SZÜLŐSÉG

Ilyen ajándékot ne vegyen a gyereknek!

2012. december 9., vasárnap 13:13 |

Sok-sok ajándékozós tipp után most azt szedtük össze, mit ne ajándékozzunk a gyereknek, milyenek a nem biztonságos gyerekjátékok. Bár ez elsőre könnyűnek tűnik, valójában nem is olyan egyszerű mindig eldönteni. Különösen kényes kérdés lehet az, hogyan vezessük rá a jószándékú, de nem túl tájékozott ismerősöket, barátokat, rokonokat arra, mit ne vegyenek a gyereknek.

stockfresh 1464666 electric-shock sizeM

A forgalomba kerülő gyerekeknek szánt termékek között valójában meglepő számban találnak veszélyes darabokat az ellenőrzések során. Az EU gyorsjelentő szolgálata, a RAPEX (Közösségi Gyors Tájékoztatási Rendszer) heti riportokban közli a vizsgálataikon fennakadt termékek listáját. Tavaly 1803 esetben kellett visszahívni vagy betiltani valamilyen terméket, mert az veszélyt jelentett az egészségre vagy a biztonságra.

A leggyakrabban fennakadó termékek azok a ruházati cikkek és textíliák, melyek fulladást vagy irritációt okozhatnak(423 eset), ezeket követik a játékok (324), szintén fulladás- és lenyelésveszély miatt. De előkelő helyen szerepelnek az elektronikai cikkek és a kozmetikumok is.

Nálunk a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság is végez rendszeres ellenőrzéseket. Ezen a linken megtalálja a veszélyes termékek listájából a játék kulcsszóval szűrt tételeket, itt a veszélyes ruhadarabok mellett találhatunk a gyerek hallását veszélyeztető mobiltelefont, nyálban oldódó, veszélyes festékkel színezett babákat, zsiráfnak látszó öngyújtót, áramütés-veszélyes távirányítós autót, és számos más érdekességet. Ha kíváncsi ilyesmire, a veszélyestermék-kereső az NFH főoldalának jobb felső csücskében található.

Mankó, de nem totális garancia

 • Játékoknál a pirossal körrel áthúzott babafej jelzi a 3 éves kor alatt nem odaadható dolgokat.
 • A CE jelölés minden olyan terméknél kötelező, amely megfelel az európai uniós előírásoknak. Ez a jelölés nem jelent minőségi garanciát, mert nem terjed ki az ellenőrzés minden termékre, mindenesetre mégis a gyártó azon kijelentését jelzi, miszerint szabályosan járnak el.
 • A GS jelölés: az „ellenőrzött biztonság” rövidítése. Önkéntes alapú a jelölés megszerzése, a gyártókat rendszeresen ellenőrzik. Ez a jelzés mindig a vizsgálatot végző szervezet logójával együtt látható. Pl.: TÜV.

Az odafigyelés nem árt, hiszen márkától és ártól függetlenül könnyen kezünkbe akadnak balesetet okozó, veszélyes vagy egyszerűen csak hamar darabjaira hulló játékok. Nézzük, milyen feltételekkel induljunk neki a játékbeszerző körútra.

Törékeny, apró darabok

A sérülést okozó játékokat próbáljuk kiszűrni. A merev műanyagok szétpattanhatnak, a túl vékonyak eltörhetnek, és éles szélük megvághatja a gyereket. A kerámia és üveg alkatrészes játékok, bögrék, perselyek kicsúsznak a kezükből, földhöz vágják, és kész, vége. Ha ilyen bögrét kapunk ajándékba, köszönjük meg, és amíg felnő hozzá a gyerek, használhatjuk ceruzatartónak. A túl kisméretű alkatrészek, könnyen leváló, leeső darabok nem kisgyerekeknek valók, mivel lenyelhetik, torkukon akad, orrukba dugják. A 3 év alattiakra veszélyt jelentő apró darabos játékokat a csomagoláson felirattal vagy logóval (piros karikában áthúzott sematikus gyerekfej) jelzik.

BPA, ftalát, ólom, valódi szőr

Évek óta olykor-olykor felröppen a hír, hogy egy terméket visszahívnak, mert túl magas arányban tartalmazott ólmot a festéke. Ez több esetben a Kínában gyártott nagy márkákkal is megtörtént, de volt ólomkiöntő játék is ilyen. Az ólommal való gyakori találkozást már összefüggésbe hozták a hiperaktivitással, és figyelemzavaros is, tehát bizonyítottan van egészségre gyakorolt káros hatása, kerüljük.

A BPA (bisphenol-A) olyan hormonzavaró, rákkeltő vegyület, amely egyes műanyagokban fordul el. Melegítéskor, hő, lúg, sav hatására oldódik ki a káros anyag. Szerencsére már a cumisüvegekben tilos a használata, de azért csak olyan műanyag játékot, cumit, gyerek evőeszközöket vásároljunk, amin jelzik a BPA free felirattal a mentességet.

Tudnivalók a műanyagoknál

A műanyagoknál a ftalát-mentesség és a BPA free felirat már némi bizalomra ad okot. Az is árulkodó, hogy milyen műanyagból készül egy adott tárgy. Ezt vagy  betűkkel jelölik, vagy egy háromszögben egy szám jelzi. Az ártalmatlan műanyagok: háromszögben 2-es: PE-HD polietilén, 4-es PE-LD polietilén, 5-ös PP polipropilén.

Amit kerüljünk, iktassunk ki: 1-es PET, 3-as PVC, 6-os PS polisztirol, 7-es egyéb, ami lehet PC polikarbonát is.

ftalátveszélyes kacsák
ftalátveszélyes kacsák

A ftalát főként gumis, puha műanyagokban (pl.: fürdőjátékok, gumicsizma, babák) kerülhet a gyerek közelébe, de elvileg csak 3 éves kor alatti játékokban, eszközökben tilos teljes mértékben. A gyerekjátékoknál általában műanyagok lágyítására használják, ezért a puha, gumis daraboknál érdemes rá gyanakodni. Egyes források szerint az Ázsiából származó műanyag játékok negyedében megtalálható. A fürdéskor használt játékokra, a kisebbeknél a szájukba vett ftalátgyanús játékokra figyeljünk.

Szintén sok veszélyt rejt az a bizarr ötlet, hogy egyes plüss állatok szőrméjét valódi állatok szőréből készítik. A bőr, szőr előkészítésekkor olyan vegyi eljárásokon megy keresztül, hogy szájba vétele, simogatása során káros anyagok kerülhetnek a gyerek szervezetébe.

Zsinórok, madzagok, zacskók

A 15 cm-nél hosszabb madzagos, zsinóros játékok, ruhák veszélyt rejtenek, hiszen ha beleakad a végük valahova, magukkal rántják a gyereket, vagy ha a nyakuk köré tekeredik, tekerik ők maguktól, megfojthatja őket. A csomagolásokra is figyeljünk, mert valahogy minden kisgyerek ösztönösen a fejére húzza a nejlonzacskót, ezért zacskók, szatyrok közelében ne hagyjuk egyedül.

Beszorul, becsíp, sikolt

Vannak olyan szerkentyűk, például egy a tetején létrás tűzoltóautó vagy egy bicikli fékkarja, amelyek rossz felépítésük miatt könnyen becsíphetik, beszoríthatják a gyerek ujját, kezét. Ilyen kis ujjak esetén súlyosak is lehetnek ezek a balesetek, ezért ezekre a lehetőségekre is figyeljünk.

Fülsüketítő, idegbaj zenélő játékok

Nincs szülő, akinek ne menne az idegeire egyes gyerekjátékok irtózatosan magas és értelmetlen hangadása, és a fogyasztóvédők listájából is látszik, egyes játékok akár tényleg veszélyesen hangosak is lehetnek. Mi talán kipróbáljuk a boltban, milyen hangot ad az általunk hazavinni kívánt állat vagy szerkezet. De ezzel sokszor nem így vannak a rokonaink, barátaink.

A fakocka sem jelent garanciát

Manapság újra divatosak a természetes játékok. Sokan abban a hitben, hogy ha fa, akkor csakis jó lehet, fakockákat, fajátékokat vásárolnak. Azonban a lakkozott és festett fakockákon is lehetnek káros anyagok, de az sem jó, ha a kockák préselt, ragasztott eljárással készültek. A legkevesebb problémát a natúr, tömör fakocka jelentheti, ha már ezt a vonalat akarjuk követni, de akkor is figyelni kell a kidolgozásra, mert a gyengébb minőségű termékek csiszolása olykor távol van a tökéletestől, márpedig a szálkás játékkocka akkor sem ideális, ha természetes anyagból van.

Honnan tudhatjuk, hogy melyik jó?

 • Lehetőleg boltban, és ne utcai árustól vegyünk új gyerekjátékot, így könnyebben érvényesíthetjük fogyasztói jogainkat.
 • A boltban tesztelhetünk magunk is. Szagoljuk meg a terméket, hogy van-e erős, vegyszeres szaga, hagy-e nyomot a festéke, az apró darabok könnyen lejönnek-e.
 • A beszélő, zenélő, zörgő játékot próbáljuk ki, mennyire hangos, mennyire bántó a zaj, amit kiad.
 • Mozgatható alkatrészeknél nézzük meg, nem fogja-e a játék becsípni a gyerek kezét.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2012.12.09 13:48:03háténimmár

  Azrt ez egy erősen túllihegett cikk lett, de nem egyedi mostanában trendi dolog MINDENTŐL túlfélteni a gyereket.
  Van egy 4 éves fiam (igen aktívra sikerült darab) tudom, hogy miről beszélek.
  Ha a fentieket mind betartanánk, akkor a gyerek egy gfumiszobában élne, bukósisakkal a fején és max egy puhára fújt labdája lehetne.

  Pont arra jó, hogy abnormális túlféltő anyákat generáljon, akik majd jólidomított fogyasztóként mindenből a legdrágábbat vegyék meg, de természetesen azt is áztassák be domestosba 3x egymás után, mielőtt a gyereküknek adnák.

 • 2012.12.09 17:17:30fizetekmegegysort

  Hátènimmár: ez gyerekfüggő. A nagyfiam fél éves kora óta nyugodtan, biztonsággal eljátszik pl egy madzaggal, a kicsi lassan másfél, és mindent ami zsinór/madzag/kábel a nyakára teker, baromira oda kell figyelni rá. A nagynak simàn odaadhadtam az elemes cuccokat, vagy a kerámiát. A kicsi az elemet igyekszik a torkàta dugni, a kerámiát meg bammmmm felkiáltással a földhöz vágja. És mindenhova felmászik, mindenre kíváncsi, mindent a szájába vesz, megpiszkál. És nem nevelés kérdése, mert ugyanazt követtünk mindkettőnél.
  Alapvetően egyetértek azzal, hogy nem kell túlfélteni a gyereket, de mióta nem egy van, hanem kettő - sőt nemsokára három - azóta nagyon megtanultam, hogy a határ bizony minden gyereknél máshol van. És van olyan gyerek, mint az én kisebbik gyerekem, akinél mindent át kell nézni, mielőtt a kezébe adom, és jó pár játék neki nem adható.

 • 2012.12.09 19:11:41ép test ép lélek

  háténimmár: hát, csak szard le. De akkor se szólj semmit, ha cicije nő a fiadnak, a lányod 7 évesen menstruálni kezd vagy vesebaja lesz, mert semmitől sem kell félteni, hiszen az baromság.

 • 2012.12.09 19:14:35ép test ép lélek

  folyt. Van egy olyan dolog, hogy mérlegelés. De ahhoz, hogy tudj jól dönteni, érdemes tudni a lehetőségeket, jól informáltnak nem árt lenni. Ha túllihegésnek veszed ezeket az információkat és elutasító vagy, akkor a valós életben is direkt szembemész ezekkel? És csak azért is, mert nem félek alapon megveszed a kínai boltos villógó rákkeltő játékokat? Vagy csak önnyugtatóként durrogsz itt?

 • 2012.12.09 19:51:32háténimmár

  ép test...!
  Nálad csak a végletek léteznek?
  Valahol írtam, hogy nagykanállal kell mérgező festékkel etetni vagy konyhakéssel kell játszania?
  A mérgező festék veszélyes ugye, de az élelmiszeripari hulladék az majdnem mindenhol megengedett.
  A gyerekjátékra mindenki odafigyel, mert trendi, a fakocka bio ugyebár, de a gyerek simán rágcsálja a karoszék karfáját, ami nem gyerekfestékkel van kezelve.
  Ismerősöméknél a járókában levő játékhoz nem volt szabad nyúlni, oda csak steril cucc mehetett be, de a gyerek szopogathatta az apja telefonját.
  Lássuk már be, hogy a gyerek a legkevésbé sem csak a gyerekjátékokkal játszik, viszont azt simán túllihegjük, miközben mosolyogva nézzük, ahogy a hétköznapi használati tárgyainkkal szórakozik (aka: rágcsálja)
  Ugyanez igaz a porcelán / üveg pohárra. Miért kellene eltenni sokéves koráig vitrinbe??? Nem kell odaadni játszani, de evésnél nyugodtan ihat belőle.

  Ja, és nem veszek kínai boltos villogó játékokat, és nem azért, mert mérgező vagy balesetveszélyes, hanem abovo konzumidiotizmusnak tartom. Akkor is, ha drága és nem mérgező. Leginkább játszom a gyerekkel és nem a kezébe adok valami szart, ami magától elcsörömpöl.
  Amikor kicsi volt, akkor legonkább fakanállal meg habverővel játszott, mert ezeket látta az én kezemben és ezekre vágyott. És nem rohantam el egy játékboltba, hogy vegyek neki játék konyhai készletet (k.va drágán szart) hanem megkapta a kezemből a fakanalat és boldog volt.

  Viszont nem használok fertőtlenítőszert, nem mosom meg naponta 1500x a kezét, 4 évesen szopja az ujját az utcán is (koszos kezét) és elmondanám, hogy még soha enyhe orrfolyáson kívül nem volt beteg, gyógyszert életében nem kellett kapnia. cserébe sportos belevaló vagány 4 éves. Műanyag rákkeltő szarok nélkül is van élet.

 • 2012.12.09 23:33:01Roephy

  eltúlzott szar ez az egész cikk... ne adjunk a gyereknek poharat, meg semmit ami törékeny... akkor hogy fogja megtanulni, hogy nem szabad eldobni?
  meg ezek az agyon fertőtlenítések is... elbasszák a gyerek immunrendszerét, aztán lehet sírni, hogy allergiás...

 • 2012.12.10 07:55:35Csipyke

  Azt a piros karikaban athuzott babafejet mindenre rateszik, meg a monolitra is szerintem. Masreszt viszont a gyerek kezeben a kapanyel is elsulhet. Ezert van a szulo, merlegelni.

 • 2012.12.10 08:41:26fda

  Sajnos elolvastam.

  Szomorú vagyok, hogy valaki 'újságíró' képes azt a hülyeséget biflázni, hogy 0-3 piros karika áthúzva.
  Na, nem sokat vásárolhatott gyereknek: ezt a gumilabdától kezdve a szekrénysorig kb. mindenre ráteszik automatikusan azzal a szöveggel, hogy a "...a lenyelhető apró alkatrészek miatt."

  Esetleg még mellé azt, hogy a csomagolás nem része a játéknak. Na, ha valaki olyan hülye hogy egy kisbabának nejlonfóiában adja oda a rágókát annak való ez a cikk, bár ő meg lehet hogy nem tudja elolvasni.

 • 2012.12.10 10:08:18Void Bunkoid

  Az én gyerekkoromban nem volt semmin áthúzott babafej, sőt, ovis koromban kedvencként az udvaron talált míniumos gittdarabbal játszadoztunk mint gyurmával. Valahogy mégsem nőtt tőle csöcsöm, meg második fejem, és nem változok zöldre, ha felb*sszák az agyam.

 • 2012.12.10 10:53:08dieter1

  Figyelemfelhívásnak jó a cikk, az elsô gyerekem idején még fogalmam sem volt egyes dolgokról (festékek, satöbbi) - pár dologra odafigyelek azóta. Persze tényleg nem kell túllihegni, az pedig evidens, hogy a veszélyesség gyerekfüggô - mit vág földhöz, mit használ kalapácsnak, mit vesz szájba, mit próbál lenyelni.
  "Nincs szülő, akinek ne menne az idegeire egyes gyerekjátékok irtózatosan magas és értelmetlen hangadása" - na erre volt példa, olcsó, de jópofa "távirányítós" helikopter. Csak gurult és kanyargott, de közben fülsértô hangokat adott, amin egy csavarhúzó és egy csípôfogó segítségével sikerült úrrá lenni. Egy évvel késôbb egy hasonlóan hangos játék került a családba, mire az egyik gyerek így reagált: Javítsátok meg ezt is! :-)

 • 2012.12.10 11:54:30chatte

  Kicsit éles lett a cikk, de sajna annyi gyárilag szőke anyuka van, hogy lehet nem árt. Az értelmesebbje úgyis kiszűri. Nálunk pl tegnap az övem volt a sláger, azt próbálgatta a gyerek ki-be fűzni, igaz ott voltam mellette. Ahogy az ollóval is simán eljátszott, úgy, hogy ott voltunk mellette. Nálam hangot kiadó játék eleve nem jöhet, mert megőrülök tőle, hogy egyik sem csendes, hanem mindnek olyan hangja van, amivel egy temetőt életre lehetne kelteni. Egyébként épp tegnap futottam bele egy hasonló cikkbe:[link] (remélem nem gond). Itt is erről van szó, csak kicsit kevésbé félelmetesen leírva.

 • 2012.12.10 12:40:56A fidesz a betegek kiirtására készül

  Kerüljünk mindent, ami PET? Akkor felejts el mindenféle bolti innivalót, kizárólag csapvizet igyál, mert az üdítős/ásványvizes palackok ugye...

 • 2012.12.10 16:11:11Bartush

  Elképesztő hány ember kommentálja a cikket! Mindegyikünk valahogy túlélte a gyermekkort, pedig tuti anyáink nem fertőtlenítettek valami zöld kacsával a perem alatt, meg azt sem tudták mi az a pba és társai. Hogy éltük túl??? Most mondja meg valaki, a cikk írója, hogy élte túl a gyermekkorát?
  Nyilván odafigyelek én is, hogy mit adok a gyereknek, de talán nem kell túl spirázni ezt az egészet. Valaki írta a fakanalat. Az nálunk is nagy kedvenc.

 • 2012.12.10 18:35:32pc guru-e vagyok

  Azért tegyük hozzá, a mi gyerekkorunkban nem volt kínai és ellenőrizetlen sok szar, hanem ott volt a KERMI. Ma ezrek, százezrek, milliók használnak, esznek meg olyan holmikat, amikről csak UTÓLAG derül ki,hogy mérgező vagy rákkeltő. Mondjuk egy pár haláleset pont jó apropó egy ilyen vizsgálatra. Ez az EU-nak köszönhetjük, a szabad termékáramlás, tessék, ezt teszi. Ez a valóság, kár, hogy sokan elbagatellizálják.

 • 2012.12.10 21:42:59ildiko78

  nem olvastam a cikket, csak a hozzászólásokat

  igen nem kell pet: kell egy vízszűrős kancsó, meg max szódásszifon, nem sokkal olcsóbb a dolog, de nem kell hat-nyolc kilókkal cipekedni (mindegy hogy elsőre vagy negyedikre), ráadásult főzni is szűrt vizzel lehet

  kedvencem, hogy egyik szomszéd viszi haza 10*6 palack ásványvizet, csp megérkezése után, mert az kell (szerintem van még egy köre a hónapban)

 • 2012.12.11 22:53:29lüke

  borzalom...........

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta