Próbaérettségik, előkészítők: most kell jelentkezni

Az idén érettségizők mostanra már eldöntötték, milyen tárgyból, milyen szinten vizsgáznak majd, és többnyire azt is, jelentkeznek-e továbbtanulni, és ha igen, hova. Rengeteg szülőtől és diáktól hallottam már, hogy egyetemre bejutni csak felvételi előkészítőkkel lehet, ami általában nem olcsó mulatság.

Azt viszont sokan nem tudják, hogy az egyetemek, főiskolák maguk is hirdetnek ilyen tanfolyamokat. Ezek vélhetően tényleg színvonalasak, és nem drágábbak, mint az ilyen-olyan magánkezdeményezések. Az előkészítők mellett ezek az intézmények többször is tartanak próbaérettségiket is, ahol az igazihoz hasonló körülmények között, hasonló megmérettetésen vehetnek részt a diákok.

A legjobb ajánlat a Corvinus egyetemé, ahol ezek a képzések ingyenesek, így ha valakit pont ezek a tárgyak érdekelnek, igazán megéri rájuk jelentkezni.

000 Par7138398
Fethi Belaid / AFP

Az előkészítők feltérképezésénél nehézséget csak az okoz, hogy az iskolák honlapjain akkor sem könnyű ezekről érdemi információt szerezni, ha direkt ezt keressük. Kutakodásom során arra jutottam, hogy az előkészítők szervezésében a budapesti intézmények járnak az élen, a nagyobb vidéki egyetemeknél nem nagyon találtam ilyeneket.

Ezt kínálják a legnagyobb intézmények

Corvinus Egyetem

Ma még lehet jelentkezni az egyetem ingyenes próbaérettségijére, ami szombaton lesz. Elég szűkös, de ha valakit érdekel, még gyorsan töltse ki az online jelentkezést.

Az előkészítőkre pedig ezzel az űrlappal lehet bejelentkezni, matek, történelem és közgáz indul, valamint ezek kombinációi is választhatóak. Az előkészítők szombat délelőttönként zajlanak, és már a 11-edikesek is jelentkezhetnek rájuk. Azok, akik nem tudják megoldani a szombati programot, jelentkezhetnek levelező előkészítőre is, a levelek megkaphatók postán is, de a feladatok megtalálhatóak az egyetem honlapján is.

BME

A Műszaki Egyetem matekból, fizikából és rajzból tart előkészítőket, jelentkezni január 25-ig lehet, a tanfolyamok január végén indulnak. Itt már csak a nappali csoportba lehet bekerülni, a levelező tanfolyamok már ősszel elindultak. Sajnos a BME előkészítői nem ingyenesek, a matek és a fizika 50, a rajz 60 ezer forintba kerül, ezeket két részletben kell befizetni. Az összesen 70 órás matek és a fizika előkészítők hétköznap délutánonként vannak, általában heti egy-két nap, a 48 órányi rajz pedig hétvégénként. Az egyetem felhívja a figyelmet arra is, hogy ha valaki lecsúszik a január 25-i határidőről, keresse őket bátran, mert az üres helyekre még később is be lehet kerülni, és segítenek a felzárkózásban is.

ELTE

Nyolc tantárgyból (angol, német, magyar, töri, biosz, kémia, fizika, matek) indít az Elte előkészítőt február elejétől, jelentkezni itt is január 25-ig lehet. A 100 órás tanfolyamok ára 65 ezer forint, amiből 10 százalék engedményt adnak, ha valaki az egész összeget egyben fizeti be.

Ennyi tanfolyam összes időpontját felsorolni most nem kezdeném el, de a tipikus az, hogy heti 6 óra van, ami vagy két hétköznap délutánból jön össze, vagy szombaton egyben nyomják le, délelőtti kezdéssel. A karrierközpontban azt is elmondták, ha egy diák visz magával másik jelentkezőt - aki rá hivatkozva jelentkezik - akkor az ajánló 25 százalék kedvezményt kap, ha két embert vitt oda, 50 százalékot, ha pedig hármat, akkor az ajánló előkészítője ingyenes.

PTE

A Pécsi Egyetem igazán nem könnyíti meg azok dolgát, akik ilyen információk után nyomoznak. Az egyetem honlapja zsúfolt és átláthatatlan, telefonszámokat nem találni rajta, amit pedig találtam, ott egyáltalán nem segítettetek, csak azt mondták, hívjam végig a karokat egyesével, a központi számról mindegyiket tudják kapcsolni.

Az általános orvosi kar saját honlapján előkészítőt nem találtam, de érettségi tábort igen, ez tavasszal lesz. A három napos tábor díja 13 ezer forint. A jogtudományi, a bölcsész, az egészségtudományi és a közgazdasági kar honlapján nincs szó sem előkészítőről, sem táborról, itt feladtam a keresgélést, akit valamelyik pécsi kar érdekel, annak bizony nyomoznia kell.

Szegedi Tudományegyetem

A Szegedi Egyetem honlapja sem jobb, viszont akit itt felhívtam, nem küldött el a francba, hanem elkérte a telefonszámomat, és megígérte, hogy utánanéz, vannak-e előkészítőik, és visszahív. És a csodás az, hogy tényleg visszahívott. Ő a karokat körbekérdezve azt az infót szerezte, hogy az általános orvostudományi kar szervez majd 3-4 napos tábort a tavaszi szünet idejére, itt biológiát, fizikát, kémiát és genetikát lehet tanulni, ezt az általános orvosi mellett a vegyészet, a gyógyszerészet és a fogorvosi kar iránt érdeklődőknek ajánlják.

A részletek az ÁOK honlapján februárban lesznek fent, tavaly mindent összevetve két tantárgyat választva nagyjából összesen 30 ezer forint volt a tábor. (Egy tantárgy 6500, két tantárgy 10 ezer, kaja 7 ezer, szállás 12 ezer)

Debreceni Egyetem

A Debreceni Egyetem honlapján hosszas ide-oda kattintgatás után találtam információt arról, hogy már 10. évfolyamtól látogathatók a karok középiskolások számára tartott foglalkozásai, ezek ugyan nem előkészítők, de mégis érdekes lehet azoknak, akik még bizonytalanok, hova is jelentkezzenek. Az erről szóló, teljességgel értelmezhetetlen, dátumokat nem tartalmazó excel tábla innen tölthető le.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek