SZÜLŐSÉG

Védőnéni felszívja magát

2013. március 14., csütörtök 09:44

Védőnéni múltkor kissé rossznéven vette, hogy jó néhány kommentelő szerint nem is létezik, ezért felszerelkezett remek, bár fotózásilag időnként kissé hátrányos helyzetű mobiltelkójával, és fényképezett nekünk jó párat, hogy megmutassa, milyen is az élet az ő falujában. Bónuszként pedig mutatunk képet, ahol a falubeli kisgyerekek büszkék parádéznak olvasónk, Kata által küldött ajándék ruhákban, aki már az első cikk után vette a fáradságot, és kinyomozta, hogyan tudna kapcsolatba lépni Védőnénivel. Ha valaki segíteni szeretne, küldjön egy emailt nekem, és én megteremtem az összeköttetést.

Beni az ajándék csizmácskában, Johi az ajándék pulcsiban. A képek közlésére engedélyt kaptunk
Beni az ajándék csizmácskában, Johi az ajándék pulcsiban. A képek közlésére engedélyt kaptunk
Fotó: Védőnéni

Hello kedves Olvasó, itt az Önjelölt Szociológus, Disneylandből!

Attól tartok, nem igazán Poronty téma lesz, de talán így már később el tudunk rugaszkodni a „miért nem dolgoznak?!”- ügytől.

Mindenek előtt: szeretném, ha tudatosítanád magadban, hogy én csak a saját magam által ellátott körzetről írok, arról a nagyobbacska faluról ahol homogén cigányság lakik. A pici faluban pedig, ahol lakom, az arány 55 százalék.

Célom az volt a cikkekkel, hogy adjak egy másik látószöget nektek. Szeretném, ha tudnátok: ilyen is van. Nem állítom, hogy általános amiről írok – de igaz. Itt is emberek laknak, itt is életek vannak, és itt is vannak törvények..., de főleg szegénység van, és ez sok mindent megváltoztat. Hogy hogyan kerültek a környékbeli falvak a semmi szélére, az már tényleg nem az én reszortom. De a jelenünket le tudom írni, hisz én is ebben élek.

A miért nem dolgoznak verkli

Óriási tévedés azt hinni, hogy az emberek nem akarnak dolgozni! A probléma az, hogy nincs mit! A nagyvárosoktól messze vagyunk, falusi ingázót ritkán vesznek fel, ha pedig roma, akkor teljesen esélytelen. Ipar nincs, idegenforgalom hanyatlóban. Aztán ilyenkor szokott jönni a roppant okos megállapítás: hogy a mezőgazdaság, mert kapálni lusta...

Kapálna ám, ha lenne mit. A falvak földjei a rendszerváltás körül összefüggő nagybirtokokká álltak össze, többnyire külföldi érdekeltségek „hátszelével”. Hátránya a dolognak, hogy általában olyan növényeket ültetnek, amihez nem kell kézi erő: kukoricát, búzát, egyéb takarmánynövényeket. Mind gépesítve, ami "gazdaságosságilag" logikus, de a falvakat még jobban ellehetetleníti.

A házakhoz általában néhány száz négyzetméter földterület tartozik, ami biztosan nem elég ahhoz, hogy megéljenek belőle, de még az ebben termelt konyhakerti növények is csak a családok ellátásának kb. felét fedezik. Legalábbis ez derült ki az egyik környékbeli falu által indított mezőgazdasági projektből, ahol a lakosoknak vetőmagot adtak, és folyamatos kontroll alatt tartva a termelést - az eredmények függvényében - kisállatokat is osztottak.

Télidőben a munkanélküliség 90 százalék körüli. Így a lakosságnak novembertől március végéig ki kell találni, hogy miből éljen, és miből fűtsön, hisz a közmunkabérből félrerakni biztosan nem tud. Sokan választják az egyszerűbb módot: a lopást, de még többen a csendes kínlódást: a vegetálást. A helyiek a tél végére már úgy néztek ki, mint a hajléktalanok.

Tipikus régi fajta „putri” és nagy családi ház egymás mellett a faluban. Mindkettőben laknak. Ködös időben a kis Huawei telefonom nem egy fényképezőzseni
Tipikus régi fajta „putri” és nagy családi ház egymás mellett a faluban. Mindkettőben laknak. Ködös időben a kis Huawei telefonom nem egy fényképezőzseni
Fotó: Védőnéni

Tavasztól kezdődnek a közmunkák, de ide sem tud mindenki bekerülni. Volt rá precedens a saját falumban, hogy verekedés lett a helyekért. Mivel felvenni mindenkit nem tudnak, így igyekeznek, hogy nagycsaládonként legalább egy ember bekerüljön. Ilyenkor kezdenek el indulni a napszámok is, járnak szőlőbe, borsót szedni, később gyümölcsösbe, szőlőbe szüretelni ... viszont itt is csak az érvényesül, akinek ismerőse van. Ha bekerül sem nagy buli, általában az az egy ember keres vele jól, aki beszervezi őket, mert ő mindenki után jutalékot kap, a dolgozók pedig napi 8-10 óráért kapnak 3-3,5 ezer forintot, bejelentve persze nincsenek.

Stratégiai játék - nyersanyagok és tudás nélkül, óriási versenyben

De mégis valahogy túlél a falu. Olyasmi ez, mint egy stratégiai játék, ahol semmi nyersanyagod nincs, szakképzetlenek az embereid, de a verseny óriási. Ebben a helyzetben csak szolgáltatói munkákat tudtak kitalálni. Hogy milyen tipikus falusi munkák vannak? Ha végiggondolom a tanácsadó utcáját, van egy kisbolt, van egy kocsma, van akinek tyúkjai vannak, és tojásokat árul, van aki sütiket süt ünnepekre, van „maszek” autószerelő, biciklijavító, van aki bérbe jár a motoros fűrésszel, és persze vannak az elmaradhatatlan kosárfonók és lótenyésztők is.

A közeli faluban a munkával együtt önbecsülést is kaptak az ottlakók
A közeli faluban a munkával együtt önbecsülést is kaptak az ottlakók
Fotó: Védőnéni révén a közeli falu közmunkaprogram-szervezője

Itt kint a falvak évekig senkit nem érdekeltek. Aztán egyre nagyobb lett a bűnözés, egyre nagyobb lett a nyomor, jöttek a látszatintézkedések: a „felzárkóztató programok”, a roma integráció és társai. De legtöbbször teljesen hatástalanul, hisz kívülről nyúltak bele a falvak életébe mindenfajta hozzáértés nélkül. Felesleges olyan helyen „terménykiállítást” erőltetni, ahol nincs mit kiállítani. Felesleges kisállatot osztani oda, ahol a jövő hétnél nem látnak tovább. Nem fognak tudni gondolni a pár hónap múlva felnövő csirke tojásaira, a holnapi ebéd fog az eszükben járni, és ezért történik, hogy eladják ott, akkor - pénzért. Felesleges valakire az integrációs politikát ráerőltetni, amikor egyetlen vágya van: hogy magyarnak érezhesse magát, és mások is ezt gondolják róla. Ezért nem sikeres a kormányzati politika, mert szembemegy az elvárásokkal. Az integráció jegyében roma kulturális tábort, roma nyelvi tábort, külön romáknak szóló képzéseket tartanak. Tehát ezekkel a többnyire csak romáknak szóló akciókkal mégiscsak szegregálnak.

A munkától elszokott embereket munkára szoktatni - erős kéz kell

Aztán tavaly történt valami: mezőgazdasági közmunkát hirdettek, és végre az árokásás és fametszés helyett termelés kezdődött... és ami még jobb: földet is adtak hozzá. Persze ezt is csak úgy lehet, ha van hozzá akarat, mert a munkától, koránkeléstől elszokott embereket „csatasorba” állítani erős kéz kell.

Ennek pedig sok jó hozadéka van: amit én a legfontosabbnak tartok, hogy látja a gyerek reggel, hogy apa vagy anya, netalán mindkettő, elmegy dolgozni. Nem azt látja – mint évekig -, hogy anya-apa otthon van, neki meg el kell otthonról mennie egy olyan helyre, ahol alapvetően utál lenni, hisz ő csak egy cigánygyerek, ahol idegen nyelven beszélnek, és olyan dolgokat kell csinálnia, amihez, úgy őszintén, semmi kedve. De ha azt látja, hogy a szülők is korán kelnek és ők is elindulnak otthonról, így talán ő is megy.

A szivárvány nem diszkriminál
A szivárvány nem diszkriminál
Fotó: Védőnéni

Ezen kívül nagyon fontos dolgot adott még a mezőgazdasági program: azáltal, hogy termeltek, értéket állítottak elő, önérzetet is kaptak a sikerek láttán. Viszont szükséges lenne a folyamatos közmunka legalább a lakosság egy részének. Miért pont a közmunkát sztárolom ennyire? Mert nincs a környéken más álláslehetőség, és egyelőre nem is nagyon lesz.

A havi 50-60 ezer, az falun már valami

Nem szakmám, és nagyon nehezen tudok összeszedetten írni a témáról, mégis: azt hiszem a munkával csodát lehetne tenni... és most valami elkezdődött. A havi 22 ezer mellett csak „ügyeskedéssel” lehet megélni, netán bűnözéssel. De havi 49 (és akinek van legalább 2 gyerkőc, az már havi 59), nos, az falun már valami. Ha pedig sikerülne legalább családonként egy embernek munkát adni, akkor megoldódna a gondok nagy része. De ez nem megy egyik napról a másikra, sőt egyik évről sem a másikra.

Védőnéni, add csak ide azt a telefont! A kép közlésére engedélyt kaptunk.
Védőnéni, add csak ide azt a telefont! A kép közlésére engedélyt kaptunk.
Fotó: Védőnéni

Részint, mert nincs aki csinálja. Ide elhivatott, és nem korrupt emberek kellenek, de ebből hiány van. A régi, dolgozni tudó lakosság már rég elköltözött, a fiatalok ha érettséginél tovább jutnak, elhagyják a falvakat. Az itt maradtaknak pedig nem csak az akaratán múlik, hogy dolgozhassanak, hanem főleg a lehetőségeken. Az itteni falvak lakosai többségében nem segélyt kérnek (de van ilyen is), munkát kérnek, és kilátást arra, hogy jobban tudjanak majd boldogulni.

Nagyon sok támadás éri ezeket az embereket, amiknek a nagy része szimpla általánosítás. Igaz, hogy vannak bűnözői csoportok. Igaz, hogy vannak, akik lusták dolgozni, és inkább segélyből élnek. De a nagy többség igenis munkát akar, normális életet, megélhetést, és próbál is tenni érte. A helyzetükön pedig egyáltalán nem segít a megbélyegzés, és az előítélet.

Kommentelőink kérték szekció

Nem szeretnék belemenni a komment adok-kapokba, ezért nem regisztráltam, és nem is fogok. De vannak dolgok, amikre szeretnék válaszolni. Először a komment, utána pedig a válasz.

Shitgun: Bocsásson meg nekem mindenki, de ez továbbra is egy pr-cikknek, propaganda írásnak tűnik. Kiolvasható a hangvételváltás, és a negédes mosdatás háttérbe szorítása, de ez még mindig egy átlátszóan finomkodó, a kényes dolgokat óvatosan kerülő, irányított beszámoló. Stílusában is idegen egy falusi védőnőtől, és a stockfotók is borzalmasak, vajon miért nincs egyetlen, akár telefonnal lőtt helyi kép? (...)

Nem akarok túlzottan kötözködni, gyerekem sincs, sok releváns, védőnői kérdésem nem lenne, a többi meg nem illik ide. Csak tudod ez így olyan, mintha a Váratlan utazás, vagy a Farm, ahol élünk boldog idilljét olvasnám, nem tűnik reálisnak. Mindenki segít mindenkinek, mindenki kedves és boldogan várakozó, aranyos kis babonák, idilli állapot. Egy magyar romafaluban. Sorry, de ez nem jön át. A stílus pedig hiteltelen egy falun, egyszerű emberek között mozgó védőnőtől. Sokkal inkább egy újságíró publicisztikájának tűnik. Nincs egy rosszul megszerkesztett mondat, választékos a szóhasználat, alaposan felépített, jó szöveg. Nekem az egész lóláb-kilógós. De értem a célt, és nem baj, ha ilyen módon akar valaki hidat verni, csak az egész koncepció olyan ügyetlennek tűnik. (...)

Shitgun: kérésed parancs, lőttem képeket. Az, hogy újságírónak gondoltál, külön jól esik. Viszont ami rosszul esett nekünk a kolléganőkkel: „Nincs egy rosszul megszerkesztett mondat, választékos a szóhasználat, alaposan felépített, jó szöveg.” – írod. Szerintünk ez diplomás embertől alapból elvárható (védőnő csak minimum főiskolával lehet az ember lánya), vagy írástudatlannak kell lennünk attól, hogy itt dolgozunk?

Nyuszko: Lehet, hogy közhely..de én még mindig hiszek abban, hogy a prevenció lenne a leghatékonyabb megoldás. Mert havonta 5 csomag konton (lehetne ingyen) még mindig olcsóbb, mint utána 5 purdé állami kasszából történő támogatása..a védőnéninek feladata lehetne többek közt, hogy ezen cikkek megírása mellett a megfelelő helyen lobbizhatna az ottélő népeknek pl az ingyen felvilágosító előadásokért (évente 2-szer odalátogathatna a helyi művházba vmi okosmókus), vagy a kotonért..ha 10-ből csak 1 felfogná ezekből, hogy miről szól a védekezés és hogy mire jó, már előrébb volnánk. Sajnos a mélyszegénységben élő romák maguktól nem fognak soha rájönni, hogy léteznek a családalapításon belül mindenféle opciók. Potyogtatnak. És senki nem tesz semmit. Születésszabályozás és társai..

Nyuszko: a fogamzásgátlásról majd még külön szeretnék írni, főleg pénzkérdés. De ha elolvasod az első cikket, abban pontosan az volt, hogy nem szülnek annyit, mint amennyit az emberek gondolnak. Viszont visszakérdezek, utánam a vízözön: attól, hogy szegények nincs joguk a gyerekhez? Vajon tényleg csak pénzkérdés a gyerek? Vajon, jobb lenne anyagi alapon sterilizálni, és megoldódna egy csapásra minden gond? Vajon az jogos, hogy mondjuk a több milliót sikkasztótól senki nem kérdezi meg: minek neked a gyerek, de a szegénytől igen? Pedig lehet az utóbbi jobban embert fog nevelni belőle, és némi társadalmi hátszéllel már a hátrányos helyzetét is le tudja dolgozni.

Borsoszem: egyébként most akkor melyik a "helyes" kifejezés: cigány vagy roma? Mert a médiában hol ezt, hol azt nem "szabad" használni...

Borsoszem: első nap kerek perec kijelentették nekem a faluban, hogy ők nem romák, cigányok! Mivel úgy gondolom ők jobban tudják mint én, ezért én ezt szoktam használni.

Ildiko78: Szeretném tudni, mik azok a feltételek, amit a szülőknek biztosítaniuk kell, hogy hazahozhassák az újszülöttet a kórházból?

Vagy csak az ország ebben a végében kell biztosítani bizonyos feltételeket? (és igen előfordul, hogy nem adják haza az újszülöttet - személyes tapasztalt)

(Egyszerűen nem tudom megérteni, hogy hogyan lehet a gyerek szemébe nézni és azt mondani: édes kislányom/fiam ma nincs ebéd, nincs miből. Egyszerűen nem tudom megérteni. Valóban azzal van a "baj", hogy más körülmények között nőttünk fel mások az igényeink.A gyerekem legó társast szeretne a másiké meg kiscsizmát. A fiam meg fogja kapni szülinapjára a másik valószínúleg nem. Nem értem. Ez a szeretet?)

Ildiko78: a hazaadás elég komplikált történet, igen volt, hogy nem jöhetett haza baba. De erről is szeretnék majd külön írni.

A tanácsadó kályhája. A faluban nincs gáz.
A tanácsadó kályhája. A faluban nincs gáz.

kuvaszjoki: ugy latszik a vedoneni csak olyan kerdesekre valaszol, amik belefernek az o idilli kis monologjaba. engem ugyanazok a dolgok erdekelnenek, mint mp1526-ot. tehat:

- a közösség mindennapi élete: munka, iskola
- a szülők társadalmi hasznossága: iskolai végzettségük, büntetett előéletük (tudom, hogy ide nehéz adatokat találni, "megérzés" is elég lehet), munkaviszonyuk, jövedelmeik (segélyek)
- a gyerekek példaképei, követendői példái: szülők be tudják-e tölteni ezt a szerepet, jó eséllyel születnek-e ide a jövő becsületes, adófizető állampolgárai
- a védőnő tudja-e előbbre vinni a gyerekek jövőjét, sorsát? Vannak-e adatok vegyes osztályokból, tanulmányi eredmények szerint? Biztos jó érzés lehet a védőnőnek, ha fel tud mutatni áldozatos szakmai munkája eredményeként pár követendő példaképet, sztárügyvédet, sztársebészt a gyerekeknek, akik jó pár éve még ugyan úgy meztelenül szaladgáltak mocskosan, mint a többiek most...
- az önellátás szerepe a közösség életében: gondozott kertek, terméstől roskadozó fák-bokrok, serényen kapáló-földművelő kis családok! Legalább is gondolom valami ilyesmivel találkozik a védőnő nap mint nap, ha már egyszer vidéken élő emberek közt dolgozik...

remelem ha masok is hasonlo kerdeseket feszegetnek akkor a vedoneni nemcsak a bullshitet fogja omleszteni...

kuvaszjoki: erre mindre válaszolni könyv lenne és nem cikk, azon kívül a többsége nem is szakmám. Most itt pár dolgot próbáltam belecsepegtetni. Szeretnék neked fényképezni majd a kertekről és az önellátásról, ha indulnak a földeken a munkák. A védőnő, hogy mit tud előbbre vinni, arról külsőst kellene megkérdezni, reálisabb lenne. Elfogult vagyok, és úgy gondolom: kellő elszántsággal - mindent.

Nanga: Bár részletkérdés, de az utazási költségtérítés km-ként 21 ft, nem pedig 9, ha indokolt az autóval való utazás.

Nanga: mi nem ismerjük a 21 ft ügyet, tudnál adni egy linket?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2013.03.14 17:47:42ablakkktalan

  EgySenki

  Ok, akkor neked van igazad.

  Sok sikert kívánok neked a cigányok integrálásához, sajnos én már küzdöttem velük eleget, és - többek között - ebben sem kívánok részt venni a továbbiakban, így valszeg sosem fogok hazatérni már.

  De biztosan neked van igazad, és az országnak rájuk van inkább szüksége, az ő integrálásukkal kell foglalkozni, nem a magamfajtákkal, akik közül egyre többen hagyjuk el az országot.

  Üdvözlettel,
  egy többdiplomás, színötössel, többszörös kitüntetéssel végzett, hiányszakmában dolgozó fiatal

 • 2013.03.14 18:07:39EgySenki

  Ha úgy van ahogyan mondod (hiányszakma) hova is mész? Nem elég amit a hazád adni bír? Ez olyasmi mint amikor valaki jelentkezik orvostanhallgatónak (pontosan ismeri az eü helyzetet a fizetéseket) aztán mikor elvégzi kéri a félmilliós kezdőfizetést mikor mások is "jól meg vannak fizetve"? Elég szomorú pillanat, és én is sajnálom ha erre a következtetésre jutottál. DE mint több diplomásnak tudnod kellene, hogy a szélsőség nem megoldás, értelmiségiként tudnod kellene!!!

  Én pedig nem integrálok....összetörök, megtörök elpusztítok...majd hagyoma természetet dolgozni, és születnek a becsületes állampolgárok.

 • 2013.03.14 18:11:10eßemfaßom meg áll

  @EgySenki

  Élvezet téged olvasni, beképzeltségednél csak a tahóságod nagyobb, ritkán látni ilyen példányt, rezervátumban se sok van már belőletek mióta nem voltatok 200ezren

  Ezt csak ugy OFFba jegyeztem meg, mindenesetre köszönet a szórakoztatásért, zseniálisan nyomod :)

 • 2013.03.14 18:37:57ablakkktalan

  EgySenki

  A pénz bőven elég volna, csak nem szeretném, ha az én feleségem is megerőszakolnák a reggeli futása közben - többszörösen visszaeső bűnözők -, meg a gyerekemet napi szinten fenyítenék a suliban (én átéltem, nem csak hallottam róla), plusz Balzsay Karcsi sem vagyok, hogy a két éven belül háromszor betörni akarókat puszta kézzel lecsavarjam.

  És bizony szégyenszemre én NEM AKAROK integrálni, nekem ugyanis más a szakmám, nem az a feladatom, hogy gyökkettő IQ-jú embereknek magyarázzam, hogy lécci ne gyilkolj, lécci ne erőszakolj, lécci ne lopj. Úgy látszik magyarországon ez az elfogadott, mert mindenki beleszarik, de számomra nem, úgyhogy nincs más lehetőségem, mint elhúzni a csíkot.

 • 2013.03.14 18:42:34dr. mesterseges szinezek

  Mille: "Szerinted mit tud tanítani a négy osztályt végzett szülő az ötödikes gyerekének?"

  Többdiplomás vagyok, Édesanyám, aki testvéreimmel együtt egyedüli eltartóként nevelt fel, 8 általánost végzett betanított munkás. Kb. 5. osztályban haladtuk meg az ő 20 évvel korábbi ismeretanyagát.
  Szerinted mit tudott nekem mondani?
  Azt, hogy figyeljek oda, ne lógjak a napköziből, ne csesszem el az időt a lefekvésig, ne aludjak el reggel - mert ő mást nem tud nekem adni az életben, csak azt, hogy eljárat iskolába. És persze adott 1-1 fülest, amikor el próbáltam térni ezektől a javaslatoktól.

  Mindezt egy falu Dankó utcájában mondta nekem, ahol a cigány szomszédaink ugyanezt elmondhatták volna a velem egykorú kölköknek, de nem mondták, a kölkök meg jól elvoltak sulin kívül is.
  Most ezek a mára negyvenessé érett kölkök balhéznak, hogy hogy ki van velük mindenhol cseszve, a szüleik pedig velük balhéznak... már amelyiket nem vitte el már a cigi vagy a pia.

 • 2013.03.14 18:59:45EgySenki

  eszem****
  Köszönöm kedves szavait, ön mindig inspirálóan hat rám. De azért nem vagyok indián sem semmi egyéb csak egy magyar, bár a térség lassan tényleg rezervátum szerű.

 • 2013.03.14 19:40:45zoldmandula33

  miért nem a cikket kommentelitek?
  ejj, mindig olyan gyors az út a személyeskedésig.

 • 2013.03.14 19:50:45GBetty

  Ablakkktalan: sok sikert. Én tavaly költöztem ki, megérte. Pénzügyileg nem léptem előbbre, de nem is ez volt a cél mert tudtam hogy nem fognak dőlni a milliók, de a nyugodt, gyerekbarát (!!!!!!!) környezet megfizethetetlen.

  Egy Senki: Tudod mit nem adott meg a haza? A biztonságérzetet.
  Mert az ember abba bele tud törődni, hogy kevés a pénze, nem jut Ferrarira meg luxusnyaralásra, de abba már nem, ha bizonytalanságban kell élnie, mindent le kell nyelnie és ha történik vele vagy a családjával valami, akkor segítségre nem számíthat.

 • 2013.03.14 20:12:05mp1526

  Egy Senki (de más is tanulhat belőle):
  Nézzük a megkérdőjelezett tényeket: 1422.: Bologna már csak a cigányok vezetőjét engedi a város falai közé, 1463.: Bamberg azzal a feltétellel adakozik a cigányoknak, hogy nem lépnek be a városba, 1449: Frankfurtból erőszakkal űzik ki a cigányokat => az összeütközések leglehetségesebb oka az volt, hogy a vándorló cigányok másképpen nézték és alkalmazták a magántulajdonhoz való jogot, mint a feudális urak és városi polgárok => Tény, hogy ezek után a cigányok között igen hamar megjelentek a kései középkor egyéb kitaszítottjai, csavargói, bűnözői. Cigányok elleni törvények: német birodalmi gyűlés 1479-ben kémeknek nyílvánítja őket, 1480-ban pedig kiveszi őket a tv. és jog védelme alól (=ellenük elkövetett bűncselekmények nem ítélendőek el!), 1515: Württenberg kitiltja őket területeiről; 1492 és 1499: Spanyolo.: mórokkal és zsidókkal egütt üldözik őket és kiutasítják végül őket; Fr.o-ban a XVI. sz. majd minden évtizedére esik 1-1 súlyos cigányellenes országgyűlési határozat. Anglia éppúgy kiutasítja őket (1531 és 1563.) mint Genf (1514 és 1532.) vagy Milánó (1568.). Még a pápa is kitasítja őket az Egyházi Államból... => na ezért is Nyugat-Európa Nyugat-Európa!!! Forrás: Tomka Miklós: A cigányok története (36. oldaltól)

 • 2013.03.14 20:37:34madandcrazybird

  "GBetty

  Mely országokban volt sikeres a cigányság beilleszkedése?"

  Indiaban.

 • 2013.03.14 20:39:25eßemfaßom meg áll

  Ejj @zoldmandula33, miért nem a cikket kommenteled?

 • 2013.03.14 20:46:24zoldmandula33

  kommentelem is:
  kimaradtak az ígért babonák:)

 • 2013.03.14 21:20:01shitgun

  Nekem van egy olyan sejtésem, hogy egysenki kommenttárs maga a védőnéni, aki igazából nem feltétlen védőnéni, hanem védőnéni karakter ötletgazdája, aki összerakta ezt a cikksorozatot. Furcsa, hogy friss reges, az első cikknél bukkant fel, és azóta sehova máshova nem kommentelt, csak ide.

 • 2013.03.14 21:45:00EgySenki

  hm, te sejtesz valamit shitgun, de elég félrelátó sejtés. Mondtam, ismerem a hölgyet, mármint a nevét, meg a munkahelyét. Ez minden. A gondolataimat a akommenteimből olvashatod, nem a cikkből. Kissé más a stílusom.

 • 2013.03.14 21:49:37EgySenki

  Mp1526
  Ezzel csak magadat cáfolod meg, a témához sincs semi köze. Hol vannak itt a cigány rabló seregek amik feldúlták európát? Tudod hol vannak, a képzeletedben. Mi magyarok raboltunk és pusztítottunk közel 110 éven át. A cigányság csak most tanulja a szakmát, de azért nem úgy van az ;)

 • 2013.03.14 23:02:43mp1526

  minket mégse tiltottak (még :D) ki Európából, őket meg igen! okokat lehet keresgélni, de nem abban az irányban, ahol védőnéni keresgél... :)))

 • 2013.03.14 23:04:11mp1526

  ja, a témához meg annyi köze, hogy az a szorgos, serény, jóravaló népcsoport, akit védőnéni már 3. cikkében agyonajnároz, egész Európa szerint mégse (volt már 600-700 éve sem) olyan jóravaló...

 • 2013.03.15 02:37:56rug82

  Vajon miért rúgják ki a cigányállatokat a világ összes országából, miért csak nálunk "segílyezik" ezt az ingyenélő, emberi szintre évszázadok óta eljutni képtelen, gyilkos csürhét??

 • 2013.03.15 06:14:26rug82

  Üzenem a "védőnéni" nick mögött álló libsi csoportnak, hogy fogadjanak be 1-2 cigányfalkát, vagy költözzenek melléjük - a rózsadombi luxusvillákból könnyű ugatni!!

 • 2013.03.15 09:34:12rug82

  vágtázó halottkém:

  "Vedoneni" viszont igen, gondolom nem fix összeget kap, hanem karakterre és hozzászólások számára fizetik.

 • 2013.03.15 09:39:09rug82

  vágtázó halottkém:

  "Vedoneni" viszont igen, gondolom nem fix összeget kap, hanem karakterre és hozzászólások számára fizetik.

 • 2013.03.15 09:39:50rug82

  Bocs' a duplázásért, lassú a fórummotor

 • 2013.03.15 10:01:24Mérges 1234

  Részben egyet lehet érten a cikkel, igen a cigányok is meberek, és igen kurv nehéz kitörniük.

  Csak a következtetés rossz, mert ez legnagyobbrészt nem nekünk, hanem saját maguknak saját szüleiknek köszönhetik.

  És nem nincs minden embernek joga gyerekhez, csak annak aki tiszteséggel fel tudj nevelni, és nem a saját nyomorát örökíti tovább, ez még akkor sincs jól, ha nem nekem kel eltartanom az újabb nyomorban tengődöket, de ha nekem akkor meg kurvára nincsen jól......

  Az elfogultsg meg azért káros, mert ha nem mondjuk ki egyszer végre világosan a problémákat, akkor a dolog tovább folytatódik.

  Nincs joga sem a magyarnak sem a cigánynak gyerekek életét megnyomorítani. Ismerem én is ezt a patáliát, hogy nem adják ki a ygereket a korházból, na akkor jön valami jószívő aki meggyőzi a hatóágot, hogy mégis. És mire jó, a gyerek ázni, fázni éhezni fog.

  Változtatni kell, és ehhez nem védeni kell őket, hanem szembesíteni a saját maguk teremtette szarral.

 • 2013.03.15 10:23:34rug82

  Mérges 1234

  "Változtatni kell, és ehhez nem védeni kell őket, hanem szembesíteni a saját maguk teremtette szarral."

  Pontosan! Ezért kel a cigányállattól minden "segílyt" megvonni, minden támogatást MUNKÁTÓL függővé tenni (még ha a "munka" szót a cigányállat nem is ismeri)! Aki nem dolgozik, ne is egyen!!!!!

 • 2013.03.15 10:24:29rug82

  kel = kell, sorry!

 • 2013.03.15 11:07:40Chegs

  Aki tud angolul - íme, mit gondol most Nyugat-Európa a cigányokról, és képekkel, videóval illusztrálva, hogy mit művelnek. Szerintem nem sok minden változott 700 év alatt, felesleges áltatnunk magunkat:

  [link]

 • 2013.03.15 11:12:27Chegs

  @EgySenki

  Hogy hol vannak a Nyugat-Európát feldúló seregek? Pl. most Duisburgban, szép látvány, ugye?
  És sem tudom, mi a megoldás, de láthatóan több száz (ezer?) éve rossz úton járunk.

 • 2013.03.15 13:14:28Franquette

  Ez a cikk nagyon durva. Az EU beereszt egy réteget, akik a folyosóra sz.nak, és cukin naivan azt gondolja, hogy majd integrálódnak? Hát több száz év kéne ahhoz...

 • 2013.03.15 13:36:50Nyuszko

  Sajnos nincs időm végigolvasni a hozzászólásokat. :(
  Védőnéni: ha már külön kiemeltél a kérdésemmel, ezúton köszönöm ezt neked. De a feltett kérdésemre nem kaptam választ...: ok, a fogamzásgátlásról majd írj külön, érdekelni fog abszolút!
  Azzal sincs gond, ha visszakérdezel: a szegényeknek nincs joguk a gyerekhez? Mármint hogy érted ezt? Kit érdekel a szülők joga? Joguk lenne sok mindenhez...de ahhoz semmi szín alatt nincs joga senkinek, hogy a gyereke éhezzen, fázzon. Nem? Attól pedig, hogy valaki gazdag, még nem lesz jobb a gyereke ez tény, de a szegényebb (nincstelen) szülők gyerekei inkább lesznek rossz emberek, mert például rá lesznek kényszerítve, hogy lopjanak (tüzifát), csaljanak (segélyt), hazudjanak... Nem kell sterilizálni őket, tanuljanak meg védekezni!!!
  Borzasztóan demagóg választ kaptam. Nem vagyok elégedett. Sajnálom. Ettől függetlenül, még mindig sokra tartalak, hogy elköltöztél egy peremfaluba és végzed a dolgod ezért a kevés pénzért. Nem is ezt kérdőjeleztem meg, te mégis bántásnak vetted. Kérdezek és nem ítélkezem. De sem a kisebbség gyereke, se a nem kisebbség gyereke ne éhezzen, ne fázzon. Nem?!

 • 2013.03.15 14:41:19Bartush

  Timi88: mi is így jártunk. Magánbölcsibe jár a gyerkőc, így vissza tudtam menni dolgozni, mert ugye mi nem szeretnénk segélyen élni, de nem is hiszem, hogy kapnánk. Fehérek vagyunk.... Persze szép és jó, hogy megtehetjük, hogy fizetjük a privát bölcsit, de ha adót fizetek - alkalmazott vagyok, tehát nem adócsaló szemétláda, fizetem a TB-t - egyedül a szülésznél vettem eddig igénybe állami eü intézményt (nem panaszkodok, mert tényleg csak jót tudok mondani róluk), de a gyerekkel és mi magunk is már csak magánrendelőbe járunk.
  Szóval elegem van abból, hogy fizetjük az adót ... viszont akinek ezt kiutalják segélynek, simán kirabol az aluljáróba vagy akár a nyílt utcán. Nem vagyok rasszista, nem is így neveltek, de ez így nem mehet tovább. Nem egyszer érzem azt, hogy magyarként a saját hazámban kell meghúznom magam, és lassan kisebbségbe szorulok.

  Valaki írta, hogy meg kell tanulni a földművelést is. Igen vannak erre iskolák, tanárok, csak éppen be kellene járni oda minden nap pontosan 8-ra. Nem olyan nagy dolog, nekem már nagyon régóta sikerül.

 • 2013.03.15 15:49:39jause

  Hogy kinek van és nincs joga gyerekhez, és ki a felelőtlen az érdekes kérdés. Aki például úgy vett fel devizahitelt hogy nem volt tisztában a feltételekkel/nem érdekelte, hogy hosszútávon képes-e törleszteni és most állam bácsitól várja, hogy megmentse a családját és a lakását, az vajon mennyire felelősségteljesen viselkedik? Ne legyünk már ennyire képmutatóak!
  Mélyszegénységben nem csak cigányok élnek. Akkor azoknak sem jár gyerek? Meg még kinek nem?
  Az aki azt mondja, hogy nem kell foglalkozni a cigányság (elsősorban amúgy a mélyszegénység) problémájával, nem kell nekik segélyeket adni, az mégis mit gondol, hogy hova vezet ezeket az embereket a sorsukra hagyni? Majd éhen halnak és minden tuti lesz? Komolyan gondolják, hogy össztársadalmi szinten van más lehetőség, mint ezeket az embereket valahogy a társadalom számára értékes emberekké tenni? Több száz-ezer emberről beszélünk.

 • 2013.03.15 17:58:19bispora

  Jause:
  Segítek. Jelenleg a magyar etnikumú nők átlagos reprodukciós rátája 0,9 körüli (kb. egy gyermeke van egy nőnek)- ez az arány a cigány etnikumnál három fölött van. Tehát az a hisztérikus felvetés, hogy a szegények nem jár gyerek, jelenleg éppen fordítva van. Ez annyira így van, hogy a cigányság hetven év alatt meghúszszorozta a létszámát. Mi van, ha azt vetem fel, hogy a normakövető, adófizető az államot valójában működtető embereknek miért nem jár legalább két gyermek. Tovább megyek, miért lenne baj az, hogy csak két gyereke lehessen szociális forrásokból fedezve az integrációra képtelen, iskolázatlan rétegeknek. Direkt nem írtam cigányt- majd valaki belevisítja a blogba, hogy de főleg ők tartoznak ide.
  A kérdés nem túl bonyolult és ennyi előzetes infóval még Jause-nak is sikerül belátnia: egy exponenciálisan szaporodó, adót nem fizető, szociális transzferekre szocializálódott, társadalmi együttélésre képtelen, iskoláztatással fel nem zárkóztatható, a 21.század tudásalapú társadalmaiban megbukó réteg balansztja bármilyen társadalomnak és Haitit fog csinálni itt a Kárpátmedence közepén- csak itt lesz tél is...

 • 2013.03.15 18:04:26rug82

  jause

  "Komolyan gondolják, hogy össztársadalmi szinten van más lehetőség, mint ezeket az embereket valahogy a társadalom számára értékes emberekké tenni? Több száz-ezer emberről beszélünk."

  Előbb lehet az Ebola vírust, a csótányokat a " társadalom számára értékes emberekké tenni", mint a cigányokat... Több száz éve próbálták, nálad és nálam nagyobb elmék - és mi az eredmény?? A cigány fertőz, gyilkol, rabol - ahol teheti. Normálisabb államokban már nem, mert kirúgják, mint a macskát sz..rni - hát (vissza)jön hozzánk, mert itt több segílyt kap, mint amennyiért egy becsületes munkás napi 8 -12 órát dolgozik, a rendőrség nem bántja, a börtön pedig szanatórium az ilyen állatoknak!!!

 • 2013.03.15 18:12:15rug82

  bispora:

  Te mit tennél, ha egy telket (ami nem a tiéd, de a vevőtől vételi ártól fordítva függő jutalékot kapnál - alacsony ár=magas jutalék) el akarnál adni? Nyilván leamortizálnád... Egy ország leamortizálásának a leggyorsabb és legbiztosabb módja, ha telerakod cigányállatokkal, biztosítva büntethetetlenségüket ("Ázsé me cigányvagyok?") A cigányállat elszívja a befogadó társadalom energiáit, kihalásra itélve azt.

 • 2013.03.15 19:21:57bispora

  rug82:
  Ez nekem nem hihető forgatókönyv. Ha ez igaz lenne, Szlovákiát, Romániát, Bulgáriát, Szerbiát és Csehország egy részét is árulni kellene. A valóságban a szocializmus, az annak alapjául szolgáló egalitáriánus eszme és az e köré szerveződő szociális ellátórendszer mai napig megfigyelhető továbbélése okozta a reprodukció-stratégista populáció térnyerését a régió országaiban.

 • 2013.03.16 00:22:20kifordított nagyanyó

  Na azért rendes dolgozó és dolgozni akaró emberek nem tudnak gyereket vállalni,mert az ő adójukból tarják el kolompárék tizedik gyerekét is.

 • 2013.03.16 12:53:11tbb

  Mélyszegénység, szűkös források és munkalehetőségek hiánya esetén kibucok szervezése a leghatékonyabb módszer a kilábaláshoz. El kéne lesni a zsidóktól, hogyan kell a semmiből virágzó társadalmat létrehozni. Ahogy ellestük a kereszténység eszmeiségét is. Az is milyen jól bevált. A civilizációnkat köszönhetjük neki.

 • 2013.03.16 19:46:06EgySenki

  mp1526, Légyszíves ne okoskodj történelmi kérdésekben mert buta következtetéseket vonsz le, köszönöm a történészek nevében. A védőnő most sem véd senkit, csak neked sem megy az értő olvasás. Megszoktuk, köszönjük.
  rug82 Sima bolond, nem baj, te sem tudsz olvasni. Rózsadomb...szerintem ott te lakhatsz.
  Chegs Kérlek ne ragozd a hülyeséget. Ezek nem seregek, csak a rettegők számára mint te, meg a kommentelők 2/3 -a, aki hogyha élő cigány embert lát rögtön szívleállásban hal meg. Nyugat- Europa egy liberális katymaz, bolond az aki nem használja ki őket, úgy kell nekik.
  Hivatásos rettegők akik nem megoldásokat közölnek hanem a félelmeik 100xos kivetülését. Rettegtek, DE NEM TESZTEK SEMMIT.
  Irigattok itt kommenteket Orwelli stylusban, hogy mit is kellene tenni. elmondom a következő kommentben

 • 2013.03.16 19:54:09EgySenki

  Először is hagyni kellene dolgozni a védőnőni féléket, meg azokat akik helyettetek is ott vannak "rémálmaitok földjén". Országszerte vannak eredményeink, de nem mindenhol megfelelő a vezetés. Miért? Mert ti csak rettegtek, aztán agyatlanul szavaztok. Nem szélsőség kell hanem vasakaratú tenni akaró emberek hada. Magyarország a szabálykikerülés mintaországa, csak amikor ti teszitek akkor az nem gond, ha a cigány akkor minden általánisíthatóvá válik. Bűnözés rablás, gyilkosságok, jelen vannak igen. Magyarok is ölnek, de nem ez a kérdés. Hanem, hogy mit teszünk egy 50 éve elhagyott rétegtől ami lassan szörnyé válik.
  A magamfajták szembenéznek vele havi 70 ezerért, és vaskézzel vagy szeretettel de megváltoztatni próbáljuk a megváltoztathatatlannak tűnőt. Általában sikerrel, de én is sokszor bukom el, majd addig próbálom amíg én nem győzök. Javasolnék a rettegőknek valamit. Adakozzatok, keressetek meg egy kis falvat, fogadjátok örökbe, és kérdezzétek meg a vezetőit, miben tudtok segíteni.
  Mezőgazdasági programok, polgárőrség szervezés, teleházak, focipályák etc. a nyomorgó falv akban nagyrészt ismeretlenek. Van remény, csak kis eredményért is 3x annyit kell itt izzadni. Nem, nem fogunk mindenkit visszafordítani, de a nagy többséget azt igen, ez biztos. De kérek minden kedves állampolgárt, a síránkozásnál többet is tegyenek, mondjuk fogadják el kezdetben, hogy adózni is kell...

 • 2013.03.16 20:02:22EgySenki

  ...fogadják el, hogy van közösségi felelősségvállalás. Ismerjétek a jogaitokat és harcoljatok érte, egymásért, ne úgy hogy valaki elesika budapesti utcán és körülbelül 3000-en kikerülik, mire valaki ránéz. A közöny az ami ezt az egész helyzetet eerdményezte, mert HAGYTUK ...hogy így legyen.

  Abba azért gondoljatok bele, mi lesz akkor, ha az államiság utolsó bástyái kivonulnak ezekről a helyekről, vagy befejezik a munkát, vagy csak kommentelgetnének és sírnának mint az ide látogatók nagy része...rátokzúdulna az, amitől a legjobban rettegtek. Az adózásért sírás helyett, sírhatnátok a kis önkormányzatok megtartásáért, a falusi rendőrörsök felállításáért, a falusi igazi kisiskolák visszaállításáért, a falvaknak több pénzért,a kötelező foglalkoztatásért, nem csak 4-es metróért meg új buszokért...mondom ezt úgy, hogy tudom, hogy az országnak is fontos. Ide sosem jön pénz, de eredményt azt mind vártok. Van is 1 jó exportcikkünk, ismeritek ugye? Ha már annyi nem szorult belétek, hogy felelős állampolgárként- a saját jövőtökért is- harcoljatok az ország elfeledett vidékeiért, akkor legalább tisztelnétek azokat, akik helyettetek...és értetek dolgoznak ott...

 • 2013.03.16 20:09:04EgySenki

  Egy szó mint száz....gond van a cigánysággal hölgyek/urak ?...tegyetek is valamit, vagy csak fossátok nyugodtan össze magatokat, de ne remegjetek a nyavajás adótokért, mert pénz híján mi sem tudunk világot váltani, de csak még közmunkát kidolgozni-mezőgazdasági programot indítani-udvar és környezet rendezést ellenőrizni-gyerekekre figyelni-falopást megelőzni, utat mutatni etc. SEM!

 • 2013.03.17 00:18:34Turboanyu

  "Adakozzatok, keressetek meg egy kis falvat, fogadjátok örökbe, és kérdezzétek meg a vezetőit, miben tudtok segíteni."

  Miután az átlag dolgozó gürizik mint az állat, utána rohan, hogy a gyerekével kapcsolatos kötelességeit elvégezze (leckeellenőrzés, tisztességes vacsora, takarítás - hogy ne mocsokban lakjon a gyerek), közben sakkozik hogy melyik csekket fizesse be, a jótékonyodásra nagyon nem marad se pénze, se ideje, se energiája. Na és ha azt látja, hogy nulla az eredménye bármilyen integrálásnak, felzárkóztatásnak, akkor meg kedve sincs hozzá.

 • 2013.03.17 06:51:05EgySenki

  Turboanyu...te sem tudsz olvas igaz? Miféle nulla eredmény? A kommented téged minősít. Betokosodott agyú sírógép.
  Dolgozzál csak szépen és adózzál, mint mindenki más, állampolgári kötelességed, neked is nekem is. Ha drága az élet költözz falura. Pontosan az a kategória vagy, amit feljebb leírok, telitalálat :)
  Ne vedd sértésnek, de ezért tatunk itt, ahol tartunk...

 • 2013.03.17 12:10:03Turboanyu

  Nem miattunk tartunk itt, hanem azért, mert a védenceid csak várják a sültgalambot a szájukba. Értsd már meg, hogy elfogyott a türelem. Akkor sem voltak képesek beilleszkedni és átvenni a társadalmi normákat, amikor még velünk együtt ültek a kisdobosnyakkendőben az iskolapadban. A bunkó stílusoddal pedig még a megértés legapróbb és egyben utolsó csíráját is kiölted belőlem - és úgy látom másnak sem lettél a kedvence-, úgyhogy magadnak is köszönheted, ha csak beint nektek mindenki. Ehhez meg mit szólsz?
  [link]

  "Az iskola mindenek felett

  Nagyon érdekes dolog, hogy a családok inkább lemondanak a kajáról is, de befizetik a tandíjat a gyermekük boldogulása érdekében, mivel tudják, hogy nagyon fontos az oktatás, bíznak abban, hogy gyermekeik sikeresebbek lesznek az életben a magasabb szintű iskola elvégzése után."

  A helyszín Kenya.

 • 2013.03.18 08:01:09Zozi30

  Gratulálok a sok intelligens,sztereotipiás rettenetesen okos embernek.Látom megy a cigánytól rettegés ezerrel.Egyébként nem azért,de tudtátok hogy a cigányok is ugyanolyan génállománnyal rendelkeznek mint ti?Söööt,még a vérük is ugyanolyan,mint a tietek!Ugyanugy éreznek,mint ti....De tudom.....ök cigányok,akkor is....Nos,ezt hivják rasszizmusnak.Ami semmivel se jobb mint bünt elkövetö cigánynak lenni.

 • 2013.03.18 11:35:11Turboanyu

  Zozi:

  "Látom megy a cigánytól rettegés ezerrel."

  Nem, a tele van a t.köm panaszkodás megy ezerrel. Ugyanúgy, ahogy Kanadában, Németországban, Franciaországban, Olaszországban, Szlovákiában stb... ahol a cigányok nagyobb számban megjelentek.

  "Egyébként nem azért,de tudtátok hogy a cigányok is ugyanolyan génállománnyal rendelkeznek mint ti?Söööt,még a vérük is ugyanolyan,mint a tietek!Ugyanugy éreznek,mint ti...."

  Igen, ugyanúgy ahogy a négerek, a kínaiak, az eszkimók, stb... És mivel mi ugyanolyan embereknek tartjuk őket mint saját magunkat, az elvárások is ugyanazok velük szemben mint a saját "fajtánkkal", akkor is ha valaki nagyon szegény: Tartsd be a közösségi normákat, járasd a gyerekedet iskolába, tartsd rendben a környezeted.

 • 2013.03.22 09:23:48mentolosnokedli

  Tündéri aranyos az a kicsi fiú az első képen! :) Isten adja, hogy boldog élete legyen!

 • 2013.04.02 16:38:16Suttogva olvasó

  "Első munkanapomon mentem a buszhoz, a megálló persze a kocsma előtt van (falun hol is lenne máshol), a helyi vagány fiatalság pedig ott korzózott. Ahogy az lenni szokott, ha ellejt a „friss husi” előttük, én is megkaptam „hű de jó csaj” beszólásomat, de a másik azonnal oldalba is vágta: „ Te hülye, ez a védőnő!„ Nem, nem félek... "

  Igen.Mint Védőnő védetséget élvez??Ha mondjuk egy szép fiatal lány mászkál arra, az meg szarja össze magát mert a helyi vagány fiatalság ott korzózik körülötte.És mivel ő nem védőnő, kikezdhetnek vele szabadon...friss szabad préda??Hát köszi.

  Most volt nálam dolgozni valaki.Mesélte, hogy disznóvágás után, a füstölőben lévő kolbász és egyebeket kilopják éjjel...Egyet elkaptak közülük.DE!!Elengedték, mert "megélhetési bűnöző".Szégyen, mert aki készített és dolgozott vele, az is megélhetés miatt tette el.Dolgozott vele, nem lopta...Neki nem jár???
  Borzalom komolyan...
  És annyi minden van még..a bagózásuk terhesen, a tucat gyerek meg egyebek...Nem mondok semmit.
  Nem fog meglágyulni a szívem az itt leírt dolgoktól, mert mást mutat a valóság.

  Későn olvastam ezt a cikket, látom már lefutott.Most tudtam hozzá szólni...

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta