SZÜLŐSÉG

Drukkoljunk együtt a budapesti kiselefántnak!

2013. február 15., péntek 11:38

Mostanra hatalmas szurkolótábora alakult ki a Budapesti Állatkert tegnap született kiselefántjának, aki az első, kritikus napon nem volt hajlandó elkezdeni enni, vagyis hát elefánttejet szopni. Az állatkert tájékoztatása szerint ez kritkus, mert az ázsiai elefántborjak túlélési esélyei mesterséges táplálás mellett nem jók. Le a kalappal az állatkerti munkatársak előtt, akik nagyon küzdenek érte. Hajrá, elefánkislány!

elefantborju07 foto Bagosi Zoltan
Fotó: Bagosi Zoltán

Az állatkert közleménye szerint a munkatársaik egész éjjel a pici és az anya mellett voltak, s közben folyamatos konzultációt folytattak nemzetközi szakértőkkel is a kialakult helyzet kezeléséről. Sajnos a kiselefánt semmiféle hajlandóságot nem mutatott a szopásra, bármilyen trükkel is próbálták rávenni őt.

Hajnal 5 órakor az állatorvosi csapat meghozta a döntést: létfontosságú megkezdeni a mesterséges táplálást. Az anyatejben levő anyagok nélkülözhetetlenek a kicsi egészségéhez, ezért vállalták a kockázatot és az anyát enyhe bódítással lenyugtatták, és mintegy 1,5 liternyi tejet fejtek le tőle. Az anyaállat jól viselte a beavatkozást, mindvégig álló helyzetben maradt, majd gyorsan fel is ébredt.

A pici a lefejt tejet nem kis küzdelem árán elfogyasztotta, így némi időt nyert. Ha az evési ösztön a nap folyamán nem alakul ki nála, további lépések lesznek szükségesek. A tegnapi nap során sürgősséggel berendelték azokat a különleges tápanyagokat, amelyekkel szükség esetén folytatható az elefántborjú táplálása. A nemzetközi tapasztalatok sajnos azt mutatják, hogy mesterséges táplálás mellett az ázsiai elefántborjak túlélési esélyei rosszak.

Annyi jó hírrel szolgálhatnak a piciért aggódó állatbarátoknak, hogy a hajnali etetés során az állatorvosok megbizonyosodtak róla, hogy az újszülött állat kislány. Tehát, ha sikerül felnevelni, itt maradhat Budapesten az anyja mellett. Ugyanis a hím elefántborjakat az ivarérettség elérésekor el kell szállítani az anya mellől más állatkertbe.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2013.02.15 19:29:30Rébusz

  Ki ne drukkolna szegénykének? Elefántos hírek kapcsán mindig eszembe jut gyerekkorom egyik megrázó élménye a budapesti állatkertben, ahol láncra verve dőlöngélt.. a tűző napon egy beton "körporondon" az óriási elefánt. Kicsi vagy nagy, mindegy, de én nem engednék elefántot állatkertben tartani. Nem sokat tudok róluk, de egy ekkora állatnak, amely naponta mérföldeket képes menni, és egyik képviselője az intelligensnek tartott állatoknak, jár a szabadság. Idomítás stb mind kínzás számomra. Ennek a "kislánynak" is jobb lett volna szabadnak születni.

 • 2013.02.15 20:45:16Egyedi nicknév

  De gondolom azért ezek után is ugyanúgy fogod látogatni az állatkert(ek)et :)

 • 2013.02.15 21:22:53Rébusz

  @Egyedi nicknév
  Nem tagadom, voltam már egy párban, abszurd, hogy szeretem az állatokat és így nézem meg őket. Miért nem elég egyszer megnézni élőben egy oroszlánt, miért kell tízszer? Talán mindig mást vár az ember, de mégis ugyanazt a rács mögötti szerencsétlent látja. Aztán persze mindig csak rossz szájízzel távozom. Pl. Pécsett a vízilónak kb. 4 m2-es helye volt, ez már felnőttként volt rossz élmény. Azt hiszem, azt az állatkertet meg is szüntették már. A gyerkőcöt persze elviszi az ember, pedig lehet, hogy ő is mélyen éppolyan lelkiismeretfurdalással jön ki onnan. Visszatérve a kiselefánthoz: a képeket elnézve, ott nekem sem lenne étvágyam... Elefántot ugyanúgy nem zárnék be, mint mondjuk egy bálnát.

 • 2013.02.16 19:07:48zsopicur

  Vannak egész "állatbarát" helyek, rezervátumok, parkok ahol sok sok helye van egy állatnak, de az állatkert nálam is kiveri a biztosítékot. Gondoljatok bele, hogy még a hüllőknek is betesznek ágakat, köveket, tuskókat ahova elbújhat ha elege van, de még a hörcsögünknek is, szerencsétlen víziló, meg elefánt, delfin!!! akik tényleg nagyon intelligens állatok meg be vannak b@aszva egy beton medencébe....őrület. Legrosszabb a bálna/delfin show-k, aqua parkok, ahol a delfinek akik nagyon érzékenyek a hangokra (elsődleges érzékszervük kénytelenek a víztisztítók zúgását hallgatni egész nap, amit a beton csak felerősít. A legtöbb ilyen delfin, gyilkos bálna meg is hal, de nem baj jön a következő adag......

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta