SZÜLŐSÉG

Az öt legidegesítőbb anyatípus a szülészetről

2013. augusztus 4., vasárnap 12:17

35. hét

Bár van még idő hátra, a leány már egy ideje finoman jelezgeti érkezését: napi rendszerességgel vannak jóslófájások, ami a 35. héten önmagában sem egy megnyugtató jelenség, de a gyerek ráadásul még be sem fordult. Mindenesetre a napokban összepakoltam a szüléscsomagot, hiszen ha ki is húzom végig, legalább addig is van lehetőségem bővíteni a pakkot - úgyis elfelejtek valami alapvető dolgot, az biztos.

Közben eszembe jutott egy 14 évvel ezelőtti lista, amit annak idején minden terhes nő kezébe nyomtak, hogy azt mondja: blablabla, blablabla, zokni, köntös, légfrissítő a bélgázok miatt. Azért kemény szülése lehetett annak, aki azt összeállította.

Most, hogy már közeledik a nap, nemcsak a szüléstől parázok kissé, hanem attól is, hogy utána pár napot a kórházban kell tölteni (nem akarok, de ennek lehetőségéről majd a későbbiekben). Pakolászás közben felemlegettem, hogy korábban milyen anyatípusokkal találkoztam a szülészeti osztályon, kik voltak azok, akik az őrületbe tudtak kergetni még abban az állapotban, a boldogságtól repkedő pillangókat látva is.

A pánikolós kezdő

Csendesen sírdogál, amikor az első szoptatásnál kézhez kapja az újszülöttet, majd hangos zokogásba vált át. Kiderül, fogalma sincs, hogyan kell mellre rakni a gyereket, úgyhogy egyszerre három anyuka is nekiáll nyúzni a mellbimbóját és tuszkolni a baba fejét a tejforráshoz. Csendesen sírdogál. Második alkalommal már lelkes, ő az első, aki kikapja a nővérke kezéből a csecsemőt, már ki is gombolkozik, amikor kiragadják a gyereket az ágyából, hogy hozzon el egy másikat, mert ez nem is az övé. Csendesen sírdogál. Összeszorított fogakkal ápolja le a köldökcsonkot. Keményfedeles, rózsaszínű babanaplójának szüléstörténet-részében kihangsúlyozza, ugyan már túl van a dolgon, de fogalma sincs, mi lehet az a tolófájás, mert mindvégig arra koncentrált, hogy össze ne kakilja magát nyomás közben, akkora volt a székelési ingere. Csendesen sírdogál.

Az agresszív profi

Mindegy, hogy az első vagy a hatodik gyereket szülte, ő már mindent tud. Oda-vissza fújja az összes létező terhességről, szülésről, gyereknevelésről, gyerekbetegségekről szóló könyvet és magazint, és megvetően tekint azokra, akik nem tartják be a tanácsait szó szerint. Mert vannak egyébként a könyvekben is orbitális hülyeségek, legalábbis minden olyan dolog az, amit ő másképp élt meg az eddigi tapasztalatai alapján. Például jó, ha tudja mindenki, hogy a kórházi tartózkodás alatt ostobaság kikérni a gyereket éjszakára is, ki kell használni az utolsó pillanatokat pihenésre, mert utána otthon úgysem fog többé jót aludni az ember. A tejtermelő tea is faszság, az alkoholmentes sör a nyerő, neki is az jött be. A nővérkét meg ne zargasuk már feleslegesen, amikor itt van ő a szobában, és mindenkinek segít.

A telhetetlen zsarnok

Már megbánta, hogy ezt a kórházat választotta, biztos abban, hogy pár kilométerrel arrébb kevésbé fájt volna neki a szülés. A szülésznőt se tudja, mit képzel magáról, folyamatosan ki-be járkált a vajúdás alatt, a másik anyukát tutujgatta inkább, őrá rá se nézett, na, majd lesheti, mikor ad neki pénzt. Óránként hívogatja apát, mert most elfogyott a vécépapír, azt kell behozni, most gyümilevet kíván, úgyhogy lehetne jobban sietni, és ha már apa úgyis megy a boltba, még a négy másik anyukát is kikérdezi, mire van szükségük, apa majd bevásárol, hiszen csak ennyi a dolga, neki bezzeg négykilós gyereket kellett kinyomnia. Büszkén veszi tudomásul, hogy most végre körülötte forog a világ.

A pánikkeltő horrorsztoris

Ő az, aki az összes, legtöbbször értelmetlen blődséget bekajálta a magazinokból, és százszorosára turbózta a parákat. Azt is nagyon jól tudja, hogy senki nem lehet nyugodt attól, hogy a gyerek látszólag egészségesen, üvöltve jött a világra, hiszen a java még csak most jön: lehet, hogy besárgul, esetleg szív- és/vagy veseproblémái lehetnek. Neki is van egy ismerőse, aki így örömködött a szülés után, aztán meg mi lett a vége. Ha sikeresen megrémített mindenkit, átmegy a másik osztályra, hogy a veszélyeztetett terhes kismamáknak elmesélje, milyen apró, koraszülött babáról látott nemrég képeket az interneten.

A névtelen húgyos-szaros

A vécékagyló mellé vagy a deszkára pisil, nem töröl, nem kefél, nem öblít maga után, durvább esetekben összeszarja még a szűzmáriát is maga körül a fülkében. Használt betétjét csak félredobja. Neve senki, személye örök talány marad a szülészeti osztályon, de mindig jelen van, még ha mindenki le is cserélődött már a kórházban.

Hát csoda, hogy rosszul vagyok annak gondolatától is, hogy több éjszakát kellene bent töltenem?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2013.08.04 13:35:03"Leona"

  Én meg nyomatnék egy spoilert: amire célzott is a poszter. A korai hazaadás. Létező fogalom. Nem csak Katalin hercegnőnek, de elméletileg minden probléma mentes szülés után haza lehet(ne) menni a kórházból. Szerintem sokkal jobb lenne.Vagy én vagyok az agresszív profi?! :)

 • 2013.08.04 14:02:21zoldmandula33

  Fizetős szoba saját fürdőszobával...mindenkinek jobb lesz úgy. Értem ez alatt, hogy így várhatóan te sem idegesíted majd a többieket.
  Nem volt szerencsém túl sok mikkamakka írást olvasni, de frankón egyre idegesítőbbnek és tudálékosabbnak tűnik az idő előrehaladtával.

 • 2013.08.04 14:07:12zoldmandula33

  Nincs a szerkesztőségben senki más, aki szült már életében legalább egyszer, és normális maradt.
  Sok kismama tényleg nem veszi észre, mikor (egyáltalán, hogy elszakadt) a valóságtól, csakhogy ettől még a világ ugyanolyan marad ám...
  Valaki segítsen neki. Komolyan gondolom.

 • 2013.08.04 14:18:42Swind

  Melyik típusból lesz a legnagyobb eséllyel a gyerekkel ego-összeolvadós? Facebookon, msn-en saját profilképét gyerekére kicserélős, mindent többesszámban mondó borzalom? Megvan ez: Ma megszülettünk, előbb büfiztünk, most alszunk, már megint beszartunk stb.

 • 2013.08.04 15:23:53bungics

  Nem szeretnék a kolléganőd lenni, de még távoli ismerősöd sem. Ennyi embergyűlölet nem értem hogy szorulhat valakibe. Te vagy az, aki mézes-mázosan elcsevegsz mindenkivel, egy bűbáj vagy, de a hátad mögött a h... f....- ra kívánod még a saját anyádat is, mert hozzád mer szólni és egyáltalán egy levegőt mer veled szívni. Veled a mindenható tökéletességgel.

 • 2013.08.04 15:58:08Neocon

  A hozzaszolasok alapjan a posztolo telibetalalt az irasaval. Csak igy tovabb! :)

 • 2013.08.04 15:59:04Mille38

  Kérj külön szobát, akkor nem kell senkivel osztoznod és másokat elviselni. Cserébe te sem leszel terhére senkinek.
  Amúgy nem tudom, miért kell azon gyakorlatozni, hogy mások hibáit gyűjtöd össze. Nyilván te tökéletes vagy szülés után pár órával is. Leszámítva hiperkritikus hozzáállásodat persze :((
  Én mindig nagyon kedves anyákkal találkoztam, volt, akivel utána hónapokig tartottuk a kapcsolatot. Volt, akitől tanultam is, volt, akinek segítettem, másokra meg ha akarok sem emlékszem vissza. Ugyanis elsősorban nem velük foglalkoztam, hanem a gyerekemmel, egyébként meg próbáltam a kényszerű összezártság ellenére tartani a polgári viselkedést.

 • 2013.08.04 16:12:45bungics

  Neocon, ezek szerint nem ismered a hölgyemény egyéb irományait.

 • 2013.08.04 16:35:57gulyka

  Kedves Mikkamakka!
  Te melyik típus vagy?

 • 2013.08.04 18:16:54zoldmandula33

  Nekem az nem tetszik (egyre inkább), hogy nem úgy tűnik, egyáltalán belegondol abba, amit ide kiír.
  Sokan olvassák ezeket a posztokat olyanok, akik értelmesek, talpraesettek, akár még velük is megtörténhettek ilyen dolgok. De biztosan van köztük olyan, akinek viszont van közeli barátja/hozzátartozója, akire pl egy ilyen speciális szituációban ráismerhet. Lehet, hogy végül ők is jót nevettek rajta, mégis nagyon bántó lehet ilyet olvasni.
  Én ezt érzem itt a legfőbb problémának: hogy a cikkek stílusa kezd vállalhatatlan lenni, és veszi a bátorságot, hogy tekintet nélkül bármire, elítéljen embereket.
  Én azt is gondolom, most már el kellene dönteni, mire lőnek ebben a szerkesztőségben: folytatják pl Karolina komolyabb, mégis emészthető pszicho-szösszeneteit, kiegészítve néha védőnénis, vagy más hasznos-vicces történetekkel, vagy marad ez a vonal, és tényleg fröcsögéssé degradálódik ez a fórum.
  Nyilván nem lesz nagy veszteség, ha én pl a fentiekre tekintettel nem olvasom tovább, de az sem megoldás, ha semmit nem tesztek.
  Mikkamakkának igenis nagy a felelőssége, mégsem él vele jól. Nem világot megváltani kell..csak néha gondolkodni. Empátia, intelligencia, filantrópia, humor..és ez mind megférhet egy emberben. Sok ilyet ismerek. Pontosabban szerencsére csak ilyeneket:)

 • 2013.08.04 18:38:17"Leona"

  jaaa, van az az opció is, hogy abbahagyják?? Az lenne a legjobb! Mi értelme ennek az egész porontynak?

 • 2013.08.04 19:50:47zsírmalac

  vágtázó halottkém
  "...akkor azt illik azzal az illetovel negyszemkozt korrekten es kedvesen lerendezni..."
  Ehh, nemár, hányszor látsz ilyet...? Az emberek legalább 90%-a nem képes rá...

 • 2013.08.04 19:53:56plasztikcsirke

  Hát ez elég undorítóra sikeredett, mint a legutóbbi pár poszt. Pedig nekem az elején szimpi voltál.

 • 2013.08.04 20:24:42vajkala

  Akkor a sok negatív komment mellé egy pozitív (ezt az egyoldalúságot kérték rajtad számon az eddigi hozzászólók ugye, de nekem mégiscsak az a mondás jutott eszembe, hogy "nini, kiszólt a luk a gödörből"): jót nevettem és tényleg megvannak ezek a típusok. Meg még ezer másik, de ők tényleg idegesítőek. És nem csupán a kórházban, hanem a gyerekorvosi rendelőben, a játszótéren, a Kerekítőn és lesből támadnak. Szerintem szórakoztatóak a nem kicsit pikírt és ironizáló cikkeid, kedves Mikkamakka, szóval személy szerint én szívesen olvaslak és kuncogok tovább. Igaz, nem is érzem találva magam. :)

 • 2013.08.04 21:02:15Doryyka

  @"Leona": amig az OEP csak 3 nap utan tejel a korhaznak, addig ez az alom kategoria marad ( ambulans szules).

 • 2013.08.04 21:53:09retinax

  Én nem értem ezt a felháborodást, szerintem vicces volt. Biztos azért, mert egyetértek amúgy, az első szülés után négyágyas szobába kerültem, és úgy mentem haza, mint egy félholt, a második után meg egyágyas fürdőszobásba, na hát az eléggé más volt. Azóta eléggé át tudom érezni, hogy milyen az, amikor nem ugrál a frissen szült nő fején egy csomó állandóan karattyoló nő legalább négy ordító csecsemővel, vagyis lehet pihenni. Nem beszélve a mindig összemocskolt fürdőszobáról. Szóval én egyetértek Mikkamakkával, nem mintha őt érdekelné, hogy ki ért vele egyet, és ki nem :).

 • 2013.08.04 22:04:25Jankove

  Ez az alpári stílus lett a menő mostanság újságíró berkekben?

 • 2013.08.04 22:36:08retinax

  Vágtázó halottkém: ez azért nem ilyen egyszerű, rögtön fel tudok sorolni öt olyan kórházat, ahol nincs egyágyas szoba.

 • 2013.08.04 23:04:53flugi_

  " Például jó, ha tudja mindenki, hogy a kórházi tartózkodás alatt ostobaság kikérni a gyereket éjszakára is"

  Ez speciel nagyon igaz az első éjszakára. Ezt a tanácsot még a legnagyképűbb és legagresszívabb anyuka szájából elhangozva is érdemes megfogadni. No nem azért, mert többet nem lehet pihenni, hanem mert maga a szülés komoly kifáradással jár, és azt ki kell pihenni.

 • 2013.08.04 23:24:54Türpi

  Már hónapok óta piszkálja a csőröm,h vajon a poszter ugyanaz,mint akit közel 2 éve kitettek az egyik anyukás fórumról,mert kiderült róla,h beteges hazudozó. (bakker, azt állította magáról,h daganatos beteg, ehhez képest az,h itt kismamanaplót ír,smafu) A nicknév amúgy stimmel, sztem a stílusa és a profi angoltudása is-egy szavát sem hiszem eja annak,amiket ír. Én a velvetesek helyében csinálnék egy családlátogatást. :D

 • 2013.08.05 02:56:34R2D2 & C3PO

  Mi csak hárman voltunk, 1-2 és 4. Úgy látszik, szerencsém volt és ötödiket nem kaptuk ki. Bloááá!

 • 2013.08.05 08:34:18mésange

  Egy típus kimaradt: Az az első szülő, parázó anyuka, aki mindenkit meg tud kritizálni, szólni sem szabad hozzá és elnézést kell kérni, ha más is vele van egy légtérben. Üdv poszter! :D

 • 2013.08.05 09:00:00Krumpli Bogart

  A blogokon mindenki azt hazudik, amit akar. itt virtuális "személyek" vannak, nekem is van 8-10 nickem.

 • 2013.08.05 09:06:48kismorgó

  ezek után csak egy kérdés merül fel:
  Mikkamakka, hova sorolod magad? Melyik típus vagy?

 • 2013.08.05 09:15:50TBal

  A szerzö változtathatna nevet, Lázár Ervin meséjében Mikkamakka ugyanis egy normálisan, pozitívan gondolkodó karakter...

 • 2013.08.05 09:30:24Krumpli Bogart

  TBal ez már bennem is felmerült.

 • 2013.08.05 09:49:45buta

  Nem csoda. Ilyen rosszindulatú, embergyűlölő inkább ne is menjen emberek közé.

 • 2013.08.05 10:44:47Plumper_

  ŐSANYA típus! :-D A Modoros blogon olvassátok. Na, az mindent üt.

 • 2013.08.05 12:15:56afazekas

  H lehet ilyet írni szülő nőkről...?

  Vmi aggresszív szülész ápoló gyüjtötte össze?

 • 2013.08.05 13:17:21fofofo

  szerintem ez egy vicces poszt akart lenni, csak valahogy kimaradt belőle a humor

 • 2013.08.05 13:23:02Mrs. Jackman

  engem csak az első leírása zavar. miért ne sírdogálhatna valaki ha bizonytalan, vagy ha nem megy neki a szoptatás?

 • 2013.08.05 13:23:18SzOrsii

  Olyan szomorúhogy az emberek humorérzéke a béka segge alatt van :( Vagy az (ön)irónia, önismeret hibádzik kissé?
  Tény, hogy a rosszat szívesebben írják le. Pedig biztosan legalább ennyien vannak (velem együtt), akik szórakoznak az írásiodon Mikkamakka. Köszi :)

 • 2013.08.05 13:24:00SzOrsii

  Ja. A másik. Akik már a többedik Mikkamakka poszton háborodnak fel mélységesen: minek olvassátok, ha nem tetszik? Mazochizmus?

 • 2013.08.05 13:24:55Mrs. Jackman

  SzOrsii, talán nem ártana viccesebbnek lenni.

 • 2013.08.05 13:53:29yoyoba

  Amúgy hogyan kellene viselkedni egy frissen szült anyukának, ha ez mind idegesítő?

 • 2013.08.05 15:36:34Gabócz

  Hát a poszt sztem sincs a legszerencsésebben megírva, de ezek a típusok tényleg léteznek, nekem is volt szerencsém egyikhez másikhoz.

 • 2013.08.05 16:46:06anyalizis

  Sziasztok, egy ideje én is figyelemmel kísérem Mikkamakka ténykedését, vegyes érzelmekkel. Most már annyira felismerhető, hogy az indexen a címet meglátva az első gondolatom ez volt: hoppá, újabb Mikka-írás. Na, így legyen lottó5-ösöm :.-)
  Az alaposságot kezdem hiányolni. Hogy minden szar, minden fikáznivaló, undormány, broáf, mindenki hülye. Nézni kéne néha a másik oldalt is.
  A tipusokat alapvetően jó meglátásokkal írta le, még ha kicsit durvult is a hangnem. Viszont az van, hogy ahogy egyre több gyereket szül az ember, úgy válik a különböző tipusokká, úgyhogy az ember elgondolkodik, ő akkor most hol is tarthat? :-)
  Amúgy a név mögötti asszonyállaton én is filóztam már: pár éve az Index Szülői munkaközösségén garázdálkodott egy kis hölgy Mikolt néven, először csak ártatlan terhesként...Na, az aztán osztotta a népet teljesen hasonló stílusban, mint Mikka.

 • 2013.08.05 18:21:42bohuš

  Nem vagyok célközössége ennek az oldalnak, csak véletlenül keveredtem ide, de remélem, ez a bejegyzés nem a tipikus kismamahumor. Gyenge, nőietlen és agresszív. Persze lehet, hogy ebben a témában nem lehet vicceset írni, még sose gondolkodtam rajta...

 • 2013.08.05 20:43:01klorke

  zoldmandula33 teljesen egyet értek veled. ez a cikk hihetetlenül bántó és lenéző mindenkivel. Nem várhatjuk el senkitől sem hogy érzelem nélkül szoborhoz hasonlóan hozzon világra egy kisbabát... Semmi gond nincs azzal, ha az illető elpityereg, esetleg túlbuzgó lesz, netalántán fél. Hiszen mégis a gyerekét hozza a világra ami azért nem egy mindennapi dolog még akkor sem ha van már pár gyereke.

 • 2013.08.05 21:27:34Sandy-Yondy

  Én nemrég szültem, és mindhárom szobatársamról csak jót tudok mondani. Sokat beszélgettünk, sztoriztunk, nevettünk, szenvedtünk a szoptatással, vigyáztunk egymás babáira, ha a másik elugrott vizsgálatra, vagy esetleg letusolni... Előre sajnálom a szobatársaidat kedves cikkíró. Javaslom, kérj egyágyas szobát, és akkor tuti egyedül leszel.

 • 2013.08.05 23:50:03CziNDerElLi

  haha, a 35. heten az ember mar nem latja a fatol az erdot. En szivesen vennek egy irast a parjatol, hogy milyen tundi-bundi terhes is o. :).
  a poszt alapjan az agressziv profi :)
  az 5. tipus meg sajnos minden mosdora igaz, legyen az korhaz, munkahely, nyilvanos wc... boa

 • 2013.08.06 08:43:10mézescsók

  Nem vagyok a blog rendszres olvasója, de belenéztem már egy-két irásba. Volt, amelyiket marhaságnak tartottam, volt, amelyiket nem, de most meg kell védenem Mikkamakkát.
  Ha elolvassátok a poszt cmét, akkor látjátok, hogy az 5 LEGIDEGESÍTŐBB szülő nőt típust akarta összeszedni, nem a normálisakat. Márpedig ilyenek, amilyeneket összeírt, bizony vannak.
  Én összefutottam egy profival, aki nem volt agresszív. Valóban profi volt, ha éppen nem szült, ugyanazon az osztályon volt szülésznő, ahol akkor éppen kismamaként feküdt. Sokat segített (pl. elviselni a gátrepedés okozta ülési fájdalmakat, és szoptatta a lányomat, amikor nekem még nem indult meg igazán a tejem, stb.) Találkoztam a zsarnokkal is, aki első szülő volt, de nem a pánik miatt volt elviselhetetlen -az fel sem merült benne -, hanem ahogy ugráltatta a családját. Szüleit, anyósáékat, boldog férjet. Lehetett neki dumálni, hogy az rendben van, ha éhes (bőven elég volt a kórházi koszt) és kér kaját, de nem biztos, hogy füstölt kolbász és sonka kellene, mert az már a tej miatt sem egészséges. Miután bekaját a kis hazaiból, egész délután azért nyögdécselt, hogy fáj a hasa és miért keményedik, miért olyan nehéz neki a székelés és egyáltalán.
  Kétágyas szobában voltam, a szülésznő már ott volt, amikor meglepetésszerűen befutottam (a kiírt időpont előtt két héttel elment a magzatvizem, így aztán vendégségből érkeztem a kórházba), a kis idegesítő váltotta. A babám mellettem lehetett.
  Szóval másról ír a bloggerina, nem a kis édes,aranyos kismamucikákról.

 • 2013.08.06 09:47:10kutato525

  Szerintem valóban nem rossz ez az írás. Mindazok, akik fel vannak rajta háborodva, talán bele-bele tartoznak valamelyik csoportba...
  Nem csak az egészségügyet kell szidni az állapotokért. Sok múlik rajtunk is.
  A mi kis életünk minden szituációjában ott vannak a kellemetlen honfitársaink.
  Az orrod alá füstölő, az előtted menő, aki hatalmasat fingik az orrod alá, az üzletben a pénztárnál töketlenkedő, a a liftet feltartó-beszélgető. A nem-indexelő, a pofátlan, Kresz-nek fittyet hányó biciklis, mert most ő a divat.
  Tényleg nagyon nehéz pozitívnak maradni, és "humor mögé bújtatni" ezeket a dolgokat.
  Egyre bunkóbb ez a nép, persze, sok oka van, de talán fel kellene emelkedni, és nem azt ledorongolni, aki szóvá teszi.

 • 2013.08.06 11:29:07Zitalein

  Aki gyereket vállal, az nem normális. Mit kell ezen ennyit rugózni?

 • 2013.08.08 15:25:13lüke

  5 -nek az ötszázadik hatványa,ha az idegesítöröl van,
  (engem például a szülészek - s minden kolléga s en bloc a magyar orvosk hozzáállása ( és bére)- tudatlansága idegesít)

 • 2013.08.22 22:50:07sorica123

  Én se igen értem ezt a sok gyűlölködést, meg keserűséget kiabáló pázitívlédit... Ott a címben, hogy a _bosszantó_ típusok vannak kilistázva. Azok, akik rosszul veszik a helyzetet, oltják a többit, ijedeznek stb. Egyedül az elsőgyerekes volt kicsit igazságtalan, mert az nem az idegesítő majom kategória, csórikám, hanem a szorongós, és, mint ilyet nem kiröhögni kell, hanem megpróbálni lenyugtatni. De pl az _apát_ ugráltató lamamma egy létezős típus, ahogy a mindenkit leoltó okostojás is. Ha nem beszélünk róla, akkor is léteznek. Mondjuk láttam már ezeket frankóbban leírva is, valóban nem fogós a blogger stílusa, de amúgy én nem látom azt az irdatlan keserűséget meg nem tudom és milyen fasizmust, amit egyesek ideláttak.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta