg pár perc alatt mintha elvágták volna a sírást, alig hittem el.

 • 2013.08.07 23:27:57retinax

  Hát én az első gyerekemet alapból pólyáztam, mégis sokat üvöltött. Meg ringattam, csitítgattam, cumiztattam, meg mi is van még? Fél lábon ugrálva énekeltem neki urduul a Lolka és Bolka főcímdalát, mégis ordított. Aztán elmúlt, mert megnőtt a gyerek. De persze ki lehet próbálni, mindenkinél más válik be. Vagy semmi.

 • 2013.08.08 00:24:12alien

  Negyedik harmad remek, újszülött nem annyira fektet az oldalán, egyébként meg még a háló zsákot sem lehetett rátenni az enyémre

 • 2013.08.08 00:31:29Viax

  A hercegfi nem volt így bebábosítva.
  "Az általunk látott képeken mi csak egy fehér kendőt láttunk." Stimmel. Abból "integettek" ki a szinte mindenhová feltöltött képeken (lásd google) a hercegi kisded szabadon mozgó kis kezei. Ettől persze még lehet, hogy sok bébinél be fog válni, vagy már be is vált a módszer, csak nehogy a katalin-hívők félre legyenek informálva.

 • 2013.08.08 08:45:47mone1234

  en a mai napig ugy tudok csak aludni ,hogy be vagyok takarva (höségben is),más nem...
  tenyleg embere valogatja,de el tudom kepzelni hogy van olyan baba akit teljesen megnyugtat.
  lehet hogy nagyon hülye hasonlat,de a kutyamnal is müködik amikor dörög az ég. Bocs ha ezzel valakit megbantok,nem a babat hasonlitom a kutyahoz-csupan a "polyazas" mellett szavazok :)
  biztos van olyan is aki feszeng ebben a helyzetben.

 • 2013.08.08 09:20:26czege

  A lányom 0-2hetes koráig eszik-alszik üzemmódban működött - gondolom, azalatt pihente ki a születés fáradalmait. Onnantól kezdve viszont feszt sírt szegényem, próbáltam a pólyázást is, borzasztóan rühellte. Viszont volt egy prémaxx baby bag nevű baba-válltáskám, abba beleraktam, rögtön elhallgatott és elaludt. Így léteztünk úgy bő 2-2,5 hónapos koráig, napi sok-sok órában lógott a nyakamban. Aztán elmúlt. De lehet abban valami így, hogy negyedik trimeszter, erre így még nem gondoltam...

 • 2013.08.08 09:57:47isolde

  Én többször kipróbáltam konkrétan ezt a módszert, mivel még pár hete láttam a videót, megnyugtatja a babát kb. három percre, aztán kezdi elölről.

 • 2013.08.08 10:53:39csak néha benézek ha marhaságot látok

  ez a módszer azért lett betiltva mert fő okozója volt a csípőficamnak. régen amikor az összes csecsemőt így pólyázták kényelmi okokból akkor 10 szer gyakoribb volt a csípő diszplázia, amióta megjelentek a terpesz pelenkák sokkal ritkábbá vált.
  az inuitoknál akik jelenleg is így pólyázzák a csecsemőket 40% a csípődiszplázia gyakorisága míg az afrikai törzseknél ahol állandóan a hátukon hordják a gyerekeket terpesztett lábakkal gyakorlatilag ismeretlen fogalom

 • 2013.08.08 14:08:39Kage

  Ez szerintem egy jó nagy marhaság..
  2 hónapos a babánk, és eszembe nem jutna így bepólyázni mint a videón. Gondoljatok csak bele és nézzétek meg a videót, teljesen olyan mint egy felnőttön a kényszerzubbony!! Egy babát is zavarja ha nem bírja mozgatni a kezét és lábát. Ha el is hallgat ekkor egy baba, akkor szerintem az azért lehet mert kifáradt a sírásban.
  Amúgy pedig: nincs két egyforma baba. Nekünk pl. az vált be, hogy betesszük a kocsijába és tologatjuk a kertben, ráadásul a füvön! (kertesházasok előnyben, de a lakótelepen is meg lehet csinálni a parkban). Rossz nézni ahogy zötykölődik a gyerek, ő mégis elhallgat és percek alatt bealszik. Egyik ismerősnél viszont nem működik, az a baba utálja. Nincs tehát nagy okosság, mindenkinek magának kell kitapasztalnia a dolgokat :)

 • 2013.08.08 14:40:54xtlight

  A leszorított karok, meg az egyenes tartás olyan természetellenes egy csecsemő számára, hogy idegrendszeri fejlődési zavarokat is okozhat. Most nem keresek linket, utána lehet járni. Kártékony ez a cikk.

 • 2013.08.08 15:21:41lüke

  ez az ösi módszer olyan ,mintha karba veszik, nyugalmat áraszt
  anglo-saxonok pragmatikusak, szeretnek- 4P , 4SS, 3 Fmeg lehet keresni- ilyen egyszerüe összevonni, és okosítani!
  aki szerint hülyeség, ki ne próbálja!
  az oldalfekvekvésröl a gyengébbeknek:
  [link]

 • 2013.08.08 18:03:08bungics

  xtlight - nem egy éves koráig kell a gyereket így tartani, amíg nem jár, hanem pár hétig.
  Ahol én szültem anno pólyázták a gyerekeket. A második fiam aludt-evett, soha meg sem nyikkant már a kórházban sem. Ahogy hazajöttünk, pólya nélkül csak nyekergett, tekergette a fejét, kezét (mondjuk akkor sem sírt), de fura volt. Bepólyáztam és láss csodát egyből elhallgatott. Pár hétig csináltuk. Nem úgy néz most 190 cm magasan (14 éves) és sportmániásan, hogy bármilyen idegrendszeri károsodás érte volna.

 • 2013.08.08 18:13:29isolde

  csaknehabenezek: nem napokra kell bepólyázni, hanem pár percre, az nem okoz csípődeformitást.

 • 2013.08.09 02:02:35R2D2 & C3PO

  A mi gyerekünknek nem jött be a pólya. Pillanatok alatt kiszabadult belőle...
  Nem baj, lábzsáknak is jó volt.

 • 2013.08.12 10:45:51Lanchaster

  Ezt a "csodamódszert" kiegészíteném a saját, alig 35 éve felfedezett "szabadalmammal".:-) Az első, és további 3 szülöttem minden ok nélküli nyivákolása, bömbölése ellen, nagyszerűen bevált, ezért most közkinccsé teszem. Valóban jó, ha a nyűgös, összevissza hadonászó babát bebugyolálja az ember, valamibe, hogy ha már kezd kómába esni, ne ébressze fel magát saját kapálózásával. Én mondjuk nem ilyen formás kis csomagot csináltam belőlük. Lazán körbetekertem őket a saját, éppen használt pólómmal, köntösömmel, hálóingemmel... szóval valami olyan holmival, aminek "anyaillata" volt. 100-ból 99 alkalommal szinte azonnal csend és nyugalom lett, hosszú békés alvással kombinálva. Nyugodtan próbáljátok ki.:-))

 • 2013.08.17 16:55:43X32zpf

  A pólyázás valóban sokszor működik (amiatt, amit Csepke írt) DE! Azért vigyázzunk ezzel a szoros pólyázással, mert nem biztos, hogy jót tesz a gyerek csípőjének... Ha már szoros pólyába teszi valaki, akkor a lábat ne kösse szorosan egymáshoz nyújtva, hanem M/béka tartásban rögzítse, mint a Pavlik-kengyelben.
  Azt megértem, hogy az x-edik végigordított, és végigringatott nap után az ember sziklának érzi azt a csöppnyi négy kilót, de azért ezt is nézzük meg a gyerek szempontjából is!
  Többgyerekes anyák tudják a választ (jobb esetben): Miért sír a gyerek, ha nem éhes/szomjas/álmos/, nem fázik, nincs melege, tiszta a pelus és egyáltalán nincs is oka sírni? Van még legalább 2 lehetőség: anyát szeretné maga mellett tudni, vagy a napi ingerek okozta stresszt sírja ki magából.
  Azt szoktam javasolni újszülöttes anyukáknak, hogy ilyenkor csücsüljenek le egy hintaszékbe, ültessék ölükbe magukkal szembe a babát (lába terpeszben, has a hasnak), takarják be egy puha takaróval, és nézzenek egy kis természetfilmet, amíg a gyerek megnyugszik. Nem kell azonnal elhalgattatni, hiszen csík elmondja a gondját-baját, utána elcsitul. Ezt a funkciót a pólya nem tölti be.

 • 2013.09.16 21:59:05Solya.

  A módszer működik, mivel reflexen alapul.
  4 hónapos a babám, mindössze talán 10 alkalommal kellett alkalmaznom, de amikor már mindent kipróbáltál és mindketten az ájulás határán vagytok, akkor be lehet vetni. Igen is szorosan kell pólyázni, ha tud benne mozogni, nem használ semmit.
  Egy-egy alkalomtól nem lesz csípőficama a gyereknek és más baja sem.
  (Előző hozzászólóhoz: nem lehet természetfilmet nézni, miközben üvölt a gyerek. Nekem legalább is nem megy.)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta