SZÜLŐSÉG

Hat közhely Geréb Ágnesről

2012. október 11., csütörtök 10:54

Geréb Ágnes jobban megosztja a magyar társadalmat, mint Lady Gaga. Nincs ember, akinek ne lenne határozott véleménye róla, és az eszmékről, amiket képvisel. És ezek a vélemények a legtöbb esetben nem árnyaltak, a Geréb Ágnes jelenségnek fanatikus hívei és hisztérikus ellenzői vannak, a középút pedig ritka, mint a fehér holló.

Áder János köztársasági elnök elutasította Geréb kegyelmi kérvényét, döntését pedig (kiragadott részlet) a következőkkel indokolta:

"Dr. Geréb Ágnes sokat tett az anyák háborítatlan szüléshez fűződő jogai kiszélesítése érdekében, így nevéhez fűződik az apás szülés lehetőségének kórházi protokollba illesztése, és az otthonszülés elismertetéséért folytatott szakmai tevékenység is. Egy jogállamban azonban nincs az a fontos társadalmi küldetés vagy indok, amely bárkit a hatályos törvények fölé emelhetne. A jogállamiság és a jogbiztonság minden körülmények között valamennyi állampolgártól megköveteli a jogszabályok betartását, így mindenki tartózkodni köteles a törvényben rögzített normák megsértésétől."

De valójában mit gondolunk Geréb Ágnesről?

A következő állítások rendre felmerülnek, ha Geréb Ágnes ügye kerül szóba. Mi most állásfoglalás helyett azt kérdezzük, Önök mit gondolnak róla? Adjanak 1-est, ha hülyeség, ami oda van írva, és díjazzák ötössel, ha teljesen egyetértenek a megfogalmazott állítással. Geréb története jóformán elválaszthatatlan a hazai szülészet-nőgyógyászat elmúlt 20 évének történetétől, lelkiismeretes feldolgozása könnyedén kitenne egy közepes terjedelmű regényt.

Ha véleményformálás előtt még tájékozódna kicsit, a Geréb Ágnes elleni első büntetőeljárás jogerős ítéletéről itt írt az Index. A Geréb melletti szimpátiatüntetések kapcsán hosszan értekeztünk már a döntés szabadságáról itt a Porontyon is. Írtunk már arról is, milyen sok hazai és külföldi szaktekintély emelte fel a szavát Geréb mellett. Volt már nálunk erősen Geréb ellenes magánvélemény is, és boncolgattuk már azt, hogy míg a kórházi műhibák esetén polgári per indul, az otthonszüléseket büntetőeljárás követi, ami nem elhanyagolható különbség, és nehezen tartható igazságosnak. És volt már a Porontyon poszt a kettős mércéről is.

Apás szülés

Geréb Ágnes érdemei közül elvitathatatlan, hogy az akkori korszellemmel és a tekintéllyel szembenállva meghonosította az apás szüléseket Magyarországon. Ha ön hálás neki, amiért saját karrierjét sem féltve apákat csempészett be a szülőszobákra 1977-ben, adjon ötöst. Ha viszont úgy gondolja, ez az ő lázadása nélkül is mindenképpen bekövetkezett volna, legyen az egyes.

Jó célokért harcolt

Valóban kegyelmet érdemel Geréb Ágnes, amiért jó célokért küzd? Igaz, hogy nélküle a háborítatlan szülés és az otthonszülések elismerése sehol nem tartana? Ha úgy vélik, ő harcolta ki a legtöbb fejlődést, adjanak egy ötöst. Ha úgy gondolják, Geréb többet ártott ezeknek az ügyeknek, mint amennyit használt, nyomják az egyest.

Eltiltása után is praktizált

Geréb Ágnes első eltiltása után tovább folytatta praxisát, azzal a csavarral élve, hogy magát orvos helyett dúlának nevezte, és azzal érvelt, ő nem szülést vezet, hanem szülést kísér. Ha úgy vélik, Geréb a morális igazsága miatt jogosan harcolt - és dolgozott - tovább, nyomják az egyest. Ha Önök szerint az eltiltása után vissza kellett volna vonulnia, jöjjön az ötös.

Kettős mérce

Sokak szerint Geréb Ágnes azért érdemel kegyelmet, mert az őt övező felhajtás a kettős mérce alkalmazásának iskolapéldája. Ha ön is úgy gondolja, nem igazságos, hogy Geréb egy  műhibáját két év fegyházzal büntetik, miközben a kórházakban a hasonló esetekben a legtöbbször elmarad a felelősségrevonás, adjon egy ötöst. Ha ön szerint a Gerébbel szembeni szigornak van jogalapja, legyen az osztályzata egyes.

A prófétákat megkövezik?

Geréb Ágnes az otthonszülés ügyének zászlóvivőjeként mindenképp "próféta" a maga területén, és a történelemből tudjuk, a prófétákat mindig (de legalábbis többnyire) megkövezik. Geréb is jó úton halad erre, de ha önök úgy érzik, nem tehetett mást a szerinte helyesnek tartott modell meghonosításáért, mint hogy mindennel és mindenkivel szembeszállt, adjanak neki ötöst. Ha viszont Önök szerint Geréb egyszerűen önfejű, és rossz eszközöket választott a harchoz, adjanak egy egyest.

Szakmai féltékenység?

Az egyik legelterjedtebb vélemény, hogy a Geréb Ágnes elleni hadjáratot valójában a szülész-nőgyógyász lobbi gerjeszti. Eszerint ugyanis az orvosok félnek attól, hogy Geréb hatására egyre több nő választja az otthonszülést, ami nekik elég rendes bevételkiesést jelenthet. Ha egyetért azzal, hogy a szülészorvosok saját megélhetésüket féltik, és emiatt nem állnak ki Geréb Ágnes és az általa képviselt elvek mellett, nyomjon ötöst. Ha Ön szerint az orvosok képviselik jobban a szülő nő és a születendő gyerek érdekeit, és valódi szakmai szempontok alapján, joggal ellenzik Geréb tevékenységét, adjon egyest.


KOMMENTEK

 • 2012.10.11 21:43:59punkcsaj

  rossz hírem van azok számára, akik azt hangoztatják, hogy Magyarországon nincsenek meg a lehetőpségek az otthonszüléshez. Ma Magyarországon 2011. májusa óta LEGÁLIS az otthonszülés, több bába megszerezte az engedélyt, és azóta hála Istennek, már születtek is legálisan babák otthon.

  úgyhogy hölgyeim és uraim, be lehet fogni.

 • 2012.10.11 22:15:26dzsaszper

  Grabb: a Ternovszky vs. Magyarország perbeli ítélet előtt a jogi feltételek hiányoztak.

 • 2012.10.11 22:22:06szájhúzó kutya

  Egy ilyen ápolatlan, rossz arcú valaminél a kórházban sem! Elég ránézni!

 • 2012.10.11 22:24:50dzsaszper

  Bambano:Alighanem túlnyomó többségben vannak azok a szülések, amelyek kockázatmentesen indulnak, nehéz 3-4-szerest rontania a többinek.
  Ami a statisztikákat és értékelésüket illeti, ajánlom figyelmedbe Felicitász egy régebbi posztját:[link] ez egy nagyon is korrekt értékelés...

 • 2012.10.11 22:28:52firdarrig

  Az "Eltiltása után is praktizált" kérdésnél nagyon megtévesztő a pontozás - mindenhol máshol az 1-es a Geréb Ágnessel szembeni kritikát jelenti, ennél a kérdésnél viszont fordítva van...

 • 2012.10.11 22:40:52dzsaszper

  Loona: megértem amit írsz, de gondolom nem építkezéseken használt sisakkal rohangálsz az utcákon. Pedig leeshet egy tégla valamelyik épületről...

  Amikor azt a kérdést feszegetjük, hogy a szülés mikéntje (beleértve a helyszínt) szabadság és méltóság kérdése, akkor körülbelül azt a kérdést feszegetjük, mint a szabad mozgást: az utcán mindenki szabadon mozoghat, építkezési területen nem...

  Ami pedig a kockázatokat illeti, azokat nem érzelmi alapon érdemes értékelni, hanem korrektül figyelembe kell venni a kockázatokat mindkét oldalon. Összeadni, osztani/szorozni... A kórházakban a légkör sajnos sokszor elhúzódó vajúdást okozhat, ami egy csomó minden kockázatát növeli -- rövid ideig kialakuló oxigénhiány majd vákum vagy kampók vagy császár. Az utóbbi mind kockázatokat hoz be... És hozzáteszem, kórház és kórház között óriási különbség tud lenni (vajúdó szobák, felszerelésük, szülésznők és orvosok mentalitása). És akkor még a kórházi környezet egyéb tényezőiről (ultrarezisztens kórokozók, vagy elszökő altatógáz stb.) nem is beszéltünk

  Amennyire értem, a szakirodalom szerint kockázatnövelő előzmény nélküli esetben összességében a kockázatok legalábbis azonos szinten vannak, ami megadja a választás szabadságát. (Erőltetni a TB által az otthonszülést, mint a hollandoknál szerintem is elég furcsa ötlet). Ami ilyenkor még irtózatosan sokat számít, az az hogy mi történik ha nem várt komplikáció lép fel, hogyan fogadják ezekben az esetekben az érkező kismamát és magzatot/csecsemőt. Ez tényleg kritikus, és ebben idehaza irtózatosan rosszul állunk, mert kvázi gyilkosnak tekintik a kismamát is, a bábát is, a dúlát is, kelletlenül fogadják, igyekeznek kriminalizálni. Megjegyzem pont ezért vesztett pert a magyar állam Strasbourgban.

 • 2012.10.11 22:52:09zsocsa

  mindenki ott szüljön ahol akar.
  Mérlegelni kötelezö.kinek mi a fontos.Én 3at és kórházban tettem. Úgy gondolom jól tettem és háboritatlan volt.biztosnágban éreztem magam és föként a babát!
  Gerébet pl az én szülészem nem azért nem csipi mert otthon szül. ...Beviteti a vérzö mamát aki félholt,gyorsan lelép mielött jön a szülész és semmit nem tudnak kérézni a betegröl.. Kapott gyógyszert?ha igen mit? ...ez 2004-es eset

 • 2012.10.11 22:58:53dzsaszper

  zsocsa: ha nem így tett volna akkor azonnal lecsukták volna...
  ld. angolul vagy franciául:[link]

 • 2012.10.11 22:59:39zsocsa

  ja még vmi eszembe jutott. Az ismerösöm szállodában dolgozik.közel volta a pethö intézet egyik épületéhez, igy sok külföldi náluk lakott mig tartott a gyerek kezelése. A TÖBBSÉG HOLLAND volt..elmesélték miért. nagyon sokan pont az otthonszülés miatt. ez kb 15 éve volt és igaz történet.

 • 2012.10.11 23:03:45dzsaszper

  zsocsa: tudod mi van Hollandiában otthonszülés ügyben? Tájékozódj, mielőtt írsz kérlek.
  Ott, ha nincs kockázatosító tényező, a TB nem finanszírozza a kórházi szülést. Magyarul vagy otthon szülsz vagy te fizeted a kórházat. Na erre én is panaszkodnék...

 • 2012.10.11 23:18:12Bambano

  Drót Samara: én elfogadom azt az állítást, hogy a protokoll rossz. vagy nem, de ebbe most ne menjünk bele.

  De azt nem fogadom el, hogy jön egy jöttment, aki szerint rossz a protokoll és áthágja. következményként sorban halnak a csecsemők, ezért elítélik, majd megint áthágja a protokollt. Tehát a bírósági ítélet következményes (=további sérülés és halál) áthágását nem tudom semmi módon lenyelni.

  Ha rossz a protokoll, akkor Geréb írjon cikkeket, járjon konferenciákra, vegye rá az orvosokat, hogy próbálkozzanak mással, és azt ugyanolyan tudományos módszerekkel alapozzák meg, mint az eddigit és utána vezessék be. Ez a legális, törvényes útja az otthonszülés bevezetésének, nem pedig az, hogy mengelét játszunk.

  Vegyük észre, hogy egyrészt az otthonszülés a kérdés, másrészt ezzel párhuzamosan, de elkülöníthetően a jognak való ellenszegülés. Ez utóbbiban pedig nem lehet hiedelmekre meg szubjektív dolgokra alapozni.

 • 2012.10.11 23:36:58mynona-zsuzsa

  Bambano:
  "De azt nem fogadom el, hogy jön egy jöttment, aki szerint rossz a protokoll és áthágja. következményként sorban halnak a csecsemők, "

  Jöttment? És sorban?

  Geréb Ágnes:
  1977: Általános orvosi diploma – Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem, Általános Orvostudományi Kar, Szeged
  1982: Szülészet-nőgyógyászati szakvizsga
  1986: Pszichológiai diploma, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Budapest
  1990: Fél éves tanulmányút egy livermore-i születésházba, otthonszülések szakmai gyakorlatának tanulmányozására
  2005: Szülésznő oklevél, Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar
  2010: Diplomás szülésznő, Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar"

  Ő csak egy jöttment ?


  "1977–1994: Szegedi Női Klinika, szülész-nőgyógyász. 1989-től: Független bábának vallja magát, ekkor kísérte az első magyarországi otthonszülést. Azóta kb. 3500 otthonszülésnél volt jelen független bábaként. 1994-től a Napvilág Születésház Bt. munkatársa, 1994-ben alakult az első magyarországi születésház, részben az otthonszülések háttérintézményeként működött. 1997: a második magyarországi születésház megalapítása."

  Erre tette fel az életét. Négy gyermeket szült.

  Itt vannak a társai:[link]

  Pl hétgyermekes fizikus, aki bába lett.

  Jöttmentek? Kuruzslók? Boszorkányok?
  Inkább Ti nem vagytok normálisak.

 • 2012.10.11 23:54:43Bambano

  mynona-zsuzsa: van egy kiló papírja, láthatóan nem használja semmire. jöttment pedig attól lesz, ha a tudomány általános módszereit felrúgja. akkor csak kuruzsló, nem doktor.

 • 2012.10.12 00:00:39Bambano

  mynona-zsuzsa: höhö, fizikusból bába... ilyen alapon én is vezethetnék le szülést, annyi közöm meg diplomám nekem is van, mint egy fizikusnak.

 • 2012.10.12 00:17:56mynona-zsuzsa

  Bambano:

  no comment...

 • 2012.10.12 01:09:12Bambano

  "A mai sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a kórházon kívüli szülészeti ellátás ügyében számos probléma vár még megoldásra: egységes bábaprotokoll kialakítására van szükség," ez van az általad linkelt cikkben.

  vagyis úgy adtak ki bábaengedélyt, úgy vezettek szülést, hogy még nem tudják, mihez kell igazodni. ha ez alapján lesittelnék azt, aki kiadta az engedélyeket, a bábát és a kismamát, senkinek sem lehetne egy rossz szava sem.

 • 2012.10.12 07:35:28Berkenye

  Én nem ellenzem az otthonszülést, de nem is támogatom. Régen az volt a cél, hogy az otthonszülést felváltsa a kórházi, most meg fordítva, mindig kell vmi más. Én ilyenkor mindig arra gondolok, hogy egyes népeknél a vajúdó nők kilométereket gyalogolnak azért, hogy eljussanak a legközelebbi kórházba, hogy ott hozhassák világra a gyermeküket. Talán nem véletlen, ők még jobban tudják, hogy mi történhet otthon, ha nincs a közelben segítség.

 • 2012.10.12 07:49:24wmiki

  érdekes, hogy kórházban az orvos szabadon gyilkolászhat csecsemőket

  persze tudjuk jól, hogy a tévedhetetlen tudomány szent nevében ma bármi megtehető, hisz ez a legerősebb szekta most a bolygón

  itt is igaza van a nyirkai jóslatnak:

  "
  Asszonyainkat, mint birtokolt barmot

  lerángatják családi küszöbükről

  fertőző hodályokban szülni.

  Bábák dacolnak.

  Tömlöcbe vetik őket.

  A betűvetésben gyarló főember

  nem irgalmaz nekik.
  "

 • 2012.10.12 08:07:03Wolfram

  ha a bába, ha elveszti a gyereket gyilkos, akkor ezzel a logikával a kórház az mészárszék, vagy vesztőhely, mivel a legtöbb ember ott hal meg. sőt folytatva a gondolatmenetet többen halnak meg ágyban, vagy autóban, mint fegyver által. az asztalos, autószerelő mind bűnsegéd. nem beszélve az Ikea eladóiról, akik naponta adnak el ágyakat, melyekben emberek halnak meg. elég paradox.

  nem vagyok érintett, de én is jobban bíznék egy ismerős által ajánlott bábában, mint egy koszos, lepattant nagyüzem alulfizetett orvosában.

 • 2012.10.12 08:58:16dzsaszper

  a jogerős bírósági ítélet az valóban jogerős bírósági ítélet, Geréb ellenzői erre -- legalábbis egyelőre -- korrektül hivatkoznak...

  más kérdés, hogy Geréb támogatói a tisztességes eljárásban kételkednek. Miért kellett félresöpörni a védelem bizonyítási indítványait?
  Ráadásul az ítélet még a Ternovszky vs. Magyarország per előtt született, és alighanem épp Geréb az, akire az ítélet hivatkozik, mármint azt, hogy Magyarország törvényben garantálja a cselekvőképes betegnek, hogy megtagadjon beavatkozást, és közben meg elítélte azt az egészségügyi személyzetet, aki ezt tudomásul vette...

  Szóval, összegezve, szerintem a most jogerős ítélet ügye megnyugtatóan Strasbourgban tud legfeljebb lezárulni. Az meg a nemzetközi egyezmény szerint -- mivel ezt Magyarország vállalta -- Magyarországra nézve is kötelező lesz.

  Megértem Gerébet és támogatóit, hogy jobban örültek volna egy gyors elnöki kegyelemnek, de szerintem a legjobb dolog ami történhet Geréb ügyével, ha eljut Stasbourgig.

 • 2012.10.12 09:00:21dzsaszper

  Amúgy azt mondjátok meg, hogy akkor miért nem viszik el bilincsben a durva műhibával vádolt szülész-nőgyógyászt, és elmarasztalás esetén miért felfüggeszett ítéletek születnek eltiltások a szakmától?

  Mindezt miért csak Gerébnek tartogatják? Még ha Geréb akkorát hibázott is, mint amit a jogerős ítélet mond, akkor is kettős a mérce.

 • 2012.10.12 09:02:09vitalis06

  Teljesen felelsleges az otthonszülésről vitatkozni és teljesen felesleges műhibáról vitatkozni, mert nem erről van szó.
  Arról van szó, hogy eltiltották valaminek a végzésétől és ő mégis csinálta. Normális ember ilyenkor elmegy tanítani, felkészíteni, de nem vesz részt több szülésben, mert el van tiltva.
  (és nevetséges az érv, hogy "mint orvos tiltották el és nem mint bába". A tevékenységtől tiltották el)
  Ö fanatikus, és a fanatikusok akkor is ha esetleg jó ügy a meggyőződésük, akkkor is veszélyesek, mert csak fekete-fehérben látják a világot. Ahogy itt is néhány hozzászóló.
  Tehát a képlet egyszerű. bíróság eltiltotta, mégis csinálta. Elítélendő.

 • 2012.10.12 09:04:34dzsaszper

  vitalis06: mint már mondtam, az sem volt egyértelmű, hogy ő mit csinált, miután eltiltották. Eltiltották attól, hogy szülészet-nőgyógyászat szakvizsgája szerint dolgozzon. Ettől még lehetne bába vagy dúla, nemde?
  Az pedig épp az állam sara, hogy az utóbbi két szakmát a Ternovszky vs. Magyarország perben született ítéletig nem szabályozta...

 • 2012.10.12 10:15:15xemét

  A szülés a világ legtermészetesebb folyamata. Én éltem a sötét afrikában és olyan helyzetekben ahol segíteni kellett a szülésnél, víz és élelem nélkül. Nem volt kórház, nem voltak orvosok, mentő és hasonlók. Mégis megszülettek a gyerekek. Sőt éltek is. Itt a kórházakban gyakoribb a haláleset vagy a megnyomorodott gyerek, mint a normális szüléseknél. A szülés egy óriási üzlet lett. A szülész a legjobban kertesők egyike, kihasználva a nők butaságát, és államilag, törvényekkel kényszerítik a nőket, hogy a legtermészetesebb ősi folyamatokat rengeteg pénzért levezessék, ahol csak a legritkább esetben van gond. ŰPersze már elev

 • 2012.10.12 10:30:42xemét

  Persze már eleve úgy készítik fel a szülő nőket, hogy a szülés az a család legnagyobb kiadása, legnagyobb izgalma és lehetőleg természetellenes dolog legyen. Törvényeket alkottak férfiak, akik sohasem szültek, és férfiak teszik zsebre a nagy pénzeket, megalázó körülmények közé helyezik a nőket, közben olyan kórházi viszonyok közt zajkik mindez, ami megalázó. Az újszölött és az anya kapcsolata évtizedekre sérül. Maga az újszülött negmosdatása egy rettenet. Végigondolta e már valaki, mit is jelent valójában az újszülöttnek a világra érkezése? Ehhez nem fériak törvényei, ehhez józan női gondolkodás kellene. A mi világunkban sajnos ez már lehetetlen. Még azt is megmondják mi a jó és mi nem, sémák szerint kell mindent tenni, és ez olyan messze van a természetestől, hogy az anyuka nem is képes átélni, megélni mi is történik. És csodálkozunk azon, mennyi depressziós kismama lesz és mennyi sérült lelkű gyerek. A szülést vad pézéhes léleknélküli, törvényekkel zsebdagsztó urak vezetik, akiknek elképzelésük sincs arról, hogy mi is az a születés. És itt tart a világ. Ez egyébként a nők szégyene is, akik képtelenek gondolkodni, kiszolgáltatják magukat a törvényhozóknak, és felnevelnek egy életre, emberi együttélésre éretlen alkalmatlan társadalmat. (nekem is vannak gyerekeim, és menekülttáborokban és dzsungelekben dolgoztam)

 • 2012.10.12 11:12:58zanzibar

  Az otthonszülésért üvöltő, jogaikat követelő, elszállt agyú hölgyeknek azt javaslom, töltsenek el egyszer egy délelőttöt egy Meddőségi Klinika várójában. Nem kell senkivel beszélgetni, csak nyitott füllel, szemmel, szívvel ott ülni, és felfogni, hogy hol kezdődnek az igazi problémák.
  Nem ott, hogy van-e gátmetszés, vagy nincs. Ebben az országban nagyon nagyon sok olyan korház / szülészet van, ahol mindent lehet és semmi nem kötelező. Ahonnan nor,ál szülés esetén 6-8 órával később haza lehet menni, ha a kismama úgy szertné.
  De amikor valaki azzal jön, hogy normális állapot, hogy besárgul egy kisbaba, és nem kell ez ellen semmit tenni, akkor megkérdezem: ennyire alacsony szinvonalú a biológia tanítás nálunk a középiskolában?

 • 2012.10.12 11:23:05mynona-zsuzsa

  Zanzibar

  Nem az otthonszülés kötelezővé tétele miatt megy a vita. A sárgaság ellen a legjobb a szoptatás. Lehetőleg azonnal, és nem 3-4 óra múlva, közben teával, vízzel itatva. És folyamatos anyaközelség. De ezt az orvosok jobban tudják. Az állatokkal is ezt kellene csinálni, mert ők sem tudják jól.

  Bambano
  A gond azzal van, hogy lejöttmentezed ezeket az embereket. Ennyi erővel Te is az vagy.

 • 2012.10.12 11:23:49dzsaszper

  zanzibar: azzal, hogy vannak más problémák, nagyobb problémak, az nem jelenti azt, hogy nem kellene a helyzettel valamit kezdeni. Vagy ezzel az erővel ne kezdjünk szinte semmit -- "közbevágott Pató Pál úr: ejj, ráérünk arra még!"

  Honnan gondolod, hogy ha valaki otthon akar szülni akkor nem akar semmit csinálni a csecsemővel ha besárgult?! Ez durván demagóg volt.

 • 2012.10.12 11:25:57zanzibar

  Kedves Dzsaszper, az egyik otthonszülő kommentelő nyilatkozta fentebb.

 • 2012.10.12 11:32:48dzsaszper

  zanzibar:
  Egy? oké... Közel nem az összes. Te nem egy otthonszülőről nyilatkoztál hanem az összesről.

  Alighanem szükség van orvosi megfigyelésre.Otthonszülés esetén hamar kell kimenjen a gyermekorvos, szóval van kivel egyeztetni. Ha a szoptatás nem indul el vagy súlyos a helyzet más miatt akkor persze irány a kórház...
  De nem kell alapból kórházba menni ezért, pláne ha be sem sárgult a csecsemő... Persze egyen elérhető közelségben kórház.

 • 2012.10.12 11:33:44dzsaszper

  legyen

 • 2012.10.12 11:35:16zanzibar

  Számomra ebben az otthonszülés témában az a legérkesebb, hogy az otthonszülést fanatikusan pártoló embereknek kizárólag "én" gondolata van. "Nekem jobb így", ez a vezérmotívum. Hogy mi lesz a gyerekkel / férjjel / nagyszülőkkel / többi kismamával a kórházban, akik igen is hátrányt szenvednek attól, hogy az ő szülésük közben kell sos foglalkozni egy olyan nővel, aki életveszélyben van, és félig kilóg belőlük egy életveszélyben lévő baba az nem érdekli őket. Felelősen gondolkodó emberként egészen elképesztőnek tartom azt a történetet, amikor GÁ mentővel beküldött egy ilyan félresiklott esetet, de nem állt rendelkezésre, hogy kikérdezzék az ügyeletes orvosok / sebészek arról, adott-e bármit a félhalott szülő nőnek. Úgy vélem, hogy ha teszek valamit vállalom érte a felelősséget. Elképesztőnek tartom azt, hogy ezért a tettéért valaki azzal mentegeti ezen a fórumon, hogy ha nem lép le, akkor egyből letartóztatják. Ez azzal egyenértékű, hogy gázolás után le lehet lépni!

 • 2012.10.12 11:38:26mynona-zsuzsa

  "Persze legyen elérhető közelségben kórház."

  Ez amúgy is feltétele az otthonszülésnek. Mindenhol. Meg a közreműködő orvosok.

 • 2012.10.12 11:40:22mynona-zsuzsa

  Zanzibar.

  " az otthonszülést fanatikusan pártoló embereknek kizárólag "én" gondolata van"
  Ez úgy marhaság ahogy írtad. Egy rossz feltételezés.

  Egy anyának a legfontosabb a csecsemője.

 • 2012.10.12 11:47:37dzsaszper

  zanzibar: lehet hogy tényleg van 1-2 debil, akinek csak az az egy dolog jár a fejében, ahogy írtad. De ha van is ilyen, elenyésző kisebbség az otthonszülők között is.

  Két gondolatmenet vezet (Hollandián kívül, ahol a TB finanszírozás is képbe kerül) ahhoz, hogy otthonszülést válasszon valaki. Mindkettő abból indul ki hogy nincs semmilyen előre látható komplikáció ami kontraindikálná az otthonszülést.

  az egyik szerint ilyenkor a biztonság a kórházival legalább megegyező, mert valóban vannak kockázati tényezők otthon amik a kórházban nincsenek, de ez fordítva is igaz -- és innentől szabad a választás,

  a másik szerint ezekben az esetekben a kockázat összességében otthon kisebb.

 • 2012.10.12 11:50:27dzsaszper

  hozzáteszem a fenti gondolatmenet szerinti választási szabadságot az orvostudomány fejlődése hozta el. A nőgyógyászati ultrahang, CTG előtti időkben ez nem feltétlen volt így, ma a legtöbb komplikáció elég jól előre jelezhető.

 • 2012.10.12 12:24:02mynona-zsuzsa

  Két értelmes anyuka vitája, érdemes elolvasni:
  [link]

 • 2012.10.16 09:26:23nathalie

  mynona-zsuzsa
  messziről süt a cikkből, hogy egy olyan írta, aki az otthonszülés mellett van. A nemlétező "Judit", aki a kórházak mellett érvel, jó hogy nem köszöni meg a felvilágosítást az otthonszülést támogatónak. Már az utolsó kérdés is egy vicc: "Akkor nem arról van szó, hogy a saját kényelmetek fontosabb nektek, mint a baba élete?" - eleve úgy van feltéve, hogy egyértelmű legyen a válasz. A "kórházban szülő nő" kérdése csupán felvezetése az otthonszülő nő magyarázkodásának. Itt sehol nem volt két értelmes anyuka, csak egy cikkíró, aki az otthonszülést támogatja.

 • 2012.10.16 10:55:11mynona-zsuzsa

  Igen, ez könnyen lehet.
  De ha körülnézünk az állatvilágban (nem a domesztikáltban lásd pl. tehén), akkor mindegyik állat félrevonul szülni. Egyedül, oxitocin, húzás-nyomás stb. nélkül. Persze, tragédiák vannak. De láttál te már oxigénhiányos, fejlesztésre szoruló macskát?
  Jó, kell a kórház, de nem így. Akkor beszéljünk arról, hogy nem lenne a legokosabb megoldás az otthonszülés minden előnyét bevinni a kórházba? Megtartva a kórház előnyét vészhelyzetre? Hogy ne attól rettegjenek a fiatal lányok (ahogy anno én is), hogy nem akarok szülni, mert félek tőle? Mert annyi kórházi szülést meséltek már el?
  Pedig a minap is azt hallottuk a honatyától: szüljünk sokat....
  Ha a férfiaknak kellene szülnie, már rég megváltozott volna a helyzet. Mert akkor az már az ő problémájuk lenne.

 • 2012.10.16 14:24:37félértelmiségi

  Nathalie: én írtam a cikket, mint ahogy ezt is:[link]


  Nem vagyok sem az otthonszülés ellen, sem mellette, bár én sosem választanám, mindkét gyerekemet kórházban szültem. Sok mindennel vádoltak már, de elkötelezett otthonszüléspártisággal még sosem:))

 • 2012.10.16 14:33:42nathalie

  félértelmiségi
  akkor lehet pont azért, mert objektív akartál lenni, sikerült végül így, hogy nekem az elolvasás után ez jutott eszembe. Vagy egyszerűen csak a kórház melletti hölgy volt kicsit visszafogott a másokhoz képest.

 • 2012.10.16 16:33:14félértelmiségi

  Ójaj, teljes a félreértés részemről. Azt a life.hus cikket persze nem én írtam, csak ezt, meg amit linkeltem:)))

 • 2012.10.16 19:06:28FoglaltNick

  Hollandiában fogok szülni 2 hónap múlva, komplikációk miatt kórházban. Tapasztalataim:
  1. Minden nap találkozom kismamákkal, akik otthon szültek, minden probléma nélkül.
  2.. A korházi szülés drágább.
  3. Ha valakinek nincs komplikált terhessége, a BIZTOSÍTÓJA NEM FIZETI A DRÁGÁBB KÓRHÁZI SZÜLÉST.
  4. Nem áll mentő a ház előtt végig.
  5. Mégis mindenki beér a kórházba ha gond van.
  6. Az othonszült kismamák béréből is megy TB-re, kórházfenntartásra, pedig nem használják!
  7. itt kötelező a privát eü biztosítás!! és nem is olcsó. de így mindenki azt a szolgáltatást kapja, amit a biztosítója áll!
  8. otthonszülésnél NINCS epidurál, ahogy 1-2 kommentelő kiakadva hozzátette. A holland nők amúgy is inkább fájdalomcsillapítás nélkül szülnek leginkább.
  9. Örülök, hogy kórházban szülök, de annak is, hogy lenne választásom.
  Uff :)

 • 2012.10.16 20:41:59mynona-zsuzsa

  félértelmiségi: Előfordul az ilyen. :)

 • 2012.10.18 18:05:17mynona-zsuzsa

  Félértelmiségi, a tesztet is Te állítottad össze?

 • 2013.03.20 15:49:14aranytarajdarabka

  folytatas: szoval ugy erzem, engem jol cserben hagytak Gereb Agiek, kasszatol valo tavozas utan pedig mar nem eri panaszkodni, nem is pereltem be oket, elvegre a gyermekem nem halt bele vegul az egeszbe, mert meg idoben bedobtak a korhazba (vegul csaszarral, es halva szuletett, de sikerult feleleszteni) - azt viszont, ahogy ott en jartam, nem kivanom senkinek - ugy beszelt velem a prof, mint vmi kozepkori jelenessel, kb.aki hulye, haljon meg alapon jol elinteztek, a vegen meg a mehemet es a petefeszkemet is kivettek, "aki ennyire felelotlen, ne legyen tobb gyereke" alapon - en lettem a rongy anya, ja es a gerebagis agymosas is megtette a magaet: magamat okoltam az egeszert, hisz az ott hallottak/latottak alapjan aki nem tud termeszetes uton szulni annak valami baj van a kapcsolataival (?). Meg emlekszem, egy videot is levetitett egy norol, aki vegigvajudja az egeszet, de aztan valami miatt nala is beszorul a baba feje (mint nalam is) es korhazban vegzi - azt a sajnalkozast, es megjegyzeseket, hogy hja, valami konfliktus van a hatterben az apaval stbstb., azaz mindenkepp az anya okolhato ezert... Tanulsag: aki terhes, es "termeszetes" modon szeretne szulni-elni, menjen pl jogazni, ott meg talan megtanul olyanokat, amiket Gereb Agiek magatol ertetodonek tartanak es ezert nem is foglalkoznak vele, ilyen a megfelelo legzestechnika.. vagy kezdjen el inkabb papas-mamas szobas korhazakat keresni es jo szulesznot fogadni - szules elott feltem a korhazaktol, szules utan rajottem tobb dologra is, pl hogy a korhazak tele vannak onzetlen emberekkel, akik segitenek a nap minden szakaban, valamint hogy az ember maganak okozza a betegsegeket (mint ahogy en is magamnak okoztam a vermergezest, mert elhittem, hogy szar anya vagyok, amiert csaszarral es korhazban kellett szulnom) - nem is tudom - vegulis ezt mind Gereb Aginak koszonhetem? Vagy nem..Bennem tenyleg nincs harag, de aki teheti, nezzen jol korul es valassza a legjobb helyet a gyermekenek - ami legyen inkabb egy JO korhaz!

 • 2013.03.20 16:02:51aranytarajdarabka

  az elozo resz lemaradt, annyi csak, hogy elvegeztuk a tanfolyamot Gereb Aginal - kedvesemmel egyutt - de amikor elfolyt a magzatviz es riasztottam oket, kozoltek, hogy mar minden emberuk elment szulest levezetni, mert telihold van.. es nem is szolhattam semmit, hiszen alairtunk egy tobb oldalas hosszu listat a kockazati tenyezokrol (vagyis ezek kozul barmelyik beut, ok nem felelosek semmiert - de azert fizetni elore kellett termeszetesen...) - a lenyeg, hogy nagy sokara megis jott valaki, akinek viszont aznap mutottek a ferjet, es latszott rajta, hogy pup a hatan meg ez a mai kis vajudasom... egyszoval a gyermek ugy dontott, hogy ilyen korulmenyek koze o inkabb nem szuletne meg, inkabb var meg es jol beszorult a feje, ugy, hogy mar elkezdett lemenni a szivhangja - es igy kerultunk juszt is korhazba - hja, ember tervez... Azt hittem, hu de stramm vagyok, tuti sikerulni fog az otthonszules, hisz annyi ilyet hallottam mar Hollandiaban, amikor ott eltem, rengeteg gyermeket ismertem, aki otthon szuletett - sosem szabad biztosra menni es raadasul ez nem csak a te eleted, hanem a babad elete is - es egy perc alatt megvan a baj. Nem eri meg a kockazatot. Minden tiszteletem azoke, akiknek sikerult otthon szulniuk, de ha megegyszer szulhetnek (..) semmikepp nem ennel a bandanal tennem!

1 | 2 | 3 | 4 | 5

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta