Nézzék meg, mit mondanak a medvék a tavaszról!

A népi meteorológia szerint, ha február 2-án a medve előbújva barlangjából meglátja saját árnyékát, megijed, és visszabújik még téli álmát folytatni. Ezt úgy értelmezik, hogy a túl korainak vélt napos időt nem veszi komolyan, és ebben az esetben még 40 napot kell várni az igazi tavaszra. Ha rossz idő van, akkor pedig konstatálja, hogy bár itt van még a tél, de már nem kell sok idő, hogy vége legyen. Mivel ez idén pont szombatra esik, hétvégén tehát lehet menni medvét nézni. Olyan apróságokon meg nem érdemes fönnakadni, hogy az állatkerti medvék nem is alszanak téli álmot, csak egy kicsit ellustulnak.

Cuki serdülő mackók Veresegyházán
Cuki serdülő mackók VeresegyházánVeresegyházi Medvepark Facebook oldala

Körbekérdeztük a medvés helyeket, hol mire számíthatunk szombaton.

Budapest: Mackófesztivál az állatkerten

A fővárosi állatkertben február 1-3. között tart a Mackófesztivál, ami nemcsak az itt lakó barna medvék időjóslását, hanem számos programot is magában foglal. 10-16 óra között lesz itt játszóház, arcfestés, kvízjáték Haribo maci ajándékaiért, medvetánc-iskola, mézkóstoló és még további érdekességek. Óvodák és iskolák előzetes jelentkezését is várják.

Figyelem! Azok a 14 éven aluli gyermekek, akik brummogva, dörmögve érkeznek a bejárathoz, ingyen mehetnek be az állatkertbe!

Veresegyházi Mackófarm: három ifjú macit is láthatunk

A veresegyházi Medveotthon igazából egy medvemenhely, ahol 38 kamcsatkai barna medve és európai barna medve él 8 barlanggal, két kárászokkal teli tóval és erdős részekkel tarkított környezetben. A medvék jó része szelíd, barátságos, a látogatóktól elválasztó kerítéshez érdeklődve mennek oda, főleg, ha kapnak mézet (jó hosszú fakanalat lehet kérni erre a célra a macifarmon). Most három kamasz medvéje is van a medveotthonnak, akik itt születtek. A medvék mellett több hektárnyi területen szintén természetes környezetben farkasok is élnek, akiktől csak egy kerítés választ el bennünket. A belépő nagyon barátságos, a felnőtt  jegy ára 500 Ft, a gyerek (2-14 éves korig) és nyugdíjas jegy 400 Ft.

Hol láthatunk még élőben medvét?

A veszprémi állatkertben már több mint 10 éves hagyomány a medveles, ekkor több iskola, óvoda is kilátogat, s valamilyen finomsággal, dalokkal kedveskednek az időjós medvéknek. Itt két kamcsatkai barna medve lakik most, Kata és Bori. Veszprémben az első 100 gyerek mehet be ingyen, akik medvelesre érkeznek.

A Jászberényi Növény- és Állatkertben két barnamedve él farkasokkal közös vadregényes kifutóban, elég különleges látvány. Örvös medvét (ázsiai faj) a győri állatkertben és a Kecskeméti Vadasparkban láthatunk. A Nyíregyházi Állatparkban többféle nagyobb medve fajjal is találkozhatunk, ugyanis a barna medve mellett van maláj medve és pápaszemes medve is. A Pécsi Állatkertben már nincs medve.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek