SZÜLŐSÉG

Kösz a segítséget tankönyvügyben!

2013. július 3., szerda 09:12

Na, mi is megkaptuk a csekket, és a felszólítást, hogy legyünk szívesek befizetni a gyerek jövő évi tankönyveinek árát a hónap végéig. Azt már ugyan tudom, hogy a fizetési határidőt közben augusztus 15-re módosították, de ez a levélből - természetesen - nem derülhet ki. Mivel az átgondolt új rendszert ismét úgy vezették be, hogy előtte átlagos magyar családot, szülőt és iskolás gyereket csak fényképen láttak.

A levélbe PIROS BETŰKKEL ez van beleírva: "Amennyiben a tankönyvcsomag ellenértéke a fent jelzett határidőig (2013. július 31.) nem kerül kiegyenlítésre, abban az esetben a tankönyvcsomag átadása a tanévkezdéskor nem garantálható". Nem kerül kiegyenlítésre??? Üdvözlöm a magyar oktatási rendszerben.

Hogy mi áll a fura jelenség hátterében? A sikerült oktatási reformok sorában újabb lépés, hogy a tankönyvek beszerzését és szétosztását egyetlen központi szerv, a Könyvtárellátó Nonprofit Kft, a Kello intézi ezután.

Hogy miért jó ez nekünk? Hát, sok okból is.

Százmilliós kamat, nonprofitéknak

Hát egyfelől például azért, mert a pénzünk ezután már a Kello számláján kamatozik. Mégpedig októberig, ekkor számolnak ugyanis el a tankönyvkiadókkal. Azokkal, akik egyébként a szeptemberben használatba vett könyveket mostanra már rég legyártották.

Hogy mennyi pénz ez? Nagyon sok. A KSH adatai szerint az előző tanévben 743 ezer általános iskolás és 540 ezer középiskolás gyerek tanult. Ha nagyon jóindulatúan csak 10 ezer forinttal számolunk gyerekenként (mert vannak, akik ingyen kapják), akkor az általános iskolások 7,43 milliárd forintot fizetnek be a nonprofit kft-nek. A középiskolások pedig további 5,4 milliárdot. És ezzel inkább alul, mint felülbecsültük.

Vagyis összesen csaknem 13 milliárd forint kamatozik a Kellonál két és fél-három hónapig, nonprofiték így (gyorsan, fejszámolva, nagyon durván) 120-180 milliónyi kamatot tehetnek zsebre abból, amit a családok tankönyvre befizetnek. [Elsőre elszámoltam egy nullával, köszi a figyelmeztetést, javítva.]

Mert nem lehet utalvánnyal fizetni

A tankönyveket eddig, a mi iskolánkban legalábbis, lehetett iskolakezdési utalvánnyal fizetni. Na, ezután már nem lehet, mert a Kello csekkjét befizethetem a postán (+készpénzfelvét díja), vagy átutalhatom (+tranzakciós adó). Akinek iskolás gyereke van, annak nem kell elmagyarázni, mennyibe kerül a tanévkezdés. Az, hogy az utalványt nem fogadják el, extrán családbarát lépés. Köszi.

Mert az iskolának fogalma sincs semmiről

Nem csak a mi iskolánk tanárai támolyognak kóválygó fejjel az új rendszerben, az ismerősök intézményeiben sem más a helyzet. A tanárokat ugyanis az évzáróig elfelejtették értesíteni a szuper új rendszerről, így a legtöbb intézményben az évzárón még azzal mentünk neki a nyárnak, hogy tankönyvvásár augusztus végén, a szokásos helyen, a szokásos menetrend szerint. A Népszabadság olyan tanárról is beszámolt, aki azt hitte, egy csaló próbálja így kicsalni a szülők pénzét, és mindenkit figyelmeztetett, nehogy bedőljön a csalásnak, és fizessen.

Önök szeretik a tankönyvellátás új rendszerét?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2013.07.03 10:51:14deneskata

  Kedves Cernette!
  Rokon lélek. Én év végén lemondtam az iskolában arról a megtiszteltetésről, h. tankönyvfelelős legyek. Csak azt nem tudjuk még, ki fogja vállalni ezt a munkát ingyen/majdnem ingyen!

 • 2013.07.03 10:51:25Cernette

  Épp most hívtak az iskolából: jött egy szülő, akinek megváltozott a lakcíme pár hete, és ezért nem kapta meg a csekket. Eladta a lakását, és az üj tulaj külföldön van, nem tudnak hozzáférni a postaládához. Mit csináljon?

  Fogalmam sincs. A rendszer egyáltalán nem tudja kezelni azokat a helyzeteket, amik azért állnak elő, mert a gyerek elköltözik, iskolát vált.

  Amikor elkezdődött a tankönyvrendelés, akkor a Könyvtárellátó adatbázisába betöltötték a diákok adatait, kész csoda, hogy ezeket nem nekünk kellett felvinni. Igenám, de ezek között az adatok között csak az anya lánykori neve szerepelt. Jópár órám ment rá arra, hogy a naplókból összevadásztam és felvittem azokat a neveket, ami kinn lehet a postaládán (apáé vagy az anya férjezett neve), hogy a postás egyáltalán megtalálja, hova kell bedobnia a csekket. Érthető. ugye? Adva van kovács Pistike, apja Kovács János, anyja Kovács Éva, anyja lánykori neve Nagy Éva, na, ha erre ment volna a csekk, akkor az életben nem kapják meg.

  És ez csak egy példa a sok közül, irgalmatlan mocskos gány az egész, ne feledjük, ezért is felnyaltak emlékeim szerint úgy 3 milliárdot.

 • 2013.07.03 10:51:46félértelmiségi

  Basszus, tényleg. Pedig kétszer számoltam ki. Javítom, köszi.

 • 2013.07.03 10:52:20Szelid sunmalac-Elmeny designer

  A Kello ellen felesleges most kuzdeni, mert allami. Maffia. Kudesz a maffia ellen? Talan nem kene rajuk szavazni.

 • 2013.07.03 11:05:15Cernette

  Szelid sunmalac-Elmeny designer:

  Nem a Kelló ellen küzdök, azért küzdök, hogy el bírjam érni, hogy lakcímváltozás miatt küldjenek új csekket az egyik diákomnak. Meg azért küzdök, hogy ki tudjam törölni azokat, akik az elmúlt napokban iratkoztak ki az iskolából. Azért küzdök, hogy használni tudjak egy használhatatlan adatbázist, ha már rám kényszerítették a használatát.

  Meg azért is küzdök, hogy minél többen megértsék, mekkora maffia ez, és valóban ne szavazzanak rájuk még egyszer.

 • 2013.07.03 11:05:25deneskata

  "A rendszer egyáltalán nem tudja kezelni azokat a helyzeteket, amik azért állnak elő, mert a gyerek elköltözik, iskolát vált. " A rendszer semmilyen változást nem tud rugalmasan és gyorsan kezelni. Ez a központosított rendszerek sajátossága....
  Én faluban lakom. A címeket június 30-ig lehetett javítani, én meg is tettem. Igen ám, de a Kello végtelen pénzéhségében már ez előtt kiküldte a csekkeket. Akkor volt még olyan gyerek, akinél csak a település neve szerepelt. De ez a tisztelt Kellót nem zavarta, simán kiküldte úgy a levelet, hogy csak a falu neve meg a gyerek neve szerepelt rajta. :) Még szerencse, hogy a falunk nem nagy. A postás néni az egészet leadta az iskolában, mi meg személyesen hordtuk ki a leveleket!!! :)
  Csak miért felejtem el mindig, hogy az én dolgom ezzel az állami rendszerrel sokkal egyszerűbb lett, mint Balog páter már sokszor megmagyarázta nekem. :):) De hiába, nehéz a fejem, nehezen értem én ezt....

 • 2013.07.03 11:15:17Cernette

  Nekem az tetszett a legjobban, hogy a rendelés legelső határideje március vége volt, na eddig mi még jelszót se bírtunk kapni a belépéshez. És utána volt pofájuk kiírni a honlapjukra, hogy a hóhelyzetre való tekintettel (!) meghosszabbítják a rendelési határidőt. Tetszik érteni? Nem azért, nem nem sikerült elkészíteni az adatbázist, nem sikerült jelszót adni mindenkinek, nem sikerült megoldani, hogy ne fagyjon le másodpercenként, hanem a hóhelyzet miatt. Azóta is ezen röhögök, vizuális típus vagyok, és elképzeltem, amint a bitek és bájtok fennakadtak a nagy hóban.

 • 2013.07.03 11:23:28Nancsi

  @egy atlag

  "2014-ben ismét meghálálhatjátok a fidesznek pl. a svájci frankos hitelezés elindítását"
  Cavingtont vedd be - az még Medgyessy alatt indult be. A 2013-as EU csatlakozásig nem is lehetett ilyet csinálni, meg értelme se volt, mert ugye az első Orbán kormány megcsinálta az államilag támogatott Ft hitelt, és az pont jó volt mindenkinek. Viszont az EU csatlakozás után ez kb azonnal meg lett szüntetve, az osztrák bankok a piaci rést látva Sopronban meg Kőszegen kihelyezett fiókot nyitottak, és árulták az EUR meg CHF alapú hiteleket, aztán erre reagálva a magyar bankok is bevezették azokat.
  Nem kell valótlanságokat a jelenlegi kormány számlájára írni, van azon anélkül is pont elég.

 • 2013.07.03 11:30:14deneskata

  :)
  A tankönyvpiac lenyúlása pontosan beleillik a nyerőgépes piac, trafikmutyi, és a többi állami piacszerzést célzó intézkedések sorába. Csak míg a többi nem érintette az iskolákat, ezt egészen közelről szívjuk meg. De természetesen a mi érdekünkben történt. Ez közös bennük: mindig-mindig a szegény, kiszolgáltatott állampolgár védelmében cselekszenek. (Nem mintha nem támogatnám a nyerőgépek eltűnését, de voltak ott is emberek, akiknek egyik napról a másikra kihúzták a lába alól a talajt).
  De - hál' isten - végre van egy kormányunk, aki ennyire szívén viseli a sorsunkat!!!

 • 2013.07.03 11:42:45Morrancs

  OFF

  Kedves Nancsi! Bár ez nem vág a cikk témájába, de én az előző FIDESZ időszakban szültem a két gyerekemet, és ezért akkor voltunk kénytelenek lakást váltani, és erre hitelt vettünk volna fel, de nem tudtunk, ahogy sokan mások se, mert olyan szűk határokat szabtak, hogy már akkor is csak a szőke kék szemű FIDESZ.esek jutottak hitelhez, és végül a közel 70 éves apám tudott felvenni nekünk hitelt a lakásunk kifizetéséhez roppantul nem kedvező kamatokkal, amikre a gatyánk is, mert mi fizettük, csak az ő nevén volt.

  ON
  Ami a KELLO-t illeti ... hogy szakadna rájuk az ég .... engem nem ért váratlanul a tehetetlenségük, lévén könyvtárosként már évek óta küzdünk a hozzá nem értésükkel, és ezt a mizériát immáron a Márai-pályázat könyvrendelései során többször átéltük. Az is éppen ilyen szarul ment. Nem képesek használható táblázatokat küldeni, a rendszer állandóan lefagy, a honlapon nem lehet rendesen keresni. Egy nagy kalap **** az egész.

  Ami a fizetést illeti, valami jogvédő szervezetnek, vagy ha van pl. valami Országos Szülői Munkaközösség, mit tudom én, be kéne őket perelni, amiért nem lehet utalványt használni.

 • 2013.07.03 12:12:41Aaaron

  OFF
  Én ugyan nem ismerem a KELLO rendszert, viszont az Ügyfélkaput (gate.gov.hu) igen. Informatikusként őszintén rácsodálkozom arra, hogy hogyan lehetett ennyire használhatatlan, érthetetlen, felhasználó-ellenséges honlapot gyártani, nyilván csilliárdokért? Bármit kell intéznem rajta, órák mennek el, mire megtalálom a szükséges menüpontokat, dokumentumokat, miközben alapvető funkciók egyáltalán nem működnek. Vajon hogyan használja ezt a nem-informatikus állampolgár???
  Nyilván a KELLO-t is ugyanaz, vagy hasonló társulás követte el, nyilván hasonló közeli barátságban vannak bizonyos magas beosztású kormányemberekkel.
  ON

 • 2013.07.03 12:21:34deneskata

  A Kello rendszeréhez:
  - Semmilyen kereső funkció nincs benne. Tudnom kell mindig, h. pl. az adott gyerek melyik osztályba jár, akkor esélyem van megtalálni. Nem tudok pl. tankönyvre keresni, pl. hány példányt rendeltünk belőle. Erre van egy excell-összesítés, ott bogarászhatok. Folytathatnám...
  - Van egy ún. hibakereső report, amelyik semmilyen hibát nem talál meg. A törölt tanulókat hibaként jelzi! :)
  - Tanulót csak akkor enged törölni, ha minden adata megvan. Hiányos lakcímnél pl. nem lehetett törölni őket!
  - stb. stb. Csak ennyi jutott eszembe.

 • 2013.07.03 12:22:53panka

  Nem beszélve arról, hogy a soron kívüli fizetnivaló miatt az átlagos jövedelmű, két gyereket nevelő családokban nagyjából ugrott is a nyaralás, vagy a tábor. Sok pénz ez ahhoz, hogy reálisan csak úgy előre lehessen hozni két hónappal a befizetését.

 • 2013.07.03 13:15:02vernarancs

  Igaza volt a tanarnak. Tenyleg csalok probaljak a szulok penzet lenyulni. Meg jo, hogy a boltban nem kell ket honappal elore kifizetni a kenyerert.
  Megint sikerult egy atgondolatlan sz@rt bevezetni azert, hogy par mutyista tomhesse a zsebeit. Normalis cegeknel ha valaki igy vegzi a munkajat azt felelossegre is vonjak. Ezek meg kontarkodhatnak barmit, senkit nem erdekel, hogy szetcseszik azt a keves dolgot is ami meg ugy-ahogy mukodott.

 • 2013.07.03 13:16:39balkon-úr

  A levélbe PIROS BETŰKKEL ez van beleírva: "Amennyiben a tankönyvcsomag ellenértéke a fent jelzett határidőig (2013. július 31.) nem kerül kiegyenlítésre, abban az esetben a tankönyvcsomag átadása a tanévkezdéskor nem garantálható". Kiegyenlítésről csak a könyvek átvétele után beszélhetnének, jogilag sem korrekt, egy még igénybe sem vett szolgáltatást előre kötelezően kifizettetni. Kivéve vonaljegy pl: BKV. (na az is megérne egy két írást). Csak azt szabad kifizetni amit már átvettünk. Ha az előre fizetés után költözik el valaki, az sohasem kapja vissza a pénzét, az új iskolában, új címen újra kifizettetik vele.

 • 2013.07.03 13:23:44donjuan

  Nekem még se feleségem, se gyerekem..de ezek után, meg ahogy az egész felépül, utóbbit már nem is nagyon akarok :)

 • 2013.07.03 13:36:09Delfinci

  Az egész ügy felháborító.
  De amit még nem értek, hogy kaptam egy csekket 12.540,-Ft-ról, és egy listát 10 db tankönyvről + a kompetenciás szövegértéses akármiről. Hol vannak a munkafüzetek? És az angol könyv? Máskor ebbe az összegbe a munkafüzet is belefért. És a munkafüzeteket majd minden szülő maga szerzi be?

 • 2013.07.03 13:50:04Sics68

  A fidesznek megint sikerült egy olyan húzást összehozni, ami nekik (haveri körnek) pénzt hoz, mindenki mást meg felidegesít... eh.

 • 2013.07.03 14:23:56Nicker

  Feladó: Én
  Címzett: tankonyv@kello.hu

  Tisztelt Könyvtárellátó!

  Tekintettel az előzetesen tervezett nyári kiadásainkra, a tankönyvcsomagot nem áll módomban a jelzett határidőig kifizetni. A könyvcsomagok árát a könyvek átvételekor, készpénzben kívánom rendezni.
  Befizetőazonosító: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

  Kérem fentiek szíves tudomásul vételét.

  Üdvözlettel:
  Név

 • 2013.07.03 14:28:06Nicker

  Nyilván egyetlen tábort és nyaralást sem fogunk emiatt elhalasztani. Plusz, a könyvlistáról hiányoztak a nyelvkönyvek és munkafüzetek.

 • 2013.07.03 14:33:41matlab compiler

  az egész tankönyipar egy államilag támogatott maffia, alkotmányellenes. Ingyenes(!) és kötelező (!!) a tanulás, az alkotmány szerint. Az hol ingyenes hogyy kötelezően gyermekeknént 10-20 ezer forintért kell megvenni az államtól a tankönyvet??? Svédorság, USA ahol biztosan tudom, de legtöbb nyugati országban (sőt Romániában az előző rendsze alatt), szóval szinte mindenütt ingyen van a tankönyv. Egyszerű mint a faék:
  1. z elsős gyerek megkapja a tankönyvét: 2. évvégén leadja hiánytalan, következő évfolyam megkapja, ő is megkapja a másodikosét.
  3. ha tönkretette, kifizeti, különben nem kap ingyér újat.
  4. természetes amortizáció van, minden évfolyam kap 2-3 új könyvet (szülők adójából kell hogy fussa rá, legyen 1 kmrel kevesebb ótópálya), amit megkaphat a legjobb/legszorgalmasabb/többieket legjobban segítő/saját könyvére legjobban vigyázó gyerek.
  ENNYI.
  TUDOM miér nem lehet, direkt van ellehetítlenítve: azzal hogy NEM ugyanabbó a könyvből tanulnak a gyerek. MIÉRT NEM??? hogy lehet ez. mire jó? Egyénre úgyse lehet szabi, hiszen osztályon belül is vannak különbségek. Legyen egylen tankönyv. A másik a munkafüzet, egyrészt kikerülhető, arra vana füzet hogy oda írju ka feladatot (felérírjuk a feladat számát, oldalszámot 25.o/118 . nagy ügy),
  ha mégse lehet megoldani, fizesse az állam. Vagy aki akar érte, jelenleg tv-ellenesen lehúznak azzal, hogy köteleznek hogy megvegyük, egyszer-egyszer beleír a gyerek ké t mondatot, aztán dobjuk ki.

 • 2013.07.03 14:36:32Maminti2

  . "A Népszabadság olyan tanárról is beszámolt, aki azt hitte, egy csaló próbálja így kicsalni a szülők pénzét, és mindenkit figyelmeztetett, nehogy bedőljön a csalásnak, és fizessen"
  Pontosan erről van szó, ez egy állami szintű csalás. Hogy jönnek ahhoz, hogy hónapokig használják a pénzemet, ( a már adózott pénzemet!) kamat nélkül?! Na, itt kéne egy összefogás, és az állampolgári engedetlenség, és nem befizetni, mint a birkák.( Én még nem kaptam csekket, de lehet, hogyha kapok, akkor figyelmen kívül hagyom- aztán lesz, ami lesz.)

 • 2013.07.03 14:51:23Lady Ann

  Kísértetesen hasonlít az e-útdíjhoz, meg ehhez a fura postás megmozduláshoz (http://homar.blog.hu/2013/07/03/teljes_a_kaosz_a_postan). Nem ugyanazok csinálták?!

  Ja: és tessék csak a fideszre szavazni 2014-ben. Egyék meg, amit főztek, nehogy már csak úgy kisétáljanak ebből a szemétdomból, amit csináltak!!!!

 • 2013.07.03 15:00:21bnyuszi

  Először is: nem emlékszem, hogy megbíztam volna akár az iskolát, akár a Kellót, hogy foglalkozzon a gyermekem tankönyv beszerzésével. De hamár elküldték a tankönyvlistát is a levélben, elkezdtem utánanézni az interneten, hogy hány helyen tudnám én beszerezni a könyveket. 2-3 (internetes) boltban összejött az összes, és még iskolakezdési utalványt is elfogadják.

 • 2013.07.03 15:02:08Cernette

  Delfinci:

  Van egy tippem, miért nincsenek a listán munkafüzetek, bárcsak ne lenne igazam. Szóval: az állam ad 12 ezer forint fejpénzt minden egyes gyerek után, akik ingyen jogosultak a tankönyvre (és itt most ne menjünk bele abba, hány olyan háromgyerekest ismerek, akiknek meg se kottyanna kifizetni, de ingyen kapják, és hány olyan kétgyerekest, akik belerokkannak). A tankönyvcsomagok ára ennél vagy kevesebb (alsóban általában), vagy több (felsőben és középiskolában). Az iskola eldöntheti, hogy hogyan gazdálkodik a pénzzel, de egy biztos: ez a fejpénz nem elég. Ilyenkor aztán jön a bűvészkedés: van-e annyi - mondjuk - fizikakönyv a könyvtárban, hogy az ingyeneseknek tudjunk adni, és azzal is kevesebbet kelljen rendelni, stb. (Aki belegondol, kicsit elmélkedhet azon is, hogy hol van a tanári szabadság? Azt rendelhetek csak, ami a könyvtárban van, hiába tudom, hogy egy másik könyvből egy túl jó vagy túl rossz képességű osztály könnyebben tudna tanulni.)

  Ha viszont a könyvtári könyvekkel sem sikerült a bűvös 12 ezres átlag alá menni, akkor nincs mese, ki kell a rendelésből húzni mindent, amit csak lehet. Első körben a munkafüzeteket.

  Lehet, hogy nálatok is ez van. Nem lesz munkafüzet, ennyi a történet, mert nem maradt az iskolának annyi pénze, hogy meg tudja venni az ingyeneseknek is. Idén annyival nehezített a pálya, hogy az elsősök mindent ingyen kapnak. Eddig egy elsős tankönyvcsomag 8 ezer körül volt, vagyis fejenként 4 ezret meg lehetett takarítani, amit aztán az ember a felsősök 16-18 ezres tankönyvcsomagjába csoportosított át. Idén az elsősök csomagja 12 ezer lett, sőt, akik hittanra jelentkeztek, azoké még ennél is drágább. Nincs mit átcsoportosítani, szívnak a felsősök, ez van.

 • 2013.07.03 15:04:15deneskata

  Kedves bnyuszi!
  Sajnos, rosszul emlékszel. Elvileg a mostani díjbekérőt megelőzte egy értesítés, melyben az iskola értesít téged, milyen könyveket rendel meg gyermeked számára. Ezt alá kellett írnod és az iskolába vissza kellett küldeni. Enélkül egyetlen tankönyvfelelős se merne könyvet rendelni, különben úgy járna, h. ő fizetheti ki helyetted, ha te nem akarod. Szóval az aláírásoddal belegyeztél a tankönyvrendelésbe.

 • 2013.07.03 15:10:00Cernette

  matlab compiler: 1. z elsős gyerek megkapja a tankönyvét: 2. évvégén leadja hiánytalan, következő évfolyam megkapja, ő is megkapja a másodikosét.

  Mielőtt felrobbansz, fehívom a figyelmedet arra, hogy ez most így lesz. És emlékezz majd a dühödre egy év múlva, amikor majd az akkori elsősök kapnak használt könyvet, nem kicsi balhé lesz belőle. Egy ábécéskönyvet naponta használ a gyerek, órán is meg házi feladathoz is, ha úgy vigyáz rá, mint a szeme fényére, akkor is 4-500 alkalommal nyitja ki. A többit a fantáziádra bízom.

  Valamint: Miért állsz meg félúton, követeld a palatáblát meg a palavesszőt, azzal is megtanultak írni-olvasni eleink!

  A tankönyv amúgy nem ingyenes sem Németországban sem az USA-ban. Nálunk most az lesz, felmenő rendszerben, idén még csak az elsősöknek. Remélem látja mindenki azt a marha nagy követ, ami a hír hallatán legördül gazdagék szívéről.

 • 2013.07.03 15:14:47P.Boby

  Nekem jó, legalábbis a saját szemszögemből nézve mindenképpen.
  Átutalom a két gyerekre a 33 ezer forintot (kb. 2 héttel hamarabb, mint eddig fizettük kp.), a tankönyvek állítólag névre szólóan össze lesznek csomagolva. Így remélhetőleg az eddigi 2-3 órás sorban állás minimálisra csökken, hiszen nem kell pénzezni, nem kell egyenként összeszedni a gyerekek könyveit. Szépen elküldöm őket érte, és remélhetőleg fél óra múlva meg is érkeznek.
  Nálunk eddig se lehetett utalvánnyal fizetni, kizárólag csak kp-val.

  Az iskolakezdési utalványt tudtommal füzetekre, sportszerekre, táskára stb. is fel lehet használni, szóval nem fog kárba veszni.

 • 2013.07.03 15:22:31Cernette

  P.Boby

  Miután a Kelló eddig mindent elcseszett, amit el lehetett cseszni, én várnék ezzel a névre szóló tankönyvcsomaggal, amíg a saját szememmel nem látom. Nem olyan egyszerű az, ahogy a Kellónál elképzelik, tonnákat kell ésszel megmozgatni, nyilván lesz benne hiba, mert emberek fogják összerámolni. (Vajon kik?)

 • 2013.07.03 15:30:05Kodomo

  Off
  Megkaptuk a csekket. Nézem, 33398 forint. Előre kell fizetni, de 4 évre előre?! Ja, nem ez csak 1 évi. :)
  A másiknak csupán 21055,-, mert ő már okosabb.
  Harmadik meg sajnos nincs, pedig milyen jól jönne most erre a kitudjamennyi évre.
  On

 • 2013.07.03 16:19:20deneskata

  P. Boby
  A várakozási idő ugyanannyi lesz, ugyanis ki kell bontatnunk a szülőkkel, egyrészt, hogy ellenőrizzék még ott a tartalmát, összevetve a kapott listával, másrészt ki kell vennünk belőle az esetlegesen megrendelt témazárókat, mert az okosok azt is beleteszik! :)

 • 2013.07.03 16:54:42espadazo - Játékbolt:

  Biztosan lesznek olyanok, akik önhibájukon kívül nem fognak tudni időben fizetni. Velük mi lesz? Azt az évet kihagyja a gyermek...? Esetleg nekik felajánlanak olcsó e-book formátumú verziót a könyvekből?

 • 2013.07.03 17:28:50Nancsi

  @Morrancs:

  "Bár ez nem vág a cikk témájába, de én az előző FIDESZ időszakban szültem a két gyerekemet, és ezért akkor voltunk kénytelenek lakást váltani, és erre hitelt vettünk volna fel, de nem tudtunk, ahogy sokan mások se, mert olyan szűk határokat szabtak, hogy már akkor is csak a szőke kék szemű FIDESZ.esek jutottak hitelhez, és végül a közel 70 éves apám tudott felvenni nekünk hitelt a lakásunk kifizetéséhez roppantul nem kedvező kamatokkal, amikre a gatyánk is, mert mi fizettük, csak az ő nevén volt."
  Lakás nem jár mindenkinek, bármennyi gyereket is szül. A lakáshoz nem árt bejelentett munkaviszony, meg hasonlók, amik ha megvoltak, akkor lehetett kapni olyan hitelt, ami a piacitól bőven kedvezőbb volt. Kapott több ismerősöm is, akiknek semmi köze se volt semmilyen párthoz, sőt volt ahol az egyik félnek akkor még talán az állampolgársága se volt meg. Maximum 6% kamat+kezelési költséget én nem neveznék kedvezőtlennek olyan időszakban, amikor a jegybanki alapkamat volt 16% is. Azért hogy a kamatodnak több mint a felét kifizette helyetted az állam (pl. én) hálásnak kéne lenned, nem panaszkodnod, hogy de drága volt. Az meg hogy egy 70 éves kapott hitelt meg kicsit sci-fi számomra - legközelebb majd figyelj oda ilyen apróságokra is, amikor a sztoridat gyártod.

 • 2013.07.03 17:36:48panka

  P.Boby: az jó, ha neked jó, legalább valakinek. De a többségnek azért komoly érvágást jelent az a két hét is, amivel előbb kell kifizetni a könyveket, nem mindenkinek van tartalék harmincezre az ilyen szeptemberi fizetés elé hozott váratlan kiadásokra. Én pl. rögtön fel tudnék sorolni a közvetlen környezetemben tíz ilyen családot. Nekik nem lesz jó.
  Megjegyzem, az üzleti világban ha valamit hónapokkal korábban kifizet a vevő, azért komoly kedvezmény jár.

 • 2013.07.03 17:52:48troppaerhümér

  Egy büdös vasat sem senkinek! A kenyérért akkor fizetek, ha megveszem, a gyerek könyvét akkor fizetem ki, ha a kezembe adják. A jó q.rva anyjukat a büdös szarházi fidesznyik csürhének!!!

 • 2013.07.03 20:46:24DIldiko

  Állítólag július 15-ig kidolgozzák, hogy hogyan lehet majd a könyvekért a beiskolázási támogatás utalványaival fizetni. Addig tuti nem fizetek, majd meglátjuk, mi lesz.

 • 2013.07.03 21:22:17ancsams

  Ma kaptam választ a kello.hu-tól, arra akérdésre: hogyan lehet az iskolakezdési utalványt felhasználni. A válasz szerint: július 15 után lesznek olyan elfogadóhelyek, ahol ki lehet fizetni a tankönyvek árát utalvánnyal.
  Már csak az a kérdés, hol és hány iroda lesz, és mi lesz a vidékiekkel? Utazzon fel Pestre Veszprém megyéből az ember, hogy a jó szándékú munkáltatótól kapott utalványt bevegye a Kello?

 • 2013.07.03 22:18:05Cernette

  DIldiko, ancsams

  Megáll az eszem, milyen folyékonyan bírnak hazudni. Most állnak szép, tágra nyílt boci szemmel, és néznek, hogy jééé, a szülő utalvánnyal akar fizetni. És még ők a jófiúk, akik megoldják majd ezt a gondot.

  Közben meg már április elején azt írták egy e-mailben, hogy:

  "2013-tól az iskolakezdési támogatást (Cafeteria) a munkáltató utalvány formában tudja biztosítani a munkavállaló számára. Jelenleg tárgyalunk a Nemzeti Üdülési Szolgálattal (Erzsébet utalvány) a beválthatóság technikai feltételeiről."

  Azaz pontosan tudták, hogy erre szükség lesz. És most nem azt mondják, hogy bocsi, mi tárgyaltunk, de nem sikerült dűlőre jutni a Nemzeti Üdülési Szolgálattal (cipőt a cipőboltból, tankönyvet a Nemzeti Üdülési Szolgálattól, ez már kafkai), hanem úgy csinálnak, mint akiket váratlanul ért a szülők elvárása.

  A kérdés, hogy április elején hazudtak, most hazudnak vagy folyamatosan. Én az utóbbira tippelek...

 • 2013.07.03 22:53:47talicskás munkásember

  Nálunk idén a gyerekek októberben mennek nyaralni, mert most a tankönyveket kell befizetni. Talán jobb is így, mert a főszezon jóval drágább lenne...
  Köszönjük neked NER...

 • 2013.07.03 22:58:45loro

  Akinek hiányzik a listáról könyve, annak üzenem, hogy jól járt. Nekünk olyanok is fenn vannak, amire nem is lett rendelés leadva. Tehát jó néhány ezerrel többet szeretnének.

 • 2013.07.03 23:20:07bonebear

  Ezek még egy pizzatésztát is két hónapig dolgoznának ki, és a végén mégis szétfolyna.

 • 2013.07.03 23:22:23Parajpuding

  Akinek ez a dolog sem tetszik és 2010-ben a fideszre bírta tenni az x-et, az tartson önvizsgálatot és a legközelebbi alkalommal - ha lesz - mégegyszer ezt az ostobaságot ne kövesse el.

 • 2013.07.03 23:32:22csincsilla72

  Szerintem felesleges az aggodalom. A könyveket az iskolai rendelésen kívül is be lehet szerezni. Macerás, utána kell járni, de akkor és ott rendezhető, ráadásul utalvánnyal is. Biztosan nem rohannék kifizetni, ha egyszer most épp nem telik rá.
  Elmennek a sunyiba.

 • 2013.07.04 07:50:53DIldiko

  Cernette! Az utolsó mondatoddal egyetértek.
  Én naiv azt hittem, hogy a postára lehet menni a csekkel és az utalvánnyal, a kerek ezrest utalványban adom, az aprót meg kp-ben. Mert ez olyan logikus és egyszerű lenne! De majd kiderül. Addig mindenképpen várok. Feladni még bőven lesz időm utána is.

 • 2013.07.04 09:50:07Bruno

  Nem fognak elmenni a sunyiba. A birkák és a lefizetett bűnözőik miatt örökre a nyakunkon maradnak.

 • 2013.07.04 11:30:50fizetekmegegysort

  Még csak törpék a gyerekeim, de nálam is kicsapta a biztosítékot a hír.
  Nem tudom, minek kell még történni, hogy az emberek ne ezekre szavazzanak jövőre...?! Tönkrevàgják a gyerekeink jövőjét (is).

 • 2013.07.04 14:21:38lyken

  A cikkben a 10 ezer forintot nyugodtan írd át 30 ezerre...

  Előszőr megadóztatták a telefonunkat, beszedték a manyup pénzeket és bevásároltak belőle MOL meg Rába részvényeket meg stadionokat, aztán megadóztatták a bankszámlákat, meg minden pénzünket 6 lépcsőben(fizetsz járulékot,szja-t, fizetésed utalásáért fizet a munkáltatód, fizetsz mikor kiveszed számláról a pénzt, fizetsz áfát és jövedéki adót) államosítottak takarékpénztárt, kiosztották haveroknak az állami földeket, államosították az iskolák kezelését, állami holdudvarba vonták a trafikokat, és most elintézték, hogy a tankönyvekből a bevételeket a haverok fölözzék le. Miért érzem úgy, hogy nincs még vége?

 • 2013.07.04 20:33:16fizetekmegegysort

  Lyken: mert nincs vége...:( tippem szerint még 2 "rezsicsökkentés" és egy Jézuska által hozott 13.havi nyugdíj, és a nyugdíjas társadalom nagyobb része meg van véve kilóra... Ez a kb 1,5-2 millió szavazat+Rajongók és Haverok, és kapunk a nyakunkba még 4 év ámokfutást...:(

 • 2013.07.06 06:11:33P.Boby

  "a többségnek azért komoly érvágást jelent az a két hét is, amivel előbb kell kifizetni a könyveket, nem mindenkinek van tartalék harmincezre az ilyen szeptemberi fizetés elé hozott váratlan kiadásokra"

  Váratlan kiadás, ha a gyerek új cipője két hét után kuka, és abban a hónapban vehetsz még egyet. De az a szülő, akit a tankönyv vásárlás váratlanul ér, arra nincs mit mondanom.

 • 2013.07.06 13:18:39DIldiko

  P.Boby nagyon sok helyen csak szeptember elején (a szeptemberi fizetésből) kell a tankönyveket kifizetni. Lehet, hogy úgy kalkuláltak a szülők, hogy a júliusiból nyaralás, az augusztusiból iskolakezdés - a könyveken kívül minden más, de egy kis maradék még nem árthat - és szeptemberiből pedig a könyvek. Aki így gondolta, annak a terve most borult.
  Főleg azok szívnak, akik eddig az iskolakezdési támogatásból fizették a könyveket, most meg nem tudják. Bár ígérik, hogy megoldják (én is várok). Nekem a 2 gyerek könyve 42000 Ft, úgy, hogy a kisebbnek egy könyve sincs, mert minden jó amit a nagyobbiknak megvettem. Tavaly csak 30000 Ft-ot fizettem.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta