SZÜLŐSÉG

Kövér lesz a gyerek, ha tévé előtt eszik

2012. december 29., szombat 15:50

Az elhízás, és az ebből fakadó betegségek rengeteg országban jelentenek problémát, többek között egyre inkább nálunk is. Ezzel a jelenséggel éppen ezért rengeteg kutatás foglalkozik, amelyek egy része azt próbálja feltérképezni, hogyan lehet megelőzni a gyerekek túlsúlyossá válását. Sok egyéb tényező mellett a vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a rendszeresen a tévé előtt elfogyasztott étkezések is hozzájárulnak a súlygyarapodáshoz.

Nem tudom, mennyire általános jelenség ez nálunk, de egy kanadai vizsgálat például azt tárta fel, hogy a kutatásban résztvevő gyerekek naponta átlagosan másfél étkezést fogyasztottak el a tévé előtt ülve, ami megdöbbentően nagy szám.

A különféle kutatások a tévénézős evésnek két negatív hatását is feltárták.

Az egyik vizsgálat során azt próbálták megmérni, többet esznek-e azok a gyerekek, akik figyelmét étkezés közben leköti egy film - a kísérlethez szigorúan olyan műsorokat néztek a gyerekek, amelyekben nem fordult elő étel. Azt találták, hogy a rendszeresen, napi több, mint másfél órát tévéző gyerekek a kontrollcsoportnál sokkal kevésbé vették észre szervezetük jóllakottságra vonatkozó jelzéseit. Ők a tévé előtt kajálva többet ettek, mintha étkezés közben nem terelte el a figyelmüjet semmi. Érdekes módon, ugyanebben a kutatásban azok a gyerekek, akik amúgy nem szoktak a televízió előtt enni, a szokásos mennyiségnél viszont jóval kevesebbet fogyasztottak, ha filmet néztek evés közben.

A kutatók máig nem értik teljesen a kapott eredményeket, és kiemelték, hogy a sokat tévéző gyerekek gyakoribb elhízásában biztosan szerepe van annak is, hogy ugyanezek a kölykök a többieknél kevesebbet mozognak. Ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy ez a csoport valamiért kevésbé képes észlelni saját szervezetének jelzéseit, ami szintén fontos tényező lehet az egyre gyakoribb gyerekkori elhízásban. Kanadában és az USA-ban nem számít kirívónak az, hogy egy gyerek hetente 20 órát vagy többet töltsön a tévé előtt, és akár minden étkezését is ott költse el, a normálisnak számító nassok mellett. Annak érdekében, hogy a gyerekek szabadidejükben fizikailag aktívabbak legyenek, egyre több szakértő javasolja például, hogy semmiképpen ne tegyünk a szobájukba tévét, így is ösztönözve őket a több mozgással járó játékokra.

Egy másik vizsgálat arra volt kiváncsi, a rendszeresen tévé előtt kajáló gyerekek étkezési szokásai eltérnek-e a kontrollcsoportttól. Azt mérték, melyik csapat milyen tápanyagból milyen gyakorisággal fogyaszt, és hosszútávon jelentősségteljes különbséget találtak a tévézősen evő és a tévé előtt nem evő gyerekek szokásaiban.

Azok a gyerekek, akik családjában jellemző volt, hogy mindenki a televízió előtt eszik, az átlagnál 6 százalékkal több húst, 5 százalékkal több pizzát, sós ropogtatnivalót, és szénsavas cukrozott üdítőt fogyasztottak. Azt is megfigyelték, hogy ezek a gyerekek a másik csoporthoz képest kétszeres mennyiségű koffeines italt vettek magukhoz, miközben zöldségből és gyümölcsből körülbelül 5 százalékkal kevesebbet ettek naponta.

Szoktak a tévé előtt enni?

 • 58
  Soha
 • 142
  Néha
 • 157
  Rendszeresen

Öt százalék ide, öt százalék oda nem tűnik vészesen soknak, de a kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy ezek az eltérések hosszútávon nagyon jelentős, statisztikailag jól kimutatható különbséget okoznak a gyerekek súlyában.

Kanadában és az USA-ban ezért egyre több államban került be a gyerekorvosok és védőnők protokolljába, hogy a kisgyerekes családok figyelmét személyes tanácsadások során felhívják erre a problémára. Azt próbálják elérni, ami amúgy normális lenne, hogy a családok egyenek együtt, hogy az étkezés legyen olyan alkalom, amikor egymással lehetnek, beszélgethetnek, és hogy ne engedjék, hogy a gyerekek rendszeresen a televízió előtt kajáljanak. Egy ideális világban még a tévé előtti nassolással is fel kéne hagyni, de ez számos ottani szakember szerint maximum a vágyálom kategória.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.12.29 17:30:19Panacea Regina

  Amióta az eszemet tudom, csak akkor nem a tv előtt ettem, ha vendégségben voltam. Mégis gyerekkorom óta túlzottan is sovány vagyok, nemhogy híznék (még mozogni sem mozgok túl sokat, sajnos). Különben is, "magyar ember teleszájjal nem beszél", szóval nálunk a családi beszélgetés nem étkezés közben valósul meg :) Az egész családomban csak édesanyám túlsúlyos, ő sem a tv miatt, hanem autoimmun betegségre kapott szteroidtól... A tv nem az ördögtől való, még akkor sem, ha az amerikaiak szeretik erre fogni a túlsúlyukat :) (Mondjuk amilyen mennyiségeket kinn esznek, ezt nem is csodálom, amikor egyszer sikerült kijutnom az USA-ba, a vendéglőben elém rakott adag feléig sem jutottam el...)

 • 2012.12.29 17:55:01Fenimore

  Regina, te valószínűleg alkatilag hízásra képtelen vagy, ez nem menti meg a tévét, mert sajnos igaz, amit a cikk ír. Nem, a tévé nem ördögtől való, de mint mindenben, itt is a mérték a kulcsszó. Hogy ha eleget eszünk a tévé előtt, egy idő után az agy még ráadásul összekapcsolja a két tevékenységet, így ha pl nézni kezdünk valamit, azonnal megkívánunk némi rágcsálnivalót. Ezért van kultúrája a moziban evésnek, aminél visszataszítóbb szokás aligha van (nem a pattogatott kuki ellen vagyok, de most már van tortilla szósszal, meg toronyóra lánccal, amit bevihetsz és magadba tömhetsz kellő hanghatások kíséretében). Ezt azonban tudatosan, némi odafigyeléssel kiküszöbölhetjük, megmondhatjuk magunknak, hogy nem, nincs rágcsa. Ráadásul ha kellően leköt, amit nézel, hamar el is felejtkezel az evésről :) Kilókat lehet fogyni pusztán erre való odafigyeléssel.

 • 2012.12.29 18:29:21pc guru-e vagyok

  Azért különbséget kell tenni aközött, hogy a tévét bámulva eszegetek ezt-azt, vagyis nassolok, meg aközött, hogy az amúgy is megevésre szánt ebédet, uzsonnát a kanapén ülve fogyasztom el. Az utóbbi azért jobb, bár nem túl elegáns dolog.

 • 2012.12.29 19:24:24terrormaci

  ez baromság, nem a tévétől függ, a mozgásszegény életmódtól függ az egész. Én általános iskolás korom óta, ami körülbelül 17-18 év, amikor otthon eszem, csakis a tévé/laptop előtt eszem. És nem is keveset. Ennek ellenére mindig tartottam a versenysúlyomat, eleinte még soványka is voltam, de mivel napi szinten sportoltam és sportolok máig, egyedül diplomaírás alatt sikerült felszednem valamennyit, amit azóta le is adtam. Volt olyan osztálytársam, aki dagadt volt eleinte, sportolni kezdett és normális méretűre fogyott és olyan is, akit átlagos testalkattal került az osztályba és amikor abbahagyta a sportot és számítógépezett helyette, iszonyatosan elhízott. Én tévéztem, számítógépeztem és ezek mellett sokat sportoltam, szerintem ez a titok nyitja. Annyi sok szart ettem napról napra (chips, édesség, zsemle magában,..), hogy szerintem egy személyben minden kutatást meg tudok cáfolni, ráadásul a konstans édességevés után is egy rossz fogam van, azt is bringázás közben törtem félbe. Visszatérve a súlyproblémákra, aki egész nap ül és zabál, az meg fog hízni. Pont. Vannak, akiknek az anyagcseréje megoldja, hogy ezt elkerülje, de a többség nem ilyen szerencsés. Minden nap egy kis sport a közérzetet is javítja, én nem tudnék élni nélküle..

 • 2012.12.29 20:32:37csib

  Szerintem elhízástól függetlenül borzasztó rossz dolog a TV előtt enni. 20 évig mindig a TV előtt ettünk otthon a szüleimmel, aztán a férjem révén, akiknél a vacsora szent dolog volt rájöttem, hogy mennyire igazuk van. Akkor találkozunk, beszélgetünk ha csak fél órára is, együtt vagyunk. Régen az emberek imádkoztak evés előtt, de legalábbis megköszönték az ennivalót az égieknek és megadták az éteknek a tiszteletet. Illetve egymást is megtisztelték ennyivel.

  (Napközben én is szoktam e-mailekbe merülve reggelizni/ebédelni, mert nincs időm, de az egy kötelező feladat, míg TV-zni nem kell.)

 • 2012.12.29 21:37:22Fenimore

  Látom, a szövegértés még mindig nem erős oldala egyeseknek...

 • 2012.12.30 20:04:36sony

  Nem a TV-től hízik el a gyerek, hanem a mértéktelenségtől. Nem fog többet enni a kelleténél, ha a szülő nem nyom elé egy nagy tál vacak minőségű ropogtatnivalót, csak azért, hogy csendben maradjon. Ha a kedves szülő gyümölcsöt, ropogtatnivaló zöldséget ad a gyereknek - vagy akár az egészségesen elkészített vacsorát, a gyerek nem fog elhíni. Továbbá nagyon szánalmas az a család, ahol már csak az étkezéseknél kommunikálnak a családtagok, ha pedig valahol már itt tartanak, ott a legkisebb gond a TV előtt evés.

  Ha már az elhízásnál tartunk, a legszánalmasabb és legriasztóbb elhízás az, amikor egy gyerek azért hízik el, mert a szülő azt mondja: Az én gyerekem annyi csokit/csipszet/cukrog löttyöt tölt magába, amennyi belefér, mert MEGTEHETEM. Nem lát hiányt semmiben. Nálunk nincs vita a csoki miatt.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta