Kőolaj-származék és alkohol adventi naptárban

Rövid időn belül két, az adventi naptárakkal kapcsolatos botrány is kitört Németországban. A frissebb felfedezés az, hogy számos, a boltokban kapható adventi naptár csokoládéja olyan kőolajszármazékokkal szennyezett, amelyeket májbetegségek kialakulásával hoznak összefüggésbe, és amely akár rákkeltő hatású is lehet.

A feltételezések szerint a termékek egy részénél ezek a szénhidrogének a gyártósorról a termékbe került gépzsírból származnak, másik részük az újrahasznosított papírból készült csomagolás festékéből szivárgott át a csokiba.

adventi naptár2

Érdemes nagyon odafigyelni, mert a Németországban aggályosnak tartott termékek között olyan neves gyártók produktumai is megtalálhatóak, mint a Lindt vagy a Smarties, a Lindt bejelentette, hogy vizsgálja az esetet, és mérlegeli a szükséges teendőket, de akadt olyan cég is, amely már vissza is hívta az érintett terméket.

Néhány héttel korábban pedig amiatt figyelmeztettek több gyártót, mert a naptár alkoholos csokit is tartalmazott, ami nem volt észrevehetően jelölve a csomagoláson.

Nálunk is sok családban szokás december elsejétől adventi naptárt bontogatni, és a legtöbben a legegyszerűbb megoldást választjuk: vásárolunk egy apró csokikat rejtő, karácsonyi hangulatú képpel díszített adventi naptárat. Szinte minden élelmiszer üzletben a kisebbektől a legnagyobbakig találhatunk ilyet a saját márkástól a neves gyártók által jegyzettig. A német teszten is szerepelt 59 eurocentes és 17 eurós naptár is, és többek között pont ez utóbbi akadt fent a rostán.

A Stiftung Warentest 24 adventi naptárat vizsgált meg Németország boltjaiból válogatva, s elég szomorú hírekkel zárták a vizsgálatot: több termékben találtak kőolaj származékot, illetve más hasonlóan nem (gyerekeknek szánt) élelmiszerbe való anyagot.

A fogyasztóvédelmi szervezet feltételezése szerint ezek az anyagok a csomagoláson keresztül juthattak be a csokoládéba, mivel sokszor olyan újrahasznosított papírt használnak erre a célra, amelyet kőolaj tartalmú színezékkel festettek be. Más esetekben arra gyanakszanak, hogy a gyártósor gépzsírjával szennyeződhetett a termék.

A 24 vizsgált mintából 9-ben találtak aromás és/vagy nemaromás szénhidrogéneket. Egyes mintákban az koncentrációja kritikusan magas volt, mivel ezen vegyületek egy részét májbetegségek kialakulásával is összefüggésbe hozzák. A Stiftung Warentest ezen gyártók adventi naptárját találtak aggályosnak (Németországban), a lista első három eleme a legproblémásabb, az Arko már vissza is hívta a terméket, és a blokk ellenében annak visszafizetik az árát:

  • Rausch
  • Confiserie Heilemann
  • Arko
  • Riegelein "The Simpsons"
  • Feodora Vollmilch-Hochfein Chocolade
  • Smarties
  • Hachez Adventskalender "Schöne Weihnachtszeit"
  • Friedel Adventskalender
  • Lindt "Adventskalender für Kinder”

Németország ez már a második adventi kalendáriumos botrány. A múlt héten keltett nagy felháborodást, hogy egy Hessen tartománybeli szúrópróbaszerű vizsgálaton 20 alkoholt tartalmazó adventi naptárat is vásároltak, amiből egyetlen egyen volt csak feltűntetve jól látható helyen, hogy alkoholos. A fogyasztóvédők ebben az esetben nemcsak a gyerekeket féltették, hanem az olyan felnőtteket is, akiknek valamilyen betegség vagy terhesség miatt nem szabadna semennyi alkoholt sem fogyasztaniuk.

A linkelt táblázatot még németül nem tudóknak is érdemes megnézniük, mert a fotók, és a gyártók, forgalmazók neve nyelvtudás nélkül is értelmezhető, lefelé romlanak az eredmények, az utolsó 9 az aggályos. (A táblázat - vélhetően a nagy nézettség miatt - nagyon nehezen érhető el) Németül valamelyest tudóknak pedig pláne érdemes böngészni.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek